Вариант 3

Още миналата година имах наглостта да ви задам следния въпрос:

Кой отговор Ви харесва най-много?

 • Този
 • Този
 • Този
 • Този

Очаквах що-годе балансирани резултати, но ето какво се получи от запитването, направено сред читателите на блога:

Оказва се, че при привидно еднакви възможности, хората са най-склонни да избират третата възможност. Забележете, че разликите както от първата до втората, така и от втората до третата са приблизително 15%. Не успеете ли да ги впечатлите с вариант три обаче, повечето хора се отказват…
Представете си, ако на базата на по-подробни изследвания се покаже нещо подобно, какво би станало. Например, продажбите на продукт С не вървят добре, но продавачът казва:
– Това е продукт А, това – продукт В, това – продукт С, а това – продукт D…
Ако продуктите са еднакви (или поне близки) и изследването е вярно, купувачът вероятно ще обърне най-голямо внимание на продукт С.
Или пък искате да предложите брак на любимата си… Естествено, че няма да й кажете веднага „Ще се омъжиш ли за мен?“ Според изследването трябва да й предложите четири неща и да поставите на трета позиция най-желаният от вас. В случая:
– Здравей! Какво искаш да правим днес? Може да отидем на кино, да си останем вкъщи и да гледаме телевизия, да се оженим или да се разходим из града… Какво избираш?
Ей! Някой да не го приеме насериозно това… Не нося отговорност!
Иначе изобщо нямам представа какво би се получило при 2, 3, 5 или 10 възможности, както и предполагам, че местоположението в пространството също е от значение – тоест, ако трябваше да се избере един от четири еднакви сектора, подредбата им би имала значение. Ето няколко примера за четири еднакви сектора:

Предполагам, че подобни изследвания вече са правени. Иначе защо мислите, че намалените стоки в магазина са или много на ниско, или много на високо по рафтовете… А защо мислите сладките и дреболиите са винаги до касите – естествено защото докато чакате има голяма вероятност да си вземете нещо сладко, дъвка, презервативи или цигари…

Психологията определено е наука, която може да увеличи продажбите и съм сигурен, че едно такова изследване за това какъв е изборът на хората при няколко еднакви възможности е достойно най-малкото за дипломна работа…

Но това ще го оставя на професионалисти като кака Петя… За мен е по-скоро хоби 🙂

13 мнения за “Вариант 3”

 1. Стоките като шоколадчета и т.н са там да ги стигат децата 🙂 За това наистина си има изследвания…докато чакаш на опашка и малкия ти мрънка за яйце, шоколад, вафла.

  Относно твоя тест…за мен е по скоро стаден принцип. Хората виждат най-високия текущ резултат и гласуват за него…ако не се виждаше текущия резултат мисля, че щеше да е балансирано.

 2. Аз не виждах текущия резултат, когато гласувах о_О .
  Знам как да го видя, но не виждам смисъл да проверя как са гласували преди мен, преди да дам мнение.

  Аз лично очаквах такива резултати на анкетата ти, не знам от какво са породени, но съм забелязала афинитет към третия – никога няма да си вземеш най-скъпата стока, ама измежду почти еднакви ще предпочетеш такава, която не е най-скъпа, но определено не е и най-евтина. Отговор „C“ се дава като стандартен отговор – „ако не знаете отговора, изберете „C“ ме е съветвала не една учителка. Изобщо това е златната среда, в която хем съвестта ти е чиста, хем можеш да предявяваш претенции (не си избрал първото срещнато, нито пък си чакал до последния момент), хем се надяваш да е оправдано в някакъв смисъл.

  Пък и ако всички имат равен шанс, то „C“ има също толкова равен шанс като останалите… Защо да не изберем него?

 3. Много ме радваш с тия интересни хрумвания. Сигурна съм, че това е нещо като влиянието на златното сечение в изкуството – правени са много изследвания в тази насока, така че може би и тук има. Във всеки случай наистина е интересно как каквото и да правят хората, болшинството винаги избира едно и също – все едно ни е предопределен някакъв еднакъв вкус и възшриятие на нещата. Надявам се да продължаваш с анкетите и анализа на резултатите 🙂

 4. Слави, всъщност текущия резултат не се вижда, докато не избереш отговор, макар че има линк с който да видиш текущите резултати, а има и възможност да промениш веднъж даден отговор… И това няма как да се хване.
  Силвия, отдавна не съм те виждал тук… Доста интересна и типично женска мотивация, накара ме да се усмихна 🙂
  Shadows, бях чел някъде, че дори червеите (които нямат и следа от мозък) се научават да правят избор след време… Направили следното: в Т-образна тръба пуснали червей в основата, като на едното разклонение пускали слаб ток, а на другото – не. След няколко стотици опита, червеят се научил и започнал да се движи само в посоката, в която нямало ток.

 5. Примера с червея повдига друг интересен въпрос, ама мн далеч от темата – защо аджеба щом шоколада е смъртоносно вреден за кучетата, те така и не са се научили все още д ане умират от кеф само при мисълта, че могат да похапнат от него?
  Никога не съм се замисляла, че тази мотивация може да се определи като „женска“ – интересна позиция, почти ме накара да се поразтърся има ли наистина полово обоснована разлика за подобна аргументация на моята 🙂

 6. А моят върпос е, аз сбъркал ли съм, като избрах първия възможен отговор и какво говори това за мен. Дали съм примерно потенциален самоубиец или агресивен и първосигнален.
  Честно първият ми се стори най-верен и съм убеден че познах 😛

 7. Съжалявам, верният отговор всъщност е последният и за съжаление много малко хора са го познали 🙂

 8. А не, няма да се разберем така. Веднага искам да бъда запозната с критериите, по които решаваш, че именно последния отговор трябва най-много да ми харесва 🙂

 9. Съгласен съм, че в много случаи има някакво странно психологическо обяснение за поведението на хората, но за други си има чисто логическо обяснение.

  Например, въпросът защо дъвките, цигарите, самобръсначките и презервативите са поставени до касите, има и друг отговор. Не защото децата ще мрънкат за тях, а защото са дребни и лесно може да си откраднеш от тях без да те забележи продавача, ако са по-далече.

  Също така, ако стилажите са подредени вертикално, човек не би избрал третия, защото е трети, а онзи, който е на равнището на очите му, защото човек обръща най-много внимание на нещата, които вижда най-лесно.

  Все пак, твоите експерименти в областта на човешката психология са похвални. Анкетата ми хареса 🙂

 10. Колкото до квадрата и кръга, от едни лекции от едно време по методика на изобразителните дейности си спомням, че зрителният център, който привлича вниманието, е вдясно от вертикална ос и горе от хоризонталната, т.е. дясно горният квадрат или парче от кръга при твоите образци. Даже и да има едри и интересни фигури, разположени в другите части на картината, в областта на зрителния център дори незначителното винаги се забелязва или несъзнателно се запомня. Това са резултати от някакви много стари изследвания и има данни, че от тях са се ползвали ренесансовите художници в техните композиции на картините им.
  Казваш: „Мисля си например,
  че един арабин
  би гледал по-скоро горе вляво
  защото чете отдясно наляво.“ Аз пък възразявам: Да, но ако е физиологично предпоставен да е леворък! Не културно-цивилизационно, а физиологично,
  но те арабите в тяхвото изкуство са по-скоро симетрични :))) – фризове, радиални, концентрични и т.н. композиции и така си разрешават този „проблем“ 🙂 Едва ли са само симетрични. Не съм специалист по арабско изкуство.
  Приемам предложението ти да проведа изследване с малки деца. Дано да успея да осигуря по-голяма извадка. Но децата в предучилищна възраст са подходящ контингент, защото още не са обременени от стереотипите на дадена култура и различните знакови, символични системи.

 11. Има статистика, че на тестове най-често верният отговор е C.
  Има един fun, който обикаля нета, как ученик разчитайки на това, попълнил на теста всички отговори C, обаче, всички въпроси на теста са с по 2 отговора (А и B), а той дори не си е направил труда да погледне въпросите. Затова и преподавателя отдолу му е написал
  „P.S. If all else fails, go with B from nowon.
  B is the new C“

 12. между другото може би има нещо вярно и тези които са избрали вторият отговор всъщност са избрали третият отзад напред 😀 зависи откъде почваш…

 13. Ааа, сигурна съм, че животинките, независимо дали червеи или нещо по-развито, винаги ще намерят някакъв начин да си направят живота лесен. Всичко в природата върви по пътя на най-малкото съпротивление 🙂

  Петя: Аз пък съм архитект и мен са ме учили в часовете по композиция, че човешкия поглед попада първо горе вляво и това е обусловено от начина ни на писане. Не ми се струва че има голямо значение дали става дума за десняци или левичари, защото цялата западна култура е научена да чете от ляво надясно. Не знам как е в арабските страни честно казано, но това разсъждение за симетрията ми звучи доста правдоподобно 🙂 В крайна сметка говорим си за статистически данни, така че don Martini изобщо не може да е сбъркал – той не е част от масовото съзнание, може би си индивидуалист или имаш ясно изразено нестандартно мислене?

  Не ми е ясно аз какво щях да избера ако бях уцелила анкетата (обикновено използвам google reader за да чета блогове), но ми се струва, че и аз щях да избера третия отговор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.