Какъв е шансът да откриеш подходящия човек и той да те хареса…

Днес, след като със Случайна дискутирахме този въпрос, решихме да подходим математически към нещата…

 

Ето какво се получи след груби сметки…

 

В света има 6 000 000 000 души, от които грубо 3 000 000 000 са жени.

 

От тези 3 000 000 000 обаче има много, които са прекалено млади или прекалено стари (бабички и бебета)… Затова фокусираме върху 1/3 от тях, т.е. стават 1 000 000 000.

 

Тъй като външността е важен фактор, решаваме че 1/3 от тези потенциални партньори са хубави и 1/10 от тях умни (ако искате обратното, няма проблем – за математиката е все едно). Делим на 30 и получаваме едва 33 333 333 жени.

 

Да, но по обясними причини, няма да имате възможност да се срещнете с всички тях, камо ли да избирате… Всъщност, ще приемем хипотетично, че можете да се срещнете с всички жени от България (които ще приемем за 3 000 000). След прилагане на световните критерии, по тройно просто правило откриваме, че има само 33 333 жени в България, които да ви харесат (умни, хубави и не са на 84 г., примерно).

 

Дотук добре… не е малка цифра.

 

Лошото е, че за всяка от тия жени съществува вероятност да хареса 3 млрд. мъже, което означава, че шансът тази жена да хареса вас е 0,00055555 %. Следователно, ако умножим този шанс по 33 333 жени (поне една от тях да ви хареса), получаваме 0,18518% шанс да изживеете щастлива връзка…

 

Успех! 🙁

11 мнения за “Какъв е шансът да откриеш подходящия човек и той да те хареса…”

 1. Интересно, а мъжете не биват ли и те старци и бебета? Ами тъпи и грозни не биват ли?

  С други думи, защо потенциални партньори на мъжете в България са само предполагаемите (определени по метода на североизточния хоризонт) хубави, умни и в плодовита възраст жени в България, докато потенциални партньори на жените в България са мъжете от целия свят?

  И изобщо предпоставката, че щастлива връзка може да се изживее само с човек от противоположния пол, ама хич не е математическа.

 2. То добре, ама не е отчетено Гаусовото разпределение на желаните жени/мъже – току виж си се оказал в точка на сгъстяване

 3. И на мен не ми стана ясно защо се приема че за всяка жена има по 3×10^9 възможни партньори. До колкото разбирам от post-а дискусията се е състояла между мъж и жена, което предполага че разсъжденията могат да бъдат приложени към който и да е от половете. Следователно би трябвало да се стигне до момента че за всяка жена има около 33 333 възможни партньори, което би следвало да доведе до вероятност 100%, в случай че всяка връзка е 1 към 1, а не 1 към повече в някоя посока.

 4. Аз не разбрах, защо трябва ти да си избираш само от красивите и умни българки, а всяка от тях има право да си избира от всички мъже по света… ?!

  P.S. В крайна сметка първоначалното избиране и харесване е най-лесната част (стига да не си някой темерут или олигофрен, а ти не си). От това, как ще се развият нещата след това, зависи дали ще си паснете или ще се разделите. Не е чак толкова отчайващо положението, ако гледаш по-оптимистично на нещата 🙂

 5. Да, хора, правилно сте разчели нещата и наистина шансът зависи от Гаусовото разпределение. Естествено, че много повече жени желаят Брад Пит в сравнение с Кольо Куцото Пиянде от с. Горно Нанадолнище… И то си е логично колкото е по-красив, по-умен и по-готин човек, толкова по-красиви, по-умни и по-готини партньори да си търси. И пак по теория на вероятностите, най-голям е шансът да имате щастлива връзка с човек, който има качества, равни на вашите… Колкото партньорът ви е по-умен, по-красив и с по-добър характер от вашия (или обратното), толкова по-малък е шансът да имате хармонична връзка. Приема ли се поправката в разсъжденията?

 6. Мда, най-добре следвайте тактиката на Joey. Избирайте си партньори с +-2 точки от вашите 😉

 7. еееееееееее пак добре че не ни се пада да изживеем любовна връзка с 018 броя жени, че тогава щеше да падне големо напъване за тазовата част:)

  Аз явно не разбирам от математика, но пък разбирам от жени:)

 8. Това с +/- 2 е ок. Сега обаче се замислям за нещо друго. Повечето момичета, които съм харесвал са ме рязали, а момичетата, които са хлътвали по мен, не са ме привличали особенно. Дори да съм пробвал с тях – не се е получавало.

  Та като говорим в проценти, какъв е шансът да имате връзка, да си обичате много партньора, обаче той/тя да прави компромис към вас, а не да ви обича истински? Било то защото му/и е умръзнало да е сам/а или вхатевер?

 9. Мисля че шанса за компромиса е доста голям. Преди известно време водих дискусия на тази тема с една позната и извода беше че винаги единия от двамата прави компромис (някакъв вид. пък било то и доста малък). Въпроса е в това да можеш да живееш с този компромис, а да не ти пречи 🙂

 10. Хахаха, много оптимистично 🙂

 11. Е и голям праз.Може и без жени.Какво толкова,кое е по-важно Санчо- свободата или „саламът“. Имаше една поетеса мисля,която казваше: „…за любовта бих дала живота,а за свободата любовта…“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.