Въпрос на чест и 50 стотинки!

Хората от София знаят за какво става въпрос и без да четат, а останалите бързо ще наваксат… В началото на годината цените на талоните с билетчета се повишиха с 50 ст. Не става въпрос за 50 ст., по-скоро ме хвана яд, че на 28 декември си купих талон от старите и изведнъж се оказа, че е невалиден…

Тъй като билетът има статут на договор между пътника и превозвача, не мисля, че би следвало договорът да може да се прекрати или измени едностранно, особено след като вече си си изпълнил задълженията, т.е. заплатил си си билета.

Още повече, на превозните средства и спирките нямаше обявена промяната на цените на билетите, тоест напълно възможно е да се качите в автобуса с редовен според вас билет, да си го продупчите и т. н., а да се окажете с невалиден… редно ли е?

Изпратих притесненията си официално и в писмен вид до Комисията за защита на потребителите (между другото, една от малкото институции, които наистина си вършат работата, приемат жалби в електронен вид и им отговарят). Те, от своя страна препратили съобщението ми до Столична община, от там минали заседания, обсъждания и в крайна сметка (едва днес) получих следния отговор:

Накратко:

1. Столична община решава да вдигне цените и си измисля наредба. Даже си я подписва.

2. Наредбата я слага на сайта си, сякаш всички пътници са длъжни да отварят сайта на центъра за градска мобилност преди да се качат в автобуса.

3. НЕ обявяват нищо на спирките или в самите автобуси, но (забележете) ми дават възможност ако случайно пък съм разбрал от друго място, да си подменя билетите с дозаплащане…

4. Ако спипат някой със старите превозни документи (като разликата между покупката и деня,  в който стават невалидни е точно 4 дни), си го глобяват най-безцеремонно…

Ъъъъъ?!

Аз ли съм тъп или не разбирам…

Ще дам един друг пример: Купили сте си билет за полет на 01.01.2010 г.  в направление София-Лондон с авиокомпания VeryCheapTicketsAir за 100 лв. с всички такси. Датата на покупката е 28.12.2009 г.

Отивате на 1 януари на летището… Чекирате си багажа. Всичко изглежда да е наред до самия бординг. И в момента, в който се качвате на борда, ви казват „Ама Вие не знаете ли? Ами те билетите са вече 500 евро… Сега ще трябва да Ви глобим 5000 евро като нередовен пътник, защото багажът Ви вече е чекиран, а Вие се опитвате нелегално да се качите с невалидния си вече билет…“

Естествено, вие протестирате – как така невалиден?!? И ви се отговаря официално:

„На 16.11.2009 г. в рубриката „Новини“ на нашия уебсайт публикувахме доклад и проект за решение да увеличим цените. На 17.12.2009 г. Камарата на авиокомпаниите, превозващи от населени места, започващи с буква „С“ до населени места, започващи с буква „Л“ публикува решение 767, с което се променят цените на авиокомпанията, влизащи в сила от 01.01.2010 г. В услуга на гражданите сме предвидили възможността билетите им от 100 лв. да бъдат подменени с такива на цена от 500 евро, но не и да им бъдат върнати парите. Съгласно цитираната наредба, в момента вие сте престъпник и трябва да се радвате, че само ще ви глобим 5000 евро (десет пъти стойността на билета) и няма да ви пратим в затвора!“

Звучи налудничаво, нали? Но в крайна сметка Столична Община се опитва да ме убеди точно в това… Ако беше авиокомпания, тя щеше да понесе загуби за милиони, но щеше да си изпълни задължението да ви превози на първоначалните цени (или пък да ви обезщети със загуби за десетки милиони).

Столична Община обаче смята, че щом не става въпрос за София-Лондон, а за Семинарията-Люлин примерно, нещата стоят съвсем различно…

За финал – някои уточнения:

 • Нека посетителите с юридическо образование да се изкажат по въпроса, но ми се струва, че ако от градския транспорт решат да ме накажат като нередовен пътник и се стигне до дело, ще го изгубят като стой, та гледай!
 • Не съм бил хващан с нередовни документи, но вдигам врява, защото ми е писнало разни наредбички и наредбища да ни потъпкват правата.
 • Не съм обвързан със Столична Община и която и да е политическа партия и нямам намерение да плюя по когото и да било, стига да си върши работата (още веднъж – Комисията за защита на потребителите е един от малкото добри примери за това) и да не потъпква правата ми като гражданин…

Време е да престанем да подминаваме с апатия всички глупости и нередности, които ни заобикалят… Не мислите ли?

UPDATE: Продължавам историята по този начин… Да видим какво ще стане.

17 мнения за “Въпрос на чест и 50 стотинки!”

 1. И аз си ги изпътувах смело няколкото останали билетчета. Бях решил да дигам скандал.

 2. Преди две недели пътувах с продупчен талон номер 10 от билети, купени през 2009. влезна контрола и аз съмсем спокойно си дадох билетчето за проверка. оказа се, че от 2010 десетте талона не стувам 7,50, а 8 лева. и затова ме глобиха.
  не само че е нелогично, но ми развали деня.

 3. Грижата на столична община и Центъра за градска мобилност е да си покрият задниците, а не да мислят за клиентите. А защо не и двете? Какво пречеше да информират пътниците, няма значение дали в превозните средства или по спирките?

  В услуга на гражданите било организирано заменяне, представяте ли си? Каква услуга, бе селянино, това е бизнес след като си доплащам? И … защо след като в наша услуга билетите се закупуват навсякъде, то пак в наша услуга замяната е само в бюрата за билети и карти? Колко са тези бюра в София?

  Браво и на КЗП. Едно време беше така: ако искаш да пратиш писмо на някого, даваш го на пощата и тя го препраща. Сега явно тази функция се изпълнява от КЗП. Къде е защитата на П? На П си майна!

 4. Не съм от the Столицата, но твърдо подкрепям това, което си написал.
  Абсолютно изтествана е реакцията на КЗП и резултата няколко пъти беше впечатляващ.. да… Впечатляващ на фона на всички останали дето просто си го местят у лево.

  п.п. Примера със авиокомпанията е готин 😉

 5. Ще го загуби и защо – ами защото са ти продали вече услугата. Проблемът е, че има преплитане между търговско дружество и общински орган. Всяка обикновена фирма, която вдигне цените и каже, йок, което е продадено не важи, директно може да се прости с процент от приходите си.
  А защо вдигат цените на билетите, а облегчават данъците на собствениците на маршрутки?

 6. Ами, Петьо, все така е. Винаги, когато идвам в София, си вземам от талонните билетчета, които са по 10, защото идвам или за няколко дена, или най-много за две или три седмици. Веднъж така ми бяха хартисали шест! 🙂 Като отивам след няколко месеца, се оказаха невалидни. Давах ги като наградки на едно дете с обучителни трудности (беше маняк на тема билетчета).
  Примерът ти е много хубав. И представяш ли си на колко много хора така им изгарят билетите, особено на такива от провинцията като мен (а ние сме много), които даже нямат възможност в определените срокове да ги обменят с доплащане. Значи за цигарите известяват, че се вдигат цените, но дават няколко месеца срок, в който ще се допродават на старите цени, а билетите ги сменят от раз! Трябва да се огласяват такива случаи, когато Общините или Държавата се отасят мошенически към гражданите си.

 7. Това, което много ме ядосва, е че шофьорите на градския транспорт не винаги имат билети, за да продават. Вече на два пъти ме глобяват, когато от летището се кача в абтобуса. Прекарала съм в чужбина няколко месеца и се прибирам в България. Качвам се в автобуса и искам да си купя билет – няма! Контрольорите много добре знаят, 4е от летището шофьорите не продават билети и точно тогава се качват. и ме глобяват че НЯМА ОТКъДЕ ДА СИ КУПЯ БИЛЕТ. Ето това същто не е честно.

 8. а ако закупя билет няколко месеца предварително пак ще ме глобят, защтото цената му вече няма да е валидна. Накъде????

 9. Ами аз не съм с юридическо образование, но уча за юрист, не съм и от София, но пък съм съпричастна тъй като и в Русе билетчетата достигат Софийските цени. Това цялото е свързано с икономиката, (днес, тоест вече вчера цял ден говорихме за икономика и всичко свързвам вече с нея, но пък….) увеличават цените, не уведомяват никого и веднага пускат хайки за да може да си увеличат приходите, за да си купят примерно по една нова кола. Дело ако водиш или ти трябва най-великия адвокат на планетата, или просто трябва да не си в България и може и да го спечелиш, не че е сигурно просто ако тук имаш вероятност за спечелване 0.00045% на друго място може би е около 20 до 50. В чужбина(не съм ходила, но днес преподавателя ни разказа) например имало реклама на Волво(отдавна около 20тина ако не и повече години) в Швеция мисля че беше, та Волво рекламирали супер здрава кола, на рекламата колата се блъска в стена и почти нищо й няма, имам предвид не се огъва на хармоника както би станало с „обикновена“ кола, и рекламата гласи „Волво – най-здравата кола“ естествено продажбите се вдигат, НО не си спомням точно как, мисля че потрбителите надигнали вой, че колата си е просто кола, и че освен това, че рекламата се отнасяла за ТОЧНО определен модел, била направена специално за рекламата, и даже не ставала за каране. Осъдили компанията и тя веднага спряла рекламата. И общо взето има мноого известни примери за това как Големи компании дори и като Кока Кола и така нататък с малко повече усилия могат да бъдат осъдени за милиони, и те биха обезщетили хората, за да си запазят пазара, но тук ако ще и да бутилират радиация и да я продават като сок от грозде никой не може да ги осъди, и най-нелепото е, че хората като имат проблеми вместо да се обръщат към институциите, които за това са исъздадени, се обръщат към предаване за забавление визирам „Господари на ефира“. Коментара ми стана малко по-дълъг от предвиденото и моля за извинение, просто и аз съм много афектирана от неправдите и всички онези институции, които претендират, че работят за хората, за разпределени на благата и така нататък, а всъщност работят единствено и само за себе си!

 10. Истинска идиотщина…
  Не знам как е в другите части на Италия, но поне в Ломбардия, на всички билети има отбелязана дата, до която са валидни. Както за автобусите, така и за железопътния транспорт /колко по-мръсни и студени са италианските влакове дори в СЕВЕРНА Италия от българските, това е друга тема/. Освен това, не знам вече как е в България, но тук – в зависимост от зоната – с един билет можеш да пътуваш от 75 до 200 минути, а ако искаш, да смениш и 10 автобусни линии и 15 автобуса. Това важи и за метрото в Милано – билетчето струва 1 евро, и с него можеш да пътуваш където и колкото пожелаеш, в рамките на определено време. Както и да е, въпросът е в това, че ти не си получил удовлетворяващ и защитаващ правата ти отговор. Какво смяташ да правиш?

 11. Напълно си прав и се надявам че някой път тая насрана олигофренска компания ще бъде осъдена за нещо такова. Аз също имах останали билетчета, мислих да си ги ползвам с идеята да се карам, ако тръгнат да ме глобяват (накрая май половинката ги използва, че тя по-често пътува).

  Не за първи път го правят тоя номер между другото.

 12. Аз живея в Нюрнберг, тук също повишиха цените от нова година. Не само че на всяка спирка имаше известие, но старите билети важат до 30.06.2010. Жалко, че все още по такъв начин се решават нещата в България.

 13. Е, ако не друго, поне ми беше полезно да знам, че и аз мога да дам билетчетата на детето да си играе с тях…
  Едва от няколко месеца не сме в София и, честно казано, не ми беше хрумвал подобен проблем… би било траги-комична гледка как се опитват да ме глобят, докато аз споря, а детето се разплаква в количката 🙁

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.