Програмистски празник (официално)

След неофициалният ден на програмиста, в България обявиха и официален празник на компютърните специалисти – 4 октомври, рожденият ден на „бащата на компютъра“ Джон Атанасов. Всичко е супер, ама Джон Атанасов не е „бащата“ на компютъра, най-много някой чичо да му бъде…
Позволявам си да цитирам част от една моя статия в сп. Computer, посветена на някои от най-често срещаните заблуди… А една от заблудите е, че

Българин е създал компютъра

Да, ама не! (следва статията ми)

Джон Винсент Атанасов е роден в САЩ (Хамилтон, щата Ню Йорк) през 1903 г. Това, което го свързва с България, е баща му – Иван Атанасов. Джон Атанасов е живял, учил, преподавал, работил и починал в САЩ, никога не се е самоопределял като българин и във всички официални изказвания нарича българите „народът на моя баща“.
Създаването на компютъра също не може да бъде отредено само на Атанасов. За да стигнем до неговия принос в историята на компютърния хардуер, трябва да започнем от древното сметало и да преминем през велики личности като Леонардо да Винчи, Блез Паскал, Готфрид Вилхелм фон Лайбниц и Чарлз Бабидж. Джон Атанасов е създал прототип на съвременните компютри заедно с неговия студент Клифърд Бери и по цял свят имената им вървят заедно. Дори създаденият от тях компютър ABC е съкращение от Atanasoff-Berry Computer. На всичкото отгоре проектът приключва през 1942 г., като входно-изходният му механизъм не е завършен, така че машината никога не е влязла в реална употреба. И ако има реална причина да се гордеем с постижението на Джон Атанасов, тя е свързана с четири важни нововъведения в принципа на
действие при създаването на АВС – двоичната бройна система, регенеративната
памет, логическите схеми като елементи на програма и електронните елементи като носители на данни. Тези идеи са заложени и в компютрите, с които работим днес. И макар незавършен напълно, АВС си остава първият електронен дигитален компютър в историята на човечеството.

Та този създал се в България мит ми напомня за стария виц, в който попитали радио “Ереван”:
– Вярно ли е, че България е изнесла 100000 компютри за Япония?
– Вярно е, но с някои уточнения: Първо, не са били 100000, а 10000. И не са били компютри, а компоти. И не са били изнесени, а са били върнати поради изтекъл срок на годност. И не са били за Япония, а от СССР.
В нашия случай:
Истината не е, че „българин е създал компютъра“, а че „полубългарин е един от двамата създатели на неработещ прототип на компютър, в който са заложени важни идеи и принципи, използвани и до днес“.
И все пак, важното е да се празнува. Та… ако имате идеи за празника в четвъртък, ще се радвам да ги обсъдим…

12 мнения за “Програмистски празник (официално)”

 1. Хайде да напием компютрите си!

 2. Ами, Петка, доколкото си спомням, четвъртък имаме среща с тебе. Е, значи и двамата ще отбележим празника. Даже може да викнем още хора за по-забавно, да хапнем, да пийнем…. абе както си се полага.

  Но на мен повече ми харесваше 256-тия ден да е национален празник на програмиста. А пък може и 333-тия да е на хардуериста. Е, щом искат по два пъти годишно да празнуваме – нямам против.

 3. Момчета, най-добре е всичко да се прави по три пъти – за щастие!;)

 4. Съгласна съм: щом фактът е че Българинът е бил бащата на Джон Атанасов (а не самитят Джон), ако ще има празик свързващ България с тях, той трябва да се нарича „Празник на дядото на компютърът… twice removed“
  Наистина 256-тия ден за празник звучи по-оправдано, образователно че и по-заинтригуващо, нищо че няма пряка връзка с България.

 5. Ей, благодаря ти за тоя пост. Не знаеш колко ми е писнало да обяснявам на някои от глупавите си познати, че ABC е далеч от първия компютър и трябва да си търсят друга причина за изкувствена национална гордост.

 6. А според теб, това което са направили Атанасов и Бери не е ли достатъчно значимо, целия пост малко ми бие на флейм. Повечето идеи от ABC след това са били използвани в ENIAC, който определено не е бил неработещ прототип.
  Няма значение, всеки си има право на мнение, аз просто казвам моето.

 7. Gotha, аз не омаложавам делото на Атанасов и Бери.
  Тъпо ми е обаче, че според повечето хора:
  1. Атанасов е българин. (Той е американец, баща му е българин)
  2. Атанасов е изобретил компютъра. (Атанасов е изобретил електронния компютър, иначе навсякъде си пише, че е Бабидж)
  3. Атанасов е изобретил компютъра сам. (никой не споменава за Бери)
  Явно всяка нация има нужда да си избива комплексите. Като бях в Унгария, те се държаха по подобен начин за фон Нойман.
  Ето истината.

 8. Той и Айнщаин само е доказал теорията на относителността а не всичко което произтича след нея……..Нищо работа нали?
  Шегувам се разбира се. А що се отнася какво ДНК и произход имат хората и дали това има отношение за постиженията им, то вероятно ако Бостънския удушвач е с баща Българин то целият свят би го наричал българският удушвач, а не Бостънския.

 9. Самият Джон Атанасов е имал достатъчно самосъзнание като българин. Независимо от всичко, самият той не е смятал компютъра за своето най-значимо изобретение. Повече от 30 години е работил над писмена система на базата на кирилицата, поради своята почти пълна фонетичност, която да е подходяща не само за писане, но и за програмиране. Трудът му, за съжаление, още не е публикуван, но може би децата му ще се погрижат за това. Освен това, през 1973 г. се е състоял съдебен процес за доказване на авторството на компютъра и решението е категорично в полза на нашия сънародник. Тук основен принцип е световната новост. Пак освен това, няма значение в каква степен е осъществено изобретението. По принцип то се разглежда като идея, която може да бъде реализирана в множество варианти с най-различни параметри. (Няма значение дали един двутактов двигател е с 5 или 5000 конски сили. Важното е как той се различава от четиритактовия двигател или бензиновия от дизеловия. Това са принципи, които именно са предмет на патентоване.)Важното е идеята на изобретението да е изложена и патентована според определени законови изисквания. И това е било съответно документирано. Чест прави на нашата страна, че на времето подкрепи Джон Атанасов. Без, разбира се, да омаловажаваме факта, че ако зад това не стояха фирмени интереси, самият Атанасов е нямало как да повдигне този въпрос. Това е финансово немислимо и непосилно за сам човек. Има цяла биографична книга за Джон Винсент Атанасов на издателство ТанНакРа, а може да се прочете и едно-друго на страницата panaiotov.hit.bg/index.htm

 10. Аз също съм писал по въпроса още през 2006-та http://delian.blogspot.com/2006/06/blog-post_114936812128748271.html.
  Доколкото Атанасов се е самосъзнавал като Българин, той никога не е твърдял, че е Българин. Отделно Атанасов не е създател на компютъра, това само ние си го мислим. Компютъра има много бащи, последната мода и име се казва Конрад Зусе, и бие Атанасов-Бери с няколко години. А Атанасов-Бери са двойка, а не единичка, и не са създатели а са опитали да създадат компютъра, защото тяхния прототип е подкаран 30 години по-късно, и е доработван за да запали, защото никога не е бил довършван.

 11. Еххх Пешо, Пешо прост си беше и прост ще си останеш …..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.