100 национални туристически обекта

Днес си купих книжка със 100-те национални туристически обекта и дори записах първия си печат – Античният театър в Пловдив (откъдето си я взех).

Тези от вас, които не знаят за какво става въпрос:

Инициативата е на движението „Опознай България“ и възражда една добра туристическа традиция от соц-годините. В цялата страна са избрани 100 обекта, които трябва да посетите, пръснати по всички краища на родината… Обектите са резервати, местности, паметници, манастири, музеи, културни сгради и др.

 • При 25 посетени обекта получавате бронзова значка.
 • При 50 посетени обекта получавате сребърна значка.
 • При 100 посетени обекта получавате златна значка, грамота и участвате в томбола с награди.

Е, естествено, има някои неща, които са странни. Например:

 • Обектите всъщност са 101, защото за Каварна и Балчик има отделни печати – 24 и 24а);
 • В градовете Бургас, Благоевград, Монтана, Кърджали и Перник няма туристически обект;
 • Чирпан, Димитровград, Елена, Етрополе, Хисар и Старосел се водят към област София-град;
 • Нова Загора и връх Мусала пък се водят към София-област.
 • В областите Велико Търново, Варна, Ямбол, Русе, Разград, Кърджали, Плевен и Монтана има само по 1-2 забележителности… Някакси не мога да си представя да липсват Преображенски манастир (В. Търново), пещера „Орлова чука“ (Русе), Крушунските водопади (Ловеч), Националния музей на транспорта (Русе), Девненските побити камъни (Варна), Музеят на хумора и сатирата (Габрово), Хисарската римска крепост (Пловдив), лиманът на р. Ропотамо (Бургас)… списъкът е безкраен…

В крайна сметка, важна е идеята, а тя е добра… Започвам днес – да видим кога ще взема златната значка, без да си давам много зор.

26 мнения за “100 национални туристически обекта”

 1. Винаги съм си мислел че отдавна имаш тази книжка 🙂

  Иначе мен лично ме дразни, че в София всеки обект е отделен печат (и се брои отделно), докато в Пловдив например (и в други градове, но сега не ми се проверява) всичко е с един номер, въпреки, че може да си го вземеш от няколко места. Затова напук не съм си взел нито един печат от София 🙂 Според мен щеше да е по-честно да и в София да ги обединят в по-малко печати и да добавят още хубави места от нашата родина.

 2. Има и в Бургас печати. Просто обектите в списъка са над 100 (в момента 278) и всяка година в книжката попадат различен брой от тях. Уцелил си книжка и година без Бургас явно.
  Ето и къде са изброени всички обекти
  http://btsbg.org/modules/addresses/

 3. Последния едишън на тая книжка, който бях виждал включваше само музеи и места с вход, т.е. за да вземеш печат, трябва да си платиш (за разлика от други едишъни). Да не говорим че имаше и някакви джамии – какви национални места са това?

 4. Стойчо, благодаря, ама… доста зор ни чака в идните месеци с Биляна, едва ли ще ни е до пътуване (знам, че искаш пътеписи, ама…)
  Ицо е абсолютно прав за тази нередност всички обекти в София да са с отделен печат.
  Гери, линкът, който пращаш не е на 100-те национални туристически обекта. Иначе моята книжка е от 2008 г.
  Иване, не всички места са с платен вход, но има и такива…

 5. Нямам такава книжка и ми се струва безумно да притежавам, честно казано.
  Малко не ми харесва идеята да се състезавам за нещо, щото съм обиколила 100 места в България и не мисля, че един печат върху парче хартия ми дава нещо. Така че не мога да проверя има ли, няма ли Бургас, но wikipedia твърди, че има:

  Област Бургас

  * 6. Несебър — Архитектурно-исторически резерват, Археологически музей; Поморие — Музей на солта.
  * 7. Малко Търново — Историческа местност „Петрова нива“, Исторически музей.
  * 8. Созопол — Археологически музей.
  * Етнографски музей в Бургас и Защитена местност „Пода”

  А аз като родом от Бургас не мисля, че там има нещо интересно, което да си струва да влиза в книжката. Вие с Биляна имате ли нещо предвид?

 6. Ашкосум, ти верно ли чак сега си я взимаш тая книжка? Приличаше ми на човек, който ги е обиколил отдавна обектите.

 7. Аз не само националните, ами и интернационалните съм обиколил, ама книжка нямах досега.

 8. Успех с пътешествията 🙂 Половинката прекрачи 50-те процента от обекти през декември, а аз имам около 25 (без да съм взимал печати от софийските обекти, които са доста). Не знам кой вариант на книжката си взел, но можеш да си събираш и печати на листче и от местата, които ги няма в конкретната книжка. Просто за спомен.

 9. Успех с начинанието :)))

  И аз имам такава книжка и за около 3 години успяхме да обиколим почти 90 от обектите.

  И за да не отговарям на всеки един пост – моето мнение е че има смисъл от подобни книжки, най-малкото за да си избереш дестинация която да разгледаш. Има ужасно много места в България за които не бях чувала преди да си купя книжката.

  Когато има повече почивни дни- отваряме картата избираме посока и набелязваме целите- интересно, различно и групата която има книжки и събира печати с всяка екскурзия се увеличава:)))

  Пожелавам на всички приятно прекарани моменти в прекрасните кътчета на Бъгария, защото освен печатче на някакво листче хартия остават и много и забавни спомени 🙂

  И не знам дали знаете – има и книжка с 10-те най-вискоки планински върхове на България – още едно предизвикателство за любителите на планините,а и всички са безплатни 😉

 10. Ние пък като разбрахме за тази книжка вече бяхме обиколили доста неща и решихме, че няма смисъл да започваме това начинание и да повторим вече посетените места. Измислихме си нещо друго вместо това – от всяко градче/селце да си взимаме картичка за спомен (отделно от разните там сувенири). И така вместо печати, събираме картички :)))
  Успех на вас :)))

 11. Ами успех 🙂 Приятелката ми и аз току-що си взехме златните значки. Отне ни малко под 4.5 години.

  А печатите са около 170 (или поне аз за толкова успях да намеря информация), обектите даже са малко повече (не всички имат печати). Та ние ще продължим да събираме, вече имаме към 20-ина незадължителни.

  И ако ви посвършат печатите, може да запълвате с това:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Geocaching

 12. Може ли някой да ми каже от къде мога а си купя такава книжка. Аз живея до Бургас.

 13. Петър, можеш да си вземеш книжката в което и да е от избраните 100 обекта, пръснати по всички краища на родината… Обектите са резервати, местности, паметници, манастири, музеи, културни сгради и др.

 14. Ето списък на обектите по области:
  http://100nto.org/bg/obekti/593.html

  Около Бургас можеш да си вземеш книжка от музея на солта в Поморие, археологическия музей в Созопол, историческия музей в Малко Търново или археологическия музей в Несебър.

 15. Здравейте, моля кажете ми от къде да си купя такава книжка за 100-те национални обекта от Пловдив.

 16. От пункта за продажба на билети за вход за Античния театър.

 17. Искам да попитам защо се продават различни книжки,двете ми деца по време на училищни екскурзии са си купили книжките и в един момент се оказва, че има разминаване в обектите,което е много неудобно след като тръгнахме да обикаляме България.

 18. Защото самите обекти се сменят. По времето на моите родители е трябвало да посещаваш доста заводи и свинеферми 🙂
  Въпреки това, не мисля, че и в момента е направен най-добрият избор от обекти… Лично аз съм на принципа „готино е да събираш печати, но не това трябва да е водещото“… Така че обикаляйте смело и навсякъде 🙂

 19. музея на хумора и сатирата го има и в Бургас има туристически обекти само ако знаеш.Не те обиждам но пък погледни книжката си,дали да не е сгрешено нещо.Дано да събереш всичките 100 печата и марки УСПЕХ.

 20. За 2018 година трябва ли да а взема друга книжка защото аз имам от 2016и не знам ако има за 2018 ми пратете снимка как изглежда и до коя година важи моля

 21. Няма нужда да взимаш от 2018.Тази от 2016 ще ти свърши работа.Книжката е същата като от снимката на тази статия.

 22. Здравейте, моля кажете ми от къде да си купя такава книжка за 100-те национални обекта от София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *