Лично мнение за Косово

– Честита ти независимост на Косово! – казва една позната.
– Честита?!?!?!
Рядко пиша за политика в блога си, но в случая имам ясна позиция и смятам да я споделя с вас. За да ви обясня как аз разбирам нещата, ще ви го кажа така:
В Кърджалийско и Лудогорието има доста турци. На много места те са повече от българите… Представете си, че един ден решат да кажат: „Ние сме повече, ще изгоним българите от тук и ще си основем нова държава „Турцосово“ на територията на Разград, Шумен, Търговище и Кърджали. Гонят българите, горят къщи, чупят и се оплакват на ООН и САЩ „дайте ни независимост“.
И изведнъж България изглежда така:

„Лъвчето“ става куцо, кьораво и сакато… И точно куцо, кьораво и сакато признава независимостта на Турцосово и започваме да се придвижваме до и от Варна с виза… или поне да катерим Балкана, вместо да ползваме магистралата. Цените на жилищата и храната скачат, тъй като всички българи от тези области са принудени да емигрират в съседните области. Губим голяма част от житницата на България. За културното наследство няма смисъл да говорим… Как ви звучи този сценарий?
Е, за мен това, което се случва в западната ни съседка е доста подобно. И си мисля, че е недопустимо да признаваме независимостта на Косово, при условие че така пренебрегваме суверенитета на Сърбия. И ако го направим, не само ще отнесем звучните псувни на комшиите ни, а „плавите“ ще имат и пълно основание сериозно да ни се сърдят.
Лично за мен вариантът с автономна област (както е при Войводина, например) е най-приемлив… Но Косово определено е част от Сърбия – и трябва да си остане такава! Ето защо смятам, че България трябва да подкрепи Белград в този труден за Сърбия момент. Мисля и че е крайно време веднъж и българите да имат ясно изразена политическа позиция, с която биха могли да повлияят на Европейския съюз, а не обратното – да се моткат и да чакат какво ще им кажат „батковците и каките“ от големите западноевропейски държави, които са доста по-далеч от реалната преценка за ситуацията на Балканите…
Нека подчертая и следното: Мнението ми по никакъв начин не изразява дискриминация или негативно отношение към определен етнос, нито пък цели създаването на какъвто и да било демографски конфликт. Приемам обаче всякакви съгласия и несъгласия в коментар.

19 мнения за “Лично мнение за Косово”

 1. Много си прав и споделям мнението ти… то ако ставаше така половината държави да заприличат на това.. не знам ама.. тоя път наистина трябва да решим в каква позиция сме като държава и би било много редно да защитим Сърбите…

 2. Не пропускай и Родопите – нали преди време някакъв беше изръсил на митинг, че Родопите са си мюсюлмански или нещо от сорта…

 3. Кой би се отказал от своето европейско гражданство, за да стане гражданин на турско :)))

 4. Mитака: Точно за тези примери се сещам и аз и мисля по същия начин. Само мога да разкрася ситуацията със баските в Испания, или пък Каталуния да си кажат така и така си имаме знаме и носим на гърба си Испания (икономически) – да си отрежем и ние от испанската торта. А чеченците, турците от северен кипър или кюрдите в Турция, и кой знае още колко има…
  И аз съм за свободата, равнопоставеността, реда, правосъдието и т.н. ама всяко нещо си има граници – точно както държавите и не трябва с лека ръка да ги променяме.
  Също смятам, че нашата роля като българи е да застанем твърдо до съседите ни от сърбия и да ги подкрепим навсякъде, където можем и да не сме безгласна буква и да не позволяваме на хора, които буквално спят докато ние сме будни (защото са от другата страна на Земята през океана) да ни нашарват картата на балканите с още едно „знаме“. Достатъчно сме пъстри. Благодарим. Ех, и аз се разпалих 😉

 5. Много ми е интересно какво косовците получават с тяхната независимост. Защита от преследване? Едва ли. По-добър стандард? Не. Стабилност в региона? ТВЪРДО НЕ! Между сърби и албанци си има конфликти от доста време, но не виждам как поредната граница която човек трябва да пресича, решава нещо, което в края на краищата е проблем с липсата на диалог между сърби и албанци.

  Това, което виждам, обаче, е нещо в доста по-голям план. Сега тайванците вижда Косово и казва „Хайде да се отделим от Китай“. Чеченците виждат Косово и казват „Хайде да се отделим от Русия“. Източно-тиморците виждат Косово и казват „Хайде да се отделим от Индонезия“. Въобще всички недоволни по света получават представата, че някак си отделянето от държавата решава проблемите, които имат с липсата на диалог. Проблемът не е толкова в 1 или 2 нови държави на картата. Проблемът е, че всеки конфликт занапред ще се решава с разбиване на една държава на две и повече части. Резултатът е пагубен за всички, тъй като всяка граница ограничава движението на хора и стоки през нея, без значение колко е отворена.

  Не ми е ясно защо косовците не желаят да живеят в Сърбия. Разбира се, Англия и Щатите ще ги признаят: какво им е на тях? Те не граничат нито със Сърбия, нито с Косово, нито пък имат кой знае колко вземане-даване с тях. Това, което ме тревожи, е България: за пореден път ще се превърнем в изтривалката на Европа, и ще последваме примерът им… но България граничи директно със Сърбия и ПОЧТИ граничи и със самото Косово. Вместо да се превърнем в посредник, ще вземем страна… а в създалата се ситуация правилна страна няма.

  Тази участ няма да ни подмине и нас, за съжаление: утре всеки недоволен турчин ще каже „Хайде да си направим Северна Турция“. Циганите ще кажат „Хайде да си направим Цигания“, евреите ще кажат „Хайде да си направим Северен Израел“… какъв е резултатът? Край на България! На някой българите ще им стане много неприятно да чуят това, но България не е само за българите, ами и за ТУРЦИ, МАКЕДОНЦИ, ЕВРЕИ, ЦИГАНИ и ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ МАЛЦИНСТВА ЗА КОИТО НЕ ЗНАМ, които живеят на територията й.

 6. Напълно подкрепям мнението ти… Отделянето на Косово е много опасен прецедент, с труднопредвидими и според мен опасни последици. Едно на ръка, че става въпрос за двоен стандарт – никой освен турция не признава Севернокипърската турска република, но сега има държави, които са готови да признаят Косово, най-вече под американски натиск… Както каза някой в коментарите – аналогични проблеми има в Испания и Франция, заради баските, в доста от бившите съветски републики има руски малцинства, коио искат независимост и/или да се присъединят към Русия. Интересно е, че американците подкрепят подобни разцепвания, когато става въпрос за техни интереси – разделянето на Корея, Отделянето на Тайван от Кита й, (неуспеяното) разделяне на Виетнам. Поведението на САЩ обаче е коренно противоположно, когато са засегнати техни интереси – и това още от войната между Севера и Юга, та до наши дни…

 7. Една такава „държава“ е чудесна вратичка за законно развиване на незаконен бизнес – наркотици, оръжия, … Ясно е, че крушката си има и дръжка. Сърбите също не са светци и поради тази причина си го отнесоха с бомбардировките от САЩ. Тогава пак нямахме ясно изразена позиция, щото се страхувахме за собствените си задници… Но сега сме част от ЕС все пак, какво ни пречи да застанем твърдо зад сърбите? Какво губим от това?!

 8. Напълно съм съгласна с теб. Прекалено много бедност и прекалено м ног чужди интереси за горкото Косово …

 9. Мисля, че сърбите сами са виновни за отделянето на Косово. Бивша Югославия се разпада от 20 години, не е изненада независимостта на Косово, няма да е изненада и евентуалното отделяне на Войводина. На референдум окт 2006 за/против гласуват 53% от сърбите като последните 3% едвам се събират последния 1 час от изборния ден. Същата абсолютна незаинтересованост има и тук. Има 12 милиона българи по света, 6 млн. живеят в България, 2 млн. гласуват а 1 млн. си плащат данъците. Искам да знам на какво отгоре някой се прави на националист (не става дума за пишещите в блога, защото съм убеден, че и гласувате, и плащате данъци), при положение че българския народ е крайно незаинтересован от съдбата си. Утре, ако Кърджали се отдели, за това ще сме виновни само и единствено ние. И тези, които твърдят че обичат България и тя им липсва, а не са стъпвали тук от 15 години.

 10. Заповядайте всички, които по случайност имате наблизо мемориал на Васил Левски утре (19.02.), да положите цветя на него. Така ще заздравите поне малко българската културна идентичност и ще отдалечите поне малко във времето отделянето на Кърджали или Разград (ако въобще на някого там му хрумва такова нещо).

 11. Сравнението ти на Косово с български области е некоректно. Дори обидно за онези, които живеят в тези области, неприемайки ги за част от българската нация. Ако си поне малко запознат с историята на Косово (1974, 1989, 1990, 1993 – 1998) щеше да видиш поне малко логика в действията на Запада. Въобще последните няколко години тренда, да се наливат помии върху българите с турски корен(от време османско) и разграничаването им от българската нация продължава.
  Твой син съм Българио, но защо останалите твои синове, моите братя гледат открай време на мен като на враг. Искат да стана враг и на теб Българио, което надали ще успеят да направят…

 12. Добре де, според вас какво стои зад това разделяне… Има там едни хора, супер лесни за манипулиране. Казваш им, абе ти си оневинен, трябва да се бориш за своя държава и хоп – готово, имаме конфликт. Сега като е нацепено на повече държавици тази местност наркотика ще върви по-лесно, оръжията също. Не е тайна, че от там точно минава много голям поток от всичката тази мизерия. Според мен ето това стои зад разцеплението. Хората в Косово и Сърбия си се борят за техните измислени каузи, а едни хора отзад седят и дърпак конците, както най им е изгодно.

  Сега, дали България ще каже едно или друго, ама никакво значение няма. Освен това за Сърбия сигурно може и да е по-добре ако се отцепи тази област пълна само с албанци почти. Предполагам, че по-скоро дърпа Сърбия назад. Също така не виждам защо искат много хора да се присъедини Македония към България, та те са май на по-слабо ниво от нас, закакво е…

 13. Сърбите изобщо не са цвете за мирисане, само като си помисля за последните 150 г. колко българи, албанци, хървати, унгарци и т.н. малцинства са избили или насилствено асимилирали…….. 🙁 Как сърбите избиваха дедите ни в Македония и Поморавието или ги превръщаха в еничари, които плюят по майка България! Изкуствената държава Югославия се разпадна и отделянето на Косово е естествен процес, сърбите видяха, че не може с насилие да удържат в една държава нито словенци, нито хървати, нито албанци. Те черногорците, не искат да са в една държава със Сърбия, та какво остава за албанците.

 14. Хора, от всичките ни съседи аз мразя сърбите. Те са тези, които са ни предавали. Турците са ни били врагове векове наред, после сме ги набили. После сме били съюзници през Първата световна война и двете нации заедно са пазили северната българска граница от руски набези. В сръбско-българската война за защита на съединението има даже изпратена руска войскова част като подкрепление за България. Малка, отбий номер, не е стигнала изобщо до сражение, но все пак я има. А защо? Ми ние сме били васали на Турция по това време! Кралство Сръбия е обявило война на Княжество България, което води до война с Османската империя, която защитава васалите си по силата на договорите с тях. Яко, а? Те защо ни скачат тогава? От завист. Чиста. Защото искат всичко на запад от Искър за себе си. Искат Ниш, Видин, Враца, София, цялата Македония… И получават в последствие огромна хапка от това, което по онова време си се е приемало за изцяло българско и спор е нямало. Когато България си взема нова исконно българска територия, искат компесации – да местим границата още на изток. Нагличко, а? После знаете за предателството след Първата балканска война, от която следва Междусъюзническата. Сърбите винаги са ни цакали с подкрепата на Русия. Затова исторически ги мразя.
  Но това в Косово в момента е престъпление. В моя блог обявявам независимост на студентката си стая, на едно островче в едно поточе в Родопите, както и обявявам едно петно от Германия за българска територия. Косовските албанци правят същото, ама си вярват! И престъпниците от САЩ ги подрепят. Там е разликата. Сърбия има пълното право да си прати танковете там и да изрине всичките навлеци от ООН и тем подобниорганизации, които подкрепят незаконния режим. Но не може, защото се хвана на простия капан на албанците и се опита да ги избие преди 9-10 години. Най-после си намериха майстора гадните сърби в лицето на албанците. Со курец ги биха. Албанците жертваха няколко десетки хиляди свои хора, за да получат необходимата подкрепа (за справка – Априлското въстание е същата работа, не са измислили колелото). Да не мислите, че ако Албания беше пуснала етническите албанци да избягат на нейна територия, сърбите щяха да си играят да ги убиват? И те не са стояли от кеф, а щото е нямало де да бягат. Македония си е била в ужас от тях и не ги е пускала, а Албания не ги е пускала, за да си постигне целите. Албанците са истинските убийци на своите сънародници, сърбите са просто тъпаците, дръпнали спусъка. Така им се пада – след векове ядене, сега се повръща болезнено. Лошото е, че тези думи ги казвам само с идеята „на Вуте да му е зле“. Лошото е, че България нищо не прави, за да защити своите интереси. Защото България не може да няма интереси ТУК! Това не става в Австралия!!! Като думнаха Световния търговски център веднага осъдихме деянието. Сега чакаме да видим накъде духа вятъра и да сме пак подлога. Ей, пичове, ние сме в НАТО бе, и в ЕС. Никой няма да ни набие, ако си държим на нашето! Стига сте ме карали като българин да седя и да се чудя на кого да симпатизирам. Имам нужда държавата ми да заеме позиция. И по-добре тази позиция да е про-сръбска, защото вечни врагове и вечни приятели няма, а има вечни интереси. А нашите интереси не са на Буте да му е зле. Така че – ДА ДЕЙСТВАМЕ! Баси, пушката ли да хвана и да хващам самолета за София, че да заеме правителството ми позицията, която искам? Мразя демокрацията, искам диктатура, ама аз да съм диктатор. Да видим тогава някви смотаняци как ще стават министри и ще изпадат в паника, като има нещо за правене.

  А на българския турчин, който се обиди тук: Господине, щом казвате това, то вие просто не влизате в групата на малцинството, за което говори авторът на блога. Огромна част от българите биха пребили със сопа всеки, който каже дума против вас в качеството си на човек владеещ нашия език, образован, чувстващ се един от нас. Като говорим за турците, ние попринцип имаме предвид онези, които се изживяват като малцинство, като неоправдани, като искащи социални придобивки, налагащи агресивно езика и вярата си, готови да кажат, че в Родопите българи място нямат. Вие не ми приличате на един от тези хора, значи тук не говорим за вас. Наистина искам да ме разберете правилно, защото няколко пъти съм се изцепвал пред някой Ахмед или даже някой, който и по името не мога да го различа, и той го е приемал лично. Тук става дума за друго нещо. Моля ви винаги, когато се почувствате засегнат, да се опитвате поне да разберете дали групата, за която става дума, включва вас. В по-голямата част от случаите (да не кажа всички, защото навсякъде има идиоти) – не.

  Между другото – СВОБОДА ЗА БАВАРИЯ!

 15. Относно Косово нека ви кажа и аз своето мение.Косово е и ще си остане сръбска територия погледнете картата и ще разберете.Признаването на Косово като самостоятелна албанска държава ще бъде пагубно не само за Сърбия но и за всички малцинства от неалбански произход.Да не говорим че ще допринесе за разпалването на етнически страсти на целия Балкански полуостров.Обявяването на Косово като независимо е противозаконно.Утре може и в България турското малцинство да реши да си направи своя държавица в нашата държава,албанското малцинство да реши да си направи държава в Македония и айде да се ислямизира целия Балкански полуостров.Да не говорим,че нашата позиция относно въпроса с Косово която е за независимо Косово ще допринесе за обостряне на отношенията ни с нашата съседка Сърбия.Хайде да оставим сега търканията ни с Сърбия,тук вече не е въпроса в това тук се решава съдбата на балканите.Да не започвам да обяснявам кои са албанците.По мръсен и нечистиплътен и необразован народ няма.Почти всички албанци са трафиканти на оръжия,наркотици и редица др незаконни дейности оглавявани именно от албанци.Имайте в предвид че албанците не зачитат никой друг освен себе си.И ако Косово официално я провъзгласят за независима държава всички останали хора който не са албанци по добре да напуснат Косово защото нищо хубаво не ги очаква.Не говоря напразни приказки забравих да ви кажа че съм наполовина българка наполовина сръбкиня…Вие веднага ще си кажете ето тя е на страната на сърбите…Да ама не аз съм родена в България цял живот съм живяла тука майка ми е българка обичам България и тя винаги ще си остане моята родина.Но обичам също така и сърбия(Косово)баща ми е родом от Призрен сърбин учител.Той и цялото ми семейство там бяха зверски избити от албанците а родната къща на баща ми опожарена.Да не ви споменавам че не се знае каде са погребани.Не зная каде е гроба на баща ми а и да знаех нямаше как да отида защото съм с сръбска фамилия и току виж ме убили или направили проститутка албанците така както сториха с много сръбски жени.Спирам до тук мисля че думите са безсилни и аз казах достатъчно:(Сърцето ме боли!Що се отнася до нашата позиция относно проблема в Косово е ясно на всеки един от нас,че ще признаем независимоста на Косово под натиска на ЕС и НАТО.Ние цял живот сме били водени от някой за носовете и така и ще продължава докато българския народ не се събуди от вековния си сън.Но..това е отделен въпрос.И така ясно е за позицията на България и тя е „за“, независимо от това че 86% от българите са против обявяването на Косово за независима албаснка държава.Ние като българи би следвало да организираме едно шествие мирно естествено в подкрепа на Сърбия така е редно,но май няма да стане.Поне да покажем на наште братя сърби че сме съпричатсни с болката им.Това е от мен балгодаря

 16. Не, България няма да признае Косово под ничий натиск. То там е трагедията. Ние няма нужда да бъдем натискани. Българските управляващи, особено тези червени (не мога да измисля подходяща дума какви), имат историческия навик в отношенията с по-големия брат да поемат инициативата на дупедавството. И докато румъния я притискат да слушка, България съвсем официално поисква да бъде анексирана от СССР.
  За незапознатите – след 1944 държавността на България на два пъти е била заплашена от прекратяване. Първият път сме инструктирани от СССР да искаме да се присъединим към Югославия, обаче Тито и Сталин се скарват и идеята отпада. Следващия път на самоинициатива искаме да станем република в СССР и самият Съюз ни отказва (не ни отказва, щото сме боклуци и само ще пречим, както биха казали много от българите, а просто не си струва да анексираш суверенна държава, която така или иначе слуша много, в условия на световна нестабилност и дисбаланс).
  В момента продължаваме да искаме да сме по-свети от светците в международните си отношения. Ако бях на мястото на Македония, щях да подам официално предложение да анексирам България заради културното си влияние над страната и никак нямаше да се изненадам, ако българският парламент одобри.

  Между другото защо нямаше протести в България? Мен тъкмо ме беше хванал яд, че няма да мога да отида… Толкова ли никой не се намери да организира нещо? Баси, и дебилът Волен Сидеров ли даже не яхна вълната?! Кога ли българите ще се усетят, че историята се пише и в момента и ще спрат да зяпат телевизора… Стадооо, стадо, кога ще се намери един овчар като хората за теб, стадо българско…

 17. Паралел между България и Сърбия не може да се прави. Тук никога не е имало геноцид, никога не са се мразили различните етноси, няма етнически проблеми. Голямата грешка на Сърбия бе Милошевич и логично загубиха Косово.

 18. Човечеството наивно ще си поставя граници, докато един прекрасен ден не осъзнае, че глобализацията е неизбежна.Това е естествен процес като еволюцията.Просто се случва, дори не зависи от хората.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *