Хартиен vs. Електронен билет за градския транспорт

… и защо като любител на технологиите предпочитам добрия стар хартиен билет.

Напоследък често пътувам с градския транспорт. Месечната карта не ми е нито удобна, нито изгодна, но пък талоните за по 10 пътувания ми вършат чудесна работа. Защо обаче използвам хартиените носители, а не високо технологичната пластмасова електронна карта. Ами ето едно пряко сравнение:

Цена на носителя (еднократно):
безплатно 2,00 лв.
Цена за 10 пътувания:
8,00 лв. (0,80 лв. за пътуване) 8,00 лв. (0,80 лв. за пътуване)
Важи в автобуси:
да не
Важи в тролейбуси:
да да
Важи в трамваи:
да да
Важи в метро:
не не
Важи за превоз на багаж:
да не
Може да се купи/презареди:
навсякъде само от специализираните пунктове

А сега да видим какви са ползите за компанията за градски транспорт:

Първоначални разходи:
за хартия, воден знак, нарязване и лепене на талоните за пластмасов носител, които обаче се заплащат от клиента
Презареждане на 10 пътувания:
за хартия, воден знак, нарязване и лепене на талоните реално няма разходи
Може да се получи ценна статистика за пътуващите и натоварването по спирки:
не да
Може да се получи ценна статистика за пътуващите и натоварването по дата и час:
не да
Може да се преотстъпи на гратисчия:
талон No. 10 не
Може да се фалшифицира:
лесно трудно

Както може би се досещате, пътуването с електронна карта би следвало да е по-евтино от това с хартиено билетче. Да, ама не…
За сравнение, в Лондон собствениците на Oyster card пътуват много по-евтино от тези с нормален билет. Защо тогава в София пътуването с подобна карта е по-непрактично и дори по-скъпо, ако се има предвид първоначалната цена?

Не разбирам…

15 мнения за “Хартиен vs. Електронен билет за градския транспорт”

 1. Електронните карти важат в автобусите, просто няма чекиращи устройства. В метрото също. Или аз не съм те разбрал? 🙂

 2. Излгежда, че е непратктично отгледна точка на възможности за ползване. Не мисля, че е по-евтино за СКГТ, тъй като ИТ инфраструктурата коства пари и подръжка. В Копенхаген цената е една и съща за хартиен и електронен носител (макар и сравнително отскоро да има таз възможност). Освен това има и SMS разплащане.

 3. Като няма чекиращи устройства или те не работят, си длъжен да перфорираш хартиен билет, иначе все едно си нередовен пътник.
  Колкото до метрото, там има електронни карти, които са втори вид, т.е. „специални“ са и важат само в метрото, в случая не визирам тях.

 4. eii nai-posle da napishesh neshto nowo… ot kak go razdawash shef, neshto spria s blog-a.. nebiwa taka, nebiwa… shte si izgubish chitatelite 🙂

  a za kartite.. slo#na rabota… IT infrastruturata si struwa kinti… ama towa se amortizira…. samo deto w bg neshto ne obichat da amortizirat za w badeshte ami narapwo derak ko#i :)…. znae li chowek…. wsichko e wazmo#no 🙂

 5. Електронните карти за брой пътуване не важат за автобуси и тролей – но картите за един месец си важат (просто не я чекираш). Аз ползвам карта за цялата градска мрежа – поименна със снимка 50лв (в случай, че я загубя ще ми се преиздаде нова), ако е без снимка е 60лв и тогава може да се преотстъпва на други лица.
  Има едно голямо „НО“ – електронните карти са неудобни! Държа картата си в портфейла или в бадж заедно с картата за офиса – почти всеки ден когато допра картата до устройството апаратът запищява неистово и му отнема около 30 сек да се съвземе. И така 1-2-3 пъти. Бабите ми изчитат едно конско тип „ама как не ви е срам, да се опитвате да се возите без пари, купете си билет“, а аз просто искам да чекирам едномесечната си карта.
  И факта, че устройствата са точно до вратата в повечето случаи създава проблеми, тъй като всеки на влизане се чекира и се получава опашка на вратата.
  С картата пътуването ми струва за 22 работни дни и 2 превозни средства в посока – 56ст. По-изгодно е от личен автомобил или маршрутка.

 6. Когато сменяш две линии наистина си струва, но иначе няма никакъв смисъл…

 7. ЕЕЕЕЕЕЕЕЕ! Как да няма смисъл?? Не замърсяваш околната среда. Не се хабиш да търсиш място за паркиране. Това последното и в двете посоли. Не ти трябва винетка; застраховка; каско; ГТП; нови гуми (пак! какво им става по дядолите?!) и тунджа, че и тя е с пари.
  Разбирам да ходиш с колело и да го броиш за алтернатива. Другото си е ентропия.

 8. @Петър
  Аз съм с най-масовата електронна карта за всички линии, която не е за брой пътувания, и си я ползвам навсякъде. Ама абсолютно навсякъде. В автобусите никога не дупча билет, проверявали са ме многократно (всеки ден с автобус до работа) и никога не съм имал проблем. Не знам къде си го прочел това за перфорирането на билети, но аз съм емпиричното доказателство, че нещата не стоят точно по този начин. 😉

 9. Това е така, но не важи за картите с брой пътувания по очевидни причини. Разликата между двете е като тази да влезеш с карта и да влезеш с билет, който не си продупчил.

 10. Хартиения билет ще изчезне след време, а пластмасовите карти ще еволюират… Всичко отива на по-зле, има чар в хартиените билетчета.

 11. Електронната карта с предплатени билети е в пъти по-изгодна. Сигурно и доказано. Какво се случва ако имаш електронна карта и се качиш на трамвай или тролей? Чекираш се на жълите валидатори. А ако пропуснеш? Вариант 1: идва контрола, подаваш картата, те ти я минават на техните устройства и естествено виждат, че си порпуснал да се чекираш. Най-лошото, което може да се случи е да ти отнемат един билет. Защото съгласно наредбата на СО глобата за нечекиране е … 1 лев. Вариант 2: не се качва контрола, и ти си оставаш със същия брой билети в картата. какво се случва, ако си с хартиени талони и се качиш на превознао средство, всички знаем. И като пропуснеш да си продупчиш билет и те спипат. Глоба 20 лева. И червене и разправии. Не благодаря. В пъти по-евтино ми излиза с електронна карта. Имам една позната от една година е с такава карта и има още 5 билета в нея. А все се вози на трамвай.

 12. Сравнението е на база хора, които си плащат честно за услугата, която получават, а не за възможните „тарикатлъци“…

 13. Далеч съм от мисълта да подстрекавам към возене гратис, но дори и веднъж да забравиш да си продупчиш билет и те хванат за зла беда, е 20 пъти по-изгодно да си с електронна карта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.