Велосипедните алеи в София… с внимание към детайла!

Поздравления!
Велосипедните алеи в София се увеличават. Радвайте се и ликувайте, колоездачи!
Предлагам ви един пробен маршрут – от НДК до Руски паметник.
Заставаме до контейнерите и – СТАРТ:

Упражнение No. 1: Основното правило е да се задържите между двете линии, без да се удряте в билборди, пешеходци и неправилно паркирали автомобили:

Упражнение No. 2: Телепортация… налага се при несъответствие между линиите, обикновено при много дървета, билборди и колчета:

Упражнение 3: гигантски слалом между незнайно защо поставени бетонени колчета… след телепортацията, едва ли ще ви затрудни:

Упражнение 4: Усъвършенстван вариант като комбинация от предходните три: слалом между хора и саксии на опашка за пица на парче:

Упражнение No. 5: Минаване между просяци и под строително скеле едновременно:

Упражнение No. 6: Засилка изпод скелето, прескачане на джип и внезапен слалом покрай билборд:


Финално упражнение: сгъване на 1,50-метров велосипед в завой с радиус 40 см:

На преминалите безгрешно всичките седем упражнения, Община София издава два сертификата: един за софийско жителство и един за официално признаване на извънземни умения!

Сравнете картинките по-горе с тази от Букурещ

47 мнения за “Велосипедните алеи в София… с внимание към детайла!”

 1. Хах, батко, ела да покараш в Русе по феноменалната, дълга почти 200м велосипедна алея на Александровска:)

 2. Знаех си аз да не си взимам колелото в София. И в Пловдив си е прилкючение да караш велосипед, но поне няма такива абсурди ленти…доста тъжно, но в такъв момент ме е срам, че съм родена и живея в такава страна. А иначе, много забавно си го написал 🙂 Браво и за снимките! :*

 3. Разбих се от смях е меко казано 😀

 4. То изобщо можеш ли да се гордееш с нещо че си бълХарин или бълХарка?

 5. Ееее нееее :)))) и във Варна е малоумна алеята, но тази просто бие всякакви рекорди :))))

  Направо си е за Абсурди.цом :))))

 6. Хахаха смях! Ако не беше невъзможно да се кара там, мен щеше да ме е срам по тази велоалея. Ето в Пловдив каква направиха – вярно, не е в центъра, но поне я има, и то като хората направена 🙂

 7. Петре, submit-вай тези снимки на Failblog.org! Дано ги види кмета на София! 😀 Да знаят от останалия свят да не си носят колелата ако ще идват в БГ. Брутални велосипедни алеи са! 😀

 8. Kato star koloezdach moga da kazha, che tova e HARD CORE!!! Sled takuv training chovek mozhe da hodi da se sustezava za svetovno purvenstvo!!! 😀

  mnogo dobur post – thumbs up!

  Lyubettza

 9. Those are not "biker lanes", but "biker clouds" (think "electron clouds"): the probability to find and collide with a biker there is highest! Even of there were no lines there to define the "lanes" the bikers would still have to have that kind of trajectory to get through!

 10. ай гат дъ мед скилс да мина през всичките тези упражнения, но не ме блазни софийското жителство.
  Всеки, живял в тази страна и тези градове през тези години (попълни сам имена и цифри), карайки балканче с 20 кила по-тежко и половин метър по-дълго от него не би имал затруднения.

  поне е стъпка в правилната посока, уви повечето градове не могат да се похвалят с нещо повече от купчина знаци "забранено за велосипедисти"

  п.с. гласувам за идеята за фейлблог

 11. Интересно ми е, защо си мислят, че минаването на тротоарите с две ленти жълта боя автоматично се квалифицира за велосипедна алея?

 12. Аз със Видинската велоалея направо мога се гордея по нея пон можфе да се кара не на всякъде но в по-голямата си част.

 13. Упражнение No. 2 – не е стигнаро финансирането за рампа…

 14. Номер 3 и последната са ми вече любими. Скоро снимах и аз една подобна алея, ще взема да я пусна.

 15. С жена ми бяхме във Виена през 2006-та, разхождайки се, случайно стъпих за 2-3 секунди на алеята за колоездачи. Веднага отзад ми бипнаха ядосано, и някакви възрастни хора с велосипеди ми се скараха нещо на немски … много ме беше срам 🙂 От опит знам, че българската култура я няма НИКАКВА и това тук никога няма да се случи – винаги ще има разни неща да задръстват алеята, и на никой няма да му пука дори.

 16. мда определено няма да си взема колелото, ако ще уча в София… тъжна работа. Даже в столицата ни немогат да направят като хората една велоалея.. Но да ви кажа честно нищо вече не ме учудва. 🙂 Ама поста и мен ме разсмя много 😀

 17. Хубава работа…ама българска.
  Бях през март месец в Амстердам. Там хората за вело-алеите си имат дори специални светофари. И всички автомобили се съобразяват с велосипедистите.
  Всеки ден минавам по Витошка по цялата й дължина и я гледам тази прекрасна "алея" в целяи й блясък. Друго, което ми е мног интересно е защо като са отваряли тук-таме капаци на шахти, не са ги поставили обратно в положението, в което са били и жълтата лентичка върху тях отново да съвпадне с краищата на жълтата лентичка до капака, ами всички са завъртяни? С тоя мързел, далеч няма да стигнем! А тази алейка прави и интересен 90-градусов завой на Витошка Алабин, на който външната дъга е някак странно завита в особен израстък.
  Тази алейка покрай канала на Евлоги Георгиев май не е лоша, като изключим всички малоумно паркирали коли и това, че, както си караш по нея, стигаш до НДК, минаваш по едно криво мостче над канала и…тръгваш наобратно.

 18. Аз минавам всеки ден по този маршрут и всяки път се смея на тази безумица. Един колоездач не съм срещнала, но поне се развеселявам криво-ляво 😉 То няма място за пешеходците, че и колелари… Тц, тц…

 19. Еми нема такива ботове… и тия като повечето от народа требва да бъдат избити. Това незнам, мързел ли е, тъпота ли е, но трябва да се отстрани… Деба и келешите малоумни. 🙂

 20. Хаха, тази алея е уникална :-)))
  Честно казано в София почти не ползвам тротоари и такива велоалеи, когато съм с колело. Предпочитам по улицата, като се внимава много съответно.

 21. А, пропуснал си една картинка, достойна за този набор снимки. Само че е на другия тротоар, левия по посока на движението на колите по "Патриарх Евтимий". Малко преди "петте кьошета", срещу градинката на църквата "Св. Георги". На тротоара има оставена някаква неизползвана кола (бял "Форд Фиеста", ако правилно си спомням). И двете линии чинно я заобикалят и после пак се връщат на предишното отстояние от бордюра. Не че съм очаквал да бъде боядисана колата, разбира се. Ама явно максимата "НМП" (не е мой проблем) е важала с пълна сила и тук.
  Другото интересно решение е алеята покрай реката на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" от ул. "Шипка" до "Орлов мост". Започва си много приятно. Но понеже към "Орлов мост" улицата се стеснява, коритото на реката опира непосредствено в уличното платно. Резултатът от това е, че на 50-ина метра от моста алеята просто свършва, тъй като няма място за нея. И ако си се излъгал да се качиш с колело на нея, се налага да пресечеш булеварда точно в най-голямото задръстване преди светофара.

 22. Добре, ето и обещаната снимка от мен.
  http://fen.log.bg/article.php?article_id=27472
  Не стига, че сме си платили за тези алеи, че те са откраднали една част за тях, ами й крайният продукт е пълен провал.

 23. Ей, момче, страхотен си!!! Живея в описвания от тебе квартал и всеки ден се възмущавам /меко казано/ от това абсолютно безумие!!! И ме е срам – как може общината /т.е.ние/ да плаща за тази ужасия и сигурно там някой подписва приемателно-предавателен протокол за това безумие! И имаме кмет, който е решил, че ще става премиер! Да се успокоят читателите ти от другите гредове, защото и тях ще ги изрисуват като София! Толкова съм възмутена /и това е центърът на София/, че ми се иска това малоумие да излезе в някои централни новини или друга гледана програма. Това е подигравка с нас!!
  И ако ти се занимава с още подобни простотии, това са безсмислено и ужасно грозно монтираните антиавтоколчета по тротоарите в същия квартал!
  Възхитена съм от позицията ти!!!

 24. Така като гледам е най-добре да се откажат да правят велосипедни алеи.

 25. AHAHAH ahahah a ha hahaa hah HAHAHAHAHAHAHAH ahhaah ahahahhahaha aHAHAhAhAhAhAHAHAHHAHA

 26. Особено ме кефи, как линиите заобикалят билбордовете… какво старание само!

 27. Така е в нашата хубава столица… Всичко е криво, но никой не е виновен… : D

 28. Аз живея на 5-те кьошета и преди няколко дни осъмнахме с разни начертани жълти линии по тротоара, привидно успоредни, но без логичен смисъл… Какво си мислят? Че пияни велосипедисти ще ползват алеята??? "Алеята" заобикаля незаконно поставените рекламни табла и т.н. Аз се опитвам да не стъпвам на алеята, защото ако съм във Виена някой учтив полицай ще ме помоли да се преместя, защото се намирам на Велосипедна алея… Обаче няма къде да си дяна пустите ми крака, защото ако не са на алеята, ще са на пътя на някой джип, спрял на тротоара или в кофите, или върху щайгите на накой тротоарен Плод-Зеленчук … Някой не си е свършил работата! Успех, велосипедисти. И късмет!

 29. Явно съвсем проницателна съм била като малка и затова нямах желание да се науча да карам колело. Определено с колата ми е по-лесно да се движа.

 30. Много се смях-браво за статията 🙂

 31. Ами аз пък казвам браво. Алея вече има. Немците не се съобразяват с нея, че българите ли. Що се отнася до препятствията нищо ново под слънцето, минавам ги всичките всеки ден. Само едно ми е криво. Нещо е направено. Не е чудо но го има. Плювайте всички по него, може да стане по-добре! А какво ще кажете де се опитате да не паркирате по алеята, да не ходите по нея и да не се редите отгоре и на опашка. Едва когато започнем да зачитаме направеното, тогава България ще се оправи.

 32. @мравчо,
  немците се съобразяват с велоалеите.

 33. Тая алея че е срам, срам е и който я е направил НЕЗАБАВНО ТРЯБВА ДА СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА за гаврата с хората!
  Само че я погледнете алеята на "Борис 3-ти" ! НИКАКВА КУЛТУРА!!! пешеходците са толкова СМОТАНИ ХОРА, че при наличието на знаци коя лента е за тях и коя за колоездачите, РЕДОВНО СЕ РАЗХОЖДАТ В ЛЕНТАТА ЗА КОЛОЕЗДАЧИ! Толкова са много, че дори да кажеш на 1-2-ма да се отместят, все някой ще ти се нахвърли, въпреки че пречи и е извън правилата! И същите тия после се качват да карат коли! Е КАК НЯМА ДА СТАВАТ КАТАСТРОФИ, КАТО НЕАДЕКВАТНИЦИТЕ ИСКАТ И КОЛИ ДА КАРАТ?! Те като пешеходци са неадекватни, а камо ли като шофьори!
  А Бат Бойко не пропусна да си направи предизборния PR и пусна въпросната алея БЕЗ ДА Е ГОТОВА! Вижте от Княжево до Околовръстното дали е пипана! А княжевци плащат данъци на същата община, но за тях алеята няма да се оправи!

 34. За много от нещата сте абсолютно прави… уви, бих казал. Между другото, трябва да пусна снимка от алеята на Борис III, тъй като тя е направена наистина както трябва!

 35. Приятели, ние сме някъде по еволюционната стълбица. Фактът, че се правят усилия за велоалеи, е похвален, сам по себе си. От там – за доискусуряване – вярвам, ще има подобрения. Тези съоръжения са новост за България и са елемент от устойчивото развитие на всеки нормален съвременен град.

  И аз съм сред онези, които имат байк, но не са го взели в София, поради липсата на условия. Но вярвам, че след години ще има добри такива.

 36. хахах е това вече е гавра 😀 екстремно каране в града… не че то не е и иначе де..

 37. Днес по "Господари на ефира" видях репораж на НТВ, който МНОООГО приличаше на статията ти, явно телевизиите бързо са се научили от вестниците как да плагиятстват

 38. И аз подкрепям bikerider_ относно алеята по Борис…
  Голям кеф е да се спускаш по нея или щеше да е, ако не трябваше да слаломираш покрай пешеходците…
  Проблемът според мен не е в това, къде как и защо са направени велоалеите… Основният проблем е, че хората не приемат велосипедистите сериозно.
  Хората, като нямат културата, да се съобразяват с велосипедистите, дори и най-хубавите алеи на света да имаме, пак няма да може да се кара по тях, понеже ще се случи същото като с тази на Борис III…
  Има тротоар, който върви успоредно на велоалеята, но хората се качват да вървят по нея… След като се видя, че не могат да ги изгонят, я разделиха на две… ОК приемам го… Но дори и това не се спазва…
  Така, че колкото и да плюете, по "бат Бойко", "човека, който го е измислил това" и всички други, които смятате, че са виновни, се замислете, вие като слезете от колелото, къде ходите?
  Не трябва ли промяната да започне от хората и после да се правят велоалеите…

  P.S.: По-късно ще post-на снимки от Холандия, където си има отделно платно за велосипедистите и те са предимство, пред всчики други превозни средства 🙂

 39. Преди да ме лишат от колелото ми, ходех навсякъде из София с него – до работа, до университета, на концерт, на бар, до държавна агенция, на гости, Подуяне, Дружба, Красно село, Обеля, … стъпвах и по Цариградско. И почти във всички случаи използвах улиците. Отделно от това, колко „проходими“ са повечето алеи сами по себе си, следва да се отбележи и че преходът между тях е бавен – достатъчно, че да отнеме времевото предимство на велосипеда, а съответно и голяма част от интереса ми в него. От една точка до друга стигаш, използвайки алеите, бавно и неудобно.

  Всъщност единствената алея, от която съм видял практическа полза, е тази покрай канала на Евлоги и Христо Георгиеви (същата с двата завоя под прав ъгъл – 10 км/ч им е майката). С нея относително добре се избягва задръстването в посока Черни връх. В добавка, ако не загреете, че алеята е единична за двете посоки и е само от едната страна на канала (което аз не направих), получавате в бонус кални бани покрай стадиона.

  В тази връзка, шофьорите в София се държат изненадващо добре с колоездачите. Не знам на какво се дължи – кампании ли, закони, хайки, или зараждащо се самосъзнание – но за около 15 месеца, в суша, пек, кал и сняг, нито веднъж не съм пострадвал по тяхна вина, рядко са ми свиркали без причина, и само веднъж сме се хранили с един на един светофар.

  Та, моето мнение е, че е постижимо да се кара велосипед по софийските улици. Нужни са само подходяща сигнализация, културно собствено поведение, издръжливост на природните стихии (в това число локви и киша), физическа здравина и малка доза пренебрежение към собствената безопасност.

 40. Добре де, какво искате? Не бих казал, че ДНЕШНИТЕ управници са виновни… Кое по-напред? Метро ли, паркинги ли, велоалеи ли, приюти за улични кучета или да накараш всички идиоти по центъра да си оправят фасадите, за да не изтрепят народа… София ПЪРВО не е проектирана за близо 2 милиона души, за което мисля, че бихте се съгласили. Второ, няма как ЕДНА община да се грижи за всекидневните жалби, недоволства, протести и псувни на неблагодарния български народ. Радвайте се изобщо, че започнаха да правят велоалеи след протеста на колоездачите на Цариградско преди години. Накрая – никой европейски гражданин не разчита на институции да му оправя бъкиите. Има ДОСТАТЪЧНО еврофондове, които чакат да бъдат усвоени. Защо никой от всички умници тук не седне да разработи един проект, за който да му се отпуснат пари и не създаде адекватни велоалеи. По този начин хем пари са усвоени (тоест Евросюза е доволен от нас), хем общината не плаща, но е благоустроена, хем авторът на проекта печели от всичко това и хем София осъмва с велоалеи… Everyone’s happy…
  PS: Парите не ги дават българи, затова не се притеснявайте, че ще ви излъжат. И ако проектът е добър, никой няма да ви откаже „кинтаж“ 😉

 41. На 27.09. 2011 детето ми беше блъснато от велосипедист на алеята по Цар Борис. Има разкъсване на далака. Няколко пъти повръща кръв. Детето ми е още в Пирогов. За няколко минути се прибирам вкъщи, за да си взема душ и отново си връщам при него. Детето ми е чакало на спирката на автобус 260 за училище. Върху него връхлита велосипедист, отхвърля го на 2 метра и се опитва да избяга. Наблизо случайно има полицаи, които го задържат. Всички пътници се качват в автобуса и оставят детето ми да лежи на асфалта окървавено. Полицаите ме извикаха по телефона. Твърдо заявявам, че ще напусна България!!!Смятам, че населението на тази страна не е способно да организира живота си прилично. На хората, които усвоиха пари по разни програми за велосипедни алеи и си измиха ръцете, като не оставиха място в София за спокойно ходене пеша им желая следното: нека и вашите деца ги блъскат велосипедисти, нека и вашите деца да плюят кръв, нека и вашите деца да им разкъсват далаците. Майната ви.
  Нели Стефанова

 42. е сега са малко по добре велоалеите в софия но пак си има тук таме изцепки които не знам изобщо защо правят нещо като не знаят кво ще се получи всичко се прави с акъл определено велоалеи тлябват не може едновременно да кара велосипедист в очертанието и да крещи ама на майка с дете гледай де ходиш ма а пешеходците по велоалеята и те горките да псуват и кълнат велосипедиста понеже всичко е изнервено от ежедневието някъде в плана явно не се получава за това към всички съвета ми е повече положително мислене усмихвайте се по често вместо да се псувате по улиците за щяло и нещяло и в тоя вариант или денят ви ще мине по добре или ще ви помислят за луд че се хилите и радвате на нищо и може да извадете късмет в някоя психиатрия понеже както знаем смеха е здраве но ако преувеличиш е и психично отклонение много поздрави на всички велосипедисти и си карайте на воля здрав дух здраво тяло пък тия шкембаци с колите да му мислят като станат на 40 години

 43. да допълня само нещо към – Нели Стефанова – напълно сте права както има безрасъдни шофьори така и колоездачи всеки с мъката си и приживяванията но това не ни дава право да съдим всички и да ги слагаме под един знаменател повечето които познавам са човечни и съсредоточени в карането на велосипед но има и такива хора които не им пука и не знаят култура на движението само карат и псуват на ред последният случай свидетел съм на такъв безрасъден колоездач светофара светва зелено майка с дете пресича през това време колоездача ги вижда и се засилва срещу детето да мине пръв той без да мисли майката в бързата си реакция издърпа детето и вика на колоездача абе младеж внимавай къде караш а той културно и отговаря кво искаш ма ку–о а си гледай къде ходиш майка ти да е-а е на такива не им е мястото на пътя така че ви разбирам в узлоблението си да мислите че всички велосипедисти са такива съжалявам за случката ви искрено но не всички са такива

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *