Underneath the Radar

Гледам, че темите за спирането от полицаи са изключително актуални и то не само в моя блог… Аз лично както съм ЗА строг контрол на движението по пътищата, така съм и твърдо ПРОТИВ полицаите буквално да „дебнат, за да те глобят“… Сещам се за поне 3-4 места в родината ни, където пазят на ограничение 40 км/ч след завоя, като преди завоя е било 90 км/ч. Познавам няколко приятели, които са убедени (и им вярвам, че е така), че са карали с нормална скорост, но радарът е отчел друго. Затова, публикувам мнението на адвокат Ивайло Ганчев (не можах да намеря човека, за да добавя линк), което бях чел отдавна и вече е скрито през девет форума в десети. Дано ви е полезно:
Ако знаете подробностите от пътната
обстановка и проверите на място редовността на използвания радарен скоростомер, ще си гарантирате такъв резултат от проверката, който няма да накърни правата ви.
По-голяма ще е вероятността решението да бъде във ваша полза, ако сте добре информирани и запазите самообладание при проверката. Ще ви посоча най-важните детайли, на които да обърнете внимание в този инфарктен момент.
Първо трябва да сте наясно какви са законовите ограничения на скороста в този участък на пътя. Не забравяйте, че отклонения от посочените максимално допустими скорости се въвеждат със съответните пътни знаци (пътен знак В26 „Забранено е движението със скорост, по-висока от означената”). Внимателно преценете дали са ви спрели в зона, където действа пътен знак, ограничаващ скоростта. Имайте предвид, поставянето на пътни знаци в и извън населени места не става произволно, а в съответствие с предварително разработени и одобрени проекти за организация на движението.
Пътните знаци трябва да са поставени така, че лесно да се възприемат от водача и да се виждат от разстояние. Например, ако разрешената максимална скорост е до 90 км/ч, знакът, ограничаващ скоростта трябва да се вижда поне от 150 м. Ако разрешената скорост е над 90 км/ч – от поне 250 м. Ако това разстояние не може да се спази заради особеностите на терена или по друга причина, пътният знак трябва да се постави не само отдясно на платното за движение, а и отгоре, и
отляво. Възможно е също с допълнителна табела да се укаже разстоянието, след
което важи ограничението на пътния знак. Малко хора знаят, че законът не позволява да се поставят на едно място повече от 2 пътни знака, придружени от 2 допълнителни табели извън населените места или повече от 3 пътни знака, придружени от 3 допълнителни табели в населените места.
Проверете дали мястото, на което контролните органи са отчели скоростта ви, наистина попада в обсега на действие на знака, ограничаващ скоростта. Имайте предвид също, че:
1. Въведената с пътния знак забрана за движение със скорост, по-висока от означената, важи до следващото кръстовище в населени места.
2. Забраната може да е отменена и преди следващото кръстовище със знак или допълнителна табела.
3. Ако зоната на действие на забранителния знак е по-дълга от 1000 метра, знакът трябва да се повтаря на всеки 500 метра.
4. Ако скоростта се намалява с 30 км/ч, то това става еднократно. Например при ограничение от 90 на 60 км/ч се поставя един знак, ограничаващ скоростта.
Ако обаче става от 90 на 50 км/ч, се поставят няколко знака ограничаващи скоростта – всеки с по 20 км/ч. Показанията на използвания от КАТ радарен скоростомер са достоверни, ако типът на уреда е одобрен от Държавната агенция по метрология и технически надзор. Не е зле да проверите дали радарът, който е отчел скоростта във вашия слечай, е в Регистъра на одобрените за използване типове средства за измерване. Дори да е одобрен, всяко средство за измерване от този тип подлежи на първоначална и последващи проверки. Затова се опитайте да разберете още при проверката дали използваният радарен скоростомер отговаря на изискванията.
Поискайте от контролния орган да ви покажат:
1. Знака за одобрен тип средство за измерване. По закон той трябва да е поставен на видно място върху корпуса на радарния скоростомер. Ако техническото средство се състои от няколко самостоятелни устройства, знакът трябва да е поставен върху всяко от тях.
2. Знаци за първоначална и последваща проверка. И те трябва да са поставени на видно място на корпуса на радара. Обърнете специално внимание на срока на валидност на знаците. Вижте коя е годината на знака за първоначална проверка. Имайте предвид, че тя е валидна до края на календарната година, следваща годината на проверка. Ако срокът на валидност е изтекъл и липсват знаци за последваща проверка, възразете срещу акта.
3. Името на производителя на радарния скоростомер – надписът трябва да е ясен и неизтриваем.
4. Типа и идентификационния номер на радарния скоростомер – в случай, че се съмнявате в неговата редоност. Ако си запишете номера, няма да сбъркате. По-нататък ще ви бъде по-лесно да оспорите издаденото ви наказателно постановление и показанията на скоростомера. Не е излишно да знаете, че нормативите поставят много технически изисквания към работата на радарния скоростомер. Така например той трябва да е в състояние да индивидуализира точно вашето превозно средство, дори да сте се движели едновременно с още две или повече превозни средства (или сте се разминавали с тях). Това означава, че ако при отчитането на вашата скорост наблизо (преди или след вашия автомобил) се е движел друг с различна скорост, вие трябва да поискате от контролния орган да ви покаже индивидуалните измервания на радара за
скоростта на вашето, и на чуждото превозно средство. Ако радарът е предназначен само за работа с лъч, успореден на направление на движението (с ъгъл на пресичане под 10 градуса), той трябва да има устройство, което да измерва ъгъла, под който превозните средства пресичат радарния лъч.
По време на проверката не се притеснявайте да питате служителите на КАТ за техническите характеристики на радарния скоростомер. Няма пречка те да бъдат обяснени и на неспециалист като вас и да бъдат показани в „полезни” условия.
И за край нещо от мен – публикувам това, не с цел да ви подстрекавам да карате бързо и после да се перчите пред полицаите, а за да си знаете правата, в случай, че се опитват неправомерно да ви припишат нарушение, което не сте извършили или е нямало как да не извършите.
Карайте умно!

2 мнения за “Underneath the Radar”

  1. Вчера взех изпита за шофьорска книжка и информацията в поста ми се струва доста полезна предвид пътната обстановка в България (в частност София).И все пак оставам скептично настроена срещу това да споря с патрулките дето дебнат в малките улички…И този проблем си има решение…мяташ 10лв. (или повече) в багажника за „добре свършената работа“…No words!!!

    Лошото е, че има много батковци дето се правят на Driver-и в населени места с постоянно чувство на Need for speed и стават някви безсмислени инциденти, които отнемат невинни човешки животи…тъжно е….

  2. Здравейте,
    Интересува ме в кой Закон, Правилник или Наредба е посочено, че ако зоната на действие на забранителния знак е по-дълга от 1000 метра, знакът трябва да се повтаря на всеки 500 метра.Ако можете да ми посочите точно член, точка или алинея от нормативния документ.
    Благодаря ВИ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.