Най-посещаваните областни градове в България

И така, резултатите от анкетата:
Средностатистическият посетител на блога ми е посетил 11 от 27-те областни града. Правя важното уточнение, че София-област си има няколко подрегиона, така че не е включена в проучването. Иначе, резултатите едва ли са учудващи:
Най-посещаваният областен град в България е столицата ни. 85% от посетителите са били в София поради една или друга причина. Следват други три от най-големите ни градове: Варна, Пловдив и Бургас, където са били 3/4 от посетителите. Над половината посетители са били и в централна България, където са Търново, Габрово и Стара Загора. Макар и сравнително малък град, Габрово хваща цели 55% поради централното си положение и интересните забележителности в района.
В Мизийска България (Плевен и Русе) също са били около половината от читателите ми.
Забелязва се едно естествено разделение на областите по посещаемост на две части: Софийско-централна и Черноморска.
Причините за посещаването на Черноморската област са ясни. Ако Добрич беше на морския бряг, със сигурност и Добричка област щеше да е с доста по-тъмен нюанс…
Софийско-централната част включва София, Пловдив, Стара Загора, Габрово, Търново, Плевен и ако държим да я уголемим още, може да добавим Русе и Благоевград.
Почти всички от останалите области са на по-малки градове и са гранични. Затова са и по-слабо посещавани.
Така е с отсечките Видин-Монтана, Силистра-Разград-Търговище и Кърджали-Хасково-Ямбол. Тези области са най-слабо посещаваните и може би трябва да се помисли върху тяхното популяризиране… А защо да не си направим и една блогърска екскурзия в България?
Лично аз не съм бил в Сливен, Перник, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Видин и Монтана… И приемам предложения за разходка както до тези, така и до други дестинации!

4 мнения за “Най-посещаваните областни градове в България”

  1. Следващия път като си ходя към Кюстендил ще се обадя да те поканя на разходка до това китно българско място. Освен това ще почерпя със зелник, люта ракия и силно газирано вино.

  2. Петка, аз пък до Русе не съм се отбивал скоро 😛

  3. Ами на мене любимите ми дестинации са в южна България. Няма по-места за мен от Рилския манастир, Рожен и Родопите. Ако не си бил там, горещо ти ги препоръчвам. А пък ако ти трябва и гид, винаги съм насреща. С удоволствие бих отишла пак там…:)

  4. А забравих да отбележа…страшно съм изненадана, че Габрово е по-посещаван от Русе…вие имате толкова много забележителности…наистина ми е трудно да го приема…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.