София – може би малко по-зелена, отколкото си мислим!

Сподели тази публикация:

Тази публикация посвещаваме на всички наши приятели, познати и непознати, които асоциират София с шум, лудница, трафик, натоварване и мръсотия. Ние също сме от тях.
Но от няколко години открихме другото, може би по-малко известно лице на София – зеленото!
Ще сведем коментарите до минимум и снимките до максимум:
Започваме с Южен парк – един от най-големите и най-красиви паркове в София. Любимото ни място за разходка, защото е само на 15 минути пеш от къщи.

Снимките, които виждате са от входът към ул. „Нишава“. Другият вход в момента се ремонтира и предполагаме, че ще стане не по-малко хубав.Около централния вход всичко е ново, градинките са оформени чудесно, има чешмички и безплатен безжичен Интернет…

Както сте забелязали, около градинките има и езерце, в което се разхлаждат птички и пчелички:

Етои един по-близък план на една от градинките:

Другото хубаво нещо е изобилието от места за сядане. Част от бордюрите са направени като непрекъсната пейка:

Друга част са единични столчета:

Осветлението на парка в тази част е изцяло от слънчева енергия. Има и денонощен видеоконтрол (май това е един от малкото начини нещата да станат по-сигурни).Вярвате или не, има торбички за кучешки отпадъци. Здравей, Букурещ!

Паркът разполага с широки зелени площи за пикник:

Има и открит безплатен фитнес:

Предлагат се всякакви атракции като разходка с пони (3 лв. за кратка около 100-метрова разходчица):

Разходка с лодка в малко езерце:Както и още куп колички, велосипеди и рикши под наем, надуваеми атракции, трамплини, въртележки…… и какво ли още не…Както много паркове, има интересни статуи……алеи сред чист въздух с аромат на борова смола…… и запокитени пътечки, по които да кривнете, ако на бебето му са доспи, например:

Запокитените пътечки са свързани с мостчета, а ако минете по тях…… непременно ще чуете ромоленето на Перловска река:

Вярвате или не, тази снимка е от централната част на София:Тази – също:Но ако искате да смените гледката на „грозните“ патенца с лебеди, предлагаме ви да приключим с Южен парк дотук и да посетим столичния зоопарк:Цената за вход е 2 лв. за възрастни, а за деца до 7 г. е напълно безплатно. Освен това, зоопаркът е един от 100-те национални туристически обекта и е една от малкото атракции с добър и подробен уебсайт.Зоопаркът е най-старата и най-голямата зоологическа градина на Балканския полуостров. Основана през 1888 година от княз Фердинанд, тя бързо получава популярност и се превръща в чудесно място за отдих:

Както се досещате, някои от животните могат да бъдат видени само тук… например тигри, слонове, хипопотами, крокодили и… мечки:
Гълъби, чайки и хомо сапиенси можете да намерите обаче навсякъде в София, например в Градската градина пред Народния театър:Бул. „Витоша“ е известен със скъпите си магазини и шикозни заведения, но всъщност е изцяло пешеходна зона и е много приятно място за разходка (като изключим строителните работи по метрото).От там продължаваме през площада пред НДК, който е пълен с красиви градинки (като изключим шестокрилия петохуй, разбира се):

Продължаваме по Моста на влюбените (винаги има изложба), заобикаляме х-л Хилтън и отново сме в Южен парк:

Частта между Хилтън и Сити Център София, наричана Парк на красотата:

Тук е идеалното място за каране на велосипед, игри и пикник:

Включваме и една от онези банални макро-снимки, която всеки парк заслужава:

Продължаваме по алеята…

И достигаме до идеалното място за приятелски разговори:

Друго, не по-малко идеално място, но този път в Борисовата градина, близо до Националния стадион:

В тази градина има много паметници на бележите българи. Може да си наемете и голф-количка за разходки (10 лв. за 30 мин.)

Една от най-големите и най-добре направени детски площадки в София (браво, Софарма!):

След като се налюлеете, накатерите и напързаляте, може да продължите надолу към централната част на София…

… и да се забиете в някое от заведенията тук:

Рано или късно, ще пристигнете до езерото „Ариана“. Предлага се воден зорбинг, каране на водно колело (4 лв./15 мин) и лодка (5 лв./15 мин). А след като се уморите от гребане, хапването в р-т „Едно време“ се предлага и бира „Ариана“…

Разбира се, има още стотици зелени места в София (градинката зад Художествената галерия, Докторската градина, градинките около „Александър Невски“, паркът „Заимов“, Западен парк, Северен парк, да не говорим за частта към Витоша като Бояна и Драгалевския манастир). И не това е целта ни!

Разбира се, можехме да ви покажем и не чак толкова зелени места. Това също не е целта ни!

Искахме просто да ви покажем, че и София е място, пълно със зеленина, където човек може да отдъхне и релаксира…

Ваши Биляна и Петър.


Сподели тази публикация:

13 мнения за “София – може би малко по-зелена, отколкото си мислим!”

 1. Супер тема и много красиви зелени снимки! 🙂

 2. БРАВО,ТОЛКОВА ПОДРОБНО И КРАСИВО ОПИСАНО,ВСЕ ЕДНО ЧЕ БЯХ ТАМ.БЛАЗЕ ВИ,ЧЕ СИ ИМАТЕ ТАКОВА МЕСТЕНЦЕ И ТО БЛИЗО ДО ВАС.

 3. Искрено благодаря! След две седмици ми предстои да се преместя в София и след такава публикация си мисля – „Да, живота в София може все пак и да ми хареса :“) “ И нещо, което мисля, че ще ви хареса, също един интересн поглед към града – http://www.youtube.com/watch?v=2oUwgGLiz0c&feature=player_embedded#at=31

 4. Много ми хареса написаното, най- вече красивите снимки и особено последната с рекламната лодка в езерото.

 5. „Осветлението на парка в тази част е изцяло от слънчева енергия“

  Грешиш. Това което си взел за соларен панел е един прост отражател на електрическата крушка, която го осветява отдолу и така е невзможно да бъде счупена, нарочно…

 6. Благодаря за зелената фото-разходка в София! Удивително е, накарахте ме да погледна с други очи града, в който семейството ни се премести на 1.09.1993 г. Не обикнах този град-признавам си. Аз съм родена в Русе, съпругът ми е от Пловдив – не прежалих тези два града в името на столицата. И може би това ми е попречило да открия и красотата на София, но с този пост в блога, както и линка от Марти, ще се опитам да преоткрия една по-зелена и дружелюбна древна столица на България. И въпреки това съм готова да споря по въпроса кой е по-древен, или по-красив и зелен измежду тези три града 🙂 Моля Софиянци да ми простят забележката, нищо лошо към тях от моя страна :)))
  А лодката на Биляна и Петър в последната снимка е прекрасна, нека никога да не потъва /образно казано/.

 7. Албена, благодарим ти за хубавите думи. Знаеш ли, „разменили сме се“ – аз съм от Пловдив, а Петър от Русе. И ние не можем да прежалим красивите си родни градове, но няма нищо по-хубаво от това да търсиш красотата около теб сам и да търсиш новия поглед (макар понякога да е трудно).
  Поздрави от нас тримата и весели празници 🙂
  П.П. Много бих се радвала да се запознаем 🙂

 8. Да, мили Събеви, празниците отшумяха, за да дойдат нови такива 🙂
  Разменили сме се по градове, променили сме се – неизбежно е времето да не остави отпечатък в душите ни, но едно остава- търсейки красотата на новото място, все го съизмервам с наследството на това, което всеки носи в душата си. Вазата в Парка в Русе, Паметника на Свободата на арх. Арнолдо Цоки, величествения син Дунав, който носи на рамо кораби и рибарски лодки, Моста на Дружбата, в чиито основи е положил камък и мисъл моят баща,Тепетата в Пловдив и река Марица с накацали в нея рибари, Античният му Театър със спиращи дъха концерти, тихите калдъръмени улички на Старинен Пловдив с аромат на зрели смокини, и какво ли още не….
  Добър повод за срещи на териториите на цели три вълшебни кътчета в България. И не са само те, красива е нашата България 🙂 Дано я опазим за тези, които идват след нас!

 9. Живях в София в периода 2004-2006г. Сега от няколко месеца отново живея в София, но тъй като вече съм почитател на велосипеда, виждам една различна София. Витоша, Ловен парк, Южен парк, горите на Борисовата градина и прочее. Пожелавам на всеки вместо задръствания по прашни булеварди, движение през красивите паркове. Благодаря за чудесните снимки.

Вашият коментар

Specify Facebook App ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for Facebook Login to work

Specify LinkedIn Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for LinkedIn Login to work

Specify GooglePlus Client ID and Secret in Super Socializer > Social Login section in admin panel for GooglePlus Login to work

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.