Златен талон

Talon
От днес съм горд собственик на златен талон.
Всеки шофьор, който има стаж над 6 години и през последните 6 години не е имал нарушение (никакви актове, никакви фишове, никакви глоби за неправилно паркиране и тем подобни), има право да получи такъв контролен талон.
Издаването на талон „Водач на МПС без наказания“ става срещу такса от 1 лв. и дава право на притежателя да извърши едно нарушение без да му се отнемат контролни точки. Цялата процедура отнема 15-тина минути без досадната бюрокрация и опашка (която обаче може да отнеме и три дни), като за целта просто трябва да си носите шофьорската книжка и обикновения (син) контролен талон. Този талон се подменя със златен и след това, ако ви хванат в нарушение, ще ви вземат златния талон и ще ви върнат синия, но с пълния брой контролни точки (39).
Според мен е добра идеята хората не само да се наказват, а и да се поощряват… (КАТ нали раздаваха MP3 плейъри на шофьори с 0.00 промила алкохол) Сред познатите ми обаче имаше много негативни отзиви на следните теми:
И какво – можеш да минеш веднъж на червено или да караш с 200 в населено място? Така само се насърчават убийците по пътищата!
Можеш да караш с 200 и с обикновен талон, нали? Единствената разлика е, че няма да ти вземат контролни точки, ако си със златен. Това не значи, че отърваваш глобата и акта.
 • Ако минеш с 200 в населено място със златен талон, ще ти вземат книжката за 3 месеца и ще платиш 250 лв., но ще ти я върнат с 39 контролни точки.
 • Ако минеш на червено, ще се наложи да си платиш глобата за минаване на червено, но ще ти върнат синия талон с 39 контролни точки.
 • Ако караш с два промила алкохол в кръвта, ще си влезеш в затвора със всички последствия… Но като си излежиш присъдата и т. н., пак ще имаш 39 контролни точки.
Мисля, че е ясно… Към следващия „проблем“:
Ами то така само разни женички, дето са с по-малко от 100 км шофьорски опит ще взимат златни талони… И разни хора, дето нямат коли и въобще не карат. Нормален човек не може да вземе такъв талон.
Не е съвсем така.
Фактите са, че на година минавам средно по 15-20 хил. км с колата, като от година насам редовно карам и в София… Не казвам, че не съм правил нарушения, естествено.
Как да се престроиш по правилата за движение в софийския трафик, как да не останеш в кръстовище, как да не изпревариш отдясно, когато всички карат отляво… Карал съм с превишена скорост (извън населено място) и пак го правя, когато виждам хубав, прав път пред мен и знак „40“ останал от ремонт на пътя преди 3 години… Само от София до Русе мога да ви покажа три такива места. Веднъж направих забранен обратен завой в София и ме спряха, но полицаят беше снизходителен към нарушението ми, след като видя, че всичко друго ми е изрядно. Повече не правя обратен завой там. Не съм ангел. Но никога не съм давал подкуп или нещо подобно. И смятам, че съм си заслужил оранжевото талонче…
Гордо мога да кажа няколко неща, които съм сигурен, че не са валидни за всеки шофьор:
 • Имам два триъгълника.
 • Имам комплект резервни крушки.
 • Всички задължителни неща (документация, застраховки, винетки, аптечка, пожарогасител, жилетка и т. н.) са ми налице.
 • Имам и ползвам handsfree.
 • Винаги карам с включени фарове.
 • Винаги давам мигач, когато завивам, дори когато няма автомобил на пътя.
 • Винаги карам с предпазен колан и задължавам хората, които возя също да го правят (с изключение на баща ми, който не може да носи колан поради заболяване и има документ за това).
 • Поне веднъж месечно (обикновено всяка седмица) мия колата си и се старая да я поддържам чиста – както отвътре, така и отвън.
 • Поддържам гумите си напомпени.
 • Поддържам всички системи в изправност – двигател, спирачки, светлини.
 • Давам път на пешеходците. Винаги.
 • Давам път и на шофьорите, когато има задръстване или подобна ситуация, макар и да съм с предимство. Но не винаги 🙂
 • Когато вали дъжд и минавам близо до пешеходци, винаги намалявам много, за да не ги изпръскам.
 • Никога не карам с превишена скорост в населено място.
 • Никога, никога, никога не карам пил. Дори и да е само половин бира.

А вие какво бихте казали за себе си?

32 мнения за “Златен талон”

 1. Не знаех, че има такъв златен талон. Аз също имам 6 години стаж (лятото са се навършили) и може би трябва да си извадя такъв 🙂
  Иначе ми е интересно за забравените знаци, защото това лято по морето на 1 място ми направиха впечатление. Ако те спрат за нарушение дали има възможност да се обжалва на основание, че знаците са стари?

 2. Може и да имаш шанс, ако знаците са временни (с жълт фон) и докажеш, че ремонтът е приключен отдавна.
  По-скоро би могъл да използваш факта, че ограниченията трябва да са поставени през максимум 30 км. Т.е. не може да имаш ограничение 90 км/ч и следващото ти да е 40 км/ч, което примерно преди Луковит го има и ченгетата редовно пазят там и глобяват шофьори без да имат това право. Виж повече тук.

 3. Това да си сложиш публично ЕГН-то не знам до колко не е притеснително.

 4. Има една програмка Z-Info, която генерира ЕГН-та. При условие, че знаеш, че съм мъж, роден на 08.08.1982 г. в гр. Шумен, се оказва, че има около 20-тина възможни ЕГН-та. В този случай 20 кратки справки в сайта на НАП, примерно, ти гарантира, че ще ми узнаеш ЕГН-то. Да не говорим, че с него може да разполага всеки полицай, лекар, служител в банка… Те не са ми по-малко непознати. Аз не се притеснявам за ЕГН-то си: 8208088746 (за да се индексира по-лесно) и да улесня с copy-paste тези, които смятат да злоупотребяват с него 🙂

 5. Е аз не мога да се похваля със всичките неща, които каза но определено мога да кажа че никога, никога и пак никога не карам пил. Опитвам се и да не карам когато много ми се спи но… не винаги се получава. Но за алкохола съм твърд. Много животи се променят заради една бира или „няколко“ глътки ракия (в случая на Мяксим). Така че призовавам всички да не се качват в колата когато са пили.

 6. Ами какво друго мога да ти кажа, освен…БРАВО! Много се радвам, че има и съвестни шофьори…аз лично много трудно се доверявам на някой шофьор, няма значение колко време е бил зад волана. Имам фобия от колите/дължи се на инцидент, който ми се случи като малка/, но твоите думи спечелиха доверието ми:)

 7. Честито за златния талон!
  Пожелавам ти все така да караш – без поизшествия.

  Позволих си да сложа връзка към твоя постинг тук

  Надявам се да нямаш нищо против 🙂

 8. Мерси за линка, Ники! Естествено, че нямам нищо против, даже е чест за мен.

 9. Бро, с тая Корса може в Ирак да идеш да воюваш!!! Златен талон нямам, но съм горд собственик на всички категории, без Ттб и Ттм (смятай колко време и средства са заделени за получаването им.). Друго си е да имаш документ, с който да се отличаваш от обикновените В+М+син талон водачи. По-често ти се разминават дребните нарушения.

 10. Mindbolt – аз имам B, C, Tкт, М… трябва да изкарам едно А и едно D+E само… И сериозно се замислям за А-то.

 11. Много професионални шофьори сте се събрали тук.
  Между другото, в линка (който Ники даде) пише, че ако имаш златен талон и минеш на червено няма да те глобят, а само ще ти върнат синия талон.

 12. Не, би следвало да имаш глоба…
  На гърба на талона пише:
  „На водач, който притежава контролен талон „Водач на МПС без наказания“ не се отнемат контролни точки при налагане на първото наказание за нарушение, водещо до отнемане на контролни точки.“
  И само това…

 13. Аз да се изфукам и с още едно върху твоите:
  Не карам с превишена скорост и на извънградско.
  И ако наистина е 15 минути отивам да си взема златото още тази седмица 🙂 Като се има предвид факта че съм шофьор без нарушения от 1993.

 14. – „Ако караш с два промила алкохол в кръвта, ще си влезеш в затвора със всички последствия… Но като си излежиш присъдата и т. н., пак ще имаш 39 контролни точки“.
  Ако някой си мисли,че това е вярно греши.Във Варна ,на ул.“Арх.Мирчев“ 8 живее г-н Слави Рачков Ябамджиев.Няколко пъти му е вземана книжката за употреба на алкохол.Накрая уби човек.Сега се прави на инвалид и жена му кара колата,за пред хората.Нощно време си я кара сам.Все още не е в затвора! Това ли ви е закона!?

 15. Уважаеми Пепи,
  Бих искала да те поздравя! Рядко се срещат млади хора, които могат с ръка на сърце да кажат, че спазват и половината от нещата, които си изредил. Още повече мъже. На скептиците мога да кажа: Златния талон е прекрасно решение от страна на полицията. Няма значение какъв е полът на шофьора, който го получава, нито колко стаж или километраж има зад гърба си. За пример мога да дам мой съсед, който почти не ползва колата си, има книжка може би от двадесет и пет години и никога, АМА НАИСТИНА НИКОГА не паркира успоредно на останалите автомобили, дори без да иска. Излизайки от паркинга пред блока такъв човек е в състояние да наруши безброй правила. Жалко, че няма дебнещи наблизо полицаи. В тази връзка:
  1.Ако си некадърен шофьор стажът не помага.
  2.Неграмотниците могат да направят беля в първите сто метра.
  3.Безнадеждно е да се очаква от простак пешеходец да е по-различен шофьор.
  Май много се отнесох… Мога да продължавам по темата до безкрай, но стига съм ви отегчавала!
  На Пешо пожелавам да продължава да пази моралните си устои!

 16. здр.Искам да знам вярно ли е че с този талон има отстъпка при заплащане на гражданска.Пишете ми на kalinko10@abv.bg

 17. Калине, преди всичко, бих ти препоръчал да не си изпляскваш e-mail адреса на който и да е сайт, защото има едни програмки-паячета, които само за това дебнат и до няколко дни ще ти напълнят пощата със SPAM. Ако желаеш, пиши ми и ще махна адреса ти от коментара. Препоръчвам ти да си пишеш адреса например така: psabev кльомба gmail точка com. Всеки [умен] човек ще разбере къде да пише…
  Колкото на въпроса ти за гражданската отговорност – със сигурност не е така навсякъде, но за мен е напълно логично някои застрахователни компании да правят подобна отстъпка, тъй като се предполага, че рискът от ПТП при шофьори с такъв талон е по-нисък. По същата причина някои компании решават, че регистрационен номер, започващ с М (Монтана) е много по-нискорисков от номер, започващ със СА (София), в което има известна логика, освен ако не си като мен и караш постоянно в София с провинциален номер… Също така, шофьорите до 29 години плащат по-висока премия в някои застрахователни компании, защото статистиката на застрахователите им е показала, че те са по-рискови.
  Накратко, има много фактори, които определят колко рисков си за дадена застрахователна компания. Така е и с кредитирането от банките, и с много други неща… Провери условията на всяка компания и ще разбереш коя оферта е най-изгодна за теб.

  P.S. Google не ми каза нищо за „Гражданска отговорност“ с отстъпка за хора със златен талон 🙁

 18. Аз също… след като живях и карах камион 8 г. в чужбина (Европа), където тези , а и доста други неща са просто задължителни. Сега карам автобус в ГТ на Варна и нямате представа как ме дразнят „шофьори“ с липса на пътна култура, 95% от които са такива. А понякога просто ме е страх да пусна пешеходците, защото идващият отляво идиот по липса на видимост от височината на рейса и несъобразената скорост ще ги убие на място.

 19. Поздравления Пешо!!!

  това,което си писал за тебе,важи на 100% и за мене,имам чувството,че Аз съм го писал.Радвам се че има и други съвестни водачи.
  Аз съм водач от 1985 г. и до сега нямам нарушение ,мисля и Аз да потърся златния си талон ,който мисля,че заслужаваме всички съвестни водачи.Аз съм с почти 3 милиона км. зад гърба си без нито едно нарушение и съм с кат. А,В,С,М,Ткт.
  Няма начин собственик на златен талон да кара с 200 в населено място,факт е,иначе няма да има такъв,а за минаването на червено ще е по изключение убеден съм и то с цел да се избегне птп,поне за мен е така.Към твоите навици и правила бих могъл да добавя само,че намалявам доста скороста ,когато видя че далеч пред мен е предприето изпреварване от насреща движещите се и Аз отнемам или забавям при нужда за да си довърши спокойно маневрата.И при настигащите ме и ускорени с цел да ме изпреварят а нямат видимост,при опастност подавам ляв мигач да прекрати маневрата защото има насрещно ,което още не е регистрирал, а при свободно му давам десен мигач да продължи спокойно без да се притеснява от това,че нама видимост.Пожелавам на всички Вас колеги,дълги години безаварийно и безпроблемно шофиране,и да сте постоянно с златен талон!!!

 20. Благодаря! Аз нямам 3 000 000 км зад гърба си, но мисля, че съм направил около 300 000. Между другото, взеха ми златния талон – за движение с 62 км/ч при ограничение 50, на изхода на пусто село в два през нощта 🙁 Истината обаче е, че нищо не може да те мотивира да караш максимално безопасно така, както животът на любимите ти хора – когато станеш родител, това приема още по-сериозен смисъл.

 21. Познавам човек, който също е от „активните“ шофьори, при това професионален, със „златен“ талон. Нямате идея колко му е струвало това в пери за исканите 6 години, за да не му пишат акт когато е в нарушение. Та и по този начин може да се вземе въпросния талон.

 22. И аз имах такъв талон.. 10 години почти без нарушение. 3 от които карах в София докато бях студент.
  Днеска обаче ме спряха за проверка с една от служебните коли, оказа се че нямам аптечка и пожарогасител. Съответно ми взеха талона и ми писаха акт.. и усетих чак как полицая се изкефи като намери за какво да ми вземе талона. Хем ми стана гадно, все пак толкова време си го опазих. 🙂 Хем се замислих колко трябва да си смотан и долен, за да се държиш така мръснишки.. за мен това си беше точно такова поведение. Можеше да се разберем нещо да му бутна някой лев.. 🙂
  Иначе в моята кола също си има всичко, ама на..

 23. Бих казал, че сте ангел, който не знам как си е взел книжката, след като не знае, че в населено място е напълно разрешено да се изпреварва отдясно!

 24. Раздел IX.
  Изпреварване
  Чл. 41. (1) Пътните превозни средства се изпреварват от лявата им страна.

  Друго по въпроса в ЗДП не виждам 🙂

 25. БРАВО КОЛЕГА -ТРЯБВА ДА ИМА ПОВЕЧЕ ТАКИВА ХОРА

 26. ТИ СИ ЗА ПРИМЕР НО МАЛКО ОСТАНАХМЕ.

 27. При ограничение на скоростта до 80Км/ч (тоест градско с малки изключения за които дори не се сещам, понеже Цариградско има ограничение 80, околовръстните също би. следвало да са 80) водачите карат с каквато скорост преценят, в удобна за тях лента. Тоест на обикновена градска улица можеш да си караш в дясната лента по-бързо от колите в лявата лента и ако имаш възмощност да се престроиш вляво, когато прецениш. Това не се води изпреварване и е напълно и категорично разрешено. Тоест не е нужно да запълваш лявата лента, понеже дебнеш да се престрояваш, можеш да си караш вдясно, стига да не се натресеш на лента със задължителна посока. Изобщо много рехаво ги четете тези закони, все едно са три правила на кръст и не са писани от други хора.

  И за да нe съм голословна, те ти го и законът:

  Чл. 15. (1) На пътя водачът на пътно превозно средство се движи възможно най-вдясно по платното за движение, а когато пътните ленти са очертани с пътна маркировка, използва най-дясната свободна лента.
  (2) Разпоредбите на ал. 1 не се прилагат и водачът на моторно превозно средство може да използва за движение най-удобната за него пътна лента в следните случаи:
  1. (отм. – ДВ, бр. 51 от 2007 г.)
  2. (изм. – ДВ, бр. 51 от 2007 г., изм. – ДВ, бр. 54 от 2010 г.) в населените места, на пътно платно с две и повече пътни ленти за движение в една посока, обозначени с пътна маркировка или пътен знак, по които е разрешено движението на пътни превозни средства със скорост не по-голяма от 80 km/h;

  Караш в която лента ти е най-удобно. не си длъжен да караш в дясно, тоест не са тарикати другите, които избягват кофи за боклук, спрели на аварийки и дупки. Можеш да се върнеш в лява лента с престрояване, и това не е изпреварване.

 28. Да, така е, но е забавно да пишеш закон от 2010 г. в публикация от 2007 г. 🙂

 29. Да сте чували нещо за диамантен талон

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.