Two beer or not two beer?

Чета любимите си блогове и виждам, че случката с Максим е накарала блогърите да пишат цветущи постове и още по-цветущи коментари…
За себе си ще кажа скромно: Никога не пия, когато карам! Натуралният сок, енергийните напитки и айранът не са чак толкова лоша алтернатива на бирата, но наистина се дразня, че в България не е популярно в заведенията да се предлага безалкохолна бира…
Все пак, станало е традиция приятелите да се срещат на „по бира“…
И съм сигурен, че поне половината от шофьорите пият алкохол, защото им е тъпо да отидат на заведение и сервитьорката да си запише „седем големи бири и един айран“. А алтернатива има – съществува безалкохолна бира, която си е… безалкохолна, по-ниско калорична и обикновено е малко по-скъпа от другите (което значи и по-голям оборот на заведението). Защо тогава в заведенията не предлагат безалкохолна бира?
Всъщност, единствената (поне известна на мен) българска бира с 0% алкохол е „Каменица леко“. Има лек привкус на сок от моркови, но все пак е бира… При вносните разнообразието е далеч по-голямо (и напълно си наподобяват истинската бира) и напоследък често си държа в жабката на колата кен с подобно пиво, за да не се чувствам тъпо, ако всички около мен са на бира. И най-нагло си внасям бира в заведението, ако не предлагат… А досега само на едно място са предлагали („Митака“) и на всичкото отгоре закриха заведението. Иначе внасянето на безалкохолна бира от магазин съм пробвал само в откритите капанчета и никой не се е заяждал, поне досега… Тъпото е, че аз съм готов да си платя бирата в заведението. Но защо не я предлагат?!
И тъй, кажете: какво мислите по въпроса? Да направя ли блогърска кампания за това да се предлага безалкохолна бира в заведенията (банери, линкове и проект към Министерство на транспорта и/или Министерство на здравеопазването)? Или това ще е по-скоро реклама на „Каменица“, тъй като единствено те произвеждат такава в България… Ще допринесе ли продажбата на безалкохолна бира в заведенията за намаляване на пияните шофьори по пътищата? Дайте мнение! Знаете, че го ценя.

15 мнения за “Two beer or not two beer?”

 1. „Ще допринесе ли продажбата на безалкохолна бира в заведенията за намаляване на пияните шофьори по пътищата?“
  Отговор: НЕ! (или поне процента ще клони стремително към 0)

  Относно случая с Максим, 1.1 промила не са 1 бира, а по-скоро 2 водки. Въпреки че и в двата случая е алкохол, има разлика в това дали ще караш след 1 бира или след 1-2-3-4-5-6 водки.

  Хубаво е да се предлага безалкохолна бира в заведенията, сигурно ще се намерят хора, които да я пият (малко като с безкофеиновото кафе), но все пак да не забравяме основното предназначение на алкохола. Аз лично като изляза на бар/кръчма, не бих се хванала да пия безалкохолна бира, безалкохолна водка или безалкохолен ром. Но хубаво е да има разнообразие на пазара, според мен клиенти няма да липсват. Така че няма нищо лошо в една акция за популяризиране на безалкохолната бира 🙂

 2. Честно?
  Не съм шофьор, и сигурно малко хора биха постъпили като мен, но аз бих си поръчала безалкохолна бира, ако имаше такава опция. Стига да има вкус на бира.
  Изобщо това излизане „на по бира“ за мен си е излизане с компания, където поради летните жеги се пие бира. Пия я не защото е алкохолна, а заради вкусът на бира през лятото, което много ми липсва през останалите сезони.

  Между другото съм от хората, които не считат бирата за истински алкохол, така че няма да имам проблем със добър заместител.

  Но не мисля, че масово хората ще се хвърлят на подобна инициатива. Проблема е, че тук сме толкова свикнали да пием, че често сме достатъчно адекватни пияни, за да си мислим, че за да си пиян, не трябва да можеш да си кажеш името. А оттам и черните статистики по пътищата, и не само…

  А иначе за Каменица – може да инвестираш в собствена пивоварна за безалкохолна бира….Иначе не съм сигурна дали би се появил конкурент на българския пазар.

 3. Не съм абсолютно убедена, че бай ти Ганю ще се съгласи да пие безалкохолна бира, когато другите си пият алкохолна. Нали повечето се правят на големи мъже, а безалкохолна бира звучи някак женствено. Мисля си, че онзи, който има отговорно поведение, си заявява открито, че е с кола, и си пие вода или нещо друго. Вариант е, ако имаш достатъчно пари в джоба, да излезеш с компания и после да си платиш за такси. Аз пък съм готова да направя услуга на всеки приятел, който ми се обади почерпен и иска да го прибера у тях. Хем ще е по-сигурен, че няма да го прекарам, хем и той ще има да ми връща такова возене:)
  Всъщност между приятели, познати и съседи това може да се уговаря и предварително.

  Предлагам да подемем друга кампания – да помагаме на приятели в алкохолно-транспортна нужда 🙂 🙂

 4. Добра идея, kenkal! Наистина 🙂 Даже почнах да си мисля за подобен сайт от рода на 3na100.com за алкохолици… че нещо имам много голямо желание да бойкотирам таксиджиите и то не само в София!

 5. Има вече таква служба. От един много известен български актьор, няма да споменавам името му:-), знам, че има една фирма, която предлага такава услуга. Излизаш си – с твоята кола – звъниш им, може и предварително, и те те возят до у вас. Паркират, а ако се налага, дори те качват у вас Тарифата е като на такси, само че малко по-скъпо. Не е официална – няма касови бележки и т.н., затова няма и реклама, но познавам доста хора, които я ползват редовно. Ако искате мога да разпитам за подробности.

 6. 1) Безалкохолната бира направо не е бира.

  2) Що трябва да се ходи на кръчма с кола? Все едно няма транспорт за прибиране – София специално е пълна с таксита, дето са и без това специализирани в извозването на пияниците по домовете, аз последно така се прибирах в 5 часа.

  Освен това кой е казал, че ще се прибереш от кръчмата, в която си бил, може пък да се мине през 5-6, преди да се прибереш вкъщи.

  Та така – ходете на кръчма с друг транспорт, ходете пеша, не е голям проблем…

 7. Хора, говорим не за възможностите за транспорт, а защо не се предлага безалкохолна бира… Но за конкретния пример: Да кажем аз много обичам сръбската скара в с. Български извор. Е, там с такси ли да се извозвам?

 8. С каручката и магаренцето…

  Относно случая с Максим: какво да го правиш такъв? Да го съдиш? Да го биеш? Едва ли нещо от това ще помогне. Максим направи нещо тотално незряло и глупаво и друг човек плати за грешката му. Много шофьори гледаха на него като пример, но той не се оказа добър такъв. Сега цял живот трябва да живее с мисълта, че е убил човек.

  Относно алкохолът: безалкохолна бира? Никога не съм пил такова нещо. Става ли? Относно карането пиян обаче, ще трябва много повече от безалкохолна бира. Говоря за отговорни шофьори. Бих желал да обърна внимание, че не само карането пиян забавя рефлексите на човек и го прави камикадце. Същото важи и за карането изморен, разстроен, ядосан и т.н. и т.н. Всичко се свежда до личната култура на човекът зад волана, да не сяда там въобще ако не е в състояние да кара.

 9. Нека има избор – безалкохолна бира, безалкохолно шампанско, безалкохолно вино, безкофеиново кафе…
  Какво още – може би безалкохолна ракия, текила, уиски… 🙂 😉

 10. Опасявам се, че докато има хора които карат коли, ще има и хора които ги карат пияни.

  Единственото спасение е кола която се управлява сама. Все още има проблеми с такива технологии, и най-големите от тях съвсем не са технически:

  Да речем, че такава кола блъсне нещо. Кой е виновен? Човекът, който я е оставил да кара автоматично, компанията направила колата или програмистът, който е написал софтуеърът за нея?

  Крайно време е някой да каже нещо не толкова сериозно:

  Ако колата работи под Windows, тя ще върви добре около други коли под Windows, но ще се опитва да изблъска от пътя във всички коли работещи под нещо друго. Ако колата работи под MacOS, тя ще върви само по 5% от пътищата и ще е несъвместима с всички паркинг места, освен тези направени от Apple. Ако колата работи под Linux, тя ще избягва успешно всички коли работещи под Windows опитващи се да я изблъскат, но ще върви само с безплатен бензин, който почти никой не произвежда.

 11. @камен – когато подкараме коли, които се карат сами, обещавам да се изселя на Плутон. Или поне в някое селце в Корекоредутски остров, където тази технология не е успяла да се наложи все още.

  Изобщо по „случая с Максим“ не искам да се изказвам, понеже не е честно – от високо като паднеш много боли и много хора те виждат. Аз предпочитам да не го коментирам…

 12. Еми това много хубаво ама аз така и не разбирам какыв е този „случай“ и кой е този „Максим“?
  Що се отнася за безалкохолните бири: ако някой е достатъчно тъп да кара пиян (от бира), той би бил и достатъчно тъп да кара и пиян от уиски или водка или… може изобщо да не е пиян, а напушен или дрогиран!!! А тогава ако не е пиян или напушен, шофЬора може наистина просто да е емуционално натоварен и да е по агресивен от нормалното. Все пак колите дето се карат сами са почти готови, според някои учени.
  Предполага се че колата ще има камера която да те наблюдава (зениците на очите) и ще може да определи когато си пиян, напушен, ядосан, сънлив, пикае ти се и т.н. Такава технология вече има. Проблема е че учените не знаят какъв е най-добрия начин за колата да реагира…Във никакъв случай ако човек е ядосан, не трябва да чува как колата му му дава ъкъл „Ядосан сте, не трябва да карате ядосан“, но има теория да накарат колата да поеме контрола от шофЬора…ама знае ли накъде да го закара?
  Както и да е..мисля че Силвия (пък и другите желаещи) ще имаме проблем да се премести на Плутон преди тези коли да са излезли на пазара

 13. Идеята на kenkal най ми допадна сякаш … безалкохолна бира и да има, ако човека не е съвестен и иска да се покаже колко може да носи няма да си поръча безалкохолна бира …. а този който е съвестен няма да му е неудобно да си поръча айран или кола докато другите са на по бира … изключения винаги има, където всички искат да са на по бира и този който кара да си вземе безалкохолна, за да не се цепи… но като цяло всичко опира до съвестта на човека споредмен 🙂
  А за таксиметровите … за София чувам, че дерат кожи поради задръстванията .. във Варна сякаш все още са добрички … ни знам …не съм имала проблеми до сега … мога да кажа обаче, че са по примерни от останалите шьофьори напоследък …

 14. Безалкохолната бира едва ли ще реши проблема с пияните шофьори и джигитите по пътищата, но за нея си има клиенти – тези които обичат вкуса на бирата, но по някаква причина ще шофират и не желаят да поемат излишни рискове.

  В общи линии мисля така, защото смятам бирата за разхладителна напитка и ако искам алкохолен стимулант зарязвам колата, за да си пия джина на спокойствие.

  Драгонм е прав – често при еднодневни разходки с кола един е прецакан да шофира и да си цеди сокче, а другите се наливат с какво ли не. В тоя случай безалкохолната бира е някаква компенсация за „шофьорчето“.

  Освен това има много чуждестранни марки „безалкохолна бира“ (всъщност тя съдържа до 0,5% алкохол), които са с много приличен вкус – дори са си произведени по нормална пивоварна технология, а алкохолът е намален впоследствие чрез някакво специално изпаряване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *