Партньорите и техните качества

Приключи анкетата ми от три части и нямам търпение да ви съобщя резултатите. А те се оказаха доста интересни! През последните два месеца трябваше да отговорите на три въпроса с еднакви възможни опции: за какъв партньор се смятате, какви са качествата на настоящия Ви партньор и кои са най-важните качества за идеалния партньор (ограничени по брой, разбира се). Докато обяснявам резултатите по-нататък съм използвал следните иконки:

 

 

 

 

И така, да започнем с това кои са качествата, които са най-много и най-малко характерни за съответния въпрос:

 

 

Както забелязвате, хората се чувстват умни, възпитани, чувствителни, нежни и грижовни, но пък за сметка на това не се считат за достатъчно богати, красиви и амбициозни. Слава Богу, да си очарователен, богат и индивидуалист не е особено важно качество за идеалния партньор. Всъщност, „идеалният“ е умен, верен, забавен, отговорен и добър в секса.

 

Реалните партньори като цяло притежават тези качества, само че според отговорите не са толкова умни. За сметка на това са нежни и грижовни… но пък им липсват пари, оптимизъм, романтичност, амбиции и точност!
А сега да обърнем внимание на всяко от качествата:

 


Красивото лице (48%/58%/46%) и хубавото тяло (36%/57%/48%) лично мен ме изненадаха и то не толкова, че хората не се смятат за красиви, колкото че смятат партньорите си за супер готини пичове и мацки… забележете, че дори изискванията към идеалният партньор са по-ниски, отколкото оценката за реалния такъв!

„Ум царува, ум робува, ум патки пасе“ казва народът… Високите резултати (74%/71%/80%) показват, че да си умен в днешно време е най-важното качество за един партньор.
Имам добра новина за вас – повече от половината хора са добри души! Резултатите (64%/55%/51%) показват, че това качество не е от най-търсените и ценените, което пък е лошата новина!

Две трети от хората се считат за верни. Толкова считат и партньорите си за такива. Резултатите (64%/66%/76%) обаче показват, че това е едно от най-важните качества за партньора. Макар и с малка разлика, хората имат доверие повече на партньорите си, отколкото на самите себе си… Хммм…

Оптимизмът (48%/34%/57%) като че ли остава леко подценено качество… А е толкова лесно да гледаш на живота откъм добрата му страна и да се усмихваш по-често…

Трима от четирима души смятат, че едно от най-важните качества на партньора е той да бъде грижовен (69%/60%/74%). В крайна сметка нали затова са партньорите – за да си помагат и да се грижат един за друг.

Колкото до нежността (69%/61%/64%), нещата тук са доста балансирани… И все пак хората се смятат за по-нежни от партньорите им.

Да си искрен и честен (60%/52%/74%) в една връзка също е много важно. Усеща се доста голяма разлика между желаната искреност и тази, която хората получават от партньора си. Изводът: хората искат и търсят искреност!

Отговорността (65%/57%/75%) има почти същото разпределение, така че я добавяме към списъка с качества, които хората търсят и все по-рядко намират у партньора си.

Така е и при романтиката (52%/37%/52%), като липсата тук се усеща още по-осезаемо. Романтиката бавно умира в днешно време… Дали пък не е виновен фактът, че хората се смятат за точно толкова романтични, колкото и идеалния партньор!

За да оцелееш в днешно време, трябва да се забавляваш. Забавни хора (67%/61%/75%) има доста повече, а и това качество определено се цени!
Без това закъде сме?! Интересно, но резултатите (53%/63%/73%) недвусмислено показват, че и тук даваме по-висока оценка на партньора, отколкото на себе си. Така е при всички физически/плътски качества, които участват в анкетата ни. Мдааа… много интересно!

След секса идва време на разговорите (47%/47%/33%). И макар партньорите да са еднакво разговорливи, май ни се иска половинките ни да говорят по-малко. Аз лично не мисля така. Хората, за разлика от животните могат да си говорят… и трябва да го правят, за да се разбират и да са щастливи!

Богатството (12%/10%/28%) е болна тема на почти всички. Парите на никой не му достигат… Факт! Успокоението е, че за голяма част от хората това не е най-важното качество… И все пак, друго би било, ако партньорът ни беше тройно по-богат…

Очарованието (42%/42%/30%) като че ли е нито много търсено, нито много притежавано качество… не знам защо.

Силният характер (46%/48%/56%), амбициозността (45%/41%/43%) и индивидуализмът (43%/45%/23%) са качества, утвърждаващи личността като начин мислене. В тези области всички отговори клонят към златната среда, с едно изключение – много малко хора си представят идеалния партньор като индивидуалист. Причината според мен е, че ни е много трудно да приемем партньора си такъв, какъвто е…


„Точността“ краси човека… А и да не е така, точността (56% /41% /46%) определно е положително качество. Естествено, хората смятат себе си за 15% по-точни от партньорите си… Никой не обича да му закъсняват за среща, нали?

Възпитани са над половината от запитаните и техните партньори (68%, 56%, 63%). Това е чудесно, нали?
И накрая – колко сладък е партньорът Ви? Ами… по-сладък от вас самите (56%/60%/39%)… Като цяло обаче това качество клони към дъното на класацията ни.
В заключение…
Остана да споменем и още няколко интересни факта, които не се виждат на пръв поглед от графиките.
Ако се сравняваме с партньора си, бихме се определили като по-точни, по-романтични, по-големи оптимисти, по-възпитани и по-чувствителни. Същевременно смятаме партньора си за много по-красив и много по-добър в секса от нас самите…
Какво ще стане, ако сравним личните си данни с тези за идеалния партньор? За да бъдем супер партньори според нас самите е нужно да сме по-добри в секса, по-богати, малко по-искрени и верни, а също така и с по-хубави тела… В същото време ни се ще да не сме чак такива индивидуалисти и да не сме толкова чувствителни… Толкова за самооценката.
Колкото до това какво реално не достига на партньорите ни, за да се доближат до нашия идеал, нещата са доста по-различни. Преди всичко, трябва им повече оптимизъм и искреност! Искаме и да са по-богати, по-отговорни, по-романтични и по-забавни… еех! Не искаме да се засягат лесно (т.е. отново индивидуализмът и чувствителността са проблем).
Или с няколко думи – бъдете честни и отговорни към партньора си, усмихвайте се по-често, радвайте се на живота, забавлявайте се… и любимият ви човек ще ви обича още повече! Приятен уикенд!

5 мнения за “Партньорите и техните качества”

 1. Браво! И професионално, и с принос за осветляване на съвременното състояние на оценяването на качествата.
  Препоръки:
  1. Да беше оставил анкетата да набъбне – за по-голяма извадка;
  2. При по-голямата извадка да изнесеш данните за положението от гледната точка на двата пола. Също от значение е и възрастовата група. Подозирам, че болшинството от участниците тука са между 20 и 30 години, така че резултатите и обобщенията важат за този възраство период.
  Поздравления! И онагледяането, поднесените изводи са чудесно съставени!

 2. Хехе, готин пост!
  Ама забележете: ние сме чувствителни и не искаме да ни обиждат, а на партньора не му е позволено да се муси. Сиреч, ние искаме да се внимава какво се говори около нас, а около партньора – няма значение, той просто трябва да не се обижда?! Хаха
  Може би никой не иска да е толкова чувствителен колкокто всъщност е?! 🙂

 3. Много добра работа! както винаги и ясен и нагледен!
  Новата анкета пак ли ще нагази в такива дълбоки води?

 4. единственото, което не ме кефи, е че на мен и на партньора се гледа като на безполови същества. не мислиш ли, че щеше да е по-правдоподобно да се включи клауза „мъж/жена“ съм, интересувам се от „жени/мъже“ – така няма да попаднеш в ситуацията, в която попадаш сега – да препоръчваш някакви качества, които е спорно кой пол ги търси.
  Ти предполагаш, че отговарящите са 50/50 мъже/жени, но представи си, че си имал 10/80 жени мъже и всъщност тези малки проценти на качествата са 100% желанията на жените?

  Идеята ти е прекрасна, обаче целия замисъл пропада в момента, в който си решил, че в понятието партньорство няма значение пола на отговарящия и предпочитанията му за пол на партньор 😉

 5. да се чете 10/90 – чудех се дали да напиша 10/90 или 20/80… някой ден ще се науча да пиша! обещавам 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *