Обозначаване на катастрофа

Тази сутрин ще изпреваря всички медии с новините за катастрофи и ще ви кажа, че само преди час в най-близкия до София тунел на автомагистрала „Хемус“ микробус се вряза в една от стените на тунела.
Казвам го преди медиите, защото бях една от следващите микробуса коли… Няма да разказвам подробности, защото това, което искам да припомня на всички шофьори е как се действа при подобна ситуация.
Това е, което аз съм запомнил, ако пропускам нещо, ще се радвам да ме допълните:
1. Най-важното е да осигурите собствената си безопасност… Верижна катастрофа не ви трябва. Затова спрете колата встрани и накарайте всички пътници да слязат.
2. Убедете се, че няма взривоопасни и отровни вещества… Ако е така, подсигурете се по подходящ начин.
3. Паркирайте автомобила перпендикулярно на аварийни (виж картинката вдясно), така че да не стане верижна катастрофа… Сложете го на достатъчно разстояние от катастрофата така, че да се вижда отдалеч.
4. Поставете триъгълника от другата страна на платното, за да не се блъснат насрещните.
Ако имате два триъгълника (като мен), можете да поставите втория триъгълник пред вашия автомобил, за да сте сигурни, че идващите автомобили ще го забележат и няма да се врежат в него.
5. Ако междувременно не сте се обадили на Бърза помощ / Полиция, крайно време е да го направите.
6. Вече можете да се заемете с оказване на първа помощ на пострадалите, ако не сте си проспали курса в БЧК.
Всичко това може да ви изглежда много дълго, но ви гарантирам, че отнема не повече от минута, ако запазите самообладание… Всъщност… дано не ви се налага!
Между другото, останах впечатлен от бързината, с която реагираха полицията и бърза помощ!

4 мнения за “Обозначаване на катастрофа”

  1. Ако све в тунел – гасим мотора. Препоръчително е за всички, чакащи в закрити пространства.

  2. Също в тунел забравете за всякакви звукови сигнали. За собствениците с по-мощни аудио системи в колата – задължително намалете звука и никакво използване на клаксон (има ги и такива…)

    А Петка, ти това ли направи?

  3. Не, аз имах по-важни задачи от това да използвам клаксона си.

  4. Мисля, че според правилника триъгълникът трябва да се постави на 30м. извън населено място и на 100м. по магистрала и автомобилен път.
    А, и едно супер важно уточнение. Трябва да се провери дали в катастрофата не участва автомобил, превозващ опасни товари.
    Ако е така, при обаждане в полицията трябва да се съобщи вида на опасния товар, който се състои в един номер в горната част на съответната обозначителната табела на автомобила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.