Нещо хубаво и нещо лошо в Carrefour

Днес бяхме в Carrefour, The Mall, Сoфия.

Нещо хубаво – има каси на самообслужване, човек се чувства малко повече европеец. При това по-малко от 20 години след изобретяването им и едва пет след като видях подобно нещо за първи път. Естествено, типично по български, няма как да приключите операцията, без щателна проверка от касиер. Няма как и да платите в брой, приема се плащане само с карта.

Нещо лошо – всеки, който влиза с чанта или друг багаж, трябва да го предостави на охраната за обвиване с найлон… В крайна сметка магазинът прилича на летище с много строг режим на контрол, а се сещате какво е влиянието върху природата от толкова излишен найлон:

И едното, и другото виждам за първи път в България, и то точно в този Carrefour.  Някакси противоречиво изглеждат нещата – от една страна, „вярваме ви“, даже и безкасово обслужване предлагаме… От друга, „много крадете“, затова ще ви увиваме багажа в найлон… А иначе много обичаме да пишем PR-материали за „приятелското отношение към природата“

Чушки! (На промоция)

9 мнения за “Нещо хубаво и нещо лошо в Carrefour”

 1. Хм! Касите на самообслужванене съм ги видяла във варненския магазин, но това с найлона – да. Смятам обаче, че полза от този найлон няма.
  От човек, който работи там разбрах, че е масова практика в магазина да се яде. Вземеш си нещо, разопаковаш си го и си хапваш. На забележката от страна на служител отговаряш, че ще си платиш изядената вафла или шоколад на касата, а два метра по-нататък изхвърляш опаковката. Накрая излизаш от магазина нахранен и без да си олекнал финансово. Същата практика, но в отчайващо големи размери, се наблюдавала на точката за топла храна – хапва си народът и хвърля отпадъците преди да са платили стоките.
  Сега си мисля, че опаковането в найлон е безсмислено. Тарикатите и измамниците ще си намират начини за заобикаляне на правилата. Сигурно и цаката на автоматите за самотаксуване ще намерят.

 2. В Т-Маркет в Младост 1 почти всички каси са на самообслужване и приемат банкноти. Освен това няма проверки от касиери.

 3. За Т-Маркет пък не ми говори въобще – в „Бели брези“ е тотална трагедия. Зле облечени лелки пред пенсия те гледат сърдито, пуфтят, докато ти сканират стоките и мърморят, когато им дадеш по-едра банкнота… Псуват под мустак и в крайни случаи налитат на бой 😉

 4. Е няма защо това да е масова практика яденето точно в Карфур, а да не е в Кауфланд, Била, Пикадили, Пацони…
  И понеже не мога да се справя с този проблем, не правя супермаркет, а се занимавам с нещо съвсем различно. Тоест, ако някой има проблем с хора, които ядат в магазина му, да направи железария.
  Както и тия, които не ме виждат на пешеходната пътека – аз не виждам пешеходците, заради което вървя пеша.

 5. Едва ли на господата французи им се е понравило да добавят и разходи за опаковъчна машина, както и за персонал, но ако ние сме обидени, че ни смятат за много крадливи, какво да кажат те, когато им се е наложило да се съобразят със „спецификите на пазара“, включвайки тази мярка. Това е положението!
  Често казано и слава богу. Ако нямаше мерки за контрол, много повече щеше да ни е срам пред чужденците, когато братята ни по права, но не и по задължения ошушкат Карфур до последната троха!

 6. Първо, „господата французи“ са гърци… Второ, „господата французи“ вкарват система за самообслужване на касите – значи все пак са преценили, че не сме чак толкова крадливи… (?!)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *