За трамваите и тревата…

Спомням си първия път, когато дойдох в София като дете и татко ме качи на трамвай… Днес ежедневно ми се налага да ползвам този транспорт. Преди два месеца направих снимка на трамвайна спирка „Нишава“:

tram1Сива, мрачна картинка, десетки сиви стълбове, криви бордюри, остри камъни и ръждясали релси върху траверси от камък – както един от коментиращите ми приятели във Фейсбук каза: „В ляво четворката… издънен до последно. Сякаш казва на хората още от Централна гара – „Не сте добре дошли в София“… Еххх…“
А какво би станало, ако само за момент си представим, че София, подобно на другите европейски градове се сдобие с тревни площи по протежение на трамвайните линии. Така, вместо сив бетон и очукани траверси, чакащите по спирките ще се чувстват почти като в парк, а визията на града ще е модерна. Изкючително успокояващо и  приятно е да се гледа как трамваи се плъзгат по морава. В много европейски градове вече могат да се видят тези зелени пътища – Париж, Барселона, Ница, Франкфурт, Дрезден, Торонто, Амстердам, Страсбург, Дюселдорф, Сент Етиен и много други. Идеята въобще не е нова – за първи път е приложена в Ливърпул още през 1925 г. Естествено, има си тънкости като специален сорт трева, редовно косене и евентуално напояване. Но има и редица преимущества като намаляване на градския топлинен ефект, предоставяне на пропускливи площи за дъждовната вода и намаляване на замърсяването като цяло. И най-важното: тревата изглежда далеч по-красиво от бетон или асфалт!
Представете си колко по-различно би изглеждал градът ни с малко повече зеленина… Представете си, че следващия път чакате трамвая да дойде по ей такова късче зеленина…tram2Това не е напълно различна снимка, на напълно различно място. Това е същата снимка от горе с малко Photoshop… Искам да пътувам от работа до офиса и обратно сред зеленина! Много искам! И не знам защо, но си мисля, че подобно нещо е напълно финансово постижимо и просто трябва да достигне до правилните хора… А вие?

И снится нам не рокот космодрома,
Не эта ледяная синева,
А снится нам трава, трава у дома
Зелёная, зелёная трава

[google-map-v3 width=“800″ height=“0″ zoom=“12″ maptype=“roadmap“ mapalign=“center“ directionhint=“false“ language=“default“ poweredby=“false“ maptypecontrol=“true“ pancontrol=“true“ zoomcontrol=“true“ scalecontrol=“true“ streetviewcontrol=“true“ scrollwheelcontrol=“false“ draggable=“true“ tiltfourtyfive=“false“ addmarkermashupbubble=“false“ addmarkermashupbubble=“false“ addmarkerlist=“42.681381,23.2898{}tramway.png{}сп. Нишава“ bubbleautopan=“true“ showbike=“false“ showtraffic=“false“ showpanoramio=“false“]

10 мнения за “За трамваите и тревата…”

 1. Не, не си прав, че това не е напълно различна снимка. Напротив, много е обработена, а не малко. За жалост не съм оптимист в това твое красиво пожелание. Няма как да стане в София. А и дори да стане, то практиката показва, че колкото и малко да се облагородява градът ни, все пак прави се нещичко, но после поддръжка – никаква и всичко отива по дяволите.
  Това е, защото тези проекти не се правят за доброто на града, а просто за усвояването на едни пари. Еднократно. И край.

 2. Определено е добра идея, но за съжаление някак не ми се вярва да се получи скоро на родна територия. Дано не съм прав.

 3. Пожеланието е добро, но по-интересното е „кой ще го плати“. И там мечтите свършват и започва реалността. Малка, бедна и не на последно място – ограбена държава сме. Ще минат десетилетия, в които ще има много по-важни за финансиране неща. Другият начин е да бачкаме повече. На повечето хора не им се угажда този вариант. Затова свиквайте с първата картинка.

  П.П. В България има куп други неща, които там при хубавата картинка ги няма. Хубавото на днешния свят е, че не много трудно може да си избереш къде да живееш. Стига да си добре образован и достатъчно мотивиран разбира се.

 4. Хареса ми коментарът ти. Хареса ми, защото не отхвърляш директно идеята, а задаваш въпрос – „кой ще го плати“. За останалото, силно препоръчвам на всички речта на британския посланик, която неведнъж ме е вдъхновявала: https://www.gov.uk/government/speeches/british-ambassador-jonathan-allen-should-i-be-an-optimist-or-a-pessimist-for-bulgaria.bg
  Колкото повече хора я прочетат, толкова по-добре 🙂

 5. Хубава статия (на посланика).

  Докато средностатистическия човек не разбере, че работа не се търси, а се създава, нищо добро не ни чака. Всеки път като чуя някой да казва „ми няма работа“, направо ме засърбява от яд. Казвам му веднага:

  – Пич, огледай се. Всичко ли е перфектно, та цялата работа да е свършена и наистина да няма работа?

  Отговорът е:

  – Ама…

  Е да, ама не е редно аз да имам 4+ различни работи с различна дейност, да се чудя защо от 3 години не съм си взимал повече от 3 дни отпуск, а да ми казват, че „няма работа“. При това познати непрекъснато ме врънкат за още, а аз дори да не мога да намеря човек, на който да прехвърля задачата. Та реално отказвам работа, просто защото няма повече накъде.

  Ама въпреки това масовото е „няма работа“. И като предложа на някой – той да извади от десет дерета вода, че не покрива изискванията. Или „ама английския ми не е добре“, или „ама това е трудно“…

  Това е проблемът на България – хората са мързеливи. Поне аз това съм установил. Може и да не съм прав. А, че политиците крадат – ми крадат, ама то не само тук е така, а навсякъде. Там „на Запад“ държавите са богати и като крадеш не се усеща. Пък тук хем хората са малко (трудно ще се скриеш), хем се усеща липсата на всяка стотинка, защото стотинките общо са малко.

 6. Стара тема, ама я видях в ретроспекцията ти, така че ще коментирам. У нас е много трудно приложимо това заради сухия климат. Всички градове, в които си гледал такова нещо (освен може би Барселона?) климатът е по-дъждовен. А зелена тревичка като тая на снимката иска много и редовно поливане. Да не говорим за косенето, което пак поради нашия благоприятен към високи плевели климат е сериозен проблем – освен ако не напръскат яко с пестициди (както предполагам правят в много други градове). В който случай пък се освинва екологичния ефект.

 7. Мисля си, че щом ги има в Барселона и Франкфурт примерно (по-топъл и по-студен климат), би трябвало да са приложими и за нашия.

 8. За пореден път ми показвате нещо, което до сега не бях виждала.Определено има видима разлика с отношението ни с тревата около релсите в нашата страна и тези в други.Толкова по добре изглежда.Като една красива поляна но минава влак от горе или трамвай.Само че при нас не виждам как ще успеем да я предпазим като всеки стъпва и минава където си поиска без да се съобразя.Дано да ни пишете пак.

 9. Вече от почти година София си има такова кътче – кръговото до болницата на МВР (нарочно не използвам името на площада).
  Какви са коментарите на автора по темата с тази ретроспекция?
  Още ли мислим, че е възможно на наши ширини и други участъци да се затревят?
  Усеща ли се наистина някаква разлика за преминаващите около такива линии, или това стои добре само на рекламна снимка?

 10. Не знам причината да не използваш името на Руски паметник. Иначе мнението ми е: усеща се, в 50-те метра, когато минаваш покрай въпросното място. Да, имаше куп недомислици и грешки при направата, имаше идиоти, които минаваха с коли от там, имаше куп други проблеми, но в крайна сметка изглежда по-красиво. Но за да се усети разликата наистина, си представям затревена цялата площ от Руски паметник до Княжево. Тогава ще има смисъл да се инвестира в косачки, поливни системи и др., а София ще стане много по-красива, както е на Photoshop-натата снимка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *