Армагедон

Жанр: научнофантастичен екшън
Оценка: 9/10

„Армагедон“ е един от любимите ми филми… По непотвърден слух, всичко станало случайно. Върху бюрото на една от най-важните холивудски клечки стоели два сценария. Първият: ужасно изтърканата история с метеорид, удрящ планетата и причиняващ края на света. Вторият: комедия за миньори със странен хумор. И двата сценария били отхвърлени и малко преди да ги насочи към кошчето, продуцентът Майкъл Бей без да иска съборил листите, които се разпилели в цялата стая. Събирайки ги, продуцентът решил, че ако смеси двата сценария, ще се получи нещо наистина стойностно… И така и станало.
Както винаги, не искам да ви разкривам историята на филма, а тъй като той е от далечната 1998 г., е просто от задължителните… Просто ще ви кажа няколко имена Брус Уилис (като Хари, шеф на компания за добив на петрол; както обикновено, и този път спасява света, той затова не играе в „Титаник“, Лив Тайлър (супер мацка, играе Грейс, щерка на Хари), Бен Афлек (супер пич, при това гадже на Грейс и подчинен на Хари)… Ще ви кажа и за страхотния саундтрак „I Don’t Wanna Miss A Thing“ на Аеросмит… И даже няколко любими цитата от филма:
.
Президентът на САЩ: И не сме забелязали това нещо?
Дан: Сър, нашият бюджет е около милион долара. Това покрива около 3% от небето и да ме извинявате, ама небосводът е огромен и дебелогъз!
.
Хари: От колко време работиш за мен?
Ей Джей: Пет… чудесни… години.
Хари: За пет години никога не си ми се извинявал толкова бързо, нещо става тук и ще разбера какво е…
.
Грейс: (за гаджето си Ей Джей) … Каза, че не можем да му имаме доверие.
Хари: А ти каза, че можем…
.
Хари: Боже, само малко помощ. Това е всичко, което искам.
Макс: И без това сме доста близо до него, Хари, току-виж те чул.
.
Лев Андропов: Знам как да поправя това.
Ватс: Дръпни се! Дори не познаваш компонентите…
Лев Андропов: Компоненти… Американскио компоненти, руски компоненти, всичките ги правят в Тайван!!!
.
И не на последно място, струва си да гледаш филм, който освен 2 награди от 5 номинации на Академията за научнофантастични, фентъзи и филми на ужасите, 2 награди на MTV, 4 номинации за „Оскар“ има и 1 награда от 6 номинации „Златната малинка“ за най-лош филм… Страхотни сцени и ефекти, над 200 открити грешки във филма, оригинална екипировка на НАСА и чудесни песни (тази песен също ми е много любима)…
Така че гледайте филма и преценете сами за себе си!
Филмът може да гледате още утре: BTV, 20 януари 2008 г., 20:00 ч.

2 мнения за “Армагедон”

 1. Ох, любимият ми филм. След десетките пъти, които сам го гледала онзи ден по БТВ му се насладих за сетен път.
  Ще си позволя да допълня колекцията от култови реплики:

  1. Целият диалог, в който Брус Уилис излага исканията на екипа си прид правителството. Едикакво си, едищо си … и ако може да ни кажете кой уби Кенеди.

  2. Лев Андропов: Казах ви да не пипате нищо, ама вие сте банда кайбои….

  3. Епизодът, в който в НАСА ги подлагат на медицински изследвания, за да видят дали са физически здрави. Ей тук съм се разлепяла от смях.
  Докторът за Мечока: В кръвта му е открита голяма доза успокоително.
  Хари: Момчетата ми са подложени на голямо напрежение…
  Докторът: Такава доза се дава на коне…
  Труман към докторът: Искам да знам само ще издържат ли пътуването.
  Докторът: Чудя се как въобще са живи.
  И още и още – смях, смях.

  3. Класацията ми обаче оглавява Стив Бушеми (как му беше името във филма???), който само като си отвори устата и падам просто от смях и най-най култовата му реплика . След като първо на астероида беше добарал една картечница и гърмеше на ляво и надясно. И после когато благополучно се прибраха на Земята неговата реплика беше: Сега сме герои. Да забравим за инцидента с мен и оръжието.

  Та такива ми ти работи. Чудесен филм. Четох някъде, че ако сега ни застраши падаш астероид, възможностите ни за действие са горе долу същите като на филма.

 2. Извинявам се за грешките, сега ги видях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *