Работодатели, един SSD диск може да Ви спести 9504 лв.

HDD vs. SSD

Преди няколко седмици, Вики и Симеон събориха лаптопа ми от масата. Хард-дискът ми изгоря и си купих SSD диск. Оттогава като че ли съм им по-скоро благодарен, отколкото ядосан за белята – SSD е истинска благина и на всичкото отгоре излиза по-евтино от нормален хард-диск. Сега ще Ви обясня и защо в крайна сметка скъпото излиза евтино (и дори няма да включвам в сметката рискът от счупване на въртящите се елементи).

По актуални цени, нещата започват така (приемам, че за служебен компютър:

Нормален HDD 500 GB: 110 лв.

SSD диск 500 GB: 550 лв.

Първоначално класиране SSD vs. HDD: – 440 лв.

Но…

SSD хаби по-малко ток!

Нормалният HDD консумира 8.5W, докато SSD е под 0.5W. Това е безценно за загряването на компютъра и батерията на лаптопа (което е основното предимство), но аз ще игнорирам този факт. И ще оставя само изчислението за консумация от 220 работни дни по 8 W разлика по 8 часа на ден в продължение на 5 години и ще спестите около 15 лв. от ток.

Междинно класиране SSD vs. HDD: – 425 лв.

Нека сега приемем, че един човек, работещ с компютър има заплата от 1000 лв. По данни от няколко сайта, имаме среден трафик от 2.52 GB на ден. При 6 GB/sec, при SSD можем спокойно да игнорираме изхабеното време. Но при HDD губим около 42 минути на ден чакайки нещата да се заредят. Но нещата всъщност са още по-бавни, защото правим достъп средно до 1622 обекта (Nielsen Online), което при SSD е 0.08 ms, а при HDD 7.14 ms. Тоест 7.06 ms на обект. или около общо 11.45 секунди забавяне при зареждане на приложения, нов сайт и т. н. При 428 клика на ден (Prof. Fenian at Cornell University) средно, дори само 10% от тях да налагат подобоно зареждане, това са над 8 изгубени минути. Няма да добавям рестарти, запис на файл и т. н. Човек е ефективен около 6 часа на работа, от които прекарваме 50 мин. в чакане на бавния HDD. При заплата 1000 лв. на месец (6.25 лв./час), ние губим 50 мин. или 5.21 лв. на ден!!! При 220 работни дни и 5 години, това са 5729.16 лв.!!!-425

Междинно класиране SSD vs. HDD: 5304 лв.

Но това не е всичко! Доказано е (gomez.com, akamai.com), че дори 1 секунда забавяне намалява продуктивността със 7%. При това положение, с гореспоменатата заплата се губят допълнително 4200 лв. за периода от 5 години. В крайна сметка, SSD ще ви спести толкова време и нерви, че измерено в пари получаваме

Крайно класиране SSD vs. HDD: 9504 лв.

Е, работодатели (особено вие в IT сферата), все още ли мислите, че не си струва служителите ви да имат  SSD диск)?

6 мнения за “Работодатели, един SSD диск може да Ви спести 9504 лв.”

  1. Няма недвусмислена формула, която да преобразува похабеното време в пари, това винаги е спекулативно. Така че това, което правиш, се нарича „разрешаване на когнитивния дисонанс“. Не е изгодно да живееш с мисълта, че си претърпял 2 загуби – една заради децата, и втора, заради повечето похарчени пари. По-изгодно е да изтълкуваш нещата по изгоден за теб начин.

  2. Че няма недвусмислена формула съм съгласен… точно затова разсъждавам песимистично, но потенциалните ползи може да са много по-големи. Иначе наистина не е лесно да се измери, но ти гарантирам, че пести много време. А времето е пари, както е казал народът.

  3. HDD има гаранция 3 години, а SSD 10. Следователно е по-надежден.

  4. Дайте да игнорираме мисълта за пари. Нека го рагледаме малко по човешки. От почти две години ползвам SSD. Пробва ли човек машина с такъв диск просто НИКОГА няма да седне пак на обикновен. Всичко става с изключителна лекота и бързодействие. Дори да не смятаме времето в пари, това бързодействие прави потребителите щастливи (изключвайки тези в държавната администрация). А усмихнат и доволен от машината си служител е по-важно от сметката в пари. Спестеното време все ще му се намери какви задължения да се вмъкнат в него.

  5. @Христо, все още не съм видял ssd устройство с такава гаранция. Доста често купувам ssd за лаптопите и всичко на пазара е с 3 години максимум. Не знам, от къде е твоята информация но ако ми намериш такива ссд-ита ще ги изкупя всичките 😀
    И още един мит, че ssd са по-надеждни от стандартните твърди дискове. За това повече могат да разкажат колегите на 4-ти километър, които от години възстановяват данните на развалени hdd, но нито един ssd. Твърдия диск ако тръгне да си заминава и натрупва бад сектори това му се отразява на работата и има как да се вземат превантивни мерки да се спаси информацията. За сметка на това много „щастливи собственици“ на изгорели ssd знаят, как то умира внезапно и безвъзвратно и няма шанс за оздравяване. И въпреки това ssd на лаптоп или компютър е прекрасно и го препоръчвам с 2 ръце. НО! Винаги и само за операционна система, инсталирани програми и настояща работа с файлове. Всички важни неща съхранявайте само на HDD дискове в райд с минимум настройка Raid1 и още едно копие на външен диск.

  6. SSD само като диск за ОС и бутващ, и M2. Всичко друго на един стандартен диск (7200 по възможност) и/или на външен диск.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *