Английските светофари с подземни сензори

Ако се разхождате през нощта близо до някое оживено кръстовище в Англия, няма как да не ви направи впечатление, че всички светофари светят в червено… И докато стоите и се чудите „как така“, някоя кола ще приближи към светофара и само няколко метра преди да спре, той ще светне в зелено и вече намалил скоростта, автомобилът ще премине безпроблемно. Естествено, ако два автомобила се запътят към светофара в един и същ момент, зеленото ще светне само на този, който е приближил първи, така че не можете да разчитате, че винаги ще ви светне и да минавате с бясна скорост.

Естествено, не е нужно да сте дипломиран електроинженер, за да се досетите, че можете да постигнете това с всеки елементарен детектор за движение (виждали сте ги като част от СОТ). Но всъщност се оказа, че има далеч по-прост и евтин начин да го направите… чрез електромагнитна индукция!

Ето защо, ако следващия път се зачудите защо има кръпки в асфалта пред някой светофар и тия англичани „толкова ли нямат пари да си преасфалтират изцяло пътищата“, ще знаете, че истината е друга. Накратко: Автомобилите в по-голямата си част са метални, магнитът привлича метал, вграждаме няколко жички в земята и когато нещо метално (т.е. автомобил) премине отгоре, електромагнитното поле се променя и предава сигнал на управляващото устройство на светофара.

Разбира се, за да функционира добре подобна система, нужно е да поставите подобни устройства във всяка лента на кръстовището.

Booking.com

Добрите новини:

1. Много лесно можете да получите подробна статистика за натоварването и трафика по часове и ленти. При това – в реално време!

2. Можете да използвате две последователно сложени устройства, за да видите за колко време един автомобил изминава разстоянието от устройство А до устройство В и така да използвате системата и като своеобразен радар.

3. Подобна система може да се внедри и във всеки голям паркинг, така че във всеки един момент автоматично да знаете кои места са свободни и кои заети, а посетителите да виждат свободните места с един поглед…

4. На същия принцип работят картите за достъп, особено популярни в офисите. Някои системи за сигурност предлагат да монтирате „гигантска карта за достъп“ под автомобила си. Така гаражната врата ще се отвори само за този автомобил, по същия начин, както вратата на офиса ви се отваря само от вашата карта. Приложимо както за дома, така и за входове тип „само за дипломатически автомобили“. И лошо гледащият чичко от кабинката до бариерата просто става излишен. Кабинката-също. При това технологията изобщо не е толкова скъпа, както вече споменах. Подобна технология може да се използва и без да слагате каквото и да е на автомобила, например за достъп до различни места в точно определени дни и часове или за еднопосочно използване, напр. само за изход.

5. ЖП-прелезите също могат да използват тази технология. От една страна, ако влакът наближава, бариерите да се спуснат. От друга страна, ако на прелеза има закъсал автомобил, машинистът на влака да бъде информиран достатъчно рано.

Лошите новини:

Booking.com

1. Понякога сензорите се повреждат. Това може да означава да стоите на червено или пред бариерата цяла вечност. Много неприятно. Но също така се повреждат светофарите, бариерите, а за човешките грешки няма смисъл да говорим.

2. Понякога сензорите не са достатъчно чувствителни. Това означава, че ако сте на мотоциклет или велосипед, шансът да чакате на червено с векове се увеличава значително. Поне с влака няма да имате подобен проблем 🙂

Като цяло обаче технологията си струва, не мислите ли? Защо тогава не я внедрим тук? На кого трябва да звъннем?

9 мнения за “Английските светофари с подземни сензори”

 1. 🙂 Поздравявам те за тази статия. Направо ти благодаря! 🙂
  Не съм се замислял за това. А може би някои други също трябва да се замислят. Страхотна екстра, а не толкова голяма инвестиция доколкото си обяснявам.

 2. Аз не знам на кого трябва да звъннем, но идеята като цяло звучи страхотно, само не и за чичкото в кабинката, защото по този начин намаляваш работни места 😛

 3. Не. Стига половинчати решения. Технологията отдавна е открита и приложена на много места. Това е технология, която евтино разбира кога някъде има кола.
  Идеята не е да го вържем това със светофара, а да го вържем със система, която управлява хитро целия трафик.

 4. Един интересен трик, който може да помогне на притежатели на скутери или други ППС-та, чиято конструкция не позволява засичането им от магнитното поле, образувано от проводниците:

  http://vbox7.com/play:ed433393

  Цялата работа се състои в това, в долната част на превозното средство здраво да се закрепи силен магнит, който да успее да въздейства върху външното магнитно поле.

 5. Браво, Петре, отново си на ниво!
  Ето ти един линк
  http://www.sofia.bg/template3.asp?ime=TRANSPINF%7D&title=%CE%E1%F9%E8%ED%F1%EA%E0%20%E0%E4%EC%E8%ED%E8%F1%F2%F0%E0%F6%E8%FF
  макар че си мисля, че е много наивно да им се отправят предложения с подобни или каквито и да е идеи на тези търтеи, дето само седят по кабинетите си, събират пари от паркинги и не биха сътворили нещо повече от разчертаване на маркировки за сини, жълти и бембени зони.
  Дори и това, дето няколко пъти споменаваш, че се прави с минимум инвестиции не би ги размърдало, нямат интерес.

 6. Лелее, развалих ти дизайна, глей къде ми отиде линка… ще прощаваш, ама все пак работи

 7. Malko si obarkal tehnologiite 🙂

  Lampichkite warhu wsiako misto za parkirane ne se kontrolirat ot inductiven senzor a prost infra-cherven senzor za distancia (powecheto „touch“ telefoni imat takaw, che da se izkliuchwa ekrana kato go dobli#ish do uhoto si).

  RFID-to i inductivnite senzori niama mnogo obshto… da#e niamat nishti obshto.. taka che cartite za dostap i golemite karti za dostap na kolite sa s RFID-ta, ne indukcia…

  Inache drugoto e tochno 🙂

  BTW ne se zaia#dam, samo iskam da doprinesa za faktologichnoto sdar#anie na statiata 🙂

  BTW2: ima razlichni widore RFID-ta.. alarmata na kolata ti e edin ot tiah.. ama towa e dalga tema… che da#e i teza sam pisal za tezi pusti RFID-ta w universiteta 🙂

 8. Прави сте, че идеята е стара, но приложението и е много удачно, а управлението също. Така се движат самоходни колички за разнасяне на части по мяашини, складове, на лекарства в болници и т.н. Но ! Ако се внедри и моята хоризонтална маркировка, то наистива ефекта ще е видимо прекрасен. Вижте : http://www.amperasp.hit.bg, за да се убедите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *