Идея за учителските заплати

Направо ми писна от безкрайните дискусии за учителските заплати…
Има поне три неща, които са ясни и никой няма да ги отрече:
 • Учителите получават ниски заплати за труда, който извършват (по оценка на над 95% от българите);
 • Заплащането на учителите в Европа приравнено към средната работна заплата е по-лошо, отколкото заплащането на учителите в България, приравнено към средната заплата в България (проверен факт);
 • Има много кадърни и много некадърни учители (субективно мнение).

Е, съпоставяйки трите факта, ясно е, че трябва да се направи не повишаване на заплатите за всички, а сериозно диференцирана система за учителските заплати.

За 15 минути измислих следното (цифрите могат да се променят според бюджета на правителството):

Основно трудово възнаграждение: 450 лв.

Бонуси от извънкласни дейности:
За организиране на СИП, спортна секция, кръжок и т. н. + 100 лв.

Бонуси от олимпиади и състезания:
Ученик, достигнал съответен кръг на олимпиада през последните 3 години по съответния предмет (отчита се само най-високото постижение):

 • Общински: + 1 лв.
 • Регионален: + 5 лв.
 • Национален: + 20 лв.
 • Международна олимпиада: + 50 лв.
 • Медал от международна олимпиада: + 100 лв.
 • Призови места от други национални състезания на МОН: + 20 лв.

Приети ученици да следват в университети през последните 3 години в университет с акредитационна оценка.

 • Отличен: + 5 лв.
 • Мн. добър: + 2 лв.
 • Добър: + 1 лв.

Работа с ученици в неравностойно соц. положение / здравословно състояние: + 30 лв.

 

Наказания (не се налагат при работа с ученици с увредено здраве, като заплатата не може да стане по-малка от минималната):

 • Нито един човек, достигнал втори кръг на олимпиада: – 100 лв.
 • Нито един човек, записал висше 2 години след завършването си: – 100 лв.
 • Средна оценка от националните матури под Добър (4,00): – 100 лв.

И така, ето два примера:

Пример 1:

Талантлив учител по математика е организирал СИП, където готви усилено учениците си. По този начин родителите им не плащат частни уроци, а учениците се справят добре. От 26 души клас цели 10 се класират на втори кръг, 4 продължават до 3-ти, а един човек дори достига международна олимпиада и взима медал. Друг негов съученик е заел второ място на Зимни математически празници.

На следващата година неговите ученици завършват и от 26 души 7 са приети в Софийски университет, 2 – в УНСС, 5 – в Пловдивски университет и 6 – в Русенски.

Заплатата на този учител е: 450 + 100 + 6.1 + 4.5 + 100 + (7+2).5 + (5+6).2, тоест 743 лв.

Мисля, че не е лошо възнаграждение за един добър учител.

Пример 2:

Имаме учител, който си идва на работа, взима си заплатката и не му пука колко ще изкарат учениците му на матурата. Средният им успех да кажем е 3,80. Естествено, с олимпиади също не се занимава. Тогава неговата заплата е 450 – 100 – 100 = 250 лв.

Също не е лошо възнаграждение за един некадърен учител.

Очакваните резултати НАИСТИНА ще повишат качеството на образованието:

 • Учителите са мотивирани учениците да бъдат по-образовани, за да печелят на олимпиади и да изкарват високи оценки на матури и кандидат-студентски изпити.
 • Учителите са мотивирани да създават извънкласни форми.
 • Частните уроци ще намалеят значително в следствие от горните две.
 • Учениците ще трябва да учат по-усилено, за да се представят на добро ниво.

Имайте предвид следните забележки:

 • Цифрите са ориентировъчни и могат да се променят спрямо бюджета.
 • Разглеждат се само преподаватели в СОУ, за останалите педагогически работници могат да се направят подобни системи.
 • Не са добавени бонуси за класните ръководители, а биха могли да се направят такива като например наказания при допускане на даден брой отсъствия, бонуси при организиране на културно-масови мероприятия за класа и т. н.

Е, какво ще кажете за идеята? Направете го в коментар 🙂

28 мнения за “Идея за учителските заплати”

 1. Идеята е прекрасна. И като прибавим +5 лева за година стаж става перфектно. Дано Даниел Вълчев и всички хитри министри са се абонирали за RSS емисита на блога на Пешо.

 2. Не 5 лв., а 0,6% за всяка година прослужено време. Това вече го има.

 3. Звучи прекрасно!!! И колко е просто само 🙂 Чудя се защо не са го направили досега, ами само се разтакават нещата. Не знам защо си мисля, че понеже некадърните учители са повече от кадърните и като мнозинство не желаят да има такова диференцирано заплащане. Защото няма да получат бонус, а тъкмо обратното.
  Аргумент, който често се посочва е, че в по-непрестижните училища учителите полагат също толкова труд, за да си вършат работата, но техните ученици едвам избутват до тройка. На това, разбира се, може да се отговори, че учителите ще имат стимул да подобряват уменията си и да работят в по-добри училища.
  Не знам, имам чувството, че самите учители не желаят диференцирано заплащане.
  Аз смятам, че заплатите им наистина са ниски, но пък и никак не е справедливо да са еднакви. Трябва да се стимулират по-добрите, това е.

 4. Уау…нямам думи…колко време ти трябваше да го измислиш това? Защо не вземеш да се кандидатираш за министър? Ти току що свърши всиката работа на министерството на образованието…

 5. Кейт, трябва да е като при нас в ИТ сферата. Има програмисти, които взимат 400 лв. и такива, които взимат 4000 лв. Ако някой учител счита, че работи с непрестижни ученици/училище може да отиде в „по-добра фирма“. Всяка година училищата обявяват конкурси и всеки има право да избере дали да преподава в елитна гимназия или в затънтено кофти даскало. Конкурсите са общо взето добри и като изключим шуробаджанащината, в елитните училища работят елитни учители… Аз съм твърдо за силно диференцирана заплата и то не от 450 до 453 лв., а нещо в рамките 250-850 лв. 🙂

 6. Snejka, не е така… Тази система е просто начална идея (за 15 минути я направих, както съм писал) и мога да й открия поне 10 слаби места. Но за два месеца би могла да се измисли подобна система, която е доста по-добра и ясна.
  Колкото до кандидатстването за министър, имам си доста по-интересна и добре платена работа, за да се занимавам с това 🙂

 7. Ами че в момента съществува предложение за Система за диференцирано заплащане. Тя включва тези критерии, които си споменал, както и някои други. Учителите не са съгласни с нея, защото критериите били отвлечени, неясни, не можело да се прилагат както трябва навсякъде и започват да носят вода от 10 кладенеца… Аз не съм запозната с точните критерии, които за предложени, но ако не ги устройват, нека учителите да предложат такива, които ги устройват. Но те не са предложили, до колкото знам. Твърдят едва ли не, че тяхната работа, техният труд не може да се оцени.
  Съществува и още един проблем – че в този държавен сектор нещата са така забатачени, съществуват интриги, клюки, злоба, завист, шуробаджанащина..
  Не знам как е възможно да се изчистят и подредят нещата.

  Напишете в гугъл „диференцирано заплащане“ и прочетете. Има страшно много писано по темата.

 8. Ето тук пише за диференцираното заплащане и ми харесва накъде вървят нещата като цяло. Естествено има изгъзици от рода на „Учителската заплата трябва да започва от минимум 1000 лв.“ Да, така е… И освен това, всеки учител трябва да има служебен автомобил, лична секретарка и право на самолетни билети до свободно избрана дестинация… То бива, бива, ама… Ей затова не искам да ставам министър 🙂

 9. И кое по-точно ти харесва? Учителите твърдят, че няма да приемат критериите, предлагани им от МОН.

 10. Поздравления!
  Понеже не следя отблизо тези отегчаващи ме проблеми, не знаех, че има вече направено предложение за диференцирано заплащане. Зарадвах се, когато прочетох това. Визия ми по въпроса е много близка до описаната от Петър, когато сме обсъждали проблема с познати и роднини. Но аз не 10, а 2 – 3 минути съм й отделил на масата, така че е доста по-генерализирана.
  Мисля, че едно такова решение е прекрасно най-вече защото е логично и коректно в името на справедливостта и просперитета. Разбира се, след щателна проверка в една система обикновено се виждат незабелязани неща, така че вероятно би било нужно прецизиране и избистряне по някои точки (независимо дали в този й вид или вече предложения). Важното е, че това е правилната концепция. Но да отбележим – правилната за това, което ние бихме искали да се постигне.
  А инак, просто казано, познато ни е: „Защо да се трудя повече за 650 лв., след като може да се трудя по-малко за 650 лв.?“. На българска земя това си е направо трап, изкопан в миналото, в който много лесно се залита и обикновено биват повлечени околните. Ето защо и аз съм твърдо за диференцирано заплащане!
  Що се отнася до преподавателите, диференцирам си ги на: даскали и учители.
  С малко тъга казвам, че съм имал много даскали, но малко учители.

 11. Пак казвам – умното си е умно. Разбира се това, което си предложил може да се допълни и доразвие, но много ми харесва. Особено ми харесва простичкото и ясно обяснение с примери. Точно по математически. Липсват в министерството такива здравомислещи хора- явно е.
  Аз съм твърдо за диференцирано заплащане. Но това, което се говори за тази година е толкова смешно, че не може да се зачете за сериозна стъпка в правилна посока.

 12. 1.един ученик влиза в УнесеСе-
  начи преподавателят му по математика и преподавателят по музика получават бонус?
  2.Не съм чул за олимпиади по чужд език.Ако има със сигурност участват по малко хора от тези по математика.Вземи предложи 250 лева на човек който знае чужд език за преподавателска дейност.
  3.Колко учители могат да пратят 10 души на олимпиада при полежение ,че бройките които минават на следващия кръг са ограничени?Особено при по-слабо населените места където целият клас на един учител може да е от 10 души.
  4.В момента местата в университетите са повече от желаещите да учат.Който не е поискал не е станал студент.Някой трябва да определи кой университет е по-добър?
  Някой отива да учи в чужбина.Някой си отлага с някоя година кандидатстването.Накой започва платено обучение.Малко става каша.
  5.Трябва и бонус за кандидатстване след 7-ми клас (щото иначе само от средното ще взимат бонуси).Ама положенито е подобно.

  Иначе добра идея

 13. Петър Събев – ПРЕЗИДЕНТ, ПРЕЗИДЕНТ!
  Ще ме назначиш ли за министър на културата?

 14. Както бе оставена отметка и преди да прочета темата, има неравности в системата – това е ясно. Важна е идеята и знаем защо – доколкото разбирам, всички, писали тук до момента, сме за нея. Относително по-добра е от положението в момента и казахме какви хоризонти открива. 8 часа вадене на паяци не се равняват на 8 часа копане с мотиката.
  Прочетох написаното и на страницата в bglog.net.
  Ще скицирам набързо някои от нещата, които виждам като проблемни за прецизността на системата. През деня по някое време, ако ми остане такова, може да се включа по-подробно по някои точки от казуса, ако вече някой не е продължил, долавяйки какво намеквам с по-долните изречения.
  Не съм запознат с някои факти, изнесени от gub. Но не мисля, че споделеното от него е най-притеснително. Диференцирането следва да различи учителя по математика от този по музика, например. Можем и да задълбаем дотам, колко натоварване понася един преподавател по математика и един по музика в дадено училище, и да се специфицира, колко дълбоко ще се разграничава?
  Засега основно абстрахирам следното просто нещо:
  (В)ъздействие – (С)ъпротивление – (Р)езултат
  Т.е., В са учителят и програмата, С са основно учениците и Р е резултатът – за постигане на даден резултат при едни групи ще е нужно повече усилие, отколкото при други – това трябва да се вземе предвид и провери.

 15. Хора, аз дадох просто 15-минутна идея, вие почнахте да се хващате за конкретни казуси. Ако ученик влезе в УНСС и кандидатства с математика, редно е учителят му да получи повече. Олимпиади по чужд език – със сигурност има по руски, за останалите езици не знам, трябва да се провери. Така или иначе, олимпиада по музика няма… Но ако човекът изкара висок резултат на SAT/TOEFL или пък спечели в състезание по музика, учителите може да получават бонуси. Въпросът е да се направи един дъъъълъг списък със състезания и награди, които дават бонуси, така че никой да не е ощетен. Между другото, в Австрия още през 2000 г. учителите по информатика и чужди езици получаваха по-високи заплати от тези на колегите си… На въпроса „Някой трябва да определи кой университет е по-добър?“, вече всеки университет се акредитира с оценка и „отличниците“ са само четири университета в България. Иначе естествено, че трябва да се помисли за много ситуации и т. н.
  Колкото до правилото (В)ъздействие – (С)ъпротивление – (Р)езултат, не съм сигурен дали въздействието не е толкова малко, че съпротивлението да го надвишава и по този начин резултатът да стане отрицателен.

 16. Чудесна идея!!!

  И наистина ако се кандидатираш за кмет/основеш партия ИМАШ МОЯ ГЛАС!!! :D:D:D:D

 17. Супер! Много ще е трудно на добрите учители по трудово обучение и тем подобни да се възползват от бонусите. Ще каже някой: „Да е станал математик или филолог!“ :((
  За учителите в детските градини да не говорим. Че за труд извън норматива не са им предвидени лекторски. А системата в България се различава от западната. Нашите детски градини не са забавачници и с това поддържаме респекта на световната гилдия на педагози и психолози към това, което правим.
  Работата с деца със специални образователни потребности също е трудно определима, за да бъде допълнително възнаградена. Ако родителят е осъзнал проблема и е завел детето да бъде изследвано от специалисти или освидетелствано, на учителя му се завежда работа с такова дете (деца)и може да се възползва от този пункт в диференцираното заплащане. Ако не, на него само му е трудо, но никой не му го зачита. Където има такива деца, бройката на децата трябва да е по-малка в класа (групата). 35 деца в детска група е антихуманно спрямо децата с проблеми, спрямо техните другарчета, които са в норма, да не говорим и за учителя. Системата ти е много добра, но правителството и законодателите непременно трябва да предвидят и изпипат тези неща.
  Извинявай, че толкова ти разширих нещата по темата, но наистина с математиката и българския нещата изглеждат по-елементарни за планиране и решения.
  Още нещо – да има санкции за директорите (-100, -200 лв.), които не се квалифицират. Защо поверяват делигирани бюджети на някои, които не са поне записали Мениджмънт в образованието. Университетите предлагат такива хубави, полезни магистратури в това отношение. Тези, които не се квалифицират злобеят към учителите, които го правят и непрекъснато им създават пречки. А вече и в оценяването за диференцираното заплащане.

 18. Съгласна съм в частта с плюсовете, но за минусите имам резерви. Имайте предвид, че отдавна не работя в училище, но съм учител и не се оплаквам от парите, които изкарвам.

  Подготвям основно ученици, които кандидатстват в чужбина. Повечето искат да спечелят стипендии в хубави американски училища. Смятам, че си върша работат чудесно и все по-добре с всяка измината година. Ставам по-добър учител по английски и по-добър съветник. И мога да си меря постиженията с известни съветници, като Катрин Коен, която взема грандиозни суми за консултиране.

  Правя всичко, което ми е по силите и инвестирам много в себе си и учениците. Но имам и ученици, които не постигат кой знае какво. Често се фрустрирам заради това и си казвам, че има някаква тайна, която не знам, понеже явно не съм все още толкова добър учител.

  Но все по-често започвам да си намирам оправдание: аз не съм единственият фактор в живота на тези деца. Имат много други учители, имат родители, роднини и преятели, медии. И всичко, на което ги уча, при повечето деца е в пълно противоречие с посланията, които получават отвън.

  В тази връзка, ако пренесем тази ситуация в училище, всеки учител зависи от начина на работа на колегите си. Мнозинството задава тона, определя правилата. За това съм писала много пъти. И точно заради това напуснах училище. Не заради парите. Винаги съм имала още 1-2 работи поне и съм изкарвала достатъчно.

  Мисля, че качествените хора в образованието са малко. Малко са в обществото ни. Под качествени разбирам такива, които имат подходящата нагласа.

  Тук хората нямат нагласата да успяват. Нагласата е някак да минат между капките. Нагласата е нежелание да разбереш как функционира света. Защото това отнема време и усилия.

  Така че можеш да имаш прекрасен учител и да му орежеш заплатата .. и какво от това?!?

  Мисля, че не трябва да се допуска да има лоши учители. Но големият въпрос е как да се създадат такива кадри. И какво според нашето общество означава добър учител. Далеч не е това, което аз смятам за добър учител.

  Мисля, че успехът на детето не трябва да се мери спрямо успеха на другите деца, а на базата на индивидуалния му напредък. Защото всяко дете тръгва с различен старт. А ние какво правим в нашето образование? Отказваме се от всеки, който се различава от средната маса – независимо дали е изостанал или твърде напреднал.

  Та нещата не опират само до заплащане. Мисля, че най-малко опират до това. Опират до нагласи в национален мащаб. За съжаление е много по-сложно, откокото изглежда. Всеки ден мисля за това. Ако някой се интересува, нека види блога ми. Имам секции „образование“ и „професия учител“.

  Това е темата на живота ми. И се радвам, че на все повече хора им пука. Тъжното е, че сред тези които излизат с предложения и коментари рядко има учители. Това ме кара да мисля, че точно учителите най-малко се интересуват от това дали образованието е добро. Превърнаха се в търговци, опитващи се да пробутат лоша стока за повечко пари. А обществото не отделя време да се замисли и да избистри критериите си за добро образование. Това не е работа само на учители и МОН. Това е работа на всички.

 19. Много накратко ще кажа и моето мнение по въпроса: съгласна съм с предложението на Пешо, защото веднага ме навежда на мисълта…че това насърчава класните и извънкласните дейности на УЧЕНИЦИТЕ. Съжалявам, но според мен учениците трябва да са с приоритет, трябва да бъдат насърчавани да се развиват и да обогатяват знанията си постоянно.В момента в средното ни образование тече един процес на деградация на децата и по-лошо…на поколението.Мама и тате като не могат да възпитат и образоват децата си първите 7 години и даскалите просто не си дават зор…е не става така…айде лек ден и дано скоро се намери решение и вълкът да е сит и агнето цяло…за овчаря няма да го казвам, защото се надявам сичко да свърши добре 😉

 20. Не става.
  Първо началните учители директно отпадат от класацията.
  Така прредложените правила важат само за учители от горния курс.

  После хиляди учители, които са в малки градове нямат шанс за бонус, защото там много малко хора решават да кандидатстват, да не говорим за олимпиади. То вярно, че учителите насила карат учениците да участват в олимпиади, по места, където учениците не са мотивирани да ходят на олимпиада, но тогава естествено от такива ученици не могат да се очакват добри резултати.

  За „елитните“ училища става съвсем кървава историята.
  След като желаните места са малко, естествено ще тръгне една дива корупция за заемането им, което от своя страна ще доведе до това, че те основно ще се заемат, от хора, които не са способни, а са платежоспособни. Така че училищата ще станат псевдоелитни.
  Другият голям минус е, че такива училища има основно в София и големите градове – създава се още една предпоставка за миграция от по-малките селища. Така че, централизацията, която беше голям проблем при „социализма“, а след това вместо да се намали стана още по-страшана, ще се увеличи.

  Абе образованието не е манифактура и такива псевдоикономически механизми не вървят.

  Че трябва реформа – трябва, ама не е този начинът.

 21. А кой е начинът? Естествено, че хората от големите градове ще взимат по-големи заплати. Във всички сфери е така, защо в образованието да е по-различно. Не мисля, че това би притеснявало някого. Освен това, ако има чак такава корупция, за каквато говориш и учителите са платежоспособни, защо според теб висят с месеци да стачкуват?

 22. Ами да, явно пак се завърта същия спор – предлага се диференцирано заплащане и почват да се вадят едни доводи… Ама, не можело да се измери, ама детските градини, ама началните учители… И дайте всички учители да искаме по 1000 лева – и кадърните, и некадърните… Нима не е справедливо по-добрите учители да взимат по-добри заплати?
  Няма начин да няма начин.
  На мен много ми допадна това, което казва Лидия – да се измерва индивидуалния напредък на всяко дете.
  След като мислите, че не става с диференцирано заплащане, кажете какъв е начинът??

 23. Много смислена идея!Проблем е че не всички могат да са първи в олимпиади.А по рисуване като няма олимпиада?

 24. Хахаха, айде да направим първо Петър кмет или президент и после да му се караме за кусурите в 15-минутните му идеи.

  На мене лично идеята му ми харесва и я подкрепям, въпреки че е несъвършенна. Естествено, всяка първоначална 15-минутна идея има нужда от доуформяне, доизглаждане или така-нареченото-от-някои-учени-най-вече-мене „изчелипендисване“. Важното е идеята да води към решението на проблема! Пък и каквито състезания, олимиади или конкурси няма, могат да се направят!

 25. >“Естествено, че хората от големите градове ще взимат по-големи заплати.“

  Това е така, но не е „естествено“. Вярно, у нас така е станало и хората явно го възприемат за нормално. Иначе вярно , че по света големите фирми са предимно в големите градове и е нормално там и заплатите да са високи. Но и това не е правило. Има противоположни примери.

  Но за държавния сектор не е нормално.
  И ако това продължава, въвсем естествено хората ще бягат към големите градове и провинцията ще се обезлюдява. Последствията от което от сега се усещат.

 26. Виждам този блог малко късно (9 години), но все пак ще изразя мнението си. В момента съм студент първи курс. Имам медал от международна Олимпиада. Оценката на дипломата ми е 5.98. Казвам това, защото засягате точно такива ученици в статията.
  Не мога да съм по-несъгласен с идеята. И не говоря за дребни технически детайли. Както сам споменавате, описаното е крайно грубовато и схематично. Коментари като този, че българските участници в международните Олимпиади (общо – по всички предмети) не надхвърлят една-две паралелки и са от 5-6 училища в градове като София, Пловдив и Варна, са излишни.

  Цялата идея, че Олимпийците са златни кокошки, а успешен учител е само маниякът, който бута де що види ученик на Олимпиадите, ‘щото, видиш ли, ще му се заплаща, е крайно цинична. Целта на учителят е да обучава учениците и да провокира заинтересованост и мисловна дейност. А тези неща далеч не се изчерпват със състезания и Олимпиади. Да не говорим колко абсурден е аргументът „ще направим списък на състезанията, които ще зачитаме“, както и пълното пренебрежение на факта, че състезателите представляват незначително малка част от учениците (което е повече от нормално). Един учител, който буди интерес у учениците е будител. Може и да не ги направи състезатели, но това прави ли го по-малко добър учител?

  Подобна меркантилна схема може да привлече единствено циници, за които парите са единствената мотивация. За един достоен учител със страст, подобни дребни сметки биха били обидни. Подобни псевдоикономически фикс идеи могат единствено да навредят на образователната система, която така и така не е розова.
  Съвсем отделен въпрос е, че подготовката за международните Олимпиади (по всичко) се извършва от съвършено различни хора от учителите в гимназията.

 27. Крис, аз също за 9 години съм позабравил тази публикация, но като цяло си я харесвам и сега. Схемата е нещо, което тогава съм измислил като пример за няколко минути, но може да се нагоди и подобри с десетки други неща: например работа с деца в неравностойно положение, деца в малки населени места и др. Но важното в идеята е резултатите да са измерими. Защото е доказано, че когато мериш това как някой се представя, представянето му е по-добро, дори системата и критериите да не са перфектни. Уви, колкото и да си го говорим това, докато не се изпробва на практика, няма как да разберем наистина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *