Последните три книги

Нела ме предизвиква, така че няма как да не отвърна на хвърлената ръкавица.

 

Реших да избегна книгите на професионална тематика и ето какво се получи:

Въпрос 1: Три книги, прочетени наскоро?

Джефри Лайкър – Пътят на Тойота

Интересна книга за начинът, по който се движи една от най-преуспелите компании в Япония. Бизнес-моделът в Тойота донякъде се смесва с религията и философията. Има интересни методи за управление на времето и ресурсите и е интересно четиво за всеки, който се интересува от производствените процеси. Книгата ми е подарък от Дидка, за което благодаря искрено.

 

Даниела Соколова – Пухкава приказка

 

Книгата на Дачи си взех на последната блогосреща… Наистина по нещо ми напомня за „Малкият принц“, макар че в книжката става въпрос за малки облачета… Подходяща е за всички малки и пораснали деца.

Алън и Барбара Пийз – Защо мъжете лъжат, а жените плачат

Разликите между половете винаги са ми били интересни и една от най-готините книги по темата беше „Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния“. Продължението й също е интересно, макар че първата част ми хареса повече, най-вече защото покрай сериозната наука се прокрадват закачливи лафове и четивото като цяло е по-скоро забавно, отколкото научно… И все пак има доста истини за мъжете, жените и техните взаимоотношения.
Въпрос 2: Кои три книги купихте напоследък?

Последните книги купих, за да ги подаря на близки хора. Ето ги и тях:

Дъглас Адамс – Възможно най-пълният пътеводител на галактическия стопаджия

Пътеводителят… От най-задължителните четива в Галактиката, в който ще разберете защо 42 ми е толкова любимо число, как белите мишки управляват света, къде изчезват делфините и защо трябва да подарявате книгата с пешкир!
И преди да съм ви разказал за разговорите между робот и дюшек, за невероятностни двигатели и къде правят най-добрите пангалактически гаргаробластери (между другото само за това място знам), ще премина напред… Защото всъщност това ми е най-любимата от най-любимите книги!

Книгите на Дан Браун

Така книгите в тази категория стават повече от три, но определено пичът е страшен в трилърите, тъй като и четирите ги прочетох на един дъх. С нетърпение чакам петата му книга – „Ключът на Соломон“.

Въпрос 3: Кои три книги бихте препрочели?

Както се казва, книга, която не си заслужава да прочетеш повече от веднъж, не си заслужава да се прочете и веднъж. Така че всички книги, споменати досега, влизат и в тази категория.

Николай Носов – Приключенията на Незнайко

Много любима моя книжка от детските години, която като че ли не е особено популярна сред хората днес. Спомням си смътно едни дребосъчета, които тръгнаха да летят с балон и катастрофираха, но не това е най-важното! Всъщност четивото ми беше много забавно и искам да видя дали е от книгата или от възрастта, на която бях, когато я четох.

Добрите обноски

Приятна твърда корица, илюстрации и полезни съвети, които съм позабравил и си мисля, че няма да е зле да си припомня. Добрите обноски са важни за всеки, така че определено ще я прегледам отново в скоро време. Изключително полезна книжка, в случай че ви сложат пред маса с 18 прибора за хранене пред вас…

Петър Събев – Love Carrier

За финал, мисля да прочета нещо, което писах преди време…
За да си припомня младите години, най-малкото. Книгата представлява любовен роман, предназначен за тийнейджъри-програмисти. Писах го преди около десет години и няма да го намерите в най-добрите книжарници, всъщност и в най-лошите няма да го намерите! Но пък можете да прочетете напълно безплатно тук.
Предизвиквам всички, които желаят да бъдат предизвикани 🙂

7 мнения за “Последните три книги”

 1. „Добрите обноски“ май трябва да са ни често пред очите. Обаче твърде малко хора се интересуват от подобни книги – май.
  Дан Браун наистина се чете на един дъх. Много силно те хваща и не те пуска текстът, докато не стигнеш края.

 2. Аз нямам време да чета ама имам време да слушам 😀 .. Тия книги има ли на audiobooks!?
  На работа колегите стабилно ме снабдяват с audiobooks (нали това правим: зглобяваме пъзели и слушаме аудиокниги) , които не са лоши, но все пак са все от един жанр, щото от всички ни само 1 човек ги избира 😀

 3. На Алън и Барбара Пийз чел ли си нещо друго? Особено „Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния“? По-готина е. Тя е първата, а в тая повечко си смучат от пръстите.

  На Дан Браун не му ли научи стила в един момент и да вече да знаеш какво ще стане в четвъртата книга от 60та страница? 😉 Освен това, като те знам с какво се занимаваш, Цифрова крепост не те ли разсмиваше до сълзи на някои места? В моята компания как компютърните програми „развиват бъг и той расте неусетно“ е един от дефолт базиците. Да не говорим за криптографията изцепките. От тая книга ми хареса най-много обяснението за произхода на sincerely yours.
  А Метеоритът беше тази, която през цялото време знаех кой е лошият. Все пак го признавам, защото в един момент ме убеди, че е един друг лошият, но накрая си излязох прав. 😀
  Любимата ми е Шестото клеймо, само дето накрая малко не му е стигнало да измисли спасението от хеликоптера и като го прочетох малко се разочаровах – очаквах нещо оригинално, а не ТОВА. 😀

 4. Интересно е, че дискутирате различни заглавия… TAfricanski е много прав за всичко това, но реших, че ще стане прекалено дълго, ако го пиша в поста…

 5. Аз си отбелязвам Незнайко и приемам предизвикателството за Love Carrier. 🙂 Ех, кога минаха 6 години…

 6. От така изброените Пътеводител на галактическия стопаджия оглавява моята класация за най-мъдрата, най-глупавата, най-пълната, най-празната и въобще най, най-шантавата и най-яка книга на всички времена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.