Магазинът е на самообслужване


В ASDA и Tescoзабелязах едно много удобно и върхово постижение на технологиите. Можете да си напазарувате без въобще да припарите до касиер, тъй като има машини за автоматично обслужване. Работят така:

 1. Цъквате баркода на стоката пред сензора.
 2. Пускате продукта в торбичката.
 3. За следваща стока се връщате на стъпка 1.
 4. Плащате с карта или с пускане на банкноти и монети.
 5. Издава ви се касова бележка.
 6. Ако ползвате банкноти и монети, машината връща ресто.

Не е по-сложно от използването на банкомат и със сигурност спестява на супермаркетите солидни разходи за заплата на продавачи… Чудя се обаче колко ли плащат за охрана, която да следи за злоупотреби…

7 мнения за “Магазинът е на самообслужване”

 1. За Tesco знам…и ние миналата година сме си пазарували така…лъгали сме на няколко пъти машината и сме минавали на аванта, ама не е толкова лесно, защото или като минат конвейра и се изтеглят и ако теглото е повече от това, което си маркирал и почва да пищи и ти напомня да провериш дали си цъкнал всичко…някой път става, когато разликата не е толкова голяма. Не знам и аз до каква точност ги претегля, но имахме едни познати българи от бригадата, дето бяха усвоили техниката до съвършенство и си тръгваха редовно с пълни чанти и сметка не повече от 2 евро…:)

 2. В щатите е на същия принцип, но не можеш да краднеш нещо голямо, а за 2 домата не си струва да рискуваш да те арестуват, имайки предвид какви заплати се получават там – доматите ги заработваш за минути. Тази година 2 българки се изложиха от нашата група да ги хванат – имаше си разходки по полицията, тук там… Обикновено на 2-3 такива машини стои един човек, който наблюдава на екран на коя машина какво се маркира. Не е трудно да ги излъжеш дори и за теглото, но трябва да преодолееш и човешкия фактор – и това става, ако някой маркира на другата машина и го помоли за помощ с маркирането на плодове или зеленчуци. Общо взето не си струва риска. Това обаче в нашата мила родна страна скоро няма да се приложи – такъв ни е манталитета – крадливо племе сме.

 3. Добре бе, защо? Защо е необходимо всеки път като има нещо, което е оставено на съвестта на човека, българите да се опитват да го прецакат? Мои познати са ми разказвали за перални в Германия, в които се пуска жетон или монета, и как естествено и тях са успели да надхитрят. И после, защо им излизало лошо име на българите в чужбина. В Гърция видях за първи път в църквата свещи оставени на една маса, и отстрани кърпа, на която се слагаха парите. Не бих се учудила, ако някой не би се посвенил да се опита да прецака и това. Много ми е болно, че сме такива.

 4. Пазарувал съм в такива магазини. Само, че когато събера определено количество стока, и установя, че чантите ми съвсем не са разпределени добре, и започна да ги преподреждам, аз вадия и местия неща от една чанта в друга… през това време кантара на който са тези чанти се побърква и алармата започва да звъни та се къса.

  След това от охраната идват да ми помогнат да си оправя чантите.

 5. Кейт, позволи ми да направя забележка за грешния ти подход. Българите не са с нищо по-различни от останалите хора и нямаме по-голяма склонност към шашми, както твърдиш ти. И това е така не защото ние нямаме склонност към шашми, а защото всички я имат. Разликата е в наказуемостта. В Германия не се кара с превишена скорост, защото ще те хванат. Немците не са идиоти да се подчиняват просто така. Докато в България просто няма никой да ти каже копче. Аз една вечер обикалях Русе с 90, само за да ме спрат (не питай защо, тъп съм). Еми не ме хванаха и ми стана безинтересно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *