Паркиране


Паркирането в София става все по-трудно и по-трудно… Ако следващия път видите сив Опел спрян на 1 см от колата ви, да знаете, че съм аз… Споко, винаги поглеждам дали човекът има достатъчно място от другата страна, за да излезе…

Въпросът е какво става, ако дойде някой друг и го застопори така, без да погледне.

Между другото, зачудих се къде в правилника пише на какво разстояние трябва да паркираш от съседен автомобил? Не пише. Не пише, че нямаш право да затваряш други автомобили, макар че се подразбира…
Ето какво пише:

Чл. 98 (1) Престоят и паркирането са забранени:
1. на място, където превозното средство създава опасност или е пречка за движението, или закрива от другите участници в движението пътен знак или сигнал;
2. до престояващо или паркирано пътно превозно средство от страната на движението;

Да кажем, че сте спрели така, че затваряте друг автомобил. Забранено ли е?

Моят отговор е НЕ!

По 98.1 вие не създавате пречка за движението, тъй като спрелият автомобил не се движи, а е спрян. Можем да предположим, че не закривате знаци или светофари.

По 98.2 се чудя защо САМО от страната на движението. Това значи ли, че можем да спираме до други автомобили от отсрещната страна?! Да кажем, че това е решено с друга част от закона, която казва, че имате право да спирате само най-вдясно по посока на движението. Но защо просто не напишат:

„2. до престояващо или паркирано пътно превозно средство“

Но това е по-малкият проблем. Сега искам да попитам какво означава „до“? Да кажем, че значи където и да е около него. Не е фиксирано разстоение, следователно „до“ може да значи 1 км, 500 м, 200 м, 100 м, 5 м, 1 м, 10 см, да се опира… Какво значи „до“ в този случай?!

И тъй като не вярвам да са имали предвид, че на една улица може да има само едно паркирано превозно средство, допускам тълкуването, че нямате право да паркирате отстрани на улицата. И за да съм по-ясен, ще ви покажа две картинки:

Т.е. ако вие управлявате червената кола, нямате право да спрете като на картинка А (дори и на паркинг?!?!), но имате пълно право да спрете като на картинка В. Но никой не може да ву каже дали да спрете на 2 метра или на 1 см от превозното средство. Няма такова написано правило.

Затова ще ви напиша едно неписано:

Водач на МПС, който с паркирането си възпрепятства или затруднява останалите участници в движението да извършат необходимите за движение съгласно правилника действия, се наказва с пирон по боята, спукани гуми, плюене по стъклото и псувни на майка от останалите участници в движението.

11 мнения за “Паркиране”

 1. Мисля, че за паркинга не важи твоето тълкование, защото това се отнася за републиканска пътна мрежа. А паркинг (обозначен със знак или маркиран с напречна или надлъжна маркоровка като такъв)не се счита за републиканска пътна мрежа.

 2. Не е републиканска, а общинска. Зa републиканската е задължително предвижване с винетка, а паркирането и престоят трябва да са извън платното за движение. В населените места става въпрос за общинската пътна мрежа… Но каквото и да е, правилникът си важи и там! Можеш да паркираш на обозначени места в жилищна зона (чл. 62.3)или на други общински терени (чл. 99), но за временно паркиране от 30 мин. до 3 часа. Такова нещо като паркиране на паркинг въобще не се разглежда от закона и правилника!!! За да бъде допустимо по закон напречното паркиране, би следвало да е обозначено с табела Т12 (бяла табела с черен текст под знака)… Не е ли странно и недомислено?!

 3. Добре де, на територията на паркинг какви правила важат всъщност? Освен това, че трябва да се спазва маркировката. Защото да речем от гледна точка на автомобилното застраховане има голяма разлика между ПТП на паркинг и ПТП на територията на републиканска пътна мрежа. И не биха ли възникнали големи казуси от недомисленото и недонаписаното. Не претендирам за компетентност, просто се чудя.

 4. Майстор! Ама си мисля, че собственикът на червената кола като е видял корсата е решил, че си го ударил и най-вероятно първо това е проверил. Естествено, ако не те е напсувал преди да погледне…

  Все пак внимавай как ще се изтълкува вече написаното ти правило, за да не стане някой да ти го приложи 🙂

 5. dobre de …kakwo wa burka koi na kolko e parkiral ot drygiq….kato moje shte parkira … kat ne moje da ne parkira….ne stiga che nqma parko mesta puk i iskate da parkirat na 30 m ot was…. mn erbap ste stanali

 6. Пешо, ако някой затвори Пежо-то опред, шофьорът му как да разбере дали теб да дере или предния? 😉
  Иначе респект за тия малките коли, вижда се всичко, като караш назад. И на Лада-та, на която се учих, беше така. На баща ми комбито е като да караш тунел – нямаш понятие какво има до тебе. Трябва да помниш какво е имало там, когато се е виждало, и да преценяваш.
  А като правиш така проверяваш ли предварително да няма теглич? 😉

 7. Пропусна яице на предното стъкло така, че да се стече и във въздухопровода – много гадно, няма отмирисване поне месец след това и картоф в ауспуха.
  има още един номер ама той е прекалено краен и води до смяна на колата 🙂 – по добре да не се знае…

 8. Тая захар в резервоара как ще прецака двигателя? Ще запуши нещо? Ми то горивото е пълно с боклуци, защо точно захарта да го запуши непоправимо? Иначе ако влезе да гори – какво, захарта гори. Става лепкава, пуши, мирише, ама какво му пречи на един двигател с вътрешно горене?

 9. Ами от високата температура захарта става на карамел в двигателя. След като изгасиш двигателя, той изстине и карамеълт засъхне, двигателят никога повече не тръгва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *