Странен мрежов кабел

Във връзка с ремонтите вкъщи и прехвърлянето на интернет-кабела от едната стая в другата се наложи да си взема кримп-клещи. След като инсталирах интернета, реших да си направя и един cross-over кабел за гости с лаптопи 🙂
За целта използвах стар кабел от Мегалан и много се учудих, когато видях конфигурацията на единия жак (на картинката долу от лявата страна). Никога не съм виждал такава… Естествено, кабелът си го направих crossover по познатата схема:


И все пак, чудя се как ли е бил вързан кабела на switch-а на Мегалан? Дали пък си нямат специална конфигурация… Защото безпроблемно ползвах услугите им в продължение на месеци, така че кабелът си работеше…
Кримп-маниаци, кажете си мнението?

5 мнения за “Странен мрежов кабел”

 1. Ето едно предположение:

  Един мрежов кабел са просто 4 усукани двойки. Можеш да си ги смесваш и разбъркваш както си пожелаеш, стига да са отново събрани правилно преди всеки компютър или switch. Така, ако техник на Мегалан не ти сложи жакчето на кабела по тяхната си тайна схема, никой не може да знае каква точно е тя и никой не може просто да сложи един собствен switch на кабела на съседа и да „краде“ мрежа от тях.

  Е, разбира се, никой не може да спре човек, който вече е клиент, затова вероятно имат и филтър по Mac адрес. Това най-вероятно е за да надушат лесно хора които се опитват да се закачат към тях – всеки „правилно“ направен жак не би могъл да е направен от техник.

  Има един проблем, обаче: усуканите двойки са задължително усукани заедно защото всяко пространство между двата кабела става антена и започва да прихваща най-различни шумове. Когато разделиш двойките и ги направиш усукани около други кабели, ти създаваш такова пространство – броени милиметри, но ако кабела ти е дълъг няколко стотин метра, това е все пак антена: имаш cross-talk между усуканите двойки. Всеки по-дълъг кабел би бил натрупал толкова много шум от собствените си усукани двойки (и микровълновата печка на съседа), че би бил неизползваем.

 2. Според мене просто не се занимават да помнят точните цветове. Така или иначе примерно за cross-over кабел са ти нужни само две от двойките да са свързани и кръстосани на другия край. Според мене на техника не му се е занимавало да помни стандартната подредба на цветовете, или е бил леко далтонист. Просто знае, че първите две жички отиват на 3то и 6то място от другата страна, а 3то и 6то място отиват на първите две от другата страна за кръстосан кабел, а за прав е още по-лесно. Само това ти трябва, за да работи кабела. Примерно при нас като слагаха розетки, понеже беше адски пипкава работа, въобще не свързаха екраниращите двойки. Само по 4 жички на розетка свързаха. Принципно не е добра идея да го правиш, но работи.
  И да ги разбъркат цветовете, не е чак толкова трудно да отгатнеш каква им е подредбата с един волтметър и малко търпение. Все пак разбъркването наистина добавя известна доза сигурност против нелегални включвания, но ако кабела е къс просто са ръгнали в единия край каквото им падне и са оправили другия, че да работи.

 3. тц,тц,тц Megalan-ци се излагат 🙂

  Има си стандарт за целта . Дори да не се спазват цветовете, задължително е 1 и 2 да са на една *усукана* двоика , 3 и 6 на друга *усукана* двойка. В противен случай параметрите на кабела падат драстично.

  *усукана* двойка – цвят – бяло/цвят

 4. Когато опъваме кабел между нашата мрежа в Студентски Град и мрежата на Мегалан винаги ни питат по кой стандарт да крипнат кабела: по „Мегалан“ или по „T568B“ 🙂

 5. Да, Мегаланци го кримпват бамбашка. Може би с параноичната идея, някой ако реши да се „върже“ нелегално, да не знае как са наредени цветовете. Макар че това няма да помогне де – колко му е човек да ги научи. Може пък за да се ориентират лесно кои са техните кабели в морето от безбройни кабели на безбройни доставчици. Това ми звучи по-реално.

  Но вярно е, че както каза колегата, важен е редът, по който са разположени двойките, обаче все пак различните двойки имат различна стъпка на усукване – свалете изолацията на (качествен) кабел и ще се убедите (има „куче марка“ , които са с еднаква стъпка)
  Така че, кримпването не по стандарта може да доведе до загуби на големи разстояния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.