Цени на билети за градски транспорт и минимална работна заплата през последните 15 години

Тази публикация е провокирана от повишаването на цените на билетите за градски транспорт с 60% и една публикация, която твърди, че през 1989 г. при минимална работна заплата от 140 лв. и 6 ст./билетче е можело да си купим 2333 билетчета, а сега те са едва 262 при сегашната минимална работна заплата от 420 лева.

Ясно е, че тогава цените са нереални, през 1990-те е мътно да се проследи кое кога какво поради хиперинфлация и деноминация, но за последните 15 години графиката изглежда така:

bileti-zaplata

В крайна сметка, броят билети, които могат да се купят с една заплата е сравнително постоянен – около 270 билета. Най-добре беше досега – 380 билета през 2015 г., най-зле през 2003 и 2008 – 220 г.

prices-tickets-sofia

Цената на билетите обаче никога не е била увеличавана с цели 60% (и личното ми мнение е, че това е най-големият проблем и причина за недоволство сред хората). Като изключим сегашното увеличение, най-голямото е било с 43% – от 70 ст. на 1 лев.

Освен това, политиката на билетите трябва да се промени изцяло – билет за време, както предложиха от сдружението Спаси София, безплатен превоз на велосипед и багаж, гъвкави възможности при картите за многократно пътуване…

Цените и заплатите растат експоненциално, така че ако математиката се запази, нещата през 2021 г. ще изглеждат така:

 • 750 лв. минимална заплата;
 • 2,40 лв. цена на единичен билет за градски транспорт;
 • 312 билета, които да си купиш с минимална заплата.

Да видим…

6 мнения за “Цени на билети за градски транспорт и минимална работна заплата през последните 15 години”

 1. Единственото, което остава е да се надяваме, че с това увеличение ще се подобри и качеството на транспорта у нас!

 2. Отлична статия, с една нужда от корекция!

  Интерполацията не трябва да е експоненциална, а линейна.

 3. Пробвах с различни функции и най-близки ми се сториха експоненцианите, чисто математически…

 4. За мен е нормално билетът да е скъп, а картата за пътуване – изгодна, както е в момента.
  Винаги е било проблем при пътуване в чужбина и използване на градски транспорт – колкото по-малко пътувания се реализират, толкова по-скъпо е и това не е само в София.
  Приемам увеличението в цената като опит да се стимулира инвестицията в карта за градски транспорт, което в дългосрочен план да кара хората да планират разходите си по-оптимално.

  За съжаление по-гласовитите членове на стадото веднага скочиха с колко е било хубаво едно време, как билетът е поскъпнал с 60%, как ще пътуват гратис и всякакви малоумия.
  Надявам се по-негласовитите членове на стадото да си направят сметката и да се възползват от ситуацията.

  Аз лично открай време си пътувам с карта за всички линии и в някои месеци ми излиза по-скъпо (няколко лева да използвам любима българска думичка „неизбити“) , но го приемам като цената която плащам за спокойствието, че мога да се кача на всяко превозно средство без да се ровя за точни пари, да се разправям с неработещи автомати за билети и сърдити шофьори.
  В повечето месеци обаче излиза по-изгодно дори и с моето доста ограничено използване на градски транспорт.

  За мен не е нормално 7 години цената на билета да се запазва все на 1 лев – това си беше популистко запазване на статуквото. Достатъчно години цената на билета беше „социална“ – т.е. изкуствено ниска.

 5. Аз лично пътувам с карта, месечна, за всички линии, която след покачване цената на билетчето вече ми е още по – изгодна, но иначе не виждам защо трябваше да вдигат цената толкова рязко. Все пак говорим за 60% по-висока цена. Незнам как ще накарат сега тези, които не им се даваше 1 лев за билет да плащат по 1,60 лв. Както има един лаф – „Хубава работа, ама българска.“

 6. Аз не виждам нещо лошо в това да се почва цената на билета, все пак и в западна Европа на много места единичните билети не са много изгодни. Обаче това, което е по-важно в случая е да се повишава и качеството на самия транспорт. За момента се вижда подобрение, но все още има много какво да се желае.
  Да видим, през 2021 как ще. Дано са само нови автобуси или поне не на по 25+ години. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *