Виртуалният офис на КАТ

Вярвате или не, от днес КАТ имат виртуален офис…

Засега имаме:

1. Справка за невръчени актове (от видеокамери), която не работи съвсем читаво. Вместо простичко съобщение в стил „нямате актове“, показва празна таблица. Може да правите по една проверка на ден, така че не можете от един акаунт да видите своите нарушения и тези на половинката си, например…

2. Вместо да чакате на опашка, вече има live уеб-камери към таблата с опашките на КАТ. Нямам никаква идея защо трябва да се предава Live предаване с подобна картинка:

вместо просто да виждате дори и от най-простото устройство:

B318   10

B317   10

B316    9

Това е все едно вместо да отпечаташ копие на документ,  да снимаш документа, да отидеш до фотото и да извадиш снимката… Но е по-добре от нищо.

3. Секция със съвети и важна информация… Не знаех примерно, че ако те блъсне неизвестен шофьор, може пак да се предяви иск и да ти изплатят обезщетение от Гаранционния фонд. Виж тук.

4. Видео със социални реклами и любима песен, за която бях писал преди доста време.

Накратко, виртуалният офис на КАТ никак не е съвършен, но е една добра стъпка напред, така че аз смело поставям сайта в категория „това да“.

Насочвам ви към сайта и песента…

Вижте i-KAT.org

… и шофирайте внимателно!

8 мнения за “Виртуалният офис на КАТ”

 1. Сайтът е собственост на фирма, която няма нищо общо с КАТ. В резултат на това няма как да бъде свързан смислено със информационната система на КАТ – българската администрация публични данни не признава. Затова и забележките ти 1. и 2. се причиняват от опит за заобикаляне на горното ограничение.

 2. Адаш, не съм съгласен… Не съм и очаквал полицаите да седнат с униформите и да почнат да програмират, но виж сайта на НАП, примерно. И там се работи с лични данни… Не е ядрена физика да покажеш съобщение при празна заявка. Това с таблата е малко по-трудно, защото е нужна интеграция с друг софтуер, но при условие, че в момента има успешни опити за разпознаване на електрически импулси от човешкия мозък, едно информационно табло не би трябвало да бъде проблем… Аз пак да кажа, че за мен това е важна крачка напред за КАТ като институция, а техническите проблеми са, за да бъдат решавани… нали от това се храня и аз…
  Ако добавят и онлайн плащане на глоби, ще е още по-добре и съм сигурен, че корупцията ще падне…

 3. Не ме разбра :
  1. Сайта на НАП е собственост и се управлява от НАП като организация ( то е ясно, че не са си го писали те ). Сайта i-kat.org е собственост и се управлява от някой си Минко Лазаров, управител на фирма Technical-Solution. Ти би ли си дал на г-н Лазаров личната карта, ако го срещнеш на улицата ?

  Иначе е похвално за г-н Лазаров, че се опитва да направи нещо *въпреки* КАТ, но решението май е за публикуване в thedailywtf.com

 4. Само не разбрах от къде мога да си правя справка? Нещо този сайт го е хванало слънцето

 5. Информацията, която получавам от сайта безплатна ли е или се дължи нещо после ?

 6. Зависи как си карал(а) преди това и дали са те хванали 🙂 Шегувам се, справките са безплатни.

 7. Сайтът е „стар“ – мисля, че от две-три години. Обществената поръчка беше спечелена от фирма, която е създадена малко преди самата поръчка. Административния им панел имаше SQL injection проблем до преди два месеца, но успях да го рапортувам (заедно с гневно писмо относно останалите простотии). Виждаше се паролата на базата данни, можеше да се логнеш (но вътре все още нямаше нищо „оперативно интересно“… т.е. въобще нямаше нищо :))

  Изглежда нещата все пак са се разсмърдяли вътрешноинституционално и сега се раздвижиха с проекта, та реализираха още малко нови функционалности. Гротеска… Едни хвърлени на вятъра пари на дакъкоплатците…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *