Език незадължителен на моите деди…

В случай, че още не сте разбрали… Има налудничаво предложение българският език да не е задължителен в училище… При това е още по-налудничаво прието! За първи път чух от блога на Нела, но ето, че нещата вече са официални. Проблемът е обяснен тук възможно най-кратко и ясно.
Естествено, като срещу повечето глупости, има създадена петиция, която едва ли ще види бял свят и няма никаква юридическа стойност… Интересното обаче е какво пише в петицията. Ето избрани неща само от един-единствен екран (линкът е динамичен, може да ви се наложи да пощъкате по страниците), като имената съм ги махнал, за да няма засегнати:


И така, мили мои първи и втори по-горе, София се пише с главна буква, както и България. Държавата „Бялгария“ изобщо не е бяла, много често я почернят.
Трети подписал от Свищов, трябва да е задължителен българскияТ. И пълен и кратък член трябва да се различават.
Четвърти, нитъръзбрах.
Пети, вече говорих за малки и главни букви, сега и на кирилица ако пропишем…
Шести, не сънуваш. Пишеш на латиница и не слагаш запетая пред „че“.
Седми, е, (забележи запетаята) т’ка си е.
Осми, Пркалено е. Както е пркалено да не слагаш интервал след препинателни знаци като точка.
Девети, „държавнаТА“, „(запетая) както“, „частнияТ“, „(запетая) който“, „потъпквайки“, „, (интервал) което“
Десети, „българин“ и „български“ за разлика от „България“ се пише с малка буква. „Bulgarian“ е с главна в анлийския език.
И така, един екран, 10 души, двуцифрен брой грешки. Следва хубавата българска дума „аджеба“: Дали аджеба трябва да учим книжовен български в училище?! Ммм?

21 мнения за “Език незадължителен на моите деди…”

 1. Много хора подценяват правилното писане в интернет… Това е ежедневно общуване, няма нищо официално. Но този тип „пренебрежение“ се превръща много бързо в неграмотност! Имам колеги, които на по 20-21 вече не могат да пишат български на кирилица, да не говорим ако трябва на хартия с химикал… Запетайки, падежи (каквото е пълният член) и тем подобни „глезотии“ да не споменавам.
  По същия начин и с възрастта се усвоява диалект – даже като млад да казваш „вода“, то по някое време започваш да се правиш на интересен и да казваш „вудъ“ и в един момент се усещаш, че така си го казваш вече!

 2. Това не е вярно, законо_ПРОЕКТА_ не е приет, въпросната стенограма дори не е от първо четене, а ако гуглирате малко ще намерите и историята му, която гласи, че първо четене е било началото на март, ако някой не го мързи може да намери истенограмата.

  Защо НЕ ЧЕТЕТЕ бе хора!?

  Да не говорим, че няма как да стане, защото е противоконституционно!

 3. Може би защото като е задължителен в училище, пак не е толкова научен, езика! Все пак „10 души, двуцифрен брой грешки“
  Представям си колко много по-сериозно положение ще е, след някое друго поколение, ако не се задължителен за изучаване в училищата вече! Никой нищо няма да разбира! България ще става като Вавилон: ще има (и нали вече не съм required да ползвам Български) „confusion“ (of languages), а самия официален, правилен Български език ще е древен и даже „леко“ изчезнал.

 4. Доколкото разбрах, законоПРОЕКТА е приет на първо четене днес.

 5. ЗаконопроектЪТ, драги ми Жоро, пет пари не давам дали е приет или не. Аз съм бесен, че е написан. Когато стане приет, ситуацията ще е друга.
  И тоя филм с противоконституционното го забрави. Първо – не е противоконституционно. В конституцията пише кой е официалният език, но не пише, че трябва да се изучава. Второ – мога да ти дам много примери, когато нещо е противоконституционно или незаконно и си се прави от самата държава.

  Друг е въпросът какво е обучението по български език в училищата. Тъкмо оттам излизам и мога да ви кажа, че от 6 клас насам по български само ме изпитват 2 пъти в годината на контролно. Всичко останало отива за „великата“ и много важна литература, която някоя много светла личност идиот е пожелала да бъде един предмет с българския. А преди да спрат да ме „учат“ на български, се надпреварваха да ме занимават с безсмислици като разбори на думи, изречения, подлози, сказуеми, склонения и една камара правила, които нямат практическо приложение даже ако учиш българския като чужд език, а не като майчин! Това, че на някой в БАН му е интересно да си драпа ташаците и да си мисли за сложно съчинително изречение, не значи, че това трябва да е част от програмата по български език!

 6. @borime4ka
  От къде го разбра това нещо? И дали е в оригиналният си вид? Аз продължавам да гуглирам и се чудя как така никъде не е отразено. Дали не е, защото си пропуснал да видиш дори датата на стенограмата? Дори написах първият си блог, който отразява едно от наблюдаванието от мен в блогосферата явления.
  @tarficanski
  Още с първото изречение ме спечели за каузата да НЕ прочета нищо повече.

 7. @жОРО
  Ако си мислиш, че съм го писал за теб, лъжеш се…

  Аргументите ти са като на обидена учителка по литература, която „отказва да коментира“ нещо, което излиза извън кръгозора ѝ на кон с капаци. 4 години траях една такава, че сега ако мислиш, че ще взема да ти се моля да ми прочетеш коментара… 😀

  Позоваването ти на Конституцията е като на профан. Ако четеше коментарите на хората, щеше да знаеш защо.

  „Тълкуванието“ ти на поста на Пешо също е тип бабичка, чула по новините, че „Щели да вдигат олиото“ и изтичала да си купи 10 литра олио. Там пише „Има налудничаво предложение българският език да не е задължителен в училище… При това е още по-налудничаво прието!“ Някъде да прочете, че това е вече закон в сила?
  Но трябва ли да си мълчим, когато комисията по образование/култура/папагали към НС подкрепя предложението?!
  Ако някой насочи пистолет към тебе, чакай да те гръмне, че тогава реагирай. Да не изглеждаш папагалски… Кхъ…

 8. Do kolkoto wijdam towa e porednata stypka w pogubwaneto na bulgarshtinata. Wse oshte ne moga da powqrwam, che po nacionalnata telewiziq ima nowini na turski i ciganski! Nqmam nishto protiw nito turci, nito cigani, oshte po-malko imam pyk da imat nowini na sobstwen ezik, no po nacionalnata telewiziq i to w naj-gledanoto wreme?!?

  Sega, kogato bulgarskiqt ezik nqma da e zadyljitelen, KOJ ezik shte E zadyljitelen? Ili nqma da ima takuw i wsichki shte si goworim na wseki kojto ezik moje? Tuk stawa wypros za nacionalna identichnost! Neka se uchat ciganski i turski, no dokato towa e Bulgaria, bulgarskiqt ezik trqbwa da e zadyljitelen!

 9. kamen-е, kamen-е… а ти какъв език и азбука използваш?

  прекалено много „патриоти“ станахме на квадратен километър… задължителен или не – няма значение. който иска ще учи, който не иска – негова воля. не виждам проблем. сега да не би да е друго положението?

 10. само аз ли виждам мнението преди предишния ми коментар? досега (и все още) е задължително изучаването, нали? е как тогава може да съществува шльокавицата?
  чета и пиша на кирилица в И-нет от 97-ма година, тоест от много време насам няма технически пречки за това.
  и всъщност… недоволстваш от закона или недоволстваш, че положението в момента е такова, а закона просто го е казал?

 11. Недоволства от това, че държавата със закон ще се откаже даже да се опитва да промени положението. Иначе какво да ти кажа за шльокавицата – въпрос на уважение към себе си и към останалите.

 12. Никак не е интересно да се гаври човек с някакви си коментари в някакъв си форум, колкото и прости да са те. Да не говорим че ми е точно през онази работа в .бг дали ще се говори български, африкански или марсиански. Показният патриотизъм = национализма = нещо много смешно.

  Вместо да се занимавате с глупости, я вървете да бачкате някъде! Боримечката, я виж кво здраво биче си, екстра за нивата направо!

 13. Аз и с това се занимавам – садя софтуер, копам бъгове и от време на време поливам със студена вода заядливци като теб!

 14. Програмистчетата винаги сте били с огромно самочувствие и с някакво странно желание да се „изказвате“ по всеки въпрос. Но така са били преди години и телевизионните техници, предполагам преди това телеграфистите, водопроводчиците … и т.н. Тва ли са елитните блогове. Дайте да ви правим разпечатки и да ги слагаме по сергиите до „24 часа“, „Труд“, „Стандарт“ и т.н. никаква разлика няма да има ..

 15. Bruce, както обикновено казвам – щом не ти харесва блога ми, защо го четеш? А ако толкова държиш да покажеш колко си по-умен от тъпите програмистчета, можеш да решиш ето тази задачка

 16. Не съм споменавал никъде за „тъпи“. Но добре е, че поне ти наблягаш на този факт. Задачката не е особено трудна, решава се с последователно изразяване на страните на получените триъгълници с някоя от останалите, като използваме свойството а^2 + b^2 = c^2, както и това на съотношенията на частите получени от пресичане на две успоредни прави с трета. Може и една системка уравнения да се спретне. За съжаление някои от нас сме на работа и нямаме време да пишем уравнения, но съм сигурен, че някой от свитата ти ще е много щастлив да се върне обратно в 11 клас, поне за миг 🙂

  Относно това както да чета и какво не, ами имам си специална папка блогове, които чета само за да се забавлявам, да соча блогърите с пръст и да казвам „ех тия колко са funny“ …

 17. Горкият Bruce! Доколкото разбирам, той е от хората, на които все нещо/някой им пречи, за да се чувстват добре. Предполагам, че е върл поддръжник на теорията „Светът и хората, в частност българите, срещу моя талант“.

  Показна „интелектуалност“ = избиване на комплекси = лична неудовлетвореност
  (е, не е необходимо да си завършил 11-ти клас за тази математика, но помага).

  Съжалявам, че коментарът ми не е пряко свързан с темата, но смятам, че „елитните“ изказвания на господин Брус звучат жалко на фона на темата, която се обсъжда тук.

  А темата наистина е твърде сериозна. Защото, доколкото разбирам, скоро грамотните в тази страна ще бъдат сочени с пръст и замеряни с камъни…от „марсианците“…

 18. Tafricanski много добре описа положението в у-ще. Аз следвам хуманитарна специалност в СУ. Повечето ми колеги допускат ужасно много правописни грешки, които по предмета „български език и стилистика“ би трябвало да бъдат изгладени. Но ние учим вместо това някакви безумно сложни граматически закони и правила, от които никой нищичко не схваща.
  Смятам, че българският език трябва да е задължителен не от някакъв болен патриотизъм, а защото не може човек да живее в дадена държава и да не знае езика й. В ХХІ век сме, все пак. о.О

 19. Ами ще има митинг срещу този законопроект:

  11 Април, 2008, Петък, 17.00 часа
  площад „Александър Невски“ в София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.