Сбогом, БДЖ!

Късаме… Имах дългогодишна връзка с нея, заедно сме изминали толкова километри, че на практика сме обиколили Земята два пъти по екватора, но сега си казваме „сбогом“… поне докато не се промени коренно! Сбогом, БДЖ! 🙂 Съвсем скоро няма да съм младеж, защото ще имам 26 навършени години… и няма да ползвам 50% намаление (макар че срещу 40 лв. мога да си извадя и такава карта), т.е. икономически по-изгодно ми е да пътувам с автобус, а ако сме повече хора – дори и автомобил… освен това е и по-бързо, по-комфортно, а покрай запалените влакове напоследък – май и по-надеждно.
И все пак, ще ми липсва ритмичното тупуркане на влака, тъмните купета, общуването с разноцветни хора (и в буквално, и в преносно значение)… Няма как да ме разберете, докато не прочетете това… или пък това… През далечната 2002 г. дори писах авторски песни за пътуванията ми…

 

Имам много истории, свързани с БДЖ. Някои ще останат неразказани. Други вече съм ви разказвал:

Но пътуването с влак винаги ще има една особена романтика… винаги ще остане моят „трети дом“, както го наричах докато пътувах между Русе и Пловдив с години… Мястото, където можеш да останеш насаме със себе си с часове… докато пътуваш стотици километри заради някого… или с някого…

Ту-дуф ту-дуф… ту-дуф ту-дуф…

P.S. Ще ви дам възможност да ми честитите рождения ден на 08.08.08 още от 08:08:08 часа. Запазете си остроумните коментари по повода за съответната тема. Благодаря!

8 мнения за “Сбогом, БДЖ!”

 1. Може да са се запалили два влака, но пък колко катастрофи с коли стават.
  Иначе доста интересни истории имаш, бравос.

 2. Отдавна се разделих с картата за намаление, но сърце не ми дава да се разделя с железопътния транспорт, пък бил той и на БДЖ 😉 Точно такива истории са част от чара на този вид транспорт, те също са ми особено ценни.

 3. Ех, славно БДЖ… Не си го давам за нищо на света… Въпреки всичко! =)

 4. За междуселищни пътувания използвам два метода: автостоп и железопътен транспорт. И всеки от двата си има по една купчинка предимства и недостатъци, но тъй като тук конкретно говорим за БДЖ, мисля да споделя:
  *По-безопасен транспорт е, по пътищата ежедневно стават катастрофи заради отнемане на предимство, превишена или несъобразена с обстановката скорост и все глупотевини, за които е виновно чувството за недосагаемост и че „точно на мен няма да ми се случи“.
  *По-евтино е от автобусния транспорт е, а ти се преглага и възможност да се разтъпчеш, когато имаш нужда от това. Стига се по-бавно, но пък за целта обикновено се запасявам с книжки/нинтендо DS.
  *Макар и бавно, влаковите композиции се подновяват – има много нови мотриси, които изместиха пътническите влакове, а напоследък във вагоните наблюдавам претапициране на седалки.
  *Редовното и добро почистване на влаковете все още не е приоритет на БДЖ. Но опазването на чистотата на вагоните все пак е и задължение на пътниците – някак не разбирам хората, които след себе си оставят хартийки, листчета, еднолитрови бутилки, които дори и да не се побират в контейнерите за боклук във влаковете, най-вероятно биха могли да изхвърлят при слизане в кошчето, което се намира на разстояние максимум 10 метра…

  Та така… Приятни и безопасни пътувания ти желая 🙂

 5. Аз имам още 3-4 години да се радвам на тези карти. И ще си ги ползвам. Почти съм обиколил Земята веднъж. 🙂
  Някак предпочитам БДЖ-то пред автобусите. Просто сега си нося нещо тежко и метално, с което да мога да си строша джам в случай на някаква авария. Че напоследък тлъкуването на абревиатурата като Боже Докарай ме Жив придобива по-сериозен нюанс…
  А постът ти ме подсети за някои от моите премеждия, но понеже са дълги за разказване, ако на някого му е любопитно – ето най-интересните. 🙂

 6. Напоследък или вагоните не достигат или нещата стават все идиотски и хората са натъпкани като в градски транспорт за път от по 4-5 часа, стоят прави, спят в коридора на вагоните, ужас! Ако е за дълъг път по натоварен маршрут ползвайте автобус. Не бих препоръчал спален вагон на никого вече… Не си струва за 6-7 лева по-евтино.

 7. И без намалението влакът все още е по-евтин от автобусите. Особено ако има билети отиване и връщане.

  Виж, това че не подновяват влаковете а наливат парите в автобусни фирми вече стигна до там, че не останаха здрави вагони. 🙁

 8. Вече съм на 58 години, всяка година си вадя карта за 50% намаление и с нетръпение чакам да се добера до пенсионерската карта, която е само един лев. За възрастните влакът е незаменим – има тоалетна. А като си пусна лаптопа и времето минава незабелязано и си върша работата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.