А някой кара колело…

 

 

Много обичам да карам колело… Имам право да карам автомобил, мотопед, товарен камион и дори трактор, но най-приятноо ми е с велосипеда. И ако с МПС нямам регистрирано нарушение, то с колело имам от няколко дни насам.Идеята е, че минах през ул. „Александровка“ в Русе и бях спрян от съответните органи. Виновен съм, признавам… Имаше си знак (макар и не във всички пресечки на улицата) и хората са си прави. Но за пореден път ни се казва къде да НЕ караме, а никой не ни казва къде ДА караме велосипедите си.

На картинката е един друк знак: Г14 – алея за велосипедисти. Не знам защо, но тези знаци са страшно дефицитни в Русе, който уж се води европейски град… Бил съм в доста европейски градове като Нови Сад (Сърбия), Грац (Австрия), Сегед (Унгария), Берлин (Германия) и навсякъде придвижването с велосипеди се насърчава, защото:
 • Здравословно е да се спортува
 • Икономично е и не се използва гориво, така че пътуването с
  велосипед е безплатно
 • Намалява трафика
 • Сравнително бързо е, особено в градове като Русе
 • Екологично чисто е и няма изгорели газове и отпадъчни
  вещества
 • Високо проходимо е, тъй като почти до всяка точка, до която
  се достига пеш, може да се достигне и с велосипед
Следователно, възниква въпроса защо при условие, че около 10% от минувачите в Русе са с велосипеди да не бъдат заделени 10% от пешеходната зона за велосипеди. Също така, подобно нещо може да се направи и по улиците, тъй като си е доста опасно да щъкаш между автомобилите (миналата година един Volkswagen мина през колелото ми, а щеше да мине и през мен, ако не бях скочил в последния момент).Нека не забравяме, че и градският колодрум ще бъде разрушен за построяване на хипермаркети, така че моето мнение е следното: Община Русе дължи на жителите си велосипедни алеи. Засега съм официално предупреден и нямам наложена глоба за грубото „нарушение“. Но и да имам, бих я заплатил единствено във вид на блажна боя, с която да се маркират велосипедни алеи в Русе.

Един човек ме спря веднъж
На уличка валеше дъжд
Той каза ми със мен ела
Аз правя чудеса
Повярвах аз и ний сега
Сами вървим в пустинята
Дъждът се лее из ведро
А някой кара колело

13 мнения за “А някой кара колело…”

 1. Не само в Русе трябва да има вело алеи но и във всички градове с над 50 000 жители /в по-малките предполагам е по лесно/ това да е задължителна част от пътната инфраструктура.

 2. Искам алея за ходене на ръцее-ее-ееее…:(((

 3. Напълно съм съгласен, че във всички градове трябва да е така… А поради простата причина, че съм ходил в Китай, знам как е – има места, където велосипедната алея е с две и даже три ленти…

 4. Напълно съм съгласен и аз. Това е не само в Русе а почти навсякъде. А в София как е, трябва да си особен вид самоубиец за да караш колело, а велосипедистите са най-беззащитните участници в движението. Но това според мен никога няма да се промени и София никога няма да бъде истиски европейски град.

 5. Мисля, че е крайно време да се вземат мерки… Току-що една приятелка ми каза, че вчера са направили акт на спокойно каращ човечец!!!

 6. Здрасти, отдавна бях видяла линка от твоя блог, но не ми беше останало време да прочета повече, а днес намерих 🙂 И се изненадах доста приятно, защото открих, че е много интересен – пишеш хубаво и за интересни неща – и най-вече за колела, волейбол и разни такива новинки.

  Щом го изчетох целия – от самото начало, което много рядко правя по принцип, значи наистина е интересен. Браво, продължавай така 🙂

 7. Това всичкото за велосипедните алеи е напално вярно. Аз сам студент и в момента правя проект за проблема велосипедните алеи вв София. Ще ви бада много благодарен ако ми дадете някакжи материали саитове снимки и пр на др страни и за Бълагария

 8. Готови материали нямам, а и да имах, ти като си „анонимчо“, не виждам как ще стане номерът с пращането…

 9. Радвам се че открих блога на съгражданин. Поздрави Боримечка!

  Относно карането на велосипет си АБСОЛЮТНО праф.

  Обаче кой му пука. Даже неска за млко да се претрепя с колелото на кръговото. изпълних салто мортале. бях абсолютна атракция. и това е само защото движението е абсолютно несъобразено за велосипедисти.

  О, и между другото има алея за велосипети. В парка дето е альошата страничната алея я направиха специално за колелета доколкото видях.

 10. Изобщо не става въпрос да си измием ръцете с „ето ви парка, карайте си като ви се върти“, а за това велосипедът да е нормален транспорт в Русе, какъвто са автомобилите. И за целта трябва да се изгради нужната инфраструктура!

 11. То в Русе има една-две… Едната която аз знам е в парка на възрожденците… Карам си аз там с няколко приятели и познайте какво виждам: ПОЛИЦЕЙСКА кола, паркирана ТОЧНО на средата на велосипедната алея… Друг случай:пак карам с тези същите хора там, по средата на алеята виждам една майка с количка. Добре де, ще я заобиколя, няма да й правя проблеми, щото придвижването с количката не е много лесно по тази натоварена алея… Минавам аз отляво (защото там имах повече пространство), след което въпросната лелка ми се разкрещя как мога да карам така безрасъдно, и при това ХВАНА един от приятелите ми който беше намалил скоростта си, и почна да му обяснява че парка е място не за луди велосипедисти, а място където майките да разхождат децата си. Аз обърнах, отидох при нея и й обясних, че в момента е стъпила върху алея за велосипедисти, и няма право да ми бучи че съм карал „безрасъдно“… И познайте:“Айде моляти са сига ни ми обиснявай, кату блъсниш дитету, никой няма да тъ пита дали си бил във алея за велосипедисти“… След тази случка аз вече карам във алеята възможно най-безразсъдно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *