Кръвна група и консумация на месо

Този пост е провокиран от няколко събития:
 • Направих си изследване за кръвна група. Резултат: В+;
 • Един колега заяви, че от кръвна група В много обичали месо;
 • Понеже аз също много обичам месо, реших да проведа изследване чрез анкета.
Така от отговорите на близо 300 души се получиха следните резултати:

Ясно е, че кръвна група В не са сред най-месоядните. Ето и някои интересни факти:

  • Най-много са вегетарианците от кръвна група В- (33%);

  • Най-много са месоядните от кръвна група АВ- (33%);

  • Вегетарианците с отрицателен резус фактор (Rh-) са два пъти повече от тези с положителен като процент от общия брой (22% срещу 10%);

 • Месоядните с антиген В наистина са най-много (26%, но само 4% повече от тези с антиген А).

Като цяло обаче е ясно, че кръвната група по никакъв начин не определя предпочитанията за месо… Може би единственото направление, в което би било интересно да се направят изследвания е дали Rh- е предпоставка да станеш вегетарианец…

Това не е първото изследване за кръв и кръвни групи, което правя. Може би няма да е и последното.

Има и още една причина да напиша този пост в навечерието на Коледа… По Коледа хората стават по-добри и по-щедри.

А едва ли има нещо по-ценно от това да дадеш собствената си кръв, независимо каква група си. Аз самият също ще даря през 2009 г.

За съжаление кръвта не е вода и не можеш да даряваш всеки ден. А има много хора, които имат нужда от кръв всеки ден… Таласемия майор, левкемия и хемодиализа не са просто думи в речника. Това са стотици, дори хиляди хора, които имат нужда да им помогнем. Не с пари – с кръв! Кръв, която уж не ни струва нищо, но е много скъпа. Искам да направя нещо за тях, но няма да се справя сам. Имам нужда от помощта ви.

Идеята ми е да се създаде сайт-портал за кръводаряване. Има хиляди сайтове за запознанства, но за кръводаряване – май нито един. Идеята ми е на портала да има както подробна информация за кръводаряване и кръвни групи, така и профили на хора, които имат нужда от кръв, така и на доброволци, които са готови да дарят…

За да стане идеята реалност, са нужни хора с умения в програмирането, както и хора с познания за кръводаряването и информация за кръводарителските центрове в страната.

Мечтата ми е, ако някой ден се наложи да преливат кръв на мен, на вас или на някой друг, близките ни да не се чудят откъде да търсят две банки кръв, а да има достатъчно в наличност… Или поне да могат да отидат на www……. (а идея за име на сайта имате ли?) и да намерят доброволци, които да се отзоват. Ако идеята ви е харесала, знаете как да се свържете с мен. А аз вече не съм сам. Но колкото повече сме, толкова по-голям е шансът да се получи нещо.

Е, кой е с мен?

На всички желая Весела Коледа!!!

2 мнения за “Кръвна група и консумация на месо”

 1. Бих се включила в инициативата, но за жалост нямам възможност да даря кръв. Даже бих посъветвала всеки, който желае да го направи да се зачете добре. Хора с чернодорбни заболявания, дори и обикновен преболедуван хепатит в детска възраст ги прави „негодни“ дарители(както и камара други, просто това ми дойде на акъла в случая). Вече съм безкрайно разочарована от медицинските заведения и се старая да чета всичко, след всяка поставена диагноза, както и предписанието на лекарствата. Не искам да обидя никого конкретно, но „Аман от некадърни лекари“.
  Идеята ти ми харесва, но си е нож с 2 остриета, трябва да бълва от информация преди всички да се юрнат на черешата. Пък и не е ли малко странно да си търсиш кръв в интернет и защо въобще се стигна до там? Това не е ли работа на държавата о.0 здравната каса о.0 и другите му министерски глупости? Ако се хванете шепа блогари да управлявате държавата ще се справите по добре, честно! Направо ми става тъжно понякога..

 2. Абсолютно съм ЗА. Даже и бях редовен кръводарител доскоро; (понякога и платен – по време на периоди на безработица, не че е било възможно да се резбогатя с кръводаряване, нито съм го искала). После нещо ми падна кръвното и вече 2 пъти не ме взимат; скоро ще ходя да проверя пак.

  Знам, че кръв не достига не само за третиране на съответните заболявания, но понякога и за съвсем регулярни операции. Така че – много добра идея според мен.

  Честита, здрава и щастлива 2009та!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *