Мулен Руж! (2001)

Оценка: 9/10 (но само ако си падате по мюзикъли)
Първо да се уточним: има пет „Мулен Руж“-а: 1928, 1934, 1940, 1952 и 2001 г. Гледах последния вариант (с Никол Кидман и Еван Юън Макгрегър, чието име е объркано на над 150 други уеб страници) и ще ви говоря само за най-новата версия.
И тъй… за да привлечеш нечие внимание , обикновено трябва да го насочиш към нещо забранено.
„Мулен Руж!“ е забранен за лица под 13 години! Зарибихте ли се вече или да търся още забранени неща…
Защото преди всичко „Мулен Руж!“ е филм за забранената любов! Ако държите на подробностите, става въпрос за звездата на нощно кабаре, една млада куртизанка (Никол Кидман, естествено), която трябва или да се примири със съдбата си да бъде с „чичко паричко“, или да избере красив и млад поет без пукната стотинка (или както там са се наричали дребните монети в Париж през 19 век) в джоба си…
При такъв сравнително банален сценарий, веднага може да се запитате защо Мулен Руж е „от задължителните“ филми. Това е и причината да гледам филма за „червената мелница“ чак сега (вижте и вие нещо като трейлър). Ами причините са поне десет:
 1. Никол Кидман
 2. Страхотен дизайн на костюми
 3. Никол Кидман
 4. Желанието ми да не се чувствам тъп, като стане въпрос за „Мулен Руж“
 5. Никол Кидман
 6. Готините цитати (които извън контекста звучат малко блудкави, затова ви препоръчвам да видите първо филма, иначе ето тук има няколко)
 7. Никол Кидман
 8. Да видя Кайли Миноуг като зелена фея.
 9. Никол Кидман (знам, че се повтарям, ама наистина много ме кефи)
 10. Страхотно разнообразие от музикални изпълнения.

За последната причина… Представете си филм с песни на Fatboy Slim, Madonna, Nirvana, David Bowie, Elton John, Frank Sinatra, The Beatles, The Police, Phil Collins, U2, Dolly Parton и Queen… какво да ви обяснявам повече?

Та… като споменах Queen, все пак ще цитирам една много любима и известна песен, която истински отразява настроението във филма:

The show must go on / Шоуто трябва да продължи

Inside my heart is breaking / Сърцето ми отвътре се разкъсва

My make-up may be flaking / Гримът ми може и да е размазан

But my smile still stays on. / Но усмивката остава на лицето ми

Никога не съм залагал на това колко е награждаван даден филм, за да си изграждам мнението за това колко е добър, но спечелени три от шест номинации за Златен глобус и две от осем номинации за Оскар все пак говорят, че не само на мен ми е допаднал… Зарибих ли ви?

7 мнения за “Мулен Руж! (2001)”

 1. Ха! А аз все още чакам да ми дадат Pulitzer за най-добре написан документ за софтуеърен дизайн.

 2. Мдааа, когато изтече за първи път през 2002ра мисля, бях хипер неадекватно и необяснимо мразещ този филм, без да съм го гледал. После до дледах. И оттогава, хм, >30 пъти, на регулярни интервали, колкото да не забравям какво е любовта. Мани я Никол Кидман, филма е толкова повече от нея. А щом си фен намери си от някъде Across The Universe. От същата класа е, да не кажа и нагоре. И не забравяй да метнеш един note ако го намериш, имаш каса бира от мен. Честно.

 3. Ам… Ам… Дааа:) Правилен избор, макар и малко късно. Филмът си го имам на dvd и отначало го гледах почти всяка свободна седмица… В един момент научаваш целият мюзикъл наизуст :Р Забавно е. Както и да е, исках да кажа, че знам какво имаш предвид, има голяма доза очарование, съсредоточено в този филм. И Юън МагГрегър <3

  Бтв, Ани съм (;

 4. Филмът и на мене ми стана любимият още повреме на първото гледане. Убеждавала съм сумати хора да го гледат, но доста от тях се дърпат защото като чуят „мюзикъл“ и твърдят че едва ли не им се изприщват ушите.
  Друг страхотен мюзикъл е Chicago… който е един от мноооого рядко срещаните мюзикъли в които не става дума за романтика. Препоръчвам го на всички.
  Across the Universe още не съм го гледала защото трейлъра просто наистина изглежда wiked. Сигурно ще го гледам по някой време.

 5. Още не съм го гледала, да му се не види… Но клипа е размазващ и искам да ти благодаря защото имах нужда от нещо, което да ме наведе над мисълта за епичната любоов…

  🙂

 6. Името на главния актьор е Юън МакГрегър: Ewan McGregor

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.