Шофирането в София – Survival Guide в 10 съвета!

Бързам да предупредя всички, които карат ежедневно в София, че тази статия едва ли ще им е полезна, но пък нека се чувстват свободни да я допълнят. Поводът да я напиша е, че няколко пъти чувам разни хора да казват, че ги е страх да дойдат в София, заради „лудницата, трафикът, многото коли, светофари, ленти, трамваи“ и т. н.
И понеже от доста време въртя из цяла България, мога да ви кажа някои основни разлики и неписани (досега) правила между шофирането в столицата и в… хм… провинцията 🙂

1. София е голяма!

И то много голяма. Е, не е като Букурещ, Истанбул или Лондон, но ако продължавате да четете това, най-вероятно не сте шофирали в град с над милион души… Та, вземете си GPS (препоръчвам Garmin с OFRM).

Ако нямате GPS (пък и да имате, никога не е излишно), научете поне 20-30 от главните артерии на града – Околовръстното, Цариградско, Ботевградско, Евлоги и Христо Георгиеви, България, Цар Борис III, Еминеску, Ситняково, Шипченски проход, Владимир Вазов, Сливница, Скобелев, Васил Левски, Патриарх Евтимий, Константин Величков, Рожен, Ломско шосе, Вапцаров, Яворов, Черни връх, Симеоновско шосе, Мария Луиза, Витоша, Стамболийски, Тодор Александров, Цар Освободител, Царица Йоана, Гешов, Драган Цанков, Опълченска, Александър Малинов… Важно е да знаете и кои улици и булеварди къде се пресичат. Така без значение къде точно в София отивате, можете да се придвижите по големите булеварди така, че да сте максимум на няколко пресечки от нужното ви място.

2. В София има много ленти и сложна маркировка!

Доста от големите артерии на София имат четири, пет и дори повече ленти, както и локални платна… Имайте предвид, че почти навсякъде ще ви изпреварват и отляво, и отдясно, но това не бива да ви притеснява. По възможност, дръжте средна лента – това ще ви даде възможност да се престроите, ако откриете, че сте нацелили грешната лента… Забелязал съм, че шофьорите в София като цяло са толерантни, така че ако трябва да се престроите, просто пуснете мигач, поставете колата в диагонално положение и след като направите знак на водача в лентата, в която искате да влезете, се намъкнете вътре по най-бързия начин. Много е важно да изглеждате уверени в намеренията си (ако сте плахи и се чудите дали да се намъкнете в лентата или не, най-вероятно никой няма да ви пусне). Bus-лентата, както знаете, се използва само от автобуси.

3. Ако просто чакате за предимство, ще има да си чакате…

Често ще ви се налага да влизате от път без предимство, особено ако няма светофар. Струва ви се, че колоната никога няма да свърши и чакате дълго. Зад вас също се е образувала огромна колона и шофьорите се изнервят. Истината е – пригответе се, дайте достатъчно време на другите водачи да реагират и се намъквайте смело в кръстовището… Повечето шофьори ще ви пуснат, като ви светнат с фарове, ще ви махнат с ръка или просто ще спрат, като ви оставят място. Махнете с ръка за благодарност и влизайте по най-бързия начин.

4. Когато зеленият светофар стане жълт, дайте газ!

Има няколко основни разлики между софийските светофари и тези в по-малките от останалите градове – жълтото държи много дълго време. Затова, ако жълтата светлина ви свари точно когато навлизате в кръстовището, по-добре натиснете газта, а не спирачката. Първо, ще имате достатъчно време да се измъкнете от кръстовището. Второ, ако спрете, има голям шанс да ви натресат отзад. Разбира се, преминаването на „тъмно жълто“ пък изобщо не е препоръчително, тъй като ще бъдете засечени от камерите. Затова действайте точно както е в правилника: ако зад вас няма никой и можете да спрете плавно и безопасно, спрете. Ако не – дайте газ и се измъкнете от кръстовището по най-бързия начин.

5. Следете кога ще светне зеленото и се изстреляйте!

Когато чакате да минат пет-шест светофара на всяко кръстовище, за да дойде и вашия ред, колкото и да сте спокойни, ще се превърнете в невероятно нетолерантни към моткащите се шофьори. Всъщност, определението за наносекунда е дошло именно от София – това е периодът между светването на зелен светофар и клаксонът на автомобила зад вас. Ето защо следете броячите – има ги на почти всички кръстовища. В момента, в който червеното стане жълто, директно влизайте в кръстовището (но погледнете с периферното си зрение дали някой луд не се е засилил да премине на червено със 100+ км/ч)…

6. Биг брадър ви гледа!

Камерите са навсякъде. Те са поставени на ключовите кръстовища, особено в централната част на града, но има няколко и в периферията на София. Камери са поставени и на почти всички входове на столицата. Ето защо, карайте внимателно и спазвайте ограниченията си. Имайте предвид, че камерите следят не само с колко карате, а и дали се престроявате неправилно, дали се движите в бус-лентата, пресичате ли стоп-линията, когато спирате на кръстовище, минавате ли на червено… Радар-детекторите не помагат, т.е. ще ви съобщят за дадена камера, но ще е прекалено късно… Предупрежденията от GPS-а обаче си струват.

7. Не забравяйте трамваите!

София е единственото място в България, където има трамваи. А те винаги са с предимство! Добрата новина е, че почти навсякъде конфликтните точки с трамваите са доведени до минимум посредством отделни ленти, светофари и др. Все пак, не ги забравяйте. Не забравяйте и да спрете, ако трамваят спре, така че да осигурите достатъчно място на пътниците да преминат от спирката до трамвая.

8. Не се плашете от сирените!

Да преминават полицейски коли, линейки, депутатски автомобили, пожарни е нещо абсолютно нормално в София. Не се шашкайте, просто вижте ситуацията и според нея преценете кой е най-добрия начин да направите път на автомобила. Когато сте в средата на огромен трафик и положението е „ни напред, ни назад“, има моменти, в които наистина няма какво да направите освен да чакате и да не се изнервяте на сирените.

9. „Синята зона“ и „Служебният абонамент“ са две различни неща…

Паркирането в София и намирането на подходящо място е проблем. В пиковете часове дори платените паркинги са препълнени, а паяците дебнат… Най-големият проблем според мен е т. нар. „синя зона“, поради неясните обяснения. Затова ще ви го обясня съвсем просто:

 • Ако пише „служебен абонамент“, не спирайте там. Това означава, че някоя фирма си е платила за техните автомобили и няма да се поколебае да ви вдигне автомобила от там.
 • Ако пише „синя зона“ и денят е неработен, спирайте спокойно и безплатно. Само внимавайте да е правилно и да не пресичате маркировката.
 • Ако пише „синя зона“ и сте там в извънработно време (на повечето места – между 19.00 и 07.00 ч.), спирайте спокойно и безплатно.
 • Ако пише „синя зона“ и сте там в работно време, можете да спрете само до 2 часа, като за всеки час е нужно да платите на служителите, да си вземете талон или пък да пратите SMS с номера си на латиница и с главни букви, напр. „CA 1234 HB“

Ако наблизо има мол, голям търговски център, магазин или пък паркинг на голям жилищен блок, възползвайте се!

10. Запазете пълно спокойствие и пълен резервоар!

Неведнъж съм виждал хора, на които им свършва горивото, защото са били на минимума и след един час в трафика бензинът просто свършва! Затова – заредете резервоара. Заредете се и с много търпение и толерантност, давайте път на шофьорите и пешеходците и… успех!

19 мнения за “Шофирането в София – Survival Guide в 10 съвета!”

 1. Добрееее…след 12г в София отворих картата да видя кой е тоз толкова известен булевард Еминеску 🙂 Оказа се, че Вапцаров->Яворов->Ситняково->Димитър Николаев имало и 5та част…София…

 2. Драги софиянци, в тази безмислена статия , освен че половината е преразказан правилник за движение по пътищата, другата част са неща обяснени като за олигофрени, понеже явно смятате че автомобили карате само вие в софия , и другите( т.е. не софиянци) разбираш ли сме срещали по пътя само офце , крави , и тъпи шопи. Просто не знам защо сте си загубили времето да обеснявате че където пишело служебен паркинг , не можело да се спира разбираш ли , тук има ФИРМА , във вашето село нямате ФИРМИ, както и хилядата други глупости. чутовни глупости просто.

 3. „Ако пише „синя зона“ и сте там в работно време, можете да спрете само до 2 часа, като за всеки час е нужно да платите на служителите, да си вземете талон или пък да пратите SMS с номера си на латиница и с главни букви, напр. „CA 1234 HB““

  Това значи ли че трябва да изпращам SMS два пъти – по един за всеки час, или ще ми вземат пари за два часа наведнъж?

 4. Изпуснал си най-важното – при отнемане на предимство, мотане или каквото и да е друго всички зад теб (които си засекЪл) ще почнат яко да те псуват. Начинът да омилостивиш местните е да им примигнеш еднократно – махането с ръка също минава но е възможно да не те видят. Това върши чудеса и за следващия ви общ участък ставаш най-добрия им приятел и с радост биха те пуснали отново да се престроиш за сметка на тоя, на който си примигнал 😉

 5. Слави, и аз доста време се чудех коя е Тотлебен и коя – Цар Борис III.
  Христо, явно си попаднал в блога случайно – редовните ни читатели знаят, че съм „провинциалист“ (виж тук: http://www.peter.and.bilyana.net/index.php/2008/12/12/stolichna/ )… На мен ми беше трудно да свикна с някои неща в софийското движение и реших да го споделя, нямам намерение да засягам никого. Между другото, София се пише с главна буква, „овце“ с „в“, а „обяснявате“ – с две букви „я“.
  Cheeky_idler, трябва да пратиш два SMS-а… Идеята „до два часа“ е, че дори и да пратиш трети, вече се водиш неправилно паркирала… Самите талони имат за 30 мин., за 1 час и 2 часа. Повече информация има тук: http://www.sumc.bg/bg/parking/sinia-zona/p/1
  Силвия, правилно допълнение… И след като те пуснат, етикетът изисква да пуснеш аварийните за кратко, за да благодариш 🙂

 6. @hristo tsolev – Не се впрягай толкова – ако си стоял достатъчно в София, ще ти е ясно, че акцентът тук е в „няма да се поколебае да ви вдигне автомобила от там“ – навсякъде има фирми и във повечето градове съществуват понятия като „синя зона“ и „служебен абонамент“. Но докато в град като Бургас може да си затворят очите и да не извикат паяка, в София ВЕДНАГА звънят – въпрос на манталитет.
  Включително ще тръгнат да ти вдигат колата още преди да си излязъл от нея (не се шегувам).
  Така че хайде спести ни комплексите си – повечето хора в София така или иначе не са софиянци повече от три поколения, и така или иначе не мразят „провинцията“

 7. Обърни внимание следващия път, когато ме караш към у нас – кръстовището в края на Стамболийски с обръщалото на трамвай 10 – има специален знак обозначаващ предимство на автомобилите. И трамвайте чакат :“) Не знам има ли друго такова в София… ?

 8. Хммм.. странно! Аз знам, че трамваите като релсови ППС са винаги с предимство. Можеш ли да го снимаш и да ми пратиш снимката?

 9. Предимството на трамваите важи по подобие на правото на дясностоящия – важат само ако регулировчик, светофар, знак или маркировка не го отменят – така че на ухото на Стамболийски, ако има съответните знаци, трамвая може и да му се налага да чака. В общия случай обаче и знаците дават предимство на трамваите – така че е добре да се помни, че в действителност трамваят винаги е с предимство (с някои специално означени изключения). А причината е просто – релсовите транспортни средства практически нямат спирачки – т.е.времето и разстоянията им за спиране са огромни.

  За правилата за каране в София: Доста добре си ги описал, като мисля, че мога да ги обясня и така:
  При движение в София важи етиката на „препълнения автобус“: старай се да не ползваш лакти, ако все пак ги използваш – извини се. Ако видиш дете, жена, възрастен – опитай се да му отстъпиш, ако не успееш – не го псувай.
  Колкото и да си нервен, претъпканият автобус няма да стигне по-бързо, но пък ще стигне 🙂
  Не задръствай входа – при отворени врати се качвай и слизай бързо без да се помайваш.
  Ако някой иска да излезе, дай му път – но не се учудвай и не се нервирай, ако на теб не ти дадат. След време ще ти дадат.

  По повод на нови, стари софиянци и не-софиянци: домакинът на блога е „нов“, да кажем, че аз съм „стар“ софиянец, но и на двама ни не дреме за „провинциалистите“, защото имаме да решаваме по-сериозни житейски задачи. Обратното вероятно не важи, съдейки по някои коментари 🙂

 10. Искам да коментирам съвета ти относно жълтия светофар. Ако можеш да спреш при светване на жълтото, набии спирачки и спри! Преминаването на жълто е ЗАБРАНЕНО. Смисълът на жълтия светофар е да даде време на вече навлезлите в кръстовището да се изнесат.

  И още едно правило, което често се пренебрегва (умишлено): Навлизането в кръстовището е забранено, ако автомобилът няма да може да го напусне до светване на червения светофар. Неспазването на това води до огромни задръствания на Евлоги Георгиев и Гурко – пред централния вход на стадиона.

 11. От няколко коментара тук разбирам, че и други, както и мен ги дразни кръщаването на една и съща улица с няколко имена по цялата й дължина.
  Извинете за off-topic -а, но ми се струва хубава идея за цяла нова публикация, мисля, че ще се развие дискусия. Аз не знам друг град, в който да има такова безумие. От София съм, харесвам си града, но много ме дразни това преименуване и разпарчетосване на улици.
  Всъщност преименуването ми се струва тъпо и не само в имената на улици. Вижте например как се казва сега Техникумът по фина механика и оптика – Професионална гимназия по прецизна техника и оптика – а сега някой да каже каква е разликата…
  Ох, извинете, темата беше за шофирането в София…

 12. Браво, доста труд си положил! Както и в статията за гумите.
  Благодаря.
  Много полезни статии.

 13. Между другото, София се пише с главна буква, „овце“ с „в“, а „обяснявате“ – с две букви „я“.

  Както и безсмислена а не безмислена 😉

 14. @Гонзо – така е за жълтия светофар, но зависи и с каква скорост се движиш. В смисъл скоростта може и да не е голяма, но ако светне, когато си много близо до кръстовището и да набиеш спирачки ще навлезеш в него. Лошото е, че при ткаива случаи катаджиите обикновено те таксуват като преминал на жълто (а имам познат с когото се заяждаха, макар жълтото да светна след като беше влязал в кръстовището)

 15. Приятелю,
  написал си го като за олигофрени а съветите които даваш за предимството, преминаването през светофара са направо О П А С Н И!!!

 16. 1. София е голяма! – няма такова нещо! София е приблизително 20-25 км в диаметър и откъм площ е сигурно една от най-малките столици в света. За да се придвижваш тук, не ти трябва GPS- сериозно. Както казваш- научаваш основните пътни артерии (Цариградско, Околовръстно, Борис, Тодор Александров, България, Стамболийски, Левски, Сливница, Патриарха и Витошка и някои други) и си „на ти“. Ако има проблем с дестинацията- bgmaps.com работи за вас!

  2. В София има много ленти и сложна маркировка! – таратанци! Има по 3 ленти максимум, но има тъпанари, които правят нови и се набутват, където им падне; или тъпанари, които спират на 2 реда в основните… 4-тата обикновено е бус-лента (Цариградско). 5 няма и на околовръстното, освен при някакви детелини или надлези. Локалните се броят за отделен път, без предимство спрямо основния. Ако ви изпреварват от дясно, очевидно не сте в правилната лента! Сигурен ли си, че не се практикува този „спорт“ и навсякъде другаде в страната? Ако се намирате в най-лява лента е напълно възможно да карате прекалено бавно, спазвайки ограниченията, мака че рядко се намират подобни зевзеци. В такива случаи се появява някой с лъскава кола, който непременно ще започне да ви свети в бронята, за да се отместите – Цариградското е пример за неспазване на скоростните ограничения и за подобни изкопаеми. Затова, ако видите нещо лъскаво и черно или сиво в далечината- измествайте се при първа възможност в ляво, преди да ви скъсат нервите. В техните ЗДП пише, че „черните са с предимство“. Хич не сме толерантни! Явно не си карал в чужбина, за да видиш разликата- да дадеш мигач и да те пуснат да се престроиш е легенда у нас.

  3. Ако просто чакате за предимство, ще има да си чакате… – факт! Не дай Боже да излизаш от малка пряка с постоянно движение (примерно, от Кюстенджа на Житница, да завиваш на ляво)- чакаш като побит камък! Да, не всички са така, и имам наблюденията малко да сме се европеизирали, но слаба ракия като цяло! Възможно е, ако направите знак и дадете мигач, да ви нацепи и автобус, защото бърза за графика и хич не го интересува вие в коя лента сте и къде отивате! В такива случаи ми се иска да имах пушка. Истината е, че повечето шофьори няма да ви пуснат. Ако го направят, непременно се отблагодарете двойно- махнете с ръка преди, и пуснете аварийки след. Иначе прецаквате следващия, който би могъл да им поиска път. Важно е и вие да го правите, защото много пъти съм давала път на шофьори, които в следващия момент засичат някого и дори отнемат предимство- такива не заслужават каквото и да е позитивно отношение.

  4. Когато зеленият светофар стане жълт, дайте газ! – бате, по-добре недей! Ако си се засилил с над 50- ок мини, но ако ще го правиш всеки път… Вземи под внимание дали няма патрулка от другата страна на кръстовището, защото ще те спрат обезателно; дали има камера- ще ти пратят честитка! По закон, навлизането в кръстовището на жълто е нарушение и предпоставка за ПТП! Ако си на около една пряка от светващия в жълто светофар, недей да ми бичиш газ, а вземи да спираш! Дълъг, дълъг, колко да е дълъг? Я има 2 секунди, я не! Хубавото е, че повечето светофари имат броячи, поне в центъра и ако не са повредени, всичко е ток. Мен са ме набивали при спиране на червено, както и в задръстване, така че внимавайте с олигофрените около вас. Карайте спокойно, за да си нямате грижи с гражданската и каското. Освен това, не разбирам защо се бърза да се мине, щом отпред има задръстване? Непременно трябва да е на този светофар ли? Най-често срещано явление- на канала до стадион Васил Левски… Като сте некадърни шофьори- карайте опреснителни или не се качвайте на кола.

  5. Следете кога ще светне зеленото и се изстреляйте! – Светофарите са поставени високо и се виждат от повече от 100 м назад. Не ми е ясно защо се спи, когато светне зелено! Редно е всички, по едно и също време да започнат да се изтеглят лека-полека. Има светофари, които държат за по 3 коли, но първите винаги дремят! Затова и се чува клаксонът зад вас- не ми показвай среден пръст, а се раздвижи, че…!!!

  6. Биг брадър ви гледа! – Основно има камери на Спортната палата и ограничението е 50 км/ч. Там по-добре не минавайте на жълто- честитката ви е в кърпа вързана. Други 2 има на Цариградско- една в посока Орлов мост летище, след Плиска срещу Макдоналдс, и следи за 80 км/ч и каране в правилната лента; и една в обратната, малко преди Орлов, но има знаци за съответната скорост. По принцип, ако видите знак за ограничаване на скорост, най-вероятно има и камера/радар/полицейска кабинка/патрулка.

  7. Не забравяйте трамваите! – Това за трамваите си е кодекс и се учи в листовките! Кой идиот не го знае, че да му се дават извън-класни уроци? И колегата от предишен коментар добре го каза, че има и изключения…

  8. Не се плашете от сирените! – Виждала съм и случаи, в които простакът си стои и не мърда, а е първа кола, докато линейката му свири отзад и грам не го трогва… На такива шофьори- Анатема!

  9. “Синята зона” и “Служебният абонамент” са две различни неща…- Имаме Синя и Зелена зони, а от скоро и Жълта. Може да последват Червена и Виолетова, за да ни е по равно гадно на всички софиянци. Просто за паркирането в центъра толкова ме е яд, че не ми се говори! Като цяло, от „Служебен абонамент“ са ми вдигали колата веднъж- пред Министерство на Отбраната… Гадно е като спреш пред гараж и човекът тръгне да излиза, а само гаражите не са част от зоните. Затова, аз поне си оставям листче с телефон за контакт и гледам да съм мноооого на близо. Е, последният път една „софийска“ селяндурка ми изяде ушите, но… както и да е.

  Всъщност, ако ви вдигнат колата е добре, но има хора, които пукат гуми, чупят чистачки, лепят фолио на предното стъкло… Страх лозе пази.

  Съобразявайте се да паркирате така, че живущите да имат място за своите коли. Съвсем наскоро ми се случи така, че нито имаше място пред гаража, нито някъде изобщо в района на 2 преки от блока, а над 50% от автомобилите бяха с междуградска регистрация! Сега, мен не ме интересува дали сте на гости или сте „за малко“. Искам да се прибера, че имам още 1000 неща за вършене, вместо да обикалям 30 минути като гламава, харчейки скъпия бензин! Не спирайте на по-малко от 1,5 м от жилищната сграда! Майки с колички минават, възрастни хора също, а някои дори спират във входните врати- как да си вляза у нас, питам?! Оставяйте малко разстояние между автомобилите, когато паркирате пред входовете- трябва ли да заобиколя 50 м, за да си отключа вратата?!

  Моловете също вече са с безплатен паркинг до 2 часа и срещу касова бележка… После си действат като платен охраняем паркинг, но е по-добра идея да спирате там, от колкото по центъра!

  10. Запазете пълно спокойствие и пълен резервоар! – Това важи, ако се набиете по бул. България или на Цариградско, в час пик…

  Като заключение: ако има как да не идвате в София, ще е най-добре! Ако идвате на екскурзия- елате през лятото- тогава е по-свободно и дори може да се диша. Ако все пак идвате в София, ползвайте транспорта- има трамваи, тролеи, автобуси, маршрутки, метро… Ако си мислите, че в София има повече работа- грешите! Ако смятате, че заплатите са по-високи- пак грешите! Ако смятате, че сме темерути и селяндури – може и така да е, но това е заради разнородните примеси. Семейството ми сме кореняци от толкова време, че би било излишно да обяснявам. Но искам да ви помоля да бъдете културни на пътя и да спазвате елементарно възпитание в града ни- и това се отнася и за онези, които са тук от 10+ години и твърдят, че са софиянци. Мислете по следния начин: как ще се почувствате, ако ние се изсипем у вас и направим същото- да спираме където си искаме и да караме както решим? Виждала съм буквално „разпрегнати каруци по средата на нивата“! Ами, нито си на нивата, нито си сам! Ще се съобразяваш! Какво е това да ми спреш на метър от тротоара или да заемеш място за 2 коли? Вземи си няколко конусчета от Джъмбото, иди на паркинга на НИМ примерно, и се научи да паркираш! Редовно виждам шофьори, които не спазват лентите за движение! Това, че няма пътна маркировка, не означава че можете да карате по средата! Моля поглеждайте в огледалата за странично, преди да се престроявате без мигач- най-вече в дясното!!! Шофирането на кола е като отношението към жена- трябва да е плавно и джентълменско- мен поне така са ме учили: „жена и кола се пипат нежно“! А не да карате все едно имате хемороиди! Виждала съм шофьори да натискат спирачките през няколко секунди- за 100 м един я натисна 27 пъти! Да нямате синдром на Туре? Не карайте на принципа газ-спирачки, а отпускайте, оставяйте по инерция или на скорост- в зависимост дали да забързате или намалите; спирайте с предавките и използвайте спирачката като сигнал в последните 50-ина метра, плавно, все едно имате чаша с вода на седалката и не искате да я разлеете! Какви са тези нерви, какви са тези чудеса? Не засичайте другите шофьори- наглостта се наказва с ПТП и ходене по застрахователи! Защо трябва да си правим мръсно, като можем да се разбираме?! Не ми се „напиняй“ на светофара да се дърпаме, и не ми карай в насрещното! Също така мразя да ми завиват от средна лента – на ляво или на дясно; или да изпреварват колона, за да минат най-отпред- при последното, обикновено чакат друг светофар да светне зелено и задържат цяла колона, защото са се изнесли частично!

  Понятието „Див селянин“ е за човек, който прави поне някои от тези неща и няма значение дали е от град или село! Ако не искате да се обиждаме, не се дръжте като такива и ще се разбираме чудесно! Но ако утре се срещнем някъде и имате подобни изпълнения, не се учудвайте защо хората ви псуват!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *