Подари звезда

 

От високо, звездице, ти
от високо мен виждаш ли?
Нощ ли е или ден, знаеш ли?
Жив ли съм или не, я кажи!
„Звездице“, Слави Трифонов и Куку-Бенд
Вече няколко пъти попадам на различни сайтове, които обясняват колко уникален подарък е да регистрираш една от милионите звезди в небето на името на половинката, мама, тати, даскала, шефа… При това за сравнително достъпната цена от 99 лв. получавате официален сертификат, звездна карта с местоположението на звездата и само сега – 200 грама сирене напълно безплатно (примерно)!
Защо съм ироничен ли? Ами защото идеята много ми хареса и след като проучих въпроса се разочаровах също толкова много…
Ето някои важни факти:
Не можете да си купите звезда, нито да си платите за правото да наименовате такава.
Има много организации, които може да ви предложат подобно нещо, но… В крайна сметка и аз мога да нарека любимата си звезда (Gamma Cas) „Радка“ или пък да наричам Слънцето „Иванчо“. Мога да ви издам и официален сертификат от Петър Събев, че ги наричам именно така – Радка и Иванчо…
Но ЕДИНСТВЕНАТА организация, която има право да именова официално звезди е Международният астрономически съюз. А те не предлагат подобни услуги.
Никоя научна организация няма официално да признае името на звездата ви.
Без значение дали ще угасне, ще избухне или ще открият извънземни, идващи от там. Звездата ви наистина е официално регистрирана и с защитени права… в списъка на дадената компания и никъде другаде. Всъщност, тъй като компаниите са стотици и нямат координация помежду си, вероятно още 10 души си мислят, че това е тяхната звезда… И вероятно имат лъскав, цветен сертификат за това… Можете да си направите много прост експеримент: харесайте си някоя звезда и поръчайте на две различни компании да ви я регистрират (с две различни имена)… Ще получите два различни сертификата за една и съща звезда. Хммм!

 

Сертификат на един от „собствениците“

И в допълнение, никога няма да може да видите „вашата“ звезда. Само 6000 звезди са видими с просто око, а за вас остават останалите далечни и слаби такива. Като добавим и неточни координати, няма да успеете да видите звездата си, дори да използвате мощен компютърно контролиран телескоп от най-тъмните кътчета на планетата.

Накратко – не се връзвайте!

 

Всъщност, както си решите. Парите са си ваши… Но да „подариш“ звезда по този начин е все едно да се оръсиш хиляди долари за „пръстен с много рядък уникален диамант“ и да се окаже, че са ти пробутали стъкло… Подобно е положението с парцели от Луната, градинки на Марс и апартаменти на Юпитер…

 

За щастие, има хиляди други романтични начини да покажеш любовта си, има милиони готини идеи за подаръци и най-важното, с което поздравявам всички фенове на Малкия принц (и особено Яна): не е нужно да притежаваме звездите, за да им се наслаждаваме вечер, нали?

 

19 мнения за “Подари звезда”

 1. Imam ideq za chasten biznes! Kupuwame hubaw teleskop i predlagame usluga da zasnemame zwezdite za koito nqkoj e platil pari.

  Towa che e s netochni koordinati prosto oznachawa, che mojem da snimame goreshtite cherni ochi na nqkoq mrawka ot otsreshtniq komin.

 2. Imam druga ideq: mojem da zastrahowame horskite zwezdi ot stawane na supernovi.

 3. Imam i treta ideq: Zdrawna osigurowka za zwezdi! Predstawi si doktor Kamen:

  Mmmm, zwezdata ti ima gazowe sled kato izqde onowa bqlo djudje. Ne i li kazahte, che byrzata hrana ne e dobra za neq?

 4. Обаче настрана майтапа, статиията си е доста актуална. Бих поискал, ако не е много нахално, да у пусна в сайта си. На мястото на автор ще е Borime4kata, разбира се, долу ще е писано от къде е взета, а като замяна още сега ще сложа линк в блога си към твоя, защото честно казано много ми харесва. Е, очаквам отговор, преди да я мушна в сайта си.
  Чао засега! 🙂

 5. Нямаш никакъв проблем нито ти, нито който и да е друг. Блогът е по Creative Commons, ей сега ще сложа и банерче, за да се знае! Мерси за коментара все пак 🙂

 6. И аз благодаря. След мъничко ще имаш и линк от моя блог – http://blog.datacentury.net към твоя.

  Аз не коментирам много често, но много ми харесват статиите ти и редовно ги чета (тоя rss прави чудеса)

  Даже сега мисля пак чрез rss-a да сложа прозорче с линкове към последните постове при теб и другият приятелски блог.

  Е, стига съм те тварил с подробности, до скоро! 🙂

 7. Ъх, не е никак готино да можеш да си „купуваш“ звезди. Ако намериш собственика на звезда(Бог?), тогава може от него. А за кръщаването, също не е много хитра идеята. По много причини. Мързи ме да се аргументирам. Просто е така. Там ако искаш да кръстиш звезда на някого, просто го намери, посочи му я и я кръсти. За къв чеп са сертификати и глупости?

 8. Привет!
  Хайде, и аз ще се изкажа по темата – барабар Петко с коментаторите – макар и малко късно :).
  Наистина, цялата тая работа с подаряването на звезди в общи линии си е нереалистична и чиста проба комерсиална история, поради причините, които авторът е изброил. Има обаче и още няколко неща, които си струва да се споменат.
  Първо, то си е близко до акъла, че каквито и сертификати и тапии да ти връчат, звездата, формално погледнато, няма да е твоя – не можеш да си я занесеш у дома и да си я туриш на етажерката, или нещо подобно – тя си остава там, на небето. Още повече, дреме й на нея дали някой ще я нарича Радка/Минка/Генка/Пенка – нищо не пречи на неограничено количество други хора да си я наричат както си искат. Само че от друга страна, по същата логика и имената на географските обекти са доста спорни – примерно, някой някога е решил, че еди-коя-си пустиня ще се казва „Сахара“. Хубаво – пустинята се казва Сахара и по цялата земя я наричат така (като оставим настрана фактът, че и това име на различните езици е различно). Но каква е гаранцията, че след няколкостотин години същата пустиня няма да носи съвсем друго име, или че ако планетата бъде завзета от извънземни (примерно), те няма да си я кръстят както на тях им скимне? С други думи, всичко е твърде относително и за нищо няма абсолютна стопроцентова гаранция.
  И второ, в крайна сметка това ли е целта на занятието – цял свят да ти научи името, или да отидеш в астрономическия съюз и да се изфукаш: „Вижте ме, имам си звезда“? Не е ли идеята по-скоро да зарадваме избрания човек, да му покажем, един вид, че за нас той стои толкова високо, колкото звездите и точно толкова ярко блести (или всякакви подобни интерпретации по ваш избор) – и това все пак да е казано някак по-силно, отколкото на думи?:) В края на краищата, ако вземем да мерим всичко с този аршин, какъв е смисълът изобщо да се подаряват подаръци? Каква ще е разликата ако, примерно, купите на любимата пръстен за хиляда долара – има ли някъде гаранция, че някой ден тя няма да срещне човек с абсолютно същия пръстен? Ми няма. Но какво значение има това – тя ще е удовлетворена от това, че я обичате, а вие – от това, че сте й го показали по подходящия според вас начин. Или пък (малко по-актуален пример, сега покрай данданията около баловете), абитуриентка хвърля сума ти пари за някаква рокля от не знам си какъв скъп плат, обшита със злато, сребро и всякакви джуджавки, с надеждата като се появи с нея на бала, да блесне сред масата, да шашне народа и така нататък. И облича тя роклята, горда и доволна, но на бала що да види – насреща й друга абитуриентка с точно същата рокля! Ами сега? Олелее, ми то свърши светът! А в действителност и двете момичета ще са си винаги неповторими и уникални, както и да се облекат.
  Както и да е, станаха много приказки, а заобикалям около основното. А то е добре известната ни истина, че никакви материални подаръци не могат да заменят истинските чувства. Ако човекът си знае, че го обичаш и е важен за теб, той ще се зарадва на всичко – и на стъкалце, и на „пръстен с много рядък уникален диамант“; и на красиво изписан сертификат, и на саморъчно направена картичка. Просто понякога по-скъпите и луксозни подаръци се гледат като по-голям жест на внимание. И всъщност това е идеята – просто един жест към човек, когото обичаме :).
  И това е – оттук нататък, ако разгледаме по този начин идеята и сме перфектно запознати с фактите, наистина всеки сам си преценява дали си струва или не. С две думи – няма кой знае каква разлика между този подарък и който и да е друг. Просто не бива да се надценяват и това е :).
  Чао, благодаря за вниманието (напълно ще разбера ако някой не си направи труда да прочете този чаршаф ;))

 9. Прочетох го чаршафът… И общо взето съм съгласен, че всеки сам си преценява и приема нещата по различен начин. Аз ще ти дам друг пример: компания за автобусни превози „Автобус“ ООД продава билети чрез сайтовете ala.com и bala.com. За съжаление, няма никаква координация между ala.com и bala.com. Ти си плащаш на ala.com и получаваш билет с 42-ро място. Аз също си плащам, но в bala.com, след което получавам билет с 42-ро място… И когато денят на пътуването настъпи се оказва, че сме двама души на едно и също място… Не е особено редно, нали?

 10. Така е, не е особено редно… С тази разлика, че звездата все пак не е замислена с практическо приложение, както вече споменахме. Но по-скоро самото отношение тука дразни – да знаеш, че разните му там компанийки се възползват от искрените чувства на хората и желанието буквално да „сваляш звезди“ за някого, за да си пълнят гушите. Както и чувството, че донякъде (за различните хора в различна степен) са те прецакали, при това с твое знание и съгласие… Е, както казахме, всеки сам си преценява дали плюсовете или минусите са повече. Мир вам!

 11. Първо не знам защо си решил, че си ми master по някакъв начин… Второ, не виждам по какво се различава сайтът ти от останалите боклуци…

 12. Първо не знам защо си решил, че си ми master по някакъв начин… Второ, не виждам по какво се различава сайтът ти от останалите боклуци…

 13. Hey, take it easy, ah?!
  Ti kato si Borime4kata, da ne bi da si preboril nqkoq me4ka?!?..
  Osven tova saityt ne e moi. Az prosto sym edin ot hilqdite mu po4itateli, kakyvto qvno nqma da stana na tvoq pyr6iv blog.

 14. вси4ки сте прави,4е едва ли някои може наистина да ти „продаде звезда“, но едва ли въоб6те някой, който си купува звевзда го прави за да я притежава,но самото усе6тане да притежава6 не6то толкова огромно и вели4ествено и да види6 радостта в о4ите на любимия е много по-ценна и за6то една звезда да не е истинска 6том лубовта ти е? да не би лубовта да е предмет които си купува6 или притежава6?но то4но заради това 4уство живеем ние !!!

 15. Az mislq 4e tova s podari zvezda e napravo izlagaciq kak moje da lujat horata i da im zimat parite :(. Se edno da vzema slunceto i da go podarq na nqkoi tova e nevazmojno … s edno list4e hartiq ne pritejava6 zvezda … ! Ako 4ovek iska da ima zvezda s edin list ne q pritejava za6toto tazi zvezda moje i drug da ima list za neq :(.

 16. Ей, тва българинът е страшно нещо… Не мислех да влизам в спорове, но някои реплики тук ме накараха.

  1. Собствеността на всяко материално и нематериално нещо на този свят се придобива и удостоверява не с друго, а с хартийки. Досега не е измислен друг метод, не виждам защо това да не важи и за космическите обекти. Ако някой постави философски въпроса „може ли изобщо да има собственост върху космически обекти“, то е хубаво да се замисли дали вижда някаква принципна разлика между Земята и космическите обекти, защото няма никаква разлика между това да продаваш парцели на Земята, на Марс, на Проксима от Лебед или на някой блуждаещ астероид – нищо не принадлежи „по право“ на хората, собствеността е съчинена имагинерна социална категория от самите хора. На Вселената не й дреме на шмайзера кой какви хартийки притежава, независимо дали там пише Алфа от Кентавър или 65 квадрата в Люлин.

  2. Когато се изказваш неподготвен, ставаш смешен, нищо повече. Информацията в тази статия е непълна и неточна. Не се научихте да четете, преди да пишете и коментирате.

  3. Pale Blue Dot Project (http://whitedwarf.org/palebluedot/) е единствената некомерсиална научна организация, която продава правото да именувате звезда или друг космически обект за цената от $10, които отиват изцяло за научни изследвания. Проектът е дело на Kepler Asteroseismic Science Consortium (KASC), международна научна общност под шапката на NASA. Вместо някаква измислена хартийка, името на вашата звезда влиза директно в астрономическите каталози и може да бъде видяно в Google Earth/ Google Sky, които взимат данни от същите астрономически каталози. Там можете да видите всички звездни обекти от всякаква величнина без помощта на телескоп. Можете да си изберете по номер от списъка на всички засечени до момента астроноимически обекти, или да ги потърсите на звездното небе, примерно в Google Sky. Дори да предположим, че това право на собственост е някаква измислица (а то не е, всеки може да си направи справка), много по-благородно е да дадете 10 долара за научни изследвания, отколкото 100 в джоба на някоя измислена фирма. Това, че авторът е имал негативни преживявания с хора и фирми, които се облагодетелстват за сметка на човешката наивност, не означава, че идеята не струва или е обект единствено на комерсиални единици. „Не е луд този, който яде баницата…“

 17. 1. Авторът не е имал каквито и да било преживявания с хора и фирми, свързани с покупко-продажба на небесни тела, във всеки един смисъл на думата… Купувам си телевизор, хладилник, апартамент… малко материално звучи, ама какво да се прави – докато идеалистите се оправят материално, материалистите се оправят идеално.
  2. Порових се в Интернет и не видях официална информация от Google, че Google Sky/Earth именуват обектите си от тази база… Най-малкото Google биха припечелили някой друг долар от това, вместо да се занимават с third-party организация. А на сайта, който си посочил, пише, че хората могат да си изберат звездата, която искат да е „тяхна“ през Google Earth/Sky, а не, че името на звездата им ще се появи там.
  3. Дори и да беше така, Камене, това щеше да е просто име, което частната компания Google Inc. използва: единствената организация, която дава официални имена, както вече казах е Международният астрономически съюз. Повече информация има тук: http://www.iau.org/public/buying_star_names/. Предупреждавам те, че е на английски език, а съдейки по тона на коментара ти и начина, по който си разбрал написаното в посочения от теб сайт, имам известни съмнения, че ще разбереш за какво става дума…
  При всички положения, именуването на звезди не е свързано с пари, така че ако наистина искаш да кръстиш звезда, захващай се яко с астрономия и направи значимо откритие в тази област… току-виж получиш възможност да кръстиш някоя звезда Kamen… За твое успокоение вече има открит астероид 70936 Kámen с орбитален период 1663.3261533 дни (4.55 години)… „Важното е сирене да се яде!“

 18. Както казах, не искам да влизам в словесни схватки, така че ще пропусна снизходително слабия ти опит за сарказъм. Нито блоговете са място да се мерят пера, нито това блогче заслужава такова внимание.

  По темата:
  След като избираш от каталога на „Кеплер“, а в Google Sky можеш да видиш новооткритите от „Кеплер“ обекти, значи от Google имат информация за тях. За обикновения човек това е повече от достатъчно, защото е най-достъпният начин да визуализираш звездното небе без скъпа техника или специализиран софтуер. Освен това, ако си „осиновиш“ планета, звезда или каквото там се предлага, и името ти излезе до нея и всеки може да го види, това има същия ефект и се асоциира с кръщаване, наричане и т.н., въпрос на интерпретация. При всички случаи това е много по-добре от някаква хартийка в рамка и се доближава максимално до идеята за „кръщаване“.

  Да, не можеш да си купиш звезда, не би трябвало да има изобщо кой да ти я продаде. Не можеш и да я кръстиш просто ей така, освен ако не си я открил ти (благодаря, че отвори очите на нас, невежите). Целта на написаното от мен беше да покажа, че има и друг начин да направиш така, че едно небесно тяло да носи твоето име, и това да е достъпно за всекиго като информация. На всичкото отгоре кампанията е благотворителна, даваш пари за наука. Съжалявам, но неспоменаването на всичко това прави информацията тук по темата непълна и неточна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.