София – може би малко по-зелена, отколкото си мислим!

Тази публикация посвещаваме на всички наши приятели, познати и непознати, които асоциират София с шум, лудница, трафик, натоварване и мръсотия. Ние също сме от тях.
Но от няколко години открихме другото, може би по-малко известно лице на София – зеленото!
Ще сведем коментарите до минимум и снимките до максимум:
Започваме с Южен парк – един от най-големите и най-красиви паркове в София. Любимото ни място за разходка, защото е само на 15 минути пеш от къщи.

Снимките, които виждате са от входът към ул. „Нишава“. Другият вход в момента се ремонтира и предполагаме, че ще стане не по-малко хубав.Около централния вход всичко е ново, градинките са оформени чудесно, има чешмички и безплатен безжичен Интернет…

Както сте забелязали, около градинките има и езерце, в което се разхлаждат птички и пчелички:

Етои един по-близък план на една от градинките:

Другото хубаво нещо е изобилието от места за сядане. Част от бордюрите са направени като непрекъсната пейка:

Друга част са единични столчета:

Осветлението на парка в тази част е изцяло от слънчева енергия. Има и денонощен видеоконтрол (май това е един от малкото начини нещата да станат по-сигурни).Вярвате или не, има торбички за кучешки отпадъци. Здравей, Букурещ!

Паркът разполага с широки зелени площи за пикник:

Има и открит безплатен фитнес:

Предлагат се всякакви атракции като разходка с пони (3 лв. за кратка около 100-метрова разходчица):

Разходка с лодка в малко езерце:Както и още куп колички, велосипеди и рикши под наем, надуваеми атракции, трамплини, въртележки…… и какво ли още не…Както много паркове, има интересни статуи……алеи сред чист въздух с аромат на борова смола…… и запокитени пътечки, по които да кривнете, ако на бебето му са доспи, например:

Запокитените пътечки са свързани с мостчета, а ако минете по тях…… непременно ще чуете ромоленето на Перловска река:

Вярвате или не, тази снимка е от централната част на София:Тази – също:Но ако искате да смените гледката на „грозните“ патенца с лебеди, предлагаме ви да приключим с Южен парк дотук и да посетим столичния зоопарк:Цената за вход е 2 лв. за възрастни, а за деца до 7 г. е напълно безплатно. Освен това, зоопаркът е един от 100-те национални туристически обекта и е една от малкото атракции с добър и подробен уебсайт.Зоопаркът е най-старата и най-голямата зоологическа градина на Балканския полуостров. Основана през 1888 година от княз Фердинанд, тя бързо получава популярност и се превръща в чудесно място за отдих:

Както се досещате, някои от животните могат да бъдат видени само тук… например тигри, слонове, хипопотами, крокодили и… мечки:
Гълъби, чайки и хомо сапиенси можете да намерите обаче навсякъде в София, например в Градската градина пред Народния театър:Бул. „Витоша“ е известен със скъпите си магазини и шикозни заведения, но всъщност е изцяло пешеходна зона и е много приятно място за разходка (като изключим строителните работи по метрото).От там продължаваме през площада пред НДК, който е пълен с красиви градинки (като изключим шестокрилия петохуй, разбира се):

Продължаваме по Моста на влюбените (винаги има изложба), заобикаляме х-л Хилтън и отново сме в Южен парк:

Частта между Хилтън и Сити Център София, наричана Парк на красотата:

Тук е идеалното място за каране на велосипед, игри и пикник:

Включваме и една от онези банални макро-снимки, която всеки парк заслужава:

Продължаваме по алеята…

И достигаме до идеалното място за приятелски разговори:

Друго, не по-малко идеално място, но този път в Борисовата градина, близо до Националния стадион:

В тази градина има много паметници на бележите българи. Може да си наемете и голф-количка за разходки (10 лв. за 30 мин.)

Една от най-големите и най-добре направени детски площадки в София (браво, Софарма!):

След като се налюлеете, накатерите и напързаляте, може да продължите надолу към централната част на София…

… и да се забиете в някое от заведенията тук:

Рано или късно, ще пристигнете до езерото „Ариана“. Предлага се воден зорбинг, каране на водно колело (4 лв./15 мин) и лодка (5 лв./15 мин). А след като се уморите от гребане, хапването в р-т „Едно време“ се предлага и бира „Ариана“…

Разбира се, има още стотици зелени места в София (градинката зад Художествената галерия, Докторската градина, градинките около „Александър Невски“, паркът „Заимов“, Западен парк, Северен парк, да не говорим за частта към Витоша като Бояна и Драгалевския манастир). И не това е целта ни!

Разбира се, можехме да ви покажем и не чак толкова зелени места. Това също не е целта ни!

Искахме просто да ви покажем, че и София е място, пълно със зеленина, където човек може да отдъхне и релаксира…

Ваши Биляна и Петър.

14 мнения за “София – може би малко по-зелена, отколкото си мислим!”

 1. Супер тема и много красиви зелени снимки! 🙂

 2. БРАВО,ТОЛКОВА ПОДРОБНО И КРАСИВО ОПИСАНО,ВСЕ ЕДНО ЧЕ БЯХ ТАМ.БЛАЗЕ ВИ,ЧЕ СИ ИМАТЕ ТАКОВА МЕСТЕНЦЕ И ТО БЛИЗО ДО ВАС.

 3. Искрено благодаря! След две седмици ми предстои да се преместя в София и след такава публикация си мисля – „Да, живота в София може все пак и да ми хареса :“) “ И нещо, което мисля, че ще ви хареса, също един интересн поглед към града – http://www.youtube.com/watch?v=2oUwgGLiz0c&feature=player_embedded#at=31

 4. Много ми хареса написаното, най- вече красивите снимки и особено последната с рекламната лодка в езерото.

 5. „Осветлението на парка в тази част е изцяло от слънчева енергия“

  Грешиш. Това което си взел за соларен панел е един прост отражател на електрическата крушка, която го осветява отдолу и така е невзможно да бъде счупена, нарочно…

 6. Благодаря за зелената фото-разходка в София! Удивително е, накарахте ме да погледна с други очи града, в който семейството ни се премести на 1.09.1993 г. Не обикнах този град-признавам си. Аз съм родена в Русе, съпругът ми е от Пловдив – не прежалих тези два града в името на столицата. И може би това ми е попречило да открия и красотата на София, но с този пост в блога, както и линка от Марти, ще се опитам да преоткрия една по-зелена и дружелюбна древна столица на България. И въпреки това съм готова да споря по въпроса кой е по-древен, или по-красив и зелен измежду тези три града 🙂 Моля Софиянци да ми простят забележката, нищо лошо към тях от моя страна :)))
  А лодката на Биляна и Петър в последната снимка е прекрасна, нека никога да не потъва /образно казано/.

 7. Албена, благодарим ти за хубавите думи. Знаеш ли, „разменили сме се“ – аз съм от Пловдив, а Петър от Русе. И ние не можем да прежалим красивите си родни градове, но няма нищо по-хубаво от това да търсиш красотата около теб сам и да търсиш новия поглед (макар понякога да е трудно).
  Поздрави от нас тримата и весели празници 🙂
  П.П. Много бих се радвала да се запознаем 🙂

 8. Да, мили Събеви, празниците отшумяха, за да дойдат нови такива 🙂
  Разменили сме се по градове, променили сме се – неизбежно е времето да не остави отпечатък в душите ни, но едно остава- търсейки красотата на новото място, все го съизмервам с наследството на това, което всеки носи в душата си. Вазата в Парка в Русе, Паметника на Свободата на арх. Арнолдо Цоки, величествения син Дунав, който носи на рамо кораби и рибарски лодки, Моста на Дружбата, в чиито основи е положил камък и мисъл моят баща,Тепетата в Пловдив и река Марица с накацали в нея рибари, Античният му Театър със спиращи дъха концерти, тихите калдъръмени улички на Старинен Пловдив с аромат на зрели смокини, и какво ли още не….
  Добър повод за срещи на териториите на цели три вълшебни кътчета в България. И не са само те, красива е нашата България 🙂 Дано я опазим за тези, които идват след нас!

 9. Живях в София в периода 2004-2006г. Сега от няколко месеца отново живея в София, но тъй като вече съм почитател на велосипеда, виждам една различна София. Витоша, Ловен парк, Южен парк, горите на Борисовата градина и прочее. Пожелавам на всеки вместо задръствания по прашни булеварди, движение през красивите паркове. Благодаря за чудесните снимки.

 10. Благодаря Ви, че обръщате внимание на тази пренебрегвана страна на нашата красива столица! Много хубави неща у нас като цяло се подминават! Просто не се цени достатъчно това, което имаме!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *