Индуктивна загадка

Моят колега и духовен водач в сферата на вероятности, невероятности, статистика и други врели-некипели – специално обученият почти-акад. Ники Мареков ме утрепа с една задачка-закачка… Споделям я с вас:
На един остров е пълно с напълно изгубили паметта си отшелници, които са бивши програмисти, инженери по качеството, техническа поддръжка и т. н. Някои от хората във въпросния IT crowd имат много специфична племенна татуировка на врата отзад.
За съжаление, никой от тях не знае дали има или няма въпросната татуировка, макар че вижда вратовете на всички останали… Тоест, всеки на острова може да разбере за всички останали кой има и кой няма татуировка, но не и за самия себе си. Приемаме, че няма как да видят татуировката си, така че гениални идеи за йога-пози, цифрови фотоапарати, снапшоти на уебкамерата, огледала, кристални езера, отразяващи LCD екрани и тем подобни не се приемат.
Обитателите на острова по никакъв начин нямат право да съобщават кой има и кой няма татуировка и дори има племенно правило: ако някой разбере, че със сигурност има или пък със сигурност няма татуировка, трябва да се самоубие още същата вечер…
И понеже никой нищо не знае дали има или няма татуировка на врата си, а и няма как останалите да му кажат, съгласно законите на острова, хората по цял ден куфеят, слушат чалга и блек-метъл, джиткат Counter-Strike и WoW в мрежа, живеят си живота и не им пука за повелята…
Но един ден на острова пристига и руса секретарка, която им казва:
„Поне един на този остров има татуировка на врата.“
Въпросът е: какво се случва по-нататък, съгласно горепосочените условия?

35 мнения за “Индуктивна загадка”

 1. Хм. Или аз съм глупав, или нищо няма да стане, освен в един случай.

  Ако всеки е сам за себе си (и секретарката си мълчи от тук нататъка), и НЕ Е само един тоя, който има татуировка, то никой няма да може да е сигурен дали има или няма, въпреки, че гледа останалите.

  Ако САМО ЕДИН има татуировка, то той ще види, че друг няма, ще разбере, че е единствения такъв, ще се самоубие, а останалите като знаят това, ще разберат, че нямат и те ще се изтрепят.

  Ако са двама, всеки че види другия и толкова, няма как да знае дали другия е единствения или не, и т.н..

 2. Леле, сещам се за какво ли не – всичко можеш да очакваш от група geeks на един остров (съдя по лан партита, които ние си организираме). Снимката ме подвежда да мисля в още една посока. Блондинката ми бие на сюжет от виц за руси. Абе трудна задача. С нетърпение очаквам отговора, а пък съм сигурен, че и предположенията ще рулират 🙂

 3. Ми нищо не става, кво да стане. Всеки знае, че всички останали имат татуировка, но не знае за себе си. Тоест коментара на блондинката е много излишен – тя нищо ново не им казва.

  Друг е въпросът вече, ако те започнат да коментират. Тук обаче би било много тъпо да почнат да се сочат с пръст и да казват кой има, при положение, че досега са го знаели и не са го правили.

  Абе честно казано, мноо тъп коментар прави тая секретарка.

  П.П. Приемаме, че „На един остров е пълно с напълно изгубили паметта си отшелници“ означава, че са повече от 2-3 :)))))

 4. това е една мн стара задача…аз я знам с джуджета със светли и тъмни очи.
  Та компютърждийте как ще се наредят:
  1) Застават двама един до друг.
  2) Третият поглежда отзад вратовете им и ако:
  – Има разлика (сиреч един с татуйровка и един без) застава между тях.
  – Ако няма разлика застава до някой от двамата.
  Упражнението се повтаря докато се получи редицата.

 5. Дотук – нито едно попадение…
  Мартине, помни, че нямат право да си общуват по никакъв начин относно татуировките, а това със заставането помежду им и т. н. е един вид подсказване.
  Единственото, което можеш да направиш е да се самоубиеш и то само ако знаеш дали на врата ти има татуировка!

 6. Между другото, поразгледах блогчето набързо тъйкато съм тук за първи път. Има интересни неща…и като гледам не е пусто. Един съвет към админа – защо не сложиш Google Ad Sense?? Можеш да изкараш някой джобен долар покрай блога 🙂

  Хайдо до скоро освен 😉

 7. Ама те не си подсказват или комуникират по този начин…. просто двама застават един до друг…и третия като види кви са им вратовете…застава между тях или се нарежда до тях. В момента в който има въпросната граница в редицата почват да си застават некви хора докато другите седят и си циклят примерно.

 8. А как ще се наговорят да правят така, според теб 🙂 Представи си, че ти си един от хората на този остров и ми обясни как ще се наговорите с останалите, без да си давате никаква информация за татуировките 🙂 No way, Pedro!

 9. нали са ИТ-та – умни са :Р
  както и да е…. това е решението на задачата с джуджетата който трябваше да се наредят в редица спрямо цвета на очите им. Същата без самоубийствената част.

  Аз имам една задача:
  В едно кралство имало една мн хубава принцеса. И ламята Спаска я отвлякла. Краля обявил награда да я освободят. Концепцията е позната… както и тъпокото копеле което ще се пробва. Та тръгва си един момък по пътеката и по едно жреме тя се раздвоявала – в едната посока отиваш на сигурна смърт, а в другата посока отиваш право при ламята Спаска да и….и да спасиш принцесата. На кръстопътя (или Y образното кръстовище) седяли 2ма братя. Единия винаги говори истината, другия винаги лъже.
  Та какво се иска: момъкът има право само на 1 въпрос към 1 от двамата. Той не знае кой е верният път (doh!) и кой лъже и кой не (double doh). А вие ми кажете какъв ще е този универсален въпрос към който и да е от двамата братя.

  Успех от мен

 10. Големият въпрос е дали русата секретарката е омъжена и дали харесва отшелници с татуировки.

  Ако е омъжена, то тя бива хващана и внимателно и се обясняват правилата на острова. След това няма проблем.

  Ако не е омъжена и харесва татуировки, то за да се запази мирът на острова, всеки си намира един без татуировка и му прави такава.

  Ако не е омъжена, но не харесва татуировки, то тези с татуировки ще знаят, че имат такива тъй като русата секретарка няма да се интересува от тях. В този случай те се събират заедно, правят си Environment Management (отговорници за тестовата среда за софтуеър) и започват да правят мръсно на всички останали. Така пак има баланс.

  Има и други възможности: например, построяват си кораб и отиват да корабокрушират и да загубят отново паметта си на друг остров. Или пък, ако секретарката не харесва татуировки, си построяват лазер и всеки премахва татуировката на поне един друг.

  Problem solved.

 11. Компютърджиите отменят тъпото племенно правило, защото русата секретарка, трябва да се самоубие същата вечер. Да не са луди 😉

 12. Въпросът е „Какво би казал брат ти, ако го попитам кой е лъжливият път?“

  И в двата случая, отговорът ще ни посочи правилният път.

  Сега – да се върнем на моята задачка 🙂

 13. Мисля че до няколко дена всичките умни глави на тоя остров ще са се самоубили и блондинката ще е останала абсолютно сама на безлюден остров, вместо заобоколена от мъже дето да и служат, и най накрая и тя ще се самоубие от просоттия че е казала такова нещо.
  Идеята е че докато IT-тата виждат вратовете на поне един друг човек, те ще могат да се досетят дали те имат татуировка или не. Особенно ако и блондинката е там да им казва след всяко самоубийство „има още поне един с татуировки“ или „вече няма ни един с татуировки“ или „вече всички имате татуировки“.
  Но мисля че в началото ще почнат да се самоубиват всички с татуировки, и после ще почнат да се самоубиват и тия дето нямат….
  И това зараи някаква си блондинка дето явно и тя не знае кво приказва 🙂

 14. Тая задачка не ми звучи много реалистична обаче. Не може ли островът да е във The World of Warcraft даречем, а георите вместо татуировки, белези или странен цвят на очите да имат бъгове?!

 15. аз мисля,че крокодила е прав

  идва оная и им казва,че един човек на острова има татуировка

  ни виждаш,че Пешо,Гошо,Киро и блондинката нямат,слудователно знаеш че ти имаш и трябва да се самоубиеш

  като се самоубиеш останалите ще загреят какво е станало (оставяме настрани възможноста просто да ти разгледат трупа :)) и ще разберат,че те нямат и ще трябва да се самоубият

 16. а,деба,тя казва „поне един“

  еми тогава тя никаква нова информация не им дава и всичко си тече както преди

 17. Айде и аз като една селска отличничка да се изкажа…

  Ако приемем, че е имало само един татуиран, той е виждал само нетатуирани вратове. И когато секретарката казва загадъчните слова.. той разбира че той ще да е с татуировката. И се самоубива. А всички останали умници, понеже са го видели че е статуировка и са го видели да се самоубива, логично разбират, че е само той татуираният, следователно те не са и се самоубиват…

  Ако приемем, че са били двама с татуировки, единият, виждайки татуировката на другия и липсата на татуировки при останалите, би разсъждавал както по-горе и би го очаквал да се самоубие, но след като другият не го прави веднага, би трябвало да се досети, че итой има татуировка, която другият вижда и разсъждава кактро него. Ако са еднкаво умни и разсъждават заедно, би трябвало да се самоубият заедно. А другите, поставяйки се на тяхно място и разсъждавайки по гореописания начин, би трябвало да си направят заключенията, че са без и да се самоубият също.

  Ако приемем, че има трима татуирани, всеки от тях, би трябвало да очаква другите двама татуирани да се самоубият едновременно по причините изложени по-горе, след като ен го правят, би трябвало да се досети, че той е третият с татуировка. И да се самоубие едновременно с другите двама. А останалит,е без татуировки, пак да се самоубият…

  От четири нагоре, логиката ми казва, че трябва да е аналогично, обаче, не мога да си го представя практически:))

 18. „Поне един има алабала“
  Имаме 20 чилувека, например, айде N. Ако погледнеш врата на 19 и видиш татуировка, начи ти си единственият, който няма.
  БУМ!
  Ако видиш 1 без – БУМ! Щото имаш.
  И така докато всички научат истината за себе си и един по един БУМ!
  Нещо май бъркам някъде, щото много лесен тоя вариант 😕
  Вариантът на В.К.- е те откъде ще знаят, защо той се е самоубил, щото има или щото няма? 🙂
  #windows vista latest updates

 19. за човека преди мен – „поне един има“ може да значи и „всички имат“ 🙂

 20. Е май Случайна уцели десятката…само дето те се самоубиват не веднага, а през нощта след като са разбрали 🙂 Така че, ако са 2ма то на втория ден ще се самоубият след като са преживели първата нощ…ако са трима май на 3тата нощ и т.н 🙂 Просто им трябва малко време да го осъзнаят 🙂

 21. Дам, задачата има решение само ако се самоубиват в точно определено време или ако се приеме, че всички разсъждават с една и съща скорост. Иначе, ако разсъждават асинхронно и всеки се самоубива когато си поиска настава пълна каша и е някакъв ужас да проследяваш кой как трябва да разсъждава.

 22. Е нали сте l33t c0d3rs, не трябва да сте се затруднили с тази задачка. Коментатори бол. :))
  Това се отнася за господата от последните два коментара
  #windows vista latest updates

 23. Аз ако бях директно продължавам LAN party-то без да обръщам внимание на когото и да било. 😀
  Иначе браво на умните глави преди мене. Сега ако Пешо каже и кой е верния отговор… 🙂

 24. Щом секретарката е руса, значи никой не е обърнал внимание какво точно казва. Значи отговорът е: всичко си продължава по старому.

 25. Има три варианта:

  0. Цялата загадка е абсурдна, защото мацката е секретарка (не е IT) и няма как да е на острова!

  1. Пичовете да са достатъчно умни и да се наговорят да носят яки, така че да не им се виждат татусите. По този начин никой няма да му се налага да се самоубива!

  2. Пичовете да нямат такава уговорка:
  2.1. на острова да има само един пич с татус. Тогава изхождайки от лафа на мацката, че „Поне един на този остров има татуировка на врата.“ пича веднага се самоубива, защото вижда, че всички останали нямат татус.
  2.2. на острова има повече от един пич с татус – тогава нищо не става

  3. (този разбира се е възможен вариант) карат мацката да се самоубие, защото тя няма общо с племето и със сигурност знае, че няма татус на врата!!! 😀

 26. Аз мисля, че блондинката е дала началото на масовото самоубийство на всички обитатели на острова.
  Защото е изчезнала неизвестността след нейното изказване, което е задействало процеса.

  Всеки програмист се е поставил под условието дали е той този с татуса или не, и започнал да мисли: „Ако аз съм този с татуировката, значи трябва да се самоубия, ако аз не съм с татуировка – следователно трябва да се самоубия.“

  If (аз съм с татуировката)
  then (трябва да се гръмна)
  else а(з не съм с татуировка – трябва да се гръмна)…

  Тъй че и в двата случая трябва да се самоубият. 🙂

  Крайният резултат трябва да е, че всички се самоубиват, след като блондинката е отстранила неизвестността и е развалила купона на хората :):):)

 27. Според мен:
  Вариант 1: нали са „напълно изгубили паметта си“, вечно купонясващи отшелници – ще се напият и до сутринта ще се забравили за блондинката
  Вариант 2: седвайки логичните разсъждения на останалите блогъри, половината ще се самоубият, а останалите, защото са прекалено тъпи за да се замсилят за думите на блондинката, ще се напият и ще забравят за нея.
  Варинат 3: Всички са еднакво умни, откриват че явно би трябвало да се самоубият, но решават, че им се живее. Правят един преврат, написват нов закон, според който всички са равни (с и без татуировки и е все тая дали знаеш дали имаш татуировка. Накрая всички се напиват, за да отпразнуват промяната.

 28. Според мен единственият сценарии, в който блондинката дава нова и категорична информация, в следствие на която всички умират е следният:

  Аз съм един от програмистите и съм единствената с татуировка. Виждам, че никой друг няма татуировка, но не е задължително и аз да имам. Когато блондинката казва, че поне един има, то аз заключвам, че съм аз и се самоубивам. Когато другите виждат това (те знаят, че аз имам татуировка), от своя страна заключват, че единственият начин аз да се самоубия е ако знам със сигурност, че нито един от тях няма татуировка, следователно те вече знаят, че нямат и се самоубиват.

 29. Добре, имаше доста интересни и находчиви отговори, но мисля, че Случайна и Julia Rafailovich бяха най-ясни в обясненията. Ето го и моят отговор, който разделяме на варианти.
  Вариант 1: Нека само един програмист (да го кръстим Иван) има татуировка. Тогава Иван вижда, че всички останали нямат татуировки и тъй като е казано, че поне един от програмистите е с татуировка, по пътя на логиката разбираме, че именно Иван е такъв. Ето защо през нощта той се самоубива. Всички останали разбират, че Иван е единственият с татуировка, след като се е самоубил, следователно те пък са без татуировка и също се самоубиват.
  Вариант 2: Нека двама програмисти са с татуировки – Иван и Драган. Всеки очаква другия да се самоубие на следващия ден, съгласно вариант 1. Но когато Иван вижда, че Драган е жив, а всички останали са без татуировка, разбира, че явно Драган е очаквал да види Иван самоубил се. Така и двамата разбират, че са с татуировки и се самоубиват същата вечер. На следващия ден пък всички останали се самоубиват, защото разбират, че са без татуировки.
  Вариант 3: Нека програмистите с татуировки са трима – Иван, Драган и Стоян. На първия ден Стоян вижда, че Иван и Драган са с татуировки. На втория ден (съгласно вариант 2) чака всеки от тях да осъзнае, че също има татуировка. Но когато ги вижда живи на ден трети, Стоян разбира, че Иван и Драган са очаквали същото от него. Следователно Стоян също има татуировка и така всеки от тях знае, че и тримата са с татуировки. Така те се самоубиват същата вечер, а всички останали – на следващия ден.
  . . .
  Вариант NНека N програмиста имат татуировка. Поставяме се на мястото на един от програмистите. Съгласно предходните варианти, се изчаква до N-тия ден, за да се самоубият останалите N-1 програмисти с татуировки. Тъй като това не се случва, на N+1-вия ден всичките N програмисти се самоубиват. Същата вечер се самоубиват и останалите, осъзнавайки, че те пък нямат татуировки.
  Накратко, всички се самоубиват във всички случаи. Обяснено с други думи, за произволно избран от програмистите можем да кажем, че вижда X души с татуировка. Следователно, реалният брой на програмистите е или Х (ако програмистът няма татуировка), или Х+1 (ако програмистът има татуировка). Блондинката казва, че поне 1 има татуировка, т.е. ако Y e минималният брой програмисти с татуировка, знаем, че Y=1. На първия ден без самоубийство, разбираме че Y=2, на втория ден, че Y=3 и т. н. Когато стане така, че Y=X, програмистът очаква на следващия ден всички с татуировка да се избият. Ако това се случи, значи е без татуировка. Ако не се случи, значи Y=X+1, той със сигурност има татуировка и също трябва да се самоубие…

 30. Мисля си, че ако математическата индукция се обясняваше в училище с такива задачи, повече хора биха се заинтересовали от математиката 🙂

 31. Borimechka, da ama ne.

  Variant 2: 2ma programisti imat tutairovka. obache ako i dvamata shte se samoubivat zashtoto sa stignali do zakliuchenieto che te sa edinstvenite s tutairovki sled kato nikoi ne se e samoubil vse oshte, to vsichki ostanali syshto shte stignat do tova zaklichenie i shte trqbva da se samoubiqt zaedno misleiki si che imat tutairovka.

 32. Анонимен,
  Защо бре? Аз и ти имаме татуировки. 1 ден: аз знам, че имаш татуировка и си викам, тоя е единственият със т., та довечера ще се самоубие. Да, ама ти си казваш същото за мен, следователно нито един от нас не се самоубива. На сутринта осъзнаваме, че и двамата имаме т. (понеже се чакаме един друг) и щем, не щем се самоубиваме.

  Останалите не мислят дали имат или нямат т., те и преди блондинката могат да си го мислят. Но това, че ние категорично сме заключили, че ние сме единствените с т. (самоубивайки се) дава (също толкова категорично) знание, че онези нямат, thus самоубивайки се.

  Демек, това, че ние се самоубиваме не е защото гледаме дали други се самоубиват, ами защото се гледаме по между си. Ако презумпцията е, че само един има (аз те виждам теб, че имаш и че никой друг няма)логично заключваме, че и двамата имаме, после другите – че нямат. И така нататък.

 33. Не ми харесва задачата.

  Информацията „има поне един човек с татуировка“ е достъпна за всеки, ако има поне двама татуирани – всеки вижда че има поне един друг с татуровка и няма нужда от никакви жени да му го казват.

  Не излиза ли, че единствения начин секретарката да не намери остров пълен с трупове е в случая когато има само един човек с татуировка?

 34. Хмм, хайде да погледнем от друг ъгъл:
  1. Блондинката имала ли е татуировка? Ако ДА, популацията на острова си остава в същото стабилно състояние, защото за нея не важи правилото, че трябва да се самоубие. КРАЙ.

  2. Продължаваме ако блондингата няма татос, но само един от програмерите има. Тогава е ясно – той гушва букета първата вечер, а всички останали на втората.

  3. Ако А и Б имат татуси, а В, Г и т.н. нямат, първата вечер никой няма да се самоубие, но втората всички ще се самоубият защото А като види татуса на Б ще се самоубие поради гореизложените причини, но до същите изводи ще стигнат и всички останали В, Г и т.н.

  4. Ако всички имат тауировки, никой няма да се самоубие защото никой няма да е сигурен за себе си/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.