Low-cost vs. Full Service: по-евтини ли са всъщност нискотарифните полети?

В последните години low-cost полетите сякаш тотално изместиха тези, предлагащи пълния набор от услуги. Какви са триковете на нискотарифните компании? Те правят около 43% повече спестявания спрямо регулярните чрез:

 • поставяне на допълнителни 2-3-4 реда седалки, оставяйки по-малко място за краката на пътниците (16%);
 • използване на по-малки летища с по-евтини летищни такси и кратък престой на тях (16%);
 • премахване на безплатния кетъринг по време на полет (6%);
 • продаване на билетите си само чрез сайта си, без агенти и комисионни за тях (6%);
 • постоянно използване на един и същ самолет и един и същ екипаж до няколко дестинации в рамките на деня (6%);
 • по-ниски разходи за резервация и администрация, например само онлайн резервиране, онлайн чекин, онлайн поддръжка и др. (5%);
 • използване на един и същ модел самолети за цялата компания (2%).

А пътниците нямат нищо против да плащат в пъти по-малко… Но дали е така? (Кой, кой ще ми каже?) Ето ви и скритите подводни камъни:

 • Цената обикновено включва наистина най-основните неща, след което за всяко нещо ви се начислява допълнителна такса: за ръчен багаж, за чекиран багаж, за куфар, за застраховка, за чекиране на летището, за сандвич и дори чаша вода на борда и т. н.
 • Часовете, в които летите, обикновено са по-неудобни, кацате на далечно летище и трябва да платите повече за трансфер до града.
 • Очаквайте уморени стюардеси, недобре почистени самолети и като цяло по-лошо обслужване. За сравнение, на член от екипажа на British Airways се падат 13 пъти по-малко пътници в сравнение с RyanAir.
 • В случай, че нещо се закучи (напр. отменен полет), ще направят всичко възможно да не ви възстановят парите, да не ви настанят в хотел, да ви цъкат с по „15 импулса на минута“, докато си говорите с тяхната поддръжка и т. н.

Ето защо, ако пътувате с ръчен багаж и голям куфар, сметката ви за low-cost може да излезе доста крива. И именно това решихме да проверим.

Как тествахме?

Към дата 21.06.2017 избрахме:

 • Дата 1: сравнително скорошна дата на уикенд-полет – 1 юли 2017 г.;
 • Дата 2: полет в делничен ден два месеца напред (когато уж е най-добре да резервираш билет според SkyScanner, но не и в средата на лятото) – 22 август 2017 г.;
 • Дата 3: полет далече в бъдещето, отново в делничен ден, през най-евтиния месец според SkyScanner – 10 януари 2018 г.

Взехме всички 13 дестинации, които към момента се обслужват от летище София както от нискотарифни, така и от регулярни авиокомпании – Аликанте, Атина, Барселона, Берлин, Брюксел, Лондон, Мадрид, Милано, Мюнхен, Париж, Рим, Тел Авив и Франкфурт.

За всяка от тях проверихме цени на полетите в радиус 2 дни напред и назад, спазвайки условието за пътуване през уикенда. За всички компании избирахме винаги вариант с ръчен багаж, чекиран багаж и кетъринг, като запазихме минималната цена за low-cost компаниите в графиките. В случаите, когато full service компания предлага пътуване само с ръчен багаж, избирахме цената, която предлага и чекиран такъв. Добавихме и разходите за трансфер до съответния град и определихме победител на база средна цена от low-cost компаниите (WizzAir, RyanAir, EasyJet) и средна от full service компаниите (Bulgaria Air, Alitalia, British Airways, Lufthansa, Air France, El Al и др.)

Как оценявахме?

Всички цени преизчислихме в лева, добавихме парите за трансфер и закръглихме нагоре, като общата цена за всяка компания се формира на база средната цена от трите дати. Дестинациите подредихме по азбучен ред, а междинният резултат определихме както следва:

 • 2-0 – две точки за low-cost компаниите давахме, когато средната цена на билета е два пъти (или повече) по-ниска от тази на full service компаниите;
 • 1-0 – една точка за low-cost компаниите давахме, когато средната цена е просто по-ниска с 5 или повече процента;
 • 0-0 – равенство давахме, когато средните цени са еднакви или тази на low-cost компаниите е с до 5% по-ниска (нервите и тесните седалки просто не си струват за цената на кафе и минерална вода на летището);
 • 0-1 – една точка за full service компаниите давахме, когато средната им цена е по-ниска от тази на low-cost компаниите;
 • 0-2 –  две точки за full service компаниите давахме, когато цената на някоя full service компания е по-ниска, дори ако не се закупи голям ръчен багаж от low-cost компанията.

Начало на мача: 0-0

И така, започваме с 0-0 и първият град по азбучен ред:

Аликанте

От София до испанския град на дворци и божествени води има директни полети от две компании – WizzAir и Bulgaria Air. Летището е едно и също и ако решите да пътувате само с малък ръчен багаж, полетът ви ще излезе 60 лв. по-евтино. Но при равни условия, полетът на Bulgaria Air е с 27% по-изгоден и открива резултата.

Текущ резултат – Low-cost vs. Full Service 0-1

Междинен резултат – Low-cost vs. Full Service 0-1

Атина

Полетите до гръцката столица се обслужват от нискотарифната RyanAir и регулярните Bulgaria Air и Aegean Airlines. Цената на RyanAir дори с всички екстри е много по-добра, така че low-cost печели сигурна победа.

Текущ резултат – Low-cost vs. Full Service 1-0

Междинен резултат – Low-cost vs. Full Service 1-1

Барселона

Каталунската столица може да бъде достигната от София чрез услугите на три компании. И докато RyanAir дава малко по-ниска цена, тази на WizzAir е по-висока. Дори без екстрите има дати, на които low-cost полетите са по-скъпи от тези на Bulgaria Air.

Текущ резултат – Low-cost vs. Full Service 0-1

Междинен резултат – Low-cost vs. Full Service 1-2Реклама:

Booking.com

Берлин

Полетите до немската столица представляват дуел между Bulgaria Air и RyanAir, в който low-cost имат сериозна преднина. Резултатът отново е изравнен.

Текущ резултат – Low-cost vs. Full Service 1-0

Междинен резултат – Low-cost vs. Full Service 2-2

Брюксел

Мислехме да напишем нещо нормално тук, но… Bulgaria Air, вие нормални ли сте?! Цените до Брюксел и на трите дати са 687 лв., което прави най-високата средна и крайна цена изобщо в това сравнение. Две точки за low-cost.

Текущ резултат – Low-cost vs. Full Service 2-0

Междинен резултат – Low-cost vs. Full Service 4-2

Лондон

Лондон е най-оспорваната дестинация (три low-cost и две full service компании), като в нашия тест цените варираха между 55 и 396 лв. Като осредним нещата обаче, откриваме, че разликата между low-cost и full service е смешните 9 лв. (4% разлика). Ето защо резултатът е нулев, а кое е по-изгодно няма как да се определи за Лондон.

UPDATE: Оказва се, че от 2017 г. British Airways не предлагат безплатна храна за късите си дестинации (и подобно на Bulgaria Air и Alitalia имат и цени само с ръчен багаж, но в това сравнение са гледани винаги цените с пълен багаж). Тоест, крайната цена на BA става с 11 лв. по-висока при ползване на храна (272 + 11 = 283 лв.), което е отразено и в сметките горе. Това обаче не променя равенството.

Текущ резултат – Low-cost vs. Full Service 0-0

Междинен резултат – Low-cost vs. Full Service 4-2

Мадрид

Следва една испанска корида до Мадрид, където можете да намерите както много ниски (85 лв.), така и много високи (454 лв.) крайни цени сред low-cost компаниите. Но като сложим всичко на масата, все пак low-cost компаниите се оказват по-изгодни и излизат 3 точки напред в резултата.

Текущ резултат – Low-cost vs. Full Service 1-0

Междинен резултат – Low-cost vs. Full Service 5-2

МиланоРеклама:

Booking.com

Продължаваме към красивия италиански град на модата и операта, където състезанието е „двама на двама“. И макар различните компании да кацат на различни летища, което да вкарва разлика и в цените за трансфер до центъра, като ударим чертата, ползата отново е на low-cost компаниите.

Текущ резултат – Low-cost vs. Full Service 1-0

Междинен резултат – Low-cost vs. Full Service 6-2

Мюнхен

Ето един чудесен пример как тънките сметки в крайна сметка излизат криви. Lufthansa кацат на централното летище, докато low-cost компаниите кацат в Меминген, при това, в доста по-неудобно време. И като се сложи всичко на масата, low-cost дори излиза с левче по-скъпо. Ние не бихме се лишили от комфорта на Lufthansa за левче. Точка за full service.

Текущ резултат – Low-cost vs. Full Service 0-1

Междинен резултат – Low-cost vs. Full Service 6-3

Париж

Френската столица? Градът на любовта? Не и ако летите с WizzAir и кацнете в Бове, на 100 км от Париж. Ако летите с Air France, разликата в крайната цена след скъпия трансфер е отново левче, което не си струва неудобствата. И ако не бяха надутите цени на Bulgaria Air, full service щяха да спечелят точка. Но правилата са си правила, а и без голям багаж Париж излиза два пъти по-евтино с WizzAir. Точка за low-cost.

Текущ резултат – Low-cost vs. Full Service 1-0

Междинен резултат – Low-cost vs. Full Service 7-3

Рим

Вечният град може да бъде достигнат чрез четири компании и конкуренцията е голяма. Всички цени на RyanAir бяха 73 лв., а Alitalia предлага смешната цена от 63 лв., ако резервирате половин година напред за януари. Крайната цена на Alitalia също е по-ниска от тази на RyanAir и по нашите правила това означава две точки за full service.

Текущ резултат – Low-cost vs. Full Service 0-2

Междинен резултат – Low-cost vs. Full Service 7-5

Тел Авив

Не всички дестинации са на запад и най-големият град в Израел е един чудесен пример, до който можете да достигнете както с нискотарифната WizzAir, така и с full service компаниите Bulgaria Air и El Al, която отвсякъде си е „високотарифна“. И все пак, като осредним нещата, виждаме, че full service излиза по-изгодно с 4 лв. и много повече комфорт.

Текущ резултат – Low-cost vs. Full Service 0-1

Междинен резултат – Low-cost vs. Full Service 7-6

Франкфурт

За финал – още една немска дестинация, в която виждаме двубой между два символа – на висок клас (Lufthansa) и на ниски цени (WizzAir). Но се оказва, че ако сте достатъчно предвидливи, с Lufthansa може дори да ви излезе по-евтино 155 vs. 170 лв. А ако започнете да добавяте екстри на WizzAir, средната цена на Lufthansa става точно 100 лв. по-ниска. Финалната точка отива при Lufthansa.

UPDATE: Bulgaria Air също обслужва тази дестинация, но това някак ни е убягнало. За съжаление, няма как да я включим в класирането за Франкфурт, защото цените на билетите се изменят с минути и не би било коректно да гледаме настоящите цени с една седмица по-късно. Извън протокола, към дата 28.06 и трите цени на Bulgaria Air са 217 лв. + 17 лв. за трансфер = 234 лв. крайна цена, което дори е по-евтино от Lufthansa. Т.е. и със, и без Bulgaria Air получаваме:

Текущ резултат – Low-cost vs. Full Service 0-1

Междинен резултат – Low-cost vs. Full Service 7-7

Краен резултат: 7-7

Оказва се, че ниските цени на нискотарифните компании са само привидно такива. И числата го доказват. Да, ако сте студент, който дебне промоциите и няма нищо против да си вземе раницата и нищо друго, да стои гладен и свит на кълбо за няколко часа, след което да пътува още два часа до центъра на града, към който се е запътил, в повечето случаи low-cost компаниите са правилният избор. Но ако имате деца, повече багаж и планирате пътуванията си отрано, full service компаниите обикновено ще ви дадат същата, че и по-добра цена от low-cost алтернативите!

Крайният резултат го казва и без думи – няма универсално решение за най-изгоден полет, просто трябва да проверите всички опции и да го прецените…

Дано тази статия ви е била полезна. А ако възнамерявате да пътувате, може да прочетете какъв куфар да си вземете, както и да хвърлите око на нашите 12 съвета за пътуване с деца или 10-те ни съвета за почивка.

12 мнения за “Low-cost vs. Full Service: по-евтини ли са всъщност нискотарифните полети?”

 1. Много добри сравнения! И полезни. Благодаря!

  Един коментар само, относно България Еър. Тази мутро-фирма (ТИМ) не плаща реалните летищни такси. Това я поставя в доста не-пазарна обстановка, но мутрите това ги устройва. Повече детайли тук: Ryanair вече е подала жалба до ЕК заради дълговете на „България ер“ към „Летище София“

  В този смисъл, неслучайно България Еър е почти като low-cost.

  Разбира се, спрямо текущите пазарни условия, този материал е абсолютно верен. Така стоят нещата в България.

  Аз лично предпочитам *директния* полет в повечето случаи. И по-разумната цена. Но ако имам low-cost и „нормална“ авиокомпания, и двете с директен полет, обикновено отивам на варианта нормална авиокомпания, освен ако не е много голяма разликата в цената.

 2. За мен BulgariaAir си е low cost компания отвсякъде. Кетъринга е абсурден (сухи сандвичи и блудкаво кафе), мястото за краката е пренебрежимо по-голямо от на wizzair и поне от София излитат от същия терминал като RyanAir. В качеството на обслужването не съм забелязал разлика. Just my 2 cents. Иначе анализа е много полезен и задълбочен. Браво!

 3. Много добър анализ!
  Все пак равният резултат е малко подвеждащ.
  Ако човек иска да пътува до конкретно място, явно трябва да сравни вариантите конкретно за него. Low-cost не винаги е low.

 4. с малки изключения, лоу коста каца на същите летища като другите. Никой не е задължен да консумира в самолета. За 2-3 часа полети над европа нито от глад, нито от жаща ще умре човек. Защо на плаща кетъринг при всички положения?
  За какво му е на човек чекиран багаж от 25кг за един уикенд. Дори до 10 дневни пътешествия спокойно се оправям с раничката която се води ръчен багаж.
  Стойността на статията ви е 0. Жалко че си загубих времето да чета, а и да пиша това

 5. За последните две години имам сигурно над 70 полета, като 90% от тях са с нискотарифните, затова си позволявам да споделя моите впечатления.
  В статията е обърнато внимание на всички основни неща, които трябва да се вземат предвид при избиране и купуване на билет за полет с нискотарифна компания. Направено е много добро сравнение. Но! Изборът на летните месеци за сравнението вдига средната стойност на нискотарифните (през летните месеци и покрай коледно-новогодишните празници средната цена на двупосочен билет е в пъти по-висока от колкото през другите месеци). Освен това, самата идея за осредняване на данните за нискотарифните компании е погрешна, защото тъкмо от големите скокове в цените, нагоре – надолу, човек може да се възползва. Да, трябва много добро планиране на пътуването (предварителна информираност, избор на дестинация, момент на купуване, планиране на багаж и чекиране и т.н.), за да може да се използва възможността. За мен цената е определяща, защото нивото на кетъринга и обслужването на „нормалните“ компании много е паднало през последните години (още един пример: Австрийските авиолинии също изискват допълнително плащане на багаж; храната във всички самолети е ужасна – дали е сух сандвич или шепичка варен ориз с чери-домат, все няма да те нахрани). И да, това не е за всеки. Както се казва “ За всеки самолет си има пътници“ 🙂

 6. Статията е много полезна и доста обстойна. Благодаря. Съгласен съм с Дончо, че България Еър си е почти Low-Cost. Това, което предлагат като кетъринг не е нищо особено в сравнение с другите Full-Service компании, като например Air France.

  @Николай К – ами той автора си е написал, че е въпрос на лична преценка и избор с каква компания ще летиш. Ако си с деца, най-вероятно дори и за уикенд ще ти трябва повече багаж. Така че недей да омаловажаваш труда и времето на автора. Щом си стигнал до това да пишеш коментар значи все пак нещо ти е хванало вниманието в статията.

 7. Знаете ли защо за скъпи билетите за Брюксел? Защото все някой пътува за някоя ЕС институция… и БГ Ер просто печели мнооооооооого 🙂

 8. Съжалявам, но още от началото на статията личи, че не обичате нискотарифните компании и ще им дадете да разберат в сравненията. Абсолютно неприемливо е, че на абсолютно всеки човек при 2 часа път задължително са му необходими снекчета и питиета „on the house“ и това го пиша като баща на две деца, с които летях два пъти в рамките на десет дена този месец. За къси и средни разстояния тези услуги са напълно ненужни, след като ми товарят цената на услугата, за която всъщност плащам, а който не успее да си налее вода на летището или да си купи нещо за хапване сам си е виновен, сори. НЕ е толкова сложно да помислиш за това.
  КОЛКО багаж е нужен за 2-3 дена city trip, че задължително трябва да си взимам чекиран багаж? ОЩЕ повече ако пътувам със семейството. Така чекираме багаж, но САМО ЕДИН и ни е предостатъчно с един куфар и всичките ръчни. Пак повтарям – с 2 деца. Така разбира се цената на багажа се разпределя между пътуващите и общата цена остава пак ниска. При включения чекиран багаж няма как да разпределиш цената между заедно пътуващите, защото тя се плаща от всеки – без значение дали 3годишното ти дете ще има 23 килограмов куфар или не.
  Забравихме да споменем и че повечето „full-service“ авиолинии предлагат вече АБСОЛЮТНО същите тарифи с включен само полет и ръчен багаж. Защо ли?

  Ryanair от миналата година е най-голямата европейска авиокомпания и ще продължават да растат. Дали е случайно?

  Накрая – за да има поне малко по-висока стойност „проучването“ трябва да се повтори поне още десет пъти. Генерални заключения с 5-6 дестинации са смешни.

  Поздрави

 9. Няма смисъл от краен резултат и извода към него, защото може да заблудите някой.
  Избора на превозвач е сложен процес, който трябва да се съобрази с много фактори, за да се определи цената. А всичко е строго индивидуално, кой с деца, кой с едно, кой с две, кой за 1 нощ, кой за 7, кой през лятото, кой през зимата, кой в Берлин, кой в Лондон – твъдре много показатели, за да се спрем на положението „при равни други условия“.

  Благодаря много за анализа, моята поука 🙂 е проучи всички възможно варианти, пресметни за конкретния случай, и избери този, който ще е най-благоприятен за семейството. Понякога това няма да е по-ниската цена, друг път няма да е по-високата цена.

 10. На нискотарифните компании проблемът дори не е в храната, мястото за крака и багажа, че даже и в цената, а в това: https://www.theguardian.com/business/2016/jul/29/flydubai-flight-records-the-leaked-documents

  Тоталното изцеждане на екипажите, за което алармират постоянно авиационните синдикати, което е опасно за сигурността им е огромния проблем. Смятам, че тази дивотия скоро ще приключи и трябва да приключи.

  http://avherald.com/h?article=49de3dbc

 11. Благодаря ти за този коментар, Деси! Абсолютно съгласен съм с теб – за да летиш евтино, трябва да знаеш от какво имаш нужда, както и да „издебнеш“ правилните полети. Full Service компаниите също имат яки промоции, така че моят извод е, че по-скоро трябва да се проверяват всички варианти, опции и промоции.

 12. Чета и плача заради всички пътуващи с нискотарифните, дето гладни, жадни и свити на кълбо издържат по 2 часа полет!
  Втф, вие сериозно ли? 😀

  Статията може да е занимателна (от гледна точка на създаването й), но в никакъв случай не е полезна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *