Българо-македонският Music Idol

– Ти си за Мюзик Айдъл, човек… Що не се явиш? – са ми казвали неведнъж приятели и познати…
Ами защото ми стигат певческите изяви под душа…
Защото не всеки, който може да пее по-добре от улично куче, трябва непременно да го дават по телевизията…
И защото идеята за певчески конкурс ми отива малко далеч от това жури с качества, по-съмнителни от тези на състезателите да се лигави (а понякога и направо гаври публично) на мой гръб.
Но баламите и сеирджиите никога не свършват, така че със или без мен, ще има и Music Idol 3… И сигурно едва ли щях да пиша каквото и да било по темата, ако не ме беше учудила рекламата за кастинга за „българският“ Music Idol в София, Пловдив, Варна и… Скопие?!?!
Къде останаха големи български градове като Стара Загора, Велико Търново, Русе, Плевен… и откога столицата на Македония е българска (антимакедонистките националисти, дето ще кажат, че е българска поне от времето на Симеон да изтраят само още няколко реда)… За някои българи Скопие може и да е български град, но лично за мен (и много други хора по света) българският Music Idol в Скопие е обида за македонските ми приятели… Ако ви кажат, че турския Music Idol ще се проведе в Истанбул, Анкара, Измир и София, как ще се почувствате? Но да се върнем на темата…
Защо е нужен кастинг в Македония, при условие, че в България е пълно с хора, желаещи сцена, прожектори и телевизионна слава?
Ами много просто – заради скандала, битката и SMS-ите. Великите SMS-и! Отсега ми е ясно принципното развитие на нещата… Избираме няколко шантави българи и тук-таме някой македонец… Започват бурни дискусии – както в България, така и в Македония. Всъщност, това вече се е случило:
ТИПИЧЕН МАКЕДОНЕЦ
ПА ДРАГИ ПРИЈАТЕЛИ НЕ Е МОЖНО ЕДНА ДРЖАВА КОЈА НЕ ПРИЗНАВА НИШТО ШТО Е МАКЕДОНСКО ДА ОДРЖУВА ТАКВИ СЛУЧУВАЊА ВО НАШАТА ДРЖАВА … ПА ЗАТОА ИСПРОВОЦИРАНИ ОД ОВАА ДРКОСТ НА ИСТОЧНИОТ СОСЕД КЕ ПОКРЕНЕМЕ ПЕТИЦИЈА ЗА СОБИРАЊЕ НА ПОТПИСИ ОД СИТЕ НАШИ РЕВОЛТИРАНИ ГРАГАНИ КОИ ПОДОЦНА КЕ БИДАТ ДОСТАВЕНИ ВО МИНИСТЕРСТВОТО ЗА КУЛТУРА НA Р.МАКЕДОНИЈА И ОРГАНИЗАТОРИТЕ НА MUSIC IDOL ВО СОФИЈА – БУГАРИЈА ЗА ДА СЕ СПРЕЧИ ОВА ТАКАНАРЕЧЕНО СЛУЧУВАЊЕ ОД “ЗАБАВЕН” КАРАКТЕР И ДА СЕ СТАВИ ВЕКЕ ЕДНАШ КРАЈ НА ШИРЕЊЕТО НА НЕПРИЈАТЕЛСКАТА ПРОПАГАНДА ОД СТРАНА НА БУГАРИЈА И ДА СЕ ПРЕСТАНЕ СО БУГАРИЗИРАЊЕ НА СТАРИТЕ МАКЕДОНСКИ ПЕСНИ И ПОНАТАМОШНО НИВНО ПРЕТСТАВУВАЊЕ НА СВЕТСКО НИВО КАКО ТИЕ ДА СЕ СТАРИ ИЗВОРНИ БУГАРСКИ А НЕ МАКЕДОНСКИ ПЕСНИ !!! И ДОКОЛКУ САКААТ ВО ИДНИНА ДА СЕ ОРГАНИЗИРААТ КОНКУРСИ ЗА БУГАРСКИОТ MUSIC IDOL НИЗ ЦЕЛА ЕТНИЧКА МАКЕДОНИЈА НЕКА ПОЧНАТ СО ПРИЗНАВАЊЕ НА МАКЕДОНСКИ НАРОД ,ПА ПОТОА СО ПРИЗНАВАЊЕ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК, МАКЕДОНСКАТА КУЛТУРА И ИДЕНТИТЕТ. ПА ДУРИ ТОГАШ ЌЕ ВИДИМЕ ДАЛИ КЕ ИМ ГО ДОЗВОЛИМЕ ТОЈ ЛУКСУЗ ….
ТИПИЧЕН БЪЛГАРИН
За мен не съществува понятието „македонска нация“. Това македонците са си чисти българи и го отричат с типичния български инат…
И тъй… Усещате ли конфликта? Няма да коментирам македонския въпрос, целта ми е да ви покажа, че и сценаристите са го усетили…
Ще вкарат 50 българи и 5 македонци, но на първите кръгове журито ще отстрани повече българи, за да се запази скандалът… И изведнъж към финалите имаме 5 българи и 2 македонци, а конфликтът нараства, интересът на всичко живо е в Music Idol, спорът се задълбочава, форумите в Интернет се препълват от теми…
В перфектния вариант си представям българин и македонец на финала… Македонците пускат SMS-и като луди, за да спечели техният кандидат. Българите не могат да допуснат българският Music Idol да се спечели от македонец и също пращат SMS-и като луди…
Честита ви българо-македонска война със SMS-и… Мога да ви кажа и изхода – все пак българите са повече от македонците, така че те ще спечелят. Така българите са щастливи, че са надвили македонците, македонците казват, че всичко е било нагласено и „мрсните бугари су мафиjа како увек“, а организаторите… организаторите щастливи си прибират пари от български и македонски SMS-и… и всички са щастливи 🙂

11 мнения за “Българо-македонският Music Idol”

 1. XAXEAXAEXAE

  Кеф 🙂

  Кастингът трябва да е бил на 14ти февруари … би ми било интересно да разбера как е минал, при положение, че имаше организатори на бойкот от македонска страна 🙂 🙂 🙂

  Доколкото се интересувах от темата, кастинга в Македония почти не е рекламиран. Има някаква обява, която се върти по радио и това е всичко. Не отхвърлям варианта BTV да изфабрикуват кастинг в Скопие (защото няма да е скъпо реално да наемат 80 човека от някъде, да заснемат кастинг и след това да платят дебел хонорар на няколко от тях, който да „представят“ Македония на този форум 🙂

  P.S. Пешо … няма възможност за редакция на post 🙂

 2. ех тези sms-и, що всички мислите само за тях, ми че sms-ите от едно гласуване са две 30с-ни реклами. Никой никъде не е казвал – Българският Music Idol, това е Music Idol по bTV и в него може да участва всеки от коя да е националност, също едва ли македонците ще си пуснат роуминг заради някакво си гласуване в Music Idol. За останалите хубави български градове – ми че също така им и страхотни селца, що не направят кастинга в Горно нанадолнище, всеки в България искаш да участва в кастинг може да се завлече до някой от градовете, но от Македония ще ти е значително по-трудно да дойдеш до София.

 3. Много ми е интересно, толкова ли няма хора в България с оригинални и интересни идеи, че хората там само да чакат някой в Щатите направи някое глупаво шоу, за да го „изкопират“ за там.

 4. Тъжно ми е да призная,но има известна доза истина.Не знам доколко идеята да направят кастинг в Скопие се дължи на печалбата от смс-и или се опитват да направят предаването по-интересно като вкарват някаква интрига и разнищват революционни проблеми,които никога няма да бъдат решени.Навярно е и двете,все пак колкто е по-голям интересът,толкова повече хора ще пращат смс-и(ако са глупаци).Факт е,че мюзик айдъл е вече изтъркан, факт е обаче и че трябва да се върнат инвестициите,трябва да има и печалба.
  Аз също смятам,че македонците не съществуват като етническа нация,че в гените им няма никакви маркери,които да ги определят като отделен народ,(казвал съм го в очите на не един македонец)но те определено имат отделна държава.Освен това тъжно или не, глупаво, безсмислено,както искайте го наричайте,но македнците не обичат българи.Жалко е,че организаторите са избрали такъв глупав начин да си вдигнат рейтинга,като провокират някакви псевдо революционни чувства от българска страна и разпалват в македонците още повече омраза към нас,мен лично ме е срам от това.Жалко е и че две толкова близки държави се мразят толкова много.
  На балканите всички тези междудържавни отношения са ужасно сложни,не искам да си представям какво ще стане,ако и другите страни,като Сърбия например,се включат.Не знам кога хорат ще разберат,че малки народи като нашите трябва да си помагат,а не да се опитват по всевъзможни начини да си пречат и унищовават. Толкова ли са злобни хората и толкова много свободно време ли имат,че вместо да си вършат качествено работата и да гледат себе си се занимават с другите? Кога хората ще разберат,че единственият начин държавата им да не е последна дупка на кавала(говоря и за България,и за Македония) е просто да се оттърсят от всики тези неща,да забравят правилото „не е важно на мен да ми е добре,важно е на вуте да е зле“ и да почнат да правят нещата както трябва.България винаги ще я има,Македония също, Сърбия, Босна,вече и Черна Гора и Косово и др.На Балканите ще има много държави.Дали в България ще живеят българи,в Македония-македонци,Сърбия-сърби и т.н. вече е друг въпрос. Но хора защо вместо да си губите времето и парите като гледате мюзик айдъл и пращате смс-и не намерите малко по-смислени начини за забавление,разходете се в парка,спортуваите малко,идете за един ден на планина,прочетете някоя книга,вместо 2 пратени смс-а си купете една водка,всичко е по-добре от това да забиете нос в телевизора!

  П.П. и македонците малко преиграват,надали щяха да са толкова обидени ако например френският мюзик айдъл има кастиг и в Скопие,надали щяха да събират подписи,да го наричат пропаганда,по скоро щяха да го разглеждат като възможност за реализация и точно като събитие от „забавен карактер“. Освен това не виждам връзка между мюзик айдъл и българизрането на стари македонски песни?!?!? „Македонско девойче“ и „Зайди,зайди“ се пеят още от турско робство и в Македония и в Пиринска Македнония,която се намира в България,пеят се и в Сърбия,и какво от това,песните са хубави?Въобще не ме интересува какви са по народност след като са на език,които разбирам и след като бабите ми са ми ги пяли като съм бил малък.
  Аз признавам Македония като дърважа,признавам и македонския език,прилича на български, но е македонски,призавам и македонската култура,но няма нужда да ми позволяват какъвто и да е лукс,въобще не ме вълнуват националните им и патриотични решения,вълнува ме са си взема изпитите в университета,да си свърша добре работата,да се видя със семейството си,да излезна с приятели,независимо какви са по народност те.

 5. Май точно така ще стане… Конфликтът, скандалът, гаврата и подигравката са всъщност истинските цели на това предаване.

 6. Конфликт-чушки,
  това е трети път стомна за вода и не е единственото реалити ,както беше преди.Хората или по-точно децата(зрителите на последните кръгове) вече имат лимитирани карти за телефон и не биха пълнили шапчиците на двете джуджета.А те горките не са се светнали,че шоуто е в кастингите,където в нормалните страни се изкарват парите.В момента само къртят рейтинг и го набиват на Арменич с фрийк гаврите.

 7. Като гледам малко са хората, които могат да пеят по-добре от улично куче в това предаване,така че спокойно можеш да се явиш!

 8. Гледай епизода довечера и ще си отговориш на някои въпроси, стига ги драпахте тези sms-и, продуцентите не печелят и стотинка от тях, печели телевизията и оператора, а македонците едва ли ще се юрнат да цъкат. Конфликти се разпалват от кучета като теб, които лаят в нета и от сръбското разузнаване, Македония си има по-голям етнически проблем и това са албанците.

 9. Абсолютно същото си помислих и аз – явно мислим еднакво 🙂
  @Voxy : цената на 30 сек. реклама по време на Music Idol е 5-10 хиляди лева ( в блога на Жоро Неделчев имаше точната цифричка, ама голямо търсене ще падне ако тръгна да търся точно в кой пост:) ), а смс-и ( по моя преценка ) се изпращат по 50-100 хиляди и нагоре за всяко предаване. При цена от 1.20 и като извадим полагащото се на оператори, ДДС-та, закръглям печалбата от смс на 50 ст. Това би следвало да значи че от смс-и се изкарват по 25-50 000 лева на предаване. Ако това за което говори Петър се случи, то приходите може да се вдигнат двойно или тройно. Ти кажи дали не си заслужава да се бориш за тези пари. Да не говорим че ще го предават по най-голямата им телевизия А1 и от там ще се изкара някое левче от реклама, при положение, че така или иначе се дават пари за организацията в България, а Македония е бонус на цената на един кастинг :). В крайна сметка няма какво да си говорим – цялата тая история с Македония не се прави щото от БТВ обичат македонците или пък защото смятат, че има много големи таланти при тях, а за да се прикара някоя допълнителна пара 🙂

 10. Не виждам причина да няма Мюзик айдъл едновременно в Турция, България и Сърбия. Те повечето ни песни си приличат от много отдавна!

  Много се извинявам ама не разбирам за и за какви „македонци“ става дума?! Според последните проучвания е ясно, че става дума за „хунзи“. От тук следва, че трябва да говорим за участието на хунзи в Мюзик айдъл както и за хунзска държава. И крайно време е да се преименува държавата от БЮРМ на БЮРХ – БИВША ЮГОСЛАВСКА РЕПУБЛИКА ХУНЗИСТАН!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.