10 неофициални светлинни сигнала, популярни сред шофьорите

– Бе този защо ми светка?
– Ми не знам – светни му и ти!

Днес реших да ви предложа списък с всички неофициални светлинни знаци, които съм срещал по пътищата. Повечето въобще не са споменати в правилника за движение, но пък са се наложили сред шофьорите, така че се надявам да съм полезен с настоящия пост. Ако вие решите, че съм пропуснал някой знак, свиркайте в коментар.
За улеснение съм ви направил и схемички, като вие сте червената кола.

1. „Внимание! Полиция!“

И така, започваме с най-популярният знак.

Две-три кратки присветвания от насрещно идващ автомобил означават, че скоро ще се срещнете с органите на КАТ. Знакът от години е популярен сред всички.

 

Доколко е морално да предупреждаваш евентуален нарушите, няма какво да коментирам. Дори е забранено в правилника със специален член.

 

Това, за което можете да ползвате този знак обаче е, да „усмирите“ състезателите или да предупредите за друга опасност, която сте отминали току-що: катастрофа, бавна каруца, пожар и др.

При всички случаи, видите ли насрещен да ви присветва с фарове, намалете скоростта и карайте с повишено внимание!

2. „Ще те изпреваря!“

Две-три кратки присветвания и ляв мигач на автомобила зад вас, означават просто допълнително предупреждение (упоменато в правилника), че шофьорът зад вас започва изпреварване.
Знакът се използва предимно нощем, тъй като присветването лесно се забелязва в огледалото за обратно виждане.
В такъв случай е редно да се свиете по-вдясно, да не ускорявате и ако сте истински коректни, да пуснете десния мигач, за да покажете, че няма никой насреща и сте разбрали намерението на другия водач (виж знак 4 по-надолу).

3. „Свий се, засилен съм!“

Когато сте започнали изпреварване, а някой зад вас се е засилил, най-вероятно ще започне бурно и енергично да ви свети, за да се свиете по-бързо.
По принцип гледам да си извърша изпреварването максимално бързо и престоят ми в най-лявата лента (или насрещното платно) да е минимален.
Има обаче пълни идиоти-състезатели, които са се засилили с 200, залепят се на 10 см зад задната ви броня и свирят и светят като луди. При тях съм си изработил тактика – ако карате без пуснати фарове, включете ги за кратко… На „състезателят“ зад вас ще му се стори, че натискате спирачки и ще намали… Моята Корса например има едно специално бутонче, което включва допълнително светлините на спирачките с цел да си светя по-добре назад при паркиране и така хем мога да си карам на фарове, хем да си го върна на нахалниците.

4. „Пътят е свободен“

Добрите тираджии често пускат десния си мигач, когато ви подпират, а нямате достатъчно видимост, за да извършите изпреварване. Това означава „пътят пред мен е чист, изпреварвай“.
Все пак, един важен съвет: Никога не се предоверявайте на този знак!
Има вероятност шофьорът да е бутнал мигача по погрешка, скоро да следва разклон и да желае да завие, да отбива от пътя поради някаква причина и какви ли не още варианти. Затова, имайте готовност да реагирате, ако насреща ви изскочи автомобил.

5. „Пътят не е свободен“

 

Като продължение на този знак, най-най-готините тираджии пускат и ляв мигач, когато не бива да изпреварвате. Изчакайте, най-вероятно ще смени левият мигач с десен, когато обстановката го позволява.
6. „К’во пра’иш, бе, простак!“
Когато предприемете рисковано изпреварване, а насреща ви идва автомобил, обикновено следва дълго и „уплашено“ присветване…

Намерете най-безопасният изход от ситуацията и бързо се свийте във вашето платно (с повече газ при достигнати две трети на изпреварването или като намалите силно скоростта и се приберете вдясно при току-що започнато изпреварване).

 

7. „Заслепяваш ме“

Ако през нощта се разминавате с идващ срещу вас автомобил и той включи дългите си светлини (или присветне за кратко), това значи, че най-вероятно сте на дълги светлини и го заслепявате.

 

Ако не сте на дълги светлини, можете да му отговорите с едно кратко присветване на дълги, колкото да „усети разликата“.

 

8. „Заслепяваш ме отзад“

Има вариант, който дори е по-често срещан. Пуснали сте дългите и застигате автомобил, който заслепявате чрез огледалата за обратно виждане. В такъв случай, неофициалният знак е автомобилът пред вас да си пусне аварийните светлини, белким се усетите.

 

9. „Мини пръв!“

Не винаги правилата за предимство създават най-удобната ситуация на пътя. Типичен пример за това е вариантът, показан на картинката.

 

Въпреки че вие не сте с предимство, на зеленият автомобил ще му е много по-лесно да завие, ако ви пусне преди това. Или пък може просто да ви е съжалил, че чакате да се включите от 20 минути и да ви дава знак да минете преди него.

 

Каквато и да е случката, тръгнете внимателно, с готовност да спрете, за да не стане недоразумение. И не забравяйте, че ако все пак стане недоразумение и се получи катастрофа, вие ще го отнесете, тъй като човекът си е бил с предимство.

 

10. „Благодаря!“

Така щастлив съм и се радвам, че те има…

Благодаря ти, поднасям ти „Мерси“!

Ми така, де, защо да не благодарим за жестовете на колегиалните шофьори, които ни дадат път, въпреки че не са длъжни?

На шофьорски език „Благодаря“ се казва с кратко пускане на аварийките. Особено актуален знак към помагащите си в ужасния трафик шофьори.

В заключение, на най-общителните шофьори препоръчвам следната емотиконка.

8 мнения за “10 неофициални светлинни сигнала, популярни сред шофьорите”

 1. Още един все по-набиращ популярност начин за използване на аварийните сигнали е в случай на движение във високоскоростна лента при изненадващо попадане в спряла колона от автомобили в лявото платно.
  Така идващите отзад и на висока скорост автомобили могат да бъдат предупредени за опасността и да се избегне евентуална верижна катастрофа.
  Мисля, че на запад е доста често използван, но вече и тук започнах да виждам много шофьори, които го използват.

  Поздрави,
  Радо

 2. Благодаря, Радо!
  Чудесна забележка!

 3. А доста забавно е, ако някой нахалник с дълги светлини се е лепнал зад вас, да му пуснете и стоповете фаровете за мъгла (ако имате такива де). В комбинация с леко натискане на спирачката, на шофьора-идиот отзад му се приисква да се намаже и с крамче против изгаряния :P. Е, понякога е необходимо.

  И сега се сещам за една интересна случка. Един от бившия ми клас си ме кара с колата, пуснал дългите и халогените и ужасно пречи на каращия пред него джип „toyota“. За наше нещастие, тойотаджията имаше наредени още 6 светлини на покрива – виждали сте офроуд ждиповете. Та същите. Ами просто навигатора свали прозореца, обърна ги назад (щото ръчно се били регулирали колко нависоко да бият) и светна. Кофти чувство!

 4. Не виждам защо предупреждаването с присветване да е забранено. Според мен практиката на полицията да дебне нарушителите е погрешна. Ролята на КАТ трябва да е именно контрол, т.е. застават открито на опасни места или на дълги прави участъци, където някои карат с 240. Ама застават така, че да ги виждат отдалеч и да намалят. При това колкото повече водачи ги виждат, толкова по-добре. В този контекст предупреждаването със светлините е полезно, защото разбираш, че има нещо на пътя и караш с повишено внимание.

  Аз не предупреждавам по този начин само нарушителите, а всички, дори да са с жигулки и да карат със 70. Друг въпрос е ако видиш някой, засвяткал се с 200 срещу теб. Тогава пак трябва да му се присветне, но с послание „намали бе, идиот“. Той може да си мисли, че има полиция, ама важното е да намали 🙂

  Освен тези стационарни полицаи е добре да има и мобилни патрули с радари.

 5. Събев много яко си ги подредил харесва ми как си ги описал 🙂

  Аз лично светвам светлините понякога, когато видя приятел, вместо да използвам клаксон.

 6. Много полезен пост 🙂 Примерно номер 10 не го знаех. Аз вместо да им пускам аварийни им се усмихвам за благодарност 🙂
  За номер 3 не съм много съгласна. Ако си заобиколен от забързани автомобили и ти самият се движиш с висока скорост, не е много удачно да си търсиш специалните бутони. Поне на моята кола, бутонът който включва допълнително светлините на спирачките не е на много удобно място и трябва да погледна за да го намеря. А иначе винаги карам с включени светлини, още от преди да въведът закона за това.
  А за коментара за Miglen, браво 🙂 Много се дразня някой като започне да свири с клаксон без сериозна причина. На мен поне много ми отвлича вниманието това. Да видя кой свири, защо свири, аз ли преча на някой, някой ще ме блъска ли и все такива неща. И когато видя, че някои си свири просто ей така, за да си поздрави другарчето откачам.
  И последно един съвет, даден ми от полицаят, който ме спря последният път за превишена скорост: Ако видите дълга колона от бавно движещи се автомобили, не ги изпреварвайте! Това е сигурен знак, че наблизо има полицаи, просто вас не са ви предупредили 🙂

 7. Много хубаво подредена информация, поздравления! Предлагам да въведем още нещо, не точно сигнал, а по-скоро практика: да гасим късите светлини и да оставаме на габарити, когато маневрираме или се разминаваме на тесни и осветени места, например пред блоковете.
  А иначе към сигналите: виждал съм професионални шофьори на автобуси при разминаване да си казват „Здрасти“ с ляв мигач, но предлагам да не го използваме: твърде стряскащо е!
  Пожелавам безаварийно шофиране на всички!

 8. По-често срещаното заслепяване е когато колата ви е натоварена здраво,независимо дали с хора или товар и не сте си свалили фаровете една,две степени надолу.Повечето автомобили притежават тази функция. Тогава не е нужно да се включват дългите за да покажете,че не сте на дълги светлини,а просто да се регулират фаровете.Това разбира се се касае за средностатистическите автомобили,тъй като по-луксозните си регулират светлините сами,спрямо теглото в задната част на автомобила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *