Първата песен на Митко

Винаги съм смятал, че алгоритмичното мислене и музиката вървят ръка за ръка… Не случайно създадохме и група Фатални Мозъчни Изкривявания навремето (виж първи и втори сингъл)… Митко, известен още като Димитър Благоев и Джефикс просвири на пиано буквално за пет дни…
Нямам никаква представа какво значи Comptine d’un autre été L’après midi, но подозирам, че става въпрос за среда, изчисляване и лято… Няма да ви бръщолевя глупости, просто ще ви кажа, че мелодията е от композитора на „Амели Полен“, а Митко вече може да я свири 1:0,99 с оригинала. Клипчето към нея е не по-малко страхотно:
Митко, гордея се с теб!
А вие очаквайте луд инструментал на пиано в следващия клип на група ФМИ…

8 мнения за “Първата песен на Митко”

 1. И аз се гордея с теб 🙂 Продължавай в същия дух 🙂

 2. приятна е мелодията na „Amélie Poulain“! („Le fabuleux destin d’Amélie Poulain“)
  Едно уточнение: 🙂
  Comptine d’un autre été: L’après midi
  означава, 🙂
  Мелодия от едно друго лято:Следобедът

 3. Comptine: мелодийка която децата си тананикат обикновенно при игра

 4. страхотно е. Много успокояващо и нежно!

 5. Това е една прекрасна мелодия. Изгледах я на работа и буквално захвърлих всичко с което се занимавах да я изслушам веднъж, два, три пъти… изпълнена с пиано, синтезатор, електрическа китара… Както и да проуча произходът й.

  Композирана е от Yann Tiersen. Това е невероятен музикант, гледах го на едно видео как свири пиано и акордеон едновременно. Музиката му е доста… особена. Класическа е, но не звучи съвсем по класически.

  Не мисля, че самата мелодия има нещо общо с Amelie, просто е използвана във филма, тъй като е отворена за интерпретация. В контекста на това филмче, обаче, има съвсем различен смисъл от този който имаше в Amelie. Аз лично го разбирам по следния начин:

  Този е стар човек, в края на дълъг живот. Видял е какво ли не: любов, война, смърт… но смъртта остава неизлечима следа в живота му – смъртта на приятел, на любим човек… Всичко това го преследва като кошмар през живота му. Всичко това би било достатъчно да унищожи всеки човек, но този старец, въпреки всичко, запазва надеждата, че внукът му, който си играе с дървено конче около него, ще подеме песента след него и ще я направи малко по ведра… Че може би неговия живот няма да е така помрачен както собствения му.

  Този старец ми напомня на дядо ми, който като цял живот, най-хубавите си години, е прекарал по разни войни и е мръзнал окопан по фронтовете. Това е оставило такава следа в него, че като дете си спомням, че в къщата му винаги беше сауна, и ВСЯКА ЗИМА той зареждаше достатъчно дърва за няколко зими напред. В къщата му имаше нацепени дърва наредени във всяко едно свободно кътче! Като малък, разбира се, такива неща не ми правеха много впечатление, аз просто приемах нацепените дърва навсякъде като част от обстановката… но тези дърва стояха там години наред и едва като по-голям, когато отидох, се бяха посвършили… и се беше отворило едно ОГРОМНО пространство!

  Като човек поотрасне и посети място, което е посещавал като дете, обикновено нещата му се струват доста по-малки. В този случай беше обратното – като малък къщата ми се струваше много по-малка заради тези дърва.

 6. Да, наистина музиката и клипа са невероятни! Още първия път като го чух се пренесох в друг свят. Веднага намерих ноти и започнах да го свиря. Даже с един приятел направихме нещо като кавър и засилихме „идеята“ за войната. Въпреки, че Ян (Бибиян) май въобще не е имал това в предвид, но се повлияхме от клипа. Иначе до колкото знам мелодията се води приспивна заради акордите, които свири лявата ръка през цялото време. Като люлеене е 🙂

 7. Парчето е много готино, както между другото и целият саундтрак на филма Амели, а и самият филм разбира се. Ако ти харесва подобно звучене – Philip Glass е твоят човек. Освен всичко друго е писал саундтрака на филма Часовете. Друг подобен композитор, който аз лично харесвам повече от Глас е Steve Reich. Някой определят музиката му като „техно за класически инструменти“. Визирани са повтарящите се мелодии, а не агресивно звучене. 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.