Лична карта и багажа за проверка!

Не, не става въпрос за летището…
Става въпрос за Технополис, Техномаркет, Германос, Пикадили, Кауфланд и може би и други вериги магазини… В горепосочените обаче имам челен опит. При това в София, Русе и Шумен!
Всъщност… за какво става въпрос?!
Купувам си нещо и плащам с дебитна карта. В момента, в който заявя това си желание, служителите ми казват:
– А може ли да погледна личната Ви карта?
Ами… може! Ама що?! Нали сигурността на банковата ми карта се гарантира от ПИН-кода, а не от това, че е издадена на мое име. В крайна сметка, ако картата не е моя, винаги мога да отида до близкия банкомат, да изтегля парите (защото имам карта, имам ПИН и друго не ми е нужно) и да платя в брой…
Не виня продавачите! Те имат инструкции и се опитват да ги изпълняват… Но никой не може да ми даде разумно обяснение защо аджеба трябва да докажа, че аз съм аз. Напоследък твърдо си отстоявам правото, че не съм длъжен да им показвам личната си карта, когато правя подобно плащане… успешно. Веднъж стигнахме до момент, в който дойде управителя на магазина, с който дълго спорихме по въпроса и също не ми даде разумен отговор… Накрая не му издържаха нервите и пропусна възможността да ми продаде не много евтин цифров апарат. Купих си го от друго място, а смешното беше, че платих по същия начин, не стана и дума за лична карта, а магазинът е от същата верига. Може би вие ще ми дадете обяснение?!
И понеже съм жегнал темата какво имат право да искат продавачите, бонус въпрос: Често ми се случва да се разхождам из града с раница на гърба и, естествено, да влизам с нея в някои магазини. Ясно е, че човек със средноголяма раница е подозрителен. На излизане много често ме карат да я отворя и аз го правя, не ми е проблем…
Но… имат ли право да искат подобно нещо от мен? Имат ли право да ми бъркат в раницата? Имат ли право да ми бъркат в джобовете на якето? Да ме обискират? Ако са убедени, че съм откраднал нещо – о’кей, но когато стоиш пред целия супермаркет с ръце на врата и тъпа мутра с надпис „СОТ“ ти опипва задника пред погледа на всички, след което те потупва да си ходиш с нескопосано „Арее…“ вместо да се извини вече ме изкарва извън нерви (реална случка в магазин „Пацони“, Чародейка, Русе). Естествено, не стъпих повече там.
Е, описах ви ситуациите, зададох си въпросите, останалото да го продължим в коментари, а?
UPDATE: И Григор е имал подобни преживявания!
UPDATE2: И Eneya

39 мнения за “Лична карта и багажа за проверка!”

 1. Внимание: въпрос с повишена трудност:

  Един прекрасен ден се появявам аз и си плащам с канадска дебитна карта в България. Противно на вашите очаквания, ще си вися 1-2 минути на касата и накрая Борика ще се сети да се свърже с Bank of Montreal и всичко ще мине точно… но кажете ми как ще доказвам кой съм аз и какво съм като на канадските дебитни карти не е упоменато името ми?!?

  Относно въпроса с раниците: да предположим, че аз притежавам нещо, което се продава в магазина. Да предположим, че е нещо скъпо. Как и необходимо ли е да доказвам на когото и да било, че нещо за което нямам касова бележка НЕ Е откраднато А СИ Е МОЕ, ЛИЧНО МОЕ, ПЛАТЕНО ПО НАПЪЛНО ЗАКОНЕН НАЧИН?!?

 2. Здрасти.
  Да, имат право да изискат всичко това. Представи си, че си собственик на откраднатата/изгубена карта. Не би ли приветствал всеки опит за предотвратяване употребата и от не който трябва? Щом излезе касов бон, ти се подписваш на него (все пак трябва да сверят подписа ти с този в личната карта, нали?).
  За раницата – да, могат. Законът за частната охранителна дейност им позволява да проверяват багажа, л.карти и др. на посетители, работещи и др. За посетителите, които са против, най-честно има място за личен багаж. Естествено, той не е много охраняем, ако не е в клетки.
  Не ме разбирайте погрешно – на никой не е приятно да го проверяват за сеир на опашката. Затова аз гледам да не бия на очи 😉

 3. За плащане с ДЕБИТНА карта НЯМАТ право да изискват лична карта. Аз също съм спорила, вкл. един път продавачката се опъна и каза, че била на курс и че знаела много добре… Е, наложи се да извикаме управителя. Повтарям: за плащане с ДЕБИТНА карта НЯМАТ право да изискват лична карта.
  За плащане с КРЕДИТНА карта ИМАТ право.
  Да уточня, че работя в банка.

 4. Могат да гледат личната карта, ама не и да записват данни.

  Чантата – в добрите магазини има клетки, в които да си я оставиш.

 5. Това вече обсъждахме тук: http://grigor.blog.com/2352322/. Твърде е вероятно ако провериш договора си за издаване на картата там да пише, че трябва да се идентифицираш пред търговци и банки при поискване. В един от коментарите имаше линк към договор на Уникредит.

 6. Е аз не работя в банка, но знам че има два вида дебитни карти – Maestro и Visa Electron. Ако светът не се е променил много от последния път като направих това наблюдение, като плащаш през пост терминал с Maestro трябва да въведеш PIN код. Като плащаш с Visa Electron – не. Така че в 50% от случаите, теорията ти с банкомата не върви.

  Сега, айде за момент да се абстрахираме от това че някой се чувства лично засегнат от това, че са му поискали документи. И нека си представим, че си си загубил Visa Electron-а, в която между другото имаш бая парички. Не ти се е случвало? Е, късметлия си. Аз също не съм губил дебитни/кредитни карти, но съм губил лични карти, портфейли, телефони и какво ли още не. Струва ми се, че е въпрос на време. И когато това стане, ако случайно Visa Electron-а ми е там, силно ще се надявам ако някой злонамерен тип я намери, то продавачът да му поиска документи. Щото нали, мои са си парите все пак. И някак си, когато подписът на касовата бележка се окаже чужд, не си представям банката да вземе парите от магазина и да ми ги върне.

  И още нещо – като човека с дебитната карта имаш избор да минеш анонимно, ако искаш. Както каза, отиваш до най-близкия банкомат, вадиш парите и ги слагаш на бюрото. Нали?

  Сега, разбирам що се дразниш като искат да те пребъркват. Но не разбирам защо не си оставяш чантата в сейфовете в съответните магазина и защо недоволстваш че като правиш така хората си пазят собствените интереси (както пазят твоите, като искат документи на хората).

 7. ‘Nuff said от Acquarius. Искам само да добавя, че при пазаруване с всякакви Visa (не Visa Electron), MasterCard, Discover карти (все едно кредитни или дебитни) не се изисква да си вкарваш ПИН-а. Т.е. прегледа на документи е единственото, което те спасява при загуба. Така че в случая е ясно че Пенка, Генка и Трифон от магазина реално ти спасяват задника с похвалното си упорство.

 8. Ходя с раница. И аз съм с лаптоп. Изкарвам си я от задната седалка на колата и си я слагам на гърба, щото мургави братя дебнат по паркингите. Нерядко ми я искат за проверка. Тъпа, тъпа циганска държава. Мангала твари 200 инчова плазма на 40 годишния мерцедес с теглич, а мене ме бъркат, дали не съм краднал батерии!!!

 9. Хмм… защо ли съм гледал толкова филми с кредитни карти, където хората просто седят в ресторанта и подават картата на сервитьора… И нито, ама нито веднъж не съм виждал да кажат „ама дайте си и личната карта“! Сигурно е така само по филмите? Не, имам много познати в чужбина, при които не е така! В Англия ИЗОБЩО нямат лични карти, всъщност. Освен това, лична карта ми искат за моята Maestro-дебитна карта… Това има ли обяснение? Колкото до факта, че може да си изгубиш картата: ако това се случи, едва ли ще седиш и ще се молиш някой да не ти я намери… 02/9707616 – блокират всякакви БОРИКА карти за по-малко от минута!

 10. И да допълня… На този адрес можете да видите договор с ОББ… Нямам задължение да удостоверявам по никакъв начин самоличността си. Нещо повече, чл. 8.1. Въвеждането на ПИН-код от клавиатурата на АТМ и ПОС има действието на правно валиден подпис по смисъла на чл.8,
  ал.2 от Закона за счетоводството и Наредба N 16 от 02.03.1995год. за плащания с банкови карти на БНБ (ДВ, бр. 28/1995 г.).

 11. За плащане с кредитна карта е задължително да ти искат не само личната карта, но и да те карат да се подпишеш след което да сверят трите подписа, този на място, на личната карта и този на кредитната карта(защото за разплащане не е необходим ПИН, той служи само за теглене от банкомат). Друг е въпроса че не го правят. Трети пък е въпроса че от презастраховане и от неумение да различават дебитна от кредитна карта, тормозят хората с дебитни карти да си показват личните карти.

 12. О, колко любима тема. Мога да коментирам от тук до Великден.
  И понеже ненавиждам блогспотското поле за коментари и как на един ред се събират само седем думи, ще го драсна в блога. (Сори Пешо). 😉

 13. Не знам за Англия, но в повечето „чужди държави“ като си дадеш картата в ресторанта искат от теб подписче върху касовата бележка. Не мисля че е нужда да си режисьор, за да схванеш що го няма това във филмите.

  Обаче има една друга врътка с подписите си. Като ти откраднат картата, отиваш в банката и казваш че някой ти е откраднал картата на еди коя си дата. Всичко след това се проверява и ако търговците не предоставят на банката касовата бележка с ТВОЯТ подпис си получаваш парите обратно.

  Сега, колкото и да обичам родината си, представяш ли си това да стане в България? Не?

  И какво толкова те притеснява в това да си покзваш документи като правиш плащане с карта или да теглиш пари предварително, ако ни искаш да се идентифицираш?

 14. Пешо, има разлика между кредитна и дебитна карта … а и все пак това са филми. Наистина не мисля, че имат право да ми искат личната карта, но не съм запозната сериозно и … не мога да твърдя нищо. Само мога да кажа, че имам две дебитни карти Visa Electron (btw, aquarius, има още доста видове дебитни карти ;)) – досега съм плащала с тях в много магазини – във всичките ми искат подпис на бележка … досега може би 1 или 2 пъти са ми искали личната карта. Колкото до въвеждането на пин кода … може би също така в някои магазини са ми искали пин код, в други – не. Предполагам зависи от терминала (т.е. от Банката, чийто е терминала). Пазарувала съм и в чужбина, но не мога сега да се сетя дали са ми искали документи или пин.

  Колкото до раниците в магазините незнам дали имат право да ровят, наистина има място, където да си оставиш багажа, но ако искаш да си „сигурен“, че нищо няма даму се случи, трябва да „депозираш“ някаква сума или да имаш стотинка с определена стойност. Какво става, ако нямаш?

 15. от:Валяк.
  Аз също имах подобно преживяване в Русе – единствено и само, в билата.
  Продавачката ми иска лична карта…
  – квооо???
  – ми лична карта, щом ще плащате с карта.
  понеже наистина бързах и не ми се разправяше – показах, тя сравни имената.
  зачудих се, даже го разправях на няколко човека.
  В София не ми се е случвало, явно е практика само по магазините в страната – в техномаркет си купих уредба с дебитната карта и всичко 6.
  По закон САМО и ЕДИНСТВЕНО полицай може да ти иска личната карта, никой няма право да ти иска и ЕГН освен ако не се подпишеш на документ,че си съгласен(както правят в ПИБ като ти копират л.к.)
  дори по министерствата на пропуските е незаконно да ти я вземат (обсъждали сме го много пъти с Велин), но като искаш да влезеш да свършиш работа – искаш, неискащ – даваш….

 16. от: Валяк
  @Longanlon: пич, много си отворен, имало клетки. клетки има – ФАКТ.
  питал ли си дали дават гаранция и носят отговорност за багаж който оставиш вътре?
  сигурно не си, или не оставяш нещо скъпо.
  преди няколко години, когато ми дадоха първия служебен лаптоп, и се разхождах доста по такива магазини – Практикер, Мюсю Бриколаж, Метро и Била _ИЗРИЧНО_ съм питал ‘Носите ли отговорност ако ‘багажа’ изчезне?’ – отгороа беше – ‘Никаква, ама той няма как да изчезне!’
  айде сега се замисили за следното:
  носиш служебен лаптоп, където пазиш конфеденциална служебна инфромация.
  лаптоп – 5000 лв (щот има екстри и т.н.)
  информация – 200 000 лв (щот има на кой да се продаде и за повече)

  да – ще кажеш, който не си криптира инфото – така е. така е, моето си беше криптирано, но нали се сещаш, че мен ще държат отговорен за откраднатия лаптоп.
  айде сега ми обяснявай как ще си оставиш лаптопа там и после как ще ти го бутнат шефовете, щот си тъпо парче и не си питал дали някой гледа и пази и носи отговорност.

  айде моляви се.
  като почнат да носят отговорност – тогава клетките стават използваеми за скъпа техника.

  тъй като продължавам да си нося лаптопа, практиката ми напоследък е – или чакам отвън /лош вариант/
  или показвам на охраната какво има вътре, записват и на излизане показвам пак, сравняват по станцията, че няма нищо ново и ме пускат.
  явно са имали гореописания проблем и са инструктирани да те пускат в магазин за техника с техника, и просто да те проверяват.

  в момента сигурен вариант в който си оставяш техниката в България – няма /не съм попадал на такъв магазин/!

 17. @kamen
  Валяк:
  ахахахаха,
  Камски,
  явно отдавна не ти се е случвало да носиш десктоп в БГ.
  мен щяха да ме приберат защото носех кутия с дъно (само това и то струващо 50лв) защото нямах документ за него (обяснявах, че го нося компа на ремонт от офис в офис ама кой да слуша).
  най смешното, което доказва какви са гьонове куките, е че в раницата си носех лаптоп струващ в пъти повече! 🙂
  идиотщината е пълна! 🙂

 18. Valqk: и аз досега не съм носила десктоп 🙂
  Лонгалоне, тези смешни клетки са само ако си оставяш дамската чантичка стил Парис Хилтън. За нищо друго не стават.
  Само в „Метро“ са по-свестни клетките, защото приличат на сейф, но и те лесно се отварят. А и са много мънички.
  Изобщо… има какво да се желае по темата.

 19. В Общите условия за издаване на дебитни карти, на ТБ Алианц, пише

  КАРТОДЪРЖАТЕЛЯТ е длъжен:

  да се легитимира пред търговец или търговска организация, приемащи плащания с карти, при поискване от тяхна страна;

  Какво точно означава „легитимира“ обаче не е уточнено.

  Лично мнение, това че ти искат личната карта, за да не стават злоупотреби не е много добър аргумент, защото ако някой ти открадне картата, първото нещо, което правиш е да звъннеш в банката, да ти блокират картата. Още повече, че:

  КАРТОДЪРЖАТЕЛЯТ има право:

  да оспори извършени операции с КАРТАТА и начислените такси и комисиони не по-късно от 30 (тридесет) дни от датата на операцията;

  Честно казано, на мен до сега не ми се е случвало да ми поискат личната карта при плащане.

 20. От bTV също се свързаха с мен… Случаят им е направил впечатление и дори смятаха да правят репортаж по темата. След това обаче провериха как стои въпроса. Ако не ви ксерокопират картата, не запишат ваши данни и т. н., търговците не са в нарушение на законодателството в България. Дали обаче имат право да ви изискват подобна легитимация за карта с ПИН-код все още е под въпрос.

 21. Възможно ли е да се следи всеки, който влезе с раница в магазин от типа на Технополис? Ако да ще платиш ли допълнителната надценка на продуктите за тази дейност? Като не ти харесва, че няма отговорност за оставеното в клетките, по-удобно ли ще ти е да чакаш докато ти се попълни лист с ценния инвентар, който оставяш за да не може после да заявиш че еди-кое-си ти липсва? И отново, ще платиш ли надценката за това, за което после така и така отново ще мрънкаш? Аман от мрънкане и реплики стил – „Тая държава е е**** мизерната..тея мангали и т.н.“. Да, има адски много неща, които не са както трябва. Да ти искат да се легитимираш при пазаруване с карта или да си позволят да ти прегледат раницата след шопинг със служебния лаптоп, обаче ми се струва по-малкото зло от алтернативите.

 22. Въпросът: нужно ли е да си следи всеки, влязъл с раница в магазин с големината на Технополис? Има охранителни anti-theft системи, системи за наблюдение и охрана, която взима заплата, за да те наблюдава. За всичко това надценката е вече платена, тъй като го има. Също както имам ПИН-код, който ме предпазва от това някой да направи плащане против волята ми… (нямам нищо против да сравнят подписа от картата ми с този на касовата бележка и ако решат, че не съвпадат да ми поискат документи за самоличност) Така че на мен ми се струва като по-тъпото зло от алтернативите… или като „ненужно зло“, ако трябва да съм точен.
  Но ако ти ми представиш доказателства дори за един случай, когато е била предотвратена банкова измама чрез сравняване с лична карта в магазин… може би ще погледна по друг начин на нещата…

 23. Айде да донасипя масло и аз…
  От много плащане с Visa в чужбина (повтарям за неразбралите Visa – чиста Visa) как един път не ми искаха документ за самоличност. Само подпис, е и копие на визата в някои по-тайни краища на света.

 24. Тъй като не съм много наясно, ще си разкажа историйката, и ще чакам коментари. Отивам аз в Кауфланд, напазарувам си за около 100 лева, отивам на касата, подавам кредитна карта и: Не може! След като ми казаха това ме посъветваха да отида на банкомата извън магазина, да изтегля пари и да се върна, за да си взема нещата. Направих го… нещата така или иначе ми трябваха, но втори път в Кауфланд не съм стъпила. Нямам логично обяснение за случилото се, защото пост терминалите им са еднакви с тези на Метро, Технополис, СВА, където никъде не са ми правили проблем за използването на кредитна карта. Тъй като не съм стъпвала в конкретния Кауфланд от доста време ситуацията може да се е променила, но определено смятам, че е алогично да караш клиентите си да излизат навън, да чакат на още една опашка (на банкомата), за да може да пазаруват от магазина ти. Това, което съм чела относно дебитните карти пък, е че трябва ИЛИ да предоставиш документ за самоличност ИЛИ да се подпишеш на касовата бележка. На повечето места обаче изискват и двете…

 25. С подобни „мерки за сигурност“ и „удобства“, още дълго време ще си плащаме по трите най-популярни начина – кеш, в брой и на ръка.

 26. 🙂 ок… представете си следната ситуация. Отивам в магазина на Опел, за да си купя новата Opel Tigra Twin Top (момиче съм, ще ме извините), която струва 37 455 лева (в дизеловия вариант в който я искам). Та вървя си аз с високите токчета и малката симпатична дамска чантичка. Тъй като БНБ са дали 136х76 мм на банкнотата от 50 лева, ще трябва да допуснем, че дебелината на банкнотите е 1/2 мм. Това са 749 банкноти по 50 лева и една банкнота от 5 лева. Тоест купчината изглежда така: 13,6см х 7,6см х 375 см.
  При положение че живота ми е улеснен благодарение на дебитни и кредитни карти аз не виждам причина да си го правя по-сложен, или да ми го правят по сложен. А случвало ли ви се е като ви искат документ за самоличност да не признаят показаната шофьорска книжка?

 27. Всъщност ако се замисли човек, ако някой „съмнителен тип“ се „натъкне“ на нечия чужда кредитна карта, ще му е най лесно да изхарчи парите от нея online, не в магазина дето трябва да представя лична карта или на банкомата дето трябва да мисли за ПИН.. пък и винаги може да каже „аз съм сина му и имам разрешение да ползвам картата“ да не говорим че картите са подписани отзад от собственика и не е трудно да се повтори нечий подпис.
  Абе с други думи, ако си изгубиш картата си насаме.. всякакви проверки по лични карти и чанти са почти безмислени… човек който няма собствени пари за харчене, все ще измисли начин да изхарчи чуждите… нали няма друг избор?!
  А що се отнася до проверка на чантите, звучи ми като не това че ви проверяват чантите ви вбесява а отношението им към вас, тяхните почтенни клиенти. Все пак ви третират като затворници… едва ли не ще ви последват до вас (вашата килия) да претърсят да няма там случайно нещо от техния магазин за което не сте си запазили сметката.. дано ви направят таксите като добри счетоводители докато са там… все пак.. поне едно „извинете за неудобството“ или „ако обичате тука ще ви наглеждаме чантата“ да ви казваха.. има за какво да се ядосвате!
  В БГ са много вманиачени на тема кражба. Като бях там последния път продавачките ме гледаха като най долният вид мухъл в магазина им… ми се бутаха в ръцете да не им открадна случайно закачалката. Трябва да влизаш в магазина им с пълен credit & police report да докажеш че имаш пари за харчене че не ти се краде.Простотията е пълна просто!!!!!!
  За ID-то няма смисъл да се оплаквате обаче. Наистина имат право да го проверяват, въпреки че няма смисъл.. и тука ги проверяват… за чантите обаче, БГ продавачите имат нужда от превъзпитание.
  Ааа опитайте да им говорите на английски да видим дали ще ви проверяват чантите. Бас държа че ако си мислят че сте турист ще са се държат като your personal butt wiper!

 28. Според ЗБДС документ за самоличност могат да ти изискват само полицаи. Само че пък дефиницията на „изисквам“ е малко мъглява – в магазина отказват да ти приемат картата, ако не покажеш документ за самоличност. Те не ти го изискват, просто отказват да приемам плащането, ако ти не си го покажеш. Не те заплашват със задържане или някакво друго нарушение на правата, просто не ти приемат плащането – както ти не можеш да изискваш от тях да ти приемат плащането със средства, различни от банкноти, емитирани от БНБ. Така че не е незаконно. Както и не е незаконно да не ти приемат шофьорската книжка в ДСК. Ама като си подписал договор, в който установяването на самоличността на титуляра на сметката става чрез Л.К. няма какво да им кажеш. Разправяйте се, спорете. Изисквайте. Заплашвайте. Лъжете ги, че нямат право да ви искат документ за самоличност. Полицията с това си изкарва хляба – с лъгане на хора, които нямат понятие от законите. Възползвайте се и вие от това. Тва с безопасността са глупости. Пина го искат навсякъде в България. Опасно е ако ви набарат картата някъде на запад или я ползват по интернет, ама тогава на никого няма да му хрумне да иска документи, щото там хората си знаят правата. А на всичкото отгоре – ооо да, връщат парите. Цялата система е основана на доверието. Ако клиентът няма доверие на системата, няма да я ползва. А Виза и Мастър Кард имат достатъчно пари, за да се оправят с разни кокошкари, крали 400-500 хиляди долара от техни клиенти. Да не мислите, че нашата полиция е толкова хитра? 😉 В ценоразписа на моята банка има даже „Възстановяване на суми платени чрез ПОС-терминал в
  чужбина“, което струва 0.5%. Нещо ми подсказва, че става дума за това.
  Освен това в договора ми с банката си пише, че ми се възстановяват срещу такса суми, изплатени без оторизация от мен. Но въвеждането на ПИН-а Е оторизация от мен, гласи следващата точка. 😉 И понеже в България за всичко искат ПИН И подпис, практически няма как да се прецакаш, ако не си напишеш кода на картата, което си е тъпо в червата.
  Иначе в Румъния е единственото място освен България, където са ми искали подпис, след като си въведа ПИН-а. В Холандия с Виза Електрон досега съм минавал само с подпис (картата не беше подписана и се поизпотих, като ми я погледна продавачката 😉 ), в Германия съм минавал и с ПИН, и с подпис. На немското маестро искат само ПИН, макар че са ми известни случаи на плащане с такова без електронно потвърждение изобщо – без ПОС, а само с подпис и номер на карта. Е това ме втвърди. На всичкото отгоре мацката беше изхарчила парите от сметката след това и й пратиха честитка, че няма покритие. Което е странно, щото тва е дебитна карта… 😉 Номрално е да не мислиш за лимити.
  Според ЗЧОД на влизане и излизане могат да ви проверяват личния багаж, ама според собственото си достойнство можете да ги накарате да си гледат работата, щото нямат грам право да ограничават свободата ви на придвижване. Ще бъде въпрос на надиграване, в което колкото по-нахакано се държи човек, толкова по-голям шанс за успех има.

 29. kamen, а какъв точно беше проблемът с картата от Канада? Какво толкова специално има в нея, че специално да се свързват с банката? Тия потвърждения на плащанията стават автоматично по системите на Виза, Мастър Кард, Джей Си Би и АмЕкс, ако не се лъжа. А Борика е този, който прави оторизациите в България, пак ако не се лъжа. Така че какво е било проблем?

 30. BORIME4KA,
  В сайта си http://psabev.hit.bg/ си публикувал невъзможно голямо количество лична информация (ЕГН, телефон, банкова сметка и т.н.). Така че разговорът за конфиденциалност на личните ти данни според мен спира дотук 🙂 Спокойно можеш да си показваш личната карта навсякъде.
  Хора, разберете, че проблемите по-горе за раниците и личните карти са дупки в законодателството. Затова в чужбина може да не ви искат легитимация, а тук – да искат. Така че аз лично също бих искал легитимация при ползването им, както и всеки опит или процедура, която ще попречи на ползването на VISA-та ми.

 31. Човече, въпрос на секунди е да намериш ЕГН-то на човек. Аз нямам защо да крия кой съм и с какво право ползвам картата си – редовен гражданин съм, плащам си данъците, картата ми не е крадена… Но какъв е смисълът да ми създават подобно неудобство, при условие, че в моя случай не ми дават допълнителна сигурност?!

 32. Имах същото изживяване в Пикадили. Пазарувах с Виза електрон – дебитна. Поискаха ми личната карта. Позачудих се, показах я. Обяснението беше, че „Понеже не съм се подписала на картата си, можело да не е моя и трябва да се сравни с личната ми карта“. Е по-голяма тъпотия не бях чувала. И какво, ако е подписана, няма да ми искат лична карта, няма да се замислят, аз ли съм или не съм. И тук идва ЧЕРЕШКАТА на тортата. Не ми дадоха изобщо да въведа пин – паричките се изтеглиха директно от каратата ми. Направо се ококорих и попитах – ама как!!! Отговорът беше – затова трябва да си подпишете картата… Е, какво ще спре някой с моята подписана карта да опразни един щанд в Пикадили. Повече не съм пазарувала от там !

 33. Minerva, не се сърди на Пикадили, а на Виза Електрон. С нея става този номер… Ако държиш да си въвеждаш ПИН, ползвай Maestro.

 34. Minerva,
  Visa Electron НЕ ИЗИСКВА ПИН-код при ползване на ПОС-терминал, а само при теглене на банкомат. Ами нищо няма да го спре този да опразни Пикадили, но след това като сигнализираш в банката, ще ти възстановят сумата, ако няма твой подпис касовият бон. Ако някога някой касиер забрави да ти изиска подписа, тогава с право можеш да си изискаш и сумата на покупката от банката. И трябва да ти я възстановят, за сметка на магазина.

  BORIME4KA,
  Дано да не се случва да си благодарен на някой по-мнителен касиер, изискващ подписи и л.карта, ако тя не е в теб. И ако недай си боже вземат, че изчезнат пари от картата ти, нали ще изискаш възможно най-много информация за този, който ти ги е издърпал – от магазина, където си е напазарувал за твоя сметка примерно?
  Хайде да му се невиди – толкова ли е трудно да си извадиш и личната карта заедно с кредитната/дебитната?!

 35. Значи… аз банкови карти не ползвам за момента („ха, тази пък ква е??“), но ми се ще да си кажа историйката, тя е отпреди време, обаче си заслужава.
  Една приятелка си търсеше зимно яке и аз я придружавах. Влязохме в най-големия тогава централен магазин в града. Отидохме на съответния щанд и тя започна да разглежда предлаганото. Не си хареса нищо и тръгнахме да излизаме. Обаче! 2те продавачки се усъмниха, че аз излизам с откраднато яке на гърба. Ами как така, казвам (толкова ми беше акълът), аз да не съм дошла по блуза, вън е студено! Ааа, има си начини, казва едната продавачка, я да идем там при закачалките! И провериха якетата и палтата 1 по 1, да не би да има някое старо и носено м/у тях. А истината беше, че моето яке просто си беше от същия магазин, взето преди няколко дена. Само че хич не повярваха. Аз пък още не мога да повярвам, че имам вид, внушаващ недоверие. Обикновено всички мислят обратното.
  Колкото за картите, работих преди 2 год. в 1 магазин за спално бельо, скъпичко беше, та там също имахме инструкции да взимаме данни на онези, които плащат не-кеш. Освен когато „окажат съпротива“. Тогава трябваше да се извиним и да ги оставим на мира.

 36. Никога до сега не съм им давал личната си карта, макар че навсякъде вече я искат при плащане с дебитна карта. Ама сега можела да ми откаже плащането – че отказвайго им викам, вземайте си количката и се оправяйте. До сега обаче никога не са я вземали. Тук много добре са го обяснили господата от Борика http://www.borica.bg/index.php?p=help2
  ………ако клиентът плаща с карта, която изисква въвеждане на ПИН код, не е задължително да изисквате от него да подписва разписката, която се отпечатва от ПОС терминал след извършване на транзакцията. Съгласно Наредба 16 на БНБ за плащанията с банкови карти въвеждането на ПИН код от клавиатурата на ПОС терминала има силата на електронен подпис за този вид транзакции;
  ако клиентът плаща с кредитна карта, която не изисква въвеждането на ПИН код, той трябва да се разпише на разписката и задължително да получи копие от нея………………
  Така че никаква карта няма да видят 🙂

 37. Само да вмъкна, и на мен ми се случвало някой неграмотник да ми иска лична карта, когато плащам с карта. Искам да кажа, че това е пълен абсурд, който се дължи на липсата на грамотност. Да, дебитната или кредитната карта по договор трябва да се използва от титуляра, но по договор и в нито един нормативен акт няма санкции за това, че сте дали друг да ви ползва картата. Което пък означава, че е позволено (За по глупавите – „защото не е забранено“). Тоест може и да има такова задължение, но няма санкция ако не го спазвате.
  И практически идва и другата глупост, искаха ми лична карта, аз отказах, отидох на банкомата в магазина и си изтеглих пари. И добре, картата беше скимирана и крадена и всичко най-крадено беше в нея ( и какво от това??) Не са ли леко прости.
  Единствените случаи, в които търговец може (но не винаги се прави) да откаже плащане и да иска документ за самоличност са: -когато теглите от POS в банка, заради глупавите и досадни лимити на българските банкомати от 400лв. на транзакция, евентуално ако теглите пак така в обменно бюро; и когато картата не изисква ПИН при плащане на POS при търговец (да има и такива, на мен ми се случи без да знам, че няма да ми иска ПИН-а).
  Всичко останало е алабала и е плод на загубеното въображение на някой бавно развиващ.

 38. Що се отнася до частните охранители, без ваше съгласие няма право да бъркат където и да било. Давам пример, съответния охранител насила Ви бърка в чантата, дали ще намери нещо или не няма никакво значение. Също охранителите не могат и да задържат, който и да било по закона за частната охранителна дейност, защото там нормите противоречат на други закони и реално нямат сила. (Да, тези които гласуват и пишат законите в България не познават приетото от тях законодателство и да, определено голяма част от тях са неграмотни в това отношение.)
  Ако искате да се избазикате с някой, който цитира закони и членове, докато ви рови из чантата, отидете след това и заявете в полицията, че след това от чантата Ви липсват около 2000-3000лв. или повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.