Някои нововъведения в Правилника за движение

От лятото на тази година бяха въведени някои нови правила в Правилника за движение, но покрай шума за светлоотразителните жилетки, останаха леко встрани…

Днес се натъкнах на един чудесен сайт, свързан с правилници, листовки и др. подобни – Шофьор.com. Та от него научих и последните изменения, като ще ви кажа само най-важните и то накратко:

Първо, някои важни забрани:
  • Забранява се изпреварването и заобикалянето на релсово превозно средство от лявата страна.

 • Забранява се изпреварването пред или върху пешеходна пътека.
 • Забранява се навлизането в кръстовище дори и при разрешаващ сигнал на светофара, ако обстановката в кръстовището ще принуди водача да спре в кръстовището или да възпрепятства напречното движение.
 • Забранява се преминаването и паркирането на моторни превозни средства в паркове, градини и детски площадки извън обозначените за това места.Забранява се паркиране пред входовете и на прилежащите тротоари на детските заведения и училищата.
 • Аварийният сигнал може да бъде включван само за предупреждаване на останалите участници в движението за различни опасности, когато моторното превозно средство е спряло поради повреда или има участие в пътнотранспортно произшествие и не може да бъде отстранено веднага и се явява препятствие за другите участници в движението

В измененията има доста промени, засягащи сигурността на децата:

 • Слизането и качването на деца до 12 години от и в автомобил, спрял на пътното платно, се извършва откъм страната на тротоара или банкета.
 • Когато се превозват малки деца, трябва да се използват специални съоръжения (като детски седалки) за целта. Прочетете правилника за повече информация.
 • Организирана група деца на възраст до 10 години може да се движи само по тротоара или банкета, като първото и последното дете носят светлоотразителна жилетка.

Длъжни сме и да поддържаме автомобилите си чисти. По-точно, водачът на моторното превозно средство е длъжен да поддържа чисти табелите с регистрационния номер, устройствата за осветяване и светлинна сигнализация, стъклата и огледалата за обратно виждане.

Пешеходците са с пълно предимство на пешеходната пътека (най-накрая): Водачите на завиващите пътни превозни средства са длъжни да пропуснат пешеходците, като намалят скоростта или спрат. Това важи и за кръстовищата на светофарите, когато завиващите автомобили бързат да се „наврат“ пред минаващите. От друга страна (вероятно покрай протестите в центъра на София), пешеходците нямат право да удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да спират без необходимост на платното за движение.

Накратко, това са промените, но нека все пак припомня и променените наказания за превишена скорост:

Наказанията са следните (във / извън населено място):

 • До 10 км/ч – 10 лв. / 10 лв.
 • 11-20 км/ч – 30 лв. / 3о лв.
 • 21-30 км/ч – 100 лв. / 50 лв.
 • 31-40 км/ч – 150 лв. и 1 месец без книжка / 100 лв. и 1 месец без книжка
 • 41-50 км/ч – 200 лв. и 2 месеца без книжка / 150 лв. и 2 месеца без книжка
 • над 50 км/ч – 250 лв. и 3 месеца без книжка / 200 лв. и 3 месеца без книжка

Цените са с включен ДДС 🙂

Шегата настрана, не мисля, че тези глоби биха изплашили състезателите… Но се надявам някой ден на билбордовете по пътищата да сложат тези картинки, вероятно ще накарат доста хора да се замислят.

6 мнения за “Някои нововъведения в Правилника за движение”

 1. Всъщност повечето от забраните и преди си бяха в действие, но като правила, не като забрани. А защо на първата картинка, която се отнася до изпреварването на релсови правозни средства, не е нарисувано такова?

 2. Това за навлизането в кръстовище само ако пътната обстановка няма да те задължи да спреш в кръстовището значи в задръстванията да не правиш леви завои реално … т’ва е пълна глупост!

 3. Kenkal, картинката се отнася за изпреварването на пешеходна пътека, а не за изпреварване на трамваи.
  Nikola, частично съм съгласен с теб… Аз също съм оставал много пъти в кръстовище (и тук Варна бие всички рекорди спрямо София – 2 зелени светофара не мога да направя десен завой!!!!) Истината е някъде по средата – ясно е, че движението е много тежко и е проблем да не останеш в кръстовището. Но пък съм виждал идиоти, които виждат, че е задръстено и нарочно се набутват, като освен, че не успяват да преминат през кръстовището по-бързо, на останалите се налага да изчакат два светофара на място… Което също е тъпо!

 4. Както каза kenkal, повечето забрани (вкл. и да не навлизаш в кръстовище дори на зелено, ако е задръстено), са си в правилника, поне откакто аз съм карал курсове преди 20 години.

  Обаче си свършил много полезна работа с тази подборка, браво на тебе! Щото има хора дето ще се пулят и ще викат „Ц-ц-ц! Глей ти! А стига, бе!“ (като онзи милиционер, дето четял правописния речник)

 5. Хора, не е съвсем така с правилата. Погледнете в Държавен вестник за подробности, но истината е, че примерно правилото дали пешеходците са с предимство на пешеходната пътека или не бе променяно поне 3 пъти през последните няколко години. И много шофьори все още си мислят, че не са длъжни да пропускат пешеходците и така е ПО ПРАВИЛНИК. И се държат и чувстват както и вие бихте се чувствали, ако ви свети зелен светофар и някой пешеходец мине пред колата ви на червено.
  Още веднъж препоръчвам shofior.com.

 6. Вярно, че преди бяха правила, но след като повечето шьофьори станаха на принципа „изключение от правилото“ и явно някой най-накрая реши да вземе малко мерки.
  Лятото попаднах на един таксиджия от София, който за малко дошъл във Варна да поработи и се оплака човека, че поне във София, при задръстване можеш да обърнеш по някоя странична уличка, докато във Варна това е абсурд. Вече почнах по-бързо пеш да се придвиждам от колкото с кола … даже с колело стана малко трудно … един път ме заклещиха на една улица и ни на пред ни на зад ни на страни …
  Задръствания, че ще има ще има, поне катастрофи и пияни шьофьори да няма 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *