Резултати от протеста преди протеста

Свалени правителства: 0
Изгонени злоупотребили депутати: 0
Върнати 13-ти депутатски заплати: 0
Реални промени за обществото на България: 0
Проценти, с които е намаляла корупцията в следствие на протеста: 0
За мен това са резултатите от протеста и не е нужно той да се осъществява, за да са ми напълно ясни. Народът ни е казал: „Кучетата си лаят, керванът си върви“… Сега ще се нахвърлите като мухи на лайно и ще кажете: как, бива ли да си такъв песимист, бива ли да не си патриот и т. н…
Бива!
Защото народът ни е казал и друго – за молитвата и мотиката, всички го знаете. И предпочитам да си работя, защото само с яко бачкане икономиката на България ще тръгне, а не с хиляди студенти (и не само), които ще се накрещят пред парламента, един чичко с вратовръзка ще им обещае нещо хубаво, те доволни ще отидат на малки групи да пийнат по кафе и после всичко ще си продължи по старому…
Няма да отида на протеста именно, защото:
1. Не виждам какво ще се промени в крайна сметка.
Вече говорих за това.
2. Ще бъде политизиран.
99% съм убеден в това. Да, знам, че е граждански, а не политически. Може да не е явно, но да протестираш срещу настоящото правителство винаги е в интерес на опозицията… които са същите практически. А да хабя усилия да крещя против едни #!^%, за да назнача други #!^% просто няма да стане.
3. Не виждам човек, който със сигурност е по-достоен за управник.
Ако се махнат днешните управници (щото се усеща, че протестът е насочен натам), не виждам кой е достоен да застане на тяхно място. Не виждам партии и личности, достатъчно кадърни да ни управляват… Освен тати… 🙂 Ама той е прекалено честен, не знае английски и дори няма блог, така че няма смисъл да ви агитирам
4. На работа съм.
… и щом приключа този пост, се захващам сериозно с нея. Защото за мен това е начинът да се оправи България. Бачкане, а не кибичене в кафенетата и мрънкане.
5. Студено е.
Това също си е фактор, да ме извинявате. Няма да стоя на студа, за да гледам как 200+ чичковци в костюми ни се радват от топлия парламент, докато си пият кафенцето.
6. Писна ми да манипулират блогърите.
Блогърите са най-лесни за манипулиране, защото:
 • повечето са млади и неопитни (което не е никак лошо, разбира се, просто може да се използва за манипулиране);
 • обичат да протестират срещу каквото и да е – държавата, правителството, подслушването в Интернет, употребата на латиница, липсата на нощен градски транспорт, КАТ, общината, комшийката, гаджето и т. н. (което не е никак лошо, разбира се, просто може да се използва за манипулиране);
 • сплотени са в някаква виртуална общност и един да гъкне, всички скачат (което не е никак лошо, разбира се, просто може да се използва за манипулиране);
 • информацията между тях се разпространява много бързо заради Интернет (което не е никак лошо, разбира се, просто може да се използва за манипулиране).

Поради това наистина си мисля, че всеки трябва да се замисли кога, къде и срещу какво протестира, какво печели/губи той или тя, какво печели/губи обществото и кой друг може да получи облаги от това, че се е появил или не на даден протест.

В никакъв случай не казвам, че трябва да сме безразлични или апатични към подобни протести. Но е тъпо да не гласуваш, а после да протестираш срещу хората, които е избрал народът ти…

Иначе на всички (и то не само на българите) ни е писнало от корупция, лъжи, измамни политици, ниски заплати, боклуците, лоши пътища, екологичните проблеми и т. н.

Идеята ми е, че ако не даваме 20-тачка на катаджията, а си плащаме глобите; гласуваме за хората, които смятаме, че са най-достойни, вместо да се скатаваме вкъщи пред телевизора в деня на изборите; вложим време и средства в образованието си и не ни мързи да работим здраво; почистим пространството около блоковете… и т. н., и т. н. ползите за обществото и за нас самите ще са по-големи, отколкото този протест…

19 мнения за “Резултати от протеста преди протеста”

 1. Хайде стига с тоя страх от политиката, политическото, политиците и политизирането! Обществен, социален, икономически – всичко това е евфемизъм, мама му стара. Политическото управление генерира този протест и колкото по-скоро спрете да се плашите от този факт, толкова по-добре за всички ни.

 2. протестът ще откаже част от тези посягащи към червената бюлетина да го направят отново на изборите през лятото, така че има полза от него, а и е забавно като има протести, какво толкова ти пречи едва ли не, ето виж как има за какво да си плямпаме и най-вече да недоволстваме, иначе скука

 3. За т. 5 съм съгласен.
  Протестът също беше страшно неканализиран и по този начин неграждански, но не съм съгласен, че няма файда от такива прояви.

  Все пак ще се сепнат малко тия в парламента, особено ако протестите зачестят. Иначе нямат никакъв коректив.

 4. Marfieta, нямам какъвто и да било страх от политици, мишки, хлебарки и всякаква друга гад…
  Voxy, не знам дали знаеш, но електоратът на червените е на средна възраст 76 години. Не виждам как група студенти и блогъри, застанали пред парламента ще спрат хилядите бабички да гласуват под строй за БСП. За мен този електорат ще го намали само времето. Но дори да се намали броят на хората, посягащи към червената бюлетина, какво от това? Синята ли е по-добра? Или жълтата? Или зелената? Или розовата? Аз съм политически далтонист, да ти призная и гласувам за партията, която смятам, че най-добре ще защитава правата и интересите ми на гражданин. Името и цветът на партията и ръководителите й не ме интересува, интересуват ме делата им.

 5. По принцип никак не съм ти фен, ама този пост го одобрявам и то много 🙂

  Марфиета, не отива на една жена да ползва изрази като „мама му стара“ :))

 6. Съгласна съм с теб Петре, добре казано. Само дето вече не гласувам и май няма да го направя скоро, някак си няма убедителни доводи.

 7. В демократичното общество има два начина за въздействие върху управлението на държавата:
  1. Избори
  2. Протести
  Ако не се използват и двата, статуквото ще се запази. Негласуването за мен е бягане от отговорност. А ако само с бачкане имаше и най-малък шанс да се оправят, то ние щяхме да сме най-проспериращата нация. Но не сме! За да се промени нещо, трябва сами да го променим, нито дядо Иван, нито Европада ще дойде да ни оправя (всъщност дядо Иван ни оправя, но по друг начин).

 8. BORIME4KA,знам че за 20 години измря голяма част от електората на червените, но както виждаш продължават да печелят избори и то е благодарение на такива като пипелота не знам си коя си, като няма за кого да гласуваш се гласува за най-малкото зло, но някои мозъци не могат да разберат нещо толкова просто

 9. Я кажи Voxy ти как гласува на последните избори и помниш ли кога бяха? Питам, защото аз участвам броейки бюлетини и попълвайки протоколи. Да питам още нещо в тази връзка: Как е възможно от списък 700 човека, да дойдат да гласуват 250, от тях 40 да са родени след 60-та и 5 след 80-та. Като Боримечката, хората станаха далтонисти, но още повече от тях престанаха и да виждат какъвто и да е човек, който може да ги представлява.
  Галасувала съм, и ще ти кажа, че винаги си прецакан, дори да си гласувал за най-малкото зло, само се успокояваш така, нищо повече.

 10. Пешо, поздравления за поста!!!
  Младите хора трябва да гласуват, когато трябва, за да не стачкуват, когато е вече късно.

 11. И въпреки всичко трябва да се гласува, ако 100% от хората имащи право на глас го упражнят ви гарантирам че почти всички ще останем изненадани, а може би и приятно.

 12. Сега гледах репортажите от Пловдив и София :D:D:D:D:D

  Жалка картинка!
  Видях хора, които ИСКАХА … не нещо конкретно … просто искаха … като малките деца. Хора, които не предлагат решение, а констатират проблем. Още веднъж ще повторя ЖАЛКА КАРТИНКА.

  Драги протестиращи (гр. Пловдив) със „СЛАВЧО ИЗЛЕЗ“ нищо няма да постигнете … вие сте студенти … очаква се да сте цивилизовани … правя си аналогия с мач, на който агитката пее „КАК ЩЕ СИ ХОДИТЕ?!“ – МНОГО ЯСНО, ЧЕ НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕ!

  Протеста в София … как така се намериха веднага хора, които да почнат да блъскат по оградата, да се бият с полицаите … или нямахте целева група, която искахте да заведете на протест, драги организатори :D:D:D:D

  Личното ми мнение е че този протест навреди повече отколкото помогна.

 13. Петър Събев – ДИКТАТОР!!!

  Според мен друг начин няма :):):)

  Веднага ше гласувам за тебе баце :):):)
  Само се кандидатирай!

 14. Мирният преход е една лайняна работа,толкова невъзможна,колкото и развития социализъм.Ние,вашите родители,се „снишихме“ едно време,белким отмине тази буря.Сега май е ваш ред да се снишите.И така,докато не минат 40 -се лета и последният,роден роб,не забрави…и се почувства свободен и равен.И колко странно,но роб и бор се пишат с еднакви букви.Просто трябва да ги разменим малко.И магията да стане.За да забравим как се превива гръб.

 15. Смятам, че позицията ти, която вероятно се възприема от много хора е една от причините за проблема. Казваш:
  Но е тъпо да не гласуваш, а после да протестираш срещу хората, които е избрал народът ти…

  Естествено, че имаш право да протестираш дори и ако не си гласувал. Голяма част от българските граждани не гласуват защото политиците са тясно обвързани и партиите им имат много близки цели. Когато едно правителство ощети държавата, открадне/отклони милиони левове предназначени за подобряване на живота в страната и всячески се опитва да покрие корупцията, всеки български гражданин е в правото си да протестира.
  Точно поради това, че няма по добра алтернатива демонстрациите не са насочени конкретно към свалянето на правителството.
  Демонстрациите показват на правителството, българският народ и Европа, че в България има хора на които им пука как се управлява държавата и следят действията на правителството.
  Хора като теб – егоистични и страхливи само търсят управление за бездействието си!

 16. Не мисля,че авторът на блога е страхлив и егоистичен.Напротив.Има винаги ясна позиция./Например спора софиянци-провинциалисти/.Убедена съм , че той е от онази рядка порода,която може така да формулира даден проблем,че,излагайки аргументите на двете страни, да спомогне за постигане на консенсус.Точната дума май е експерт.
  А иначе протести с предварително планирани дати много приличат на „другата седмица май ще съм грипав“.
  ,

 17. Аз не съм съгласна. И протестирам.
  Не бях пред Народното събрание, а и да бях, нямаше да хвърлям решетки или да псувам полицаите. Но не това е от значение.

  Не съм съгласна с корупцията в моята страна. Не съм съгласна с надупчените пътища. Нито със съществуването на места като Могилино. Не съм съгласна с наглостта на депутатите спрямо хората, които се нуждаят от “ин витро”. Не съм съгласна с това Студентски град да е националния Содом и Гомор, вместо средище на прогресивна, млада мисъл. Не съм съгласна да ме представляват хора, които нямат морал, не знаят езици и работят против мен и страната ми. Не съм съгласна те да отказват да си идат, когато всички видим грешките им.

  Не съм съгласна пред твоя блок да опожаряват коли и да няма улично осветление. Не съм съгласна в твоя блок да не работи парното, защото някой е обещал моите и твоите пари на руски енергийни компании. Не съм съгласна и с това, което тези компании символизират. Не съм съгласна със западните медии, които наричат страната ми люлка на организираната престъпност. Нито със съда, който не може да отсече ръката, люлееща тази люлка.

  И аз държа мотика. Използвам я всеки ден, плащам си данъците – моят дан за това да живея в цивилизовано общество. Въпреки това има прекалено много неща в това общество, с които просто не съм съгласна. Показвам го с гласа си, когато има избори. Днес няма. И затова протестирам. Моят протест не може да бъде политически употребен. Моята свобода не може да бъде манипулирана. Освен ако аз, с мълчанието си и избора си да не правя нищо, не го позволя. А с това аз не бих била съгласна.

 18. Гонзо, сещам се за поне още 10 начина да се повлияе на управлението на държавата. Писал ли си до държавна институция въобще (за Ирина знам, че го прави) за нещо, което не ти харесва и би искал да се промени. Преди повече от 10 години аз писах за приемането без изпит на ученици-първенци от олимпиади и предложението ми беше прието. Не случайно на депутатите им казват „народни представители“… за да представят теб, интересите ти, недоволството ти и препоръките ти… разбира се, протестът също е начин, но не ТАКЪВ протест. Освен това, не мисля, че хората в България са чак пък толкова работливи.
  Венци, на мен освен какви сме вандали, колко сме неориентирани, колко пълни сме с агресия и как журналистите си умират за такива случки тези демонстрации нищо не ми показаха… Колкото до личните ти нападки, трябваше да добавиш и „тъп“, щото това, че само търся управление за бездействието си не го разбрах, каквото и да значи…
  Ирина, абсолютно съм съгласен с това, което си написала. И аз не искам…
  Въпросът ми за този протест обаче не е какво НЕ ИСКАМЕ, а какво ИСКАМЕ!
  Навремето се включих в протеста за Рила, защото той имаше ясна цел – да се спрат незаконните строежи в природния парк. Реших, че това е важен за мен проблем, заех си гражданската позиция на площада и протестирах!
  Колкото до днешния протест, така и не разбрах всъщност какво е искането… какво конкретно?!?!
  Искаме да се сбием с ченгетата?
  Искаме да потрошим всичко пред жълтите павета?
  Недоволни сме от всички и всичко в тази държава?
  Искаме да свалим тройната коалиция и да качим четворна? След това разделяме на седем и добавяме последната цифра от ЕГН-то си…
  Можем да си пишем каквото си искаме. Истината е, че този протест не промени нищо. Хората отидоха, навикаха се, някои дори се посбиха… и накрая всички се прибраха (освен една учителка по френски, инвалид, която ми стана много симпатична и с удоволствие бих я почерпил). Но обратно към темата – засега не виждам нещо от прогнозата ми да не се е потвърдило. Вярвайте ми, точно три дни след приключването на протеста почти всички ще са забравили за него… И, вярвайте ми, когато реша, че трябва да покажа гражданската ми позиция на света, няма да се поколебая да го направя.

 19. Пешо извинявай за личните нападките към теб, но ми е трудно да приема бездействието като отговорно поведение. Това, че са променили приемният изпит по твое предложение не означава нищо за политическата сцена в България.
  Аз не мисля, че следващото правителство ще е идеялно, но единственият начин да е по-добро е ако народа покаже недовоството си от сегашното. Всеки в България зане колко много корупция има, но приказките в кръчмата или единични опити за спирането и, нямат ясен резултат защотото корупцията е във всички етажи на власта. Единственият начин това да се промени е ако достатъчно хора ясно показват недоволството си за достатъчно дълго време. По този начин след 3 дни няма да се забрави защо хората са недоволни и може би ще дойде промяна.
  Ти казваш, че ако си вършиш работата държавата ще стане по-добра и без размирици. Това вероятно важи за другите европейски държави, но България не би могла да се оправи колкото и упорито да си вършиш работата защото данъците ти хранят организираната престъпност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *