До Гърция за ден: Драма, Кавала и о. Тасос

Най-накрая мога да се похваля, че съм посещавал всичките съседки на България… Този уикенд отидохме на еднодневна екскурзия в Гърция с приятелката ми – Драма, Кавала и о. Тасос…
Всъщност, автобусът се повреди и поради закъснението се наложи да посетим първо о. Тасос, а чак през нощта – Кавала и Драма, но всичко по реда си…

 

Преминахме през най-новата граница между България и Гърция – ГКПП „Илинден“. Границата представлява един тунел, така че влизате в тунела от едната държава и излизате в другата.

Първото впечатление за Гърция: доста прилича на България, пътищата са малко по-добри, шофьорите са малко по-бавни и има много повече кръстове, храмове, параклиси – по камъни, хълмове… често ще забележите и подобни мини-храмове покрай пътя:Реклама:

Booking.com

Древното селище Филипи в близост до Драма – една нелоша снимка, като за направена през прозореца на автобус:
След като стигнахме до пристанището Керамоти, буквално „на бегом“ се качихме в един от тези фериботи:
Пътуването с ферибот до о. Тасос е същинска приказка, но за него ще разкажа покрай снимките от връщането, малко по-надолу. Сега – за остров Тасос.

Първо, ще ви направи впечатление, че за разлика от нашите курорти, тълпа тук няма. Всичко е страшно спокойно, а барчетата са почти празни…

 

Главната улица на Тасос също пустее, а наоколо е пълно със зеленина:
Тасос е единствения остров с един от малкото острови със собствен водоизточник. Впечатляващо е, че сладководен извор е на толкова малко разстояние от солената вода:
Островът е страхотно място за отдих, плаж или просто за фрапе, което също е било измислено в Гърция.

 

Бих казал и че е едно от най-романтичните места, на които съм бил…

Този хълм всъщност беше и повратната ни точка и след тази снимка се насочихме обратно към ферибота… Е, понапазарувахме си преди това, де…

Накратко, българските курорти не могат да се хванат на малкия пръст на гръцките… Ще се радвам да ме разубедите, но това е мнението ми и отсега съм решил догодина да ходя на море в Гърция…Реклама:

Booking.com

Връщането с ферибот беше още по-красиво, тъй като слънчевият залез осветяваше морето в златисто през цялото време…
Стотици чайки следват ферибота през цялото време – няма да ви покажа снимка на толкова много птици, защото това е може би най-готината и незабравима гледка от цялото пътуване и ще ви я оставя за „наживо“… Ако се качвате на ферибота, непременно си вземете бисквитки или „Зрънчо“ и чайките ще вземат храната направо от ръката ви…

В Кавала стигнахме привечер. По това време животът там тъкмо започва… Направи ми впечатление, че мотоциклетите са особено разпространени сред южните ни съседи.

По-долу е „хълмът на влюбените“, който всъщност е залив. Там влюбените (по принцип) се събират, палят свещички и така целият залив се озарява от стотици пламъчета…
Поне заснех стотици светлинки от центъра на пристанищния град…
Тази култова снимка пък направих пред едно от магазинчетата за сувенири в града… No Photoshop 🙂

Центърът е изключително красив и доста добре осветен. Освен това, през нощта е доста по-хладно (макар че пак водата извираше от нас), така че нощната разходка определено си струва…
От гр. Драма публикувам само една снимка, тъй като там бяхме за съвсем кратко и видяхме само централния парк с изворите на св. Барбара…

Накратко, това е… Еднодневната екскурзия до о. Тасос през Драма и Кавала ще ви струва към 50 лв. от Пловдив (+ още 10 евро за ферибота). Лично аз обаче ви препоръчвам да отидете за няколко дни, иначе всичко е „на тъгъдък“.

Така или иначе, изкарахме си страхотно и нямам търпение да посетя 1/8 родината си отново (прабаба ми е била гъркиня).

„Αντίο, Ελλάδα!“, или както там се казва…

25 мнения за “До Гърция за ден: Драма, Кавала и о. Тасос”

 1. Добре дошъл в клуба на летуващите в Гърция! Жалко е, че все повече хора предпочитат южната ни съседка пред нашето Черноморие, но условията и отношението са несравними.

  Радвам се, че сте си прекарали добре. Аз също се каня да посетя Тасос – от много хора съм чувал, че е хубаво и все повече се навивам. Предполагам, че няма да се разочаровам, щом и ти си останал с толкова хубави впечатления.

 2. Тази година и аз бях на Гърция на море, точно на Кавала и Тасос. Останах със същото впечатление и желание – догодина ще се ходи на море отново там. По-спокойно, по-чисто и въобще по-хубаво е в сравнение с черноморието, а цените – горе долу същите, даже мисля че по-евтино ми излезе.

 3. Трябва да отидеш за повече време. Тази част на Тасос където сте спряли с ферибота – Лименария ли беше, поне по снимките мисля, че да. Тя не е туристическа, хубавият плаж е от другата, южната страна на острова.

  И не съм съгласен, че Тасос е единственият остров с питейна вода, позови источника си.

  Аз след малко може да търгвам за Кавала, там има страхотен къмпинг 🙂

 4. Йааай и ти си бил в Гърция и то точно, където и аз ходих (имам предвид изворите на Св.Варвара де, аз до Тасос не стигнах). Много са ти хубави снимките, особено тази с гларуса в слънцето, малии, и изобщо радвам се че сте си изкарали добре. =)

 5. Marfi е прав – Тасос не е единственият остров със собствен водоизточник. Поправено!

 6. То вече северна Гърция стана българско курортно „селище“ 🙂 Аз миналата година като ходих на Тасос, чак се фрапирах колко много българи има. Разбирам ги напълно. Надявам се обаче да не побългарим тези хубави местенца, че имаме този лош навик…

 7. Тези малки храмове /третата снимка/ се полагат в памет на загиналите – най-често в катастрофи. Понякога вътре има и снимки.

 8. Blogger marfi каза…

  Аз след малко може да търгвам за Кавала, там има страхотен къмпинг 🙂

  27 Август, 2008 10:43

  Марфи, а какви са цените за престой на къмпинга?

 9. Здравей,
  И аз казвам Добре дошъл в Клуба на летуващите в Гърция. Тази година – до сега – бяхме три пъти в Гърция. Наистина, който е отишъл там на почивка, повече и не помисля за Черноморието /жалко!/. Бяхме в Ситония през юни – чисто, прекрасно, цветно, чувствах се като принцеса. Прозрачно море – като във филм на NG. И гръцките хотелиери знаят как да посрещат и да направят впечатление. Обиколихме целия полуостров два пъти. Има какво да се види в селцата, бяхме на круизи до Атон и Костенурковия остров. Къмпингите – само си мислех, че знам какво е това!!! Препоръчвам ти да видиш пещерата Алистрати /и каньона до нея/ – близо до Драма. Това е най-голямата туристически уредена пещера в Европа – мислех си, че Леденика е приказна:( А Солун, Кавала, Метеорите, Катерини – заслужава си !!! Пътуването с личен автомобил дава възможност да си разглеждаш и да си стоиш където и колкото искаш. Информация в интернет колкото искаш. Не се притеснявай от езика и гръцката азбука по табелите , дори шофьорите на автобуси/с климатик/ в Солун знаят английски.
  Пиша това с голямо съжаление – много далече сме и скоро няма да настигнем съседна Гърция. Всеки път ме боли, като минем границата…

 10. Три пъти съм ходил до Гърция, и извинявайте, ама не съм припаднал по малките й градчета, като вас! Много ми се вижда западнало,пусто (а защо ли, като е чак толкоз хубаво?) Най-много ми хареса в Атина, наистина София не може да се мери и на малкия й пръст, модерна част, древна част, особено ме изкефи онзи хълм(забравих му името) на който е Акропола, Амфитеатъра и други страхотни древни неща.
  А пък на теб ти се е видяло романтично, щото си бил с гаджетоооо

 11. Хубава разходка! Нищо, че е кратка.
  Обаче виж да си нося бисквитки, че да ги давам на чайките, не мож` ме хвана. Нашите си родни гларуси и чайки са ми опротивели достатъчно, че да се радвам на чуждоземските им роднини.
  😉

 12. Вашите снимки ме върнаха назад във времето.Преди 20 години (тогава бях невръстно дете,но ще го помня винаги) бяхме с родителите ми в Гърция-о.Тасос-Кавала и доста други места.Е тогава едно такова посещение струваше много повече и пари и нерви,но си струваше!Гърция наистина е прекрасна!

 13. абе това с малките храмчета и в България го има.

  Освен ако в Гърция не го правят по същата причина, като тука…

  Ако е същата, учудвам се, че си очарован от тях, наистина. противоречи на предишните ти писания.

 14. Спокойно и приятно. Защо ги няма хората. Защото повечето хора търсят морето с идеята за плаж и пясък. Преставете си плажен волейбол по тия чукари. А пък водата около скали е място само за опитни плувци и гмуркачи. Останалите отиват за два дни спокойствие, морски въздух, романтика и се прибират.

 15. Здравейте. Понеже чета този блог често а темата е актуална за мене понеже преди няколко дни се върнах от Кавала ще си кажа и мойто мнение.
  Хора замислете се преди да идете на нашето „Лайняно бетонирано море“ където всеки ден се изливат тонове фекални води………
  Догодина се отива в Гърция задължително.Аз не съм ходил на друго море освен на нашето и на Атлантическия океан,но водата на плажа на който бяхме в Гърция беше най-чистата и спокойна вода която съм виждал.До колкото знам гърците са със септични ями и не си изхвърлят фекалните води в морето както правим ние..
  Относно този къмпинг Батис ,за който беше писано–препоръчвам го на всеки който не е ходил на къмпинг.Останах много впечатлен.Може да го видите на сайта им.За 1 нощ с 2 палатки и една кола платихме по 9 EUR на човек,като в тази цена е включено всичко което можеж да ползваш в къмпинга (парцел,паркинг,душове с топла вода,чадър,шезлонг на плажа,чадър и шезлонг на басейните) и т.н. Бяхме за 2 дни там но съжалявам още че нямаше време да останем за повече. Който има време и възможност трябва задължително на посети това място. И нека да не го побългаряваме..

 16. Ейййй много се радвам за теб, помня колко искаше да отидеш в Гърция :)))))))))))Айде дано все по-често да я посещаваш!
  Поздрави :*

 17. Хах! Пешо, аз точно по това време бях на почивка на Тасос. Една седмица съм обикалял там и пак не успях да обиколя всичко (към 400км навъртяхме). Хубави бяха „South Beach“ (малко закътано) както и „Paradise beach“ (много хора и красиво).

  Острова е 93 км в диаметър, така че задължително трябва да имаш транспорт. Ако не си с кола можеш да си вземеш скутерче за 12-15 евро на ден, а ако имаш повече пари – АТВ или направо бъги.

  Къмпинзите са по 15 евро на вечер, но имаше и хора с палатки по някои от плажовете – явно не ги гонят. Най-евтините стаи, които намерихме, почваха от 25Е на вечер (за двама души).

  Само положителни емоции, като се изключи един инцидент с морски таралеж и малко остри скали. Затова от другата година само с обувки във водата 🙂

 18. Ех, а за малко през 1913 г. и след това през 1941-44 г. Тасос е бил български. Да не говорим, че и сега и сега има хиляди българо-мохамедани в Беломорска Тракия, по-точно в гръцката част на Родопите.

 19. Живея в Гърция вече 2 години с приятеля ми който е тук 8 години. Та че исках и аз да се влюча в този разговор.
  Първо тези храмчета, са си точно храмчета не защото някой се е пребил там, а защото там хората имат някое местенце кадето са си посадили нещо. И им служи точно за храмче, палят си свещички и т.н.Просто са много набожен народ. А че съществуват и такива храмчета че е имало катастрофа – да но са по малко.

 20. здр биляна и петар аз сам радост никога не сам била в гарция но сега се уверих 4е е прекрасно просто е супер

 21. Не съм съгласна че Атина е по красива от София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *