Издаване на задграничен паспорт на бебе

По случай именния си ден (11.11.) Вики си има задграничен паспорт, така че стига да е с двама ни, може да напуска България когато си реши…

Понеже в последно време много се говори за личните документи, бързаме да ви зарадваме – опашките доста са понамалели, а и (не знаем дали принципно или само в нашия случай) когато видят малко бебе, хората като цяло отстъпват ред.

Ако и вие сте родители и възнамерявате да вземете хлапето си с вас в чужбина, трябва да му издадете задграничен паспорт. Самото издаване протича на три етапа:

1. Адресна регистрация в общината.

Преди да преминете към подаване на заявление за паспорт, трябва да се направи адресна регистрация на детето в общината. Нужно е:

1. Акт за раждане на детето.

2. Да заплатите съответната такса (не повече от 5 лв.)

3. Единият родител с личната си карта да заяви адресната регистрация на детето. Ако адресите на двамата родители са различни, детето се регистрира на адреса на майката, така че съветът ни е тази стъпка да се извърши от нея.

Получавате бележка за постоянна адресна регистрация на детето. Цялата процедура отнема 15-тина минути без чакането на опашка.

2. Подаване на заявление за паспорт в районния участък на МВР.

Това е частта, свързана с най-много бумащина и най-много чакане, така че се въоръжете с търпение и следните документи:

1. Акт за раждане на детето – оригинал и ксерокопие, което остава в МВР.

2. Бележката за постоянна адресна регистрация от общината (етап 1)

3. Документ за платена такса (10 лв. за обикновена поръчка) – в  по-цивилизованите районни има възможност да си платите и на място.

4. Личните карти на двамата родители. Присъствието на двамата родители също е задължително!

Заявлението се попълва на място на самото гише и се подписва лично и задължително под зоркия поглед на съответния служител на МВР. Ако имате претенции за изписване на името на латиница (както в нашия случай – искахме „Victoria“ вместо „Viktoriya“), отбележете го в заявлението – това е единствената ви възможност да го направите, после става много сложно.

Детето се снима също на място, като родителят трябва да го държи в поза „раждането на Симба“ (виж картинката).

Получавате талонче с номера на заявлението и датата на получаване. Цялата процедура отнема около 30 минути, без да броим чакането на опашка.

3. Получаване на документа.

Това е най-лесната част, още повече, че цивилизовано можете да проверете дали документът е издаден и готов за получаване ето тук:

http://nld.mvr.bg/nld/nweb.nsf/fVerification

След като получите потвърждение (обикновено доста преди посочената в талона дата), можете да отидете и да си вземете паспорта от паспортната служба. Нужно е да отиде само единият родител с талончето. Цялата процедура отнема по-малко от 5 минути без чакането на опашка.

Полученият паспорт е с валидност 5 години.

Да се пази на сухо и проветриво място. Да се използва с удоволствие и мярка 🙂

74 мнения за “Издаване на задграничен паспорт на бебе”

  1. Честито. Искам само да вметна: който е твъдял и е искал да впише името като Viktoriya заслужава да бъде публично напляскан за непознаване на правилата за танслитерация и на закона за транслитерация. Да, ‘я’ се транслитериа като ‘ya’ навсякъде ОСВЕН в случаите когато е ‘ия’ в края на думата – Sofia, Silvia, но – Obelya…

    http://bg.wikisource.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD_%D0%B7%D0%B0_%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0

    ‘Чл. 12. (1) Длъжностно лице, което не изпълни задълженията си по този закон и предписанията на длъжностните лица по чл. 10, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с глоба от 100 до 400 лв.’

  2. Дам, и аз като носеща съответното име едно време мрънках, че не искам да съм Silvia (по новата транслитерация на „любимия“ ми министър Ники Василев, която е обяснена по-подробно от yradunchev), а Silviya – за щастие аз съм от щастливците, издали си за първи път паспорт / лична карта преди неговите безумия.
    Тоест във вашия случай не е ясно дали са ви уважили искането името на Вики да е както вие си поискате, а не по „законния“ начин, понеже то е по „законния“ начин – вашия опит по никакъв начин не доказва на практика дали наистина чекчето работи 🙂

    Иначе – честит паспорт на Вики, да си го ползва със здраве и по предназначение, че и вие двамата покрай нея (по задължение :)) – може пък да ви изненада с екскурзия зад граница за следващия си имен ден :))

  3. Силвия, ясно е, че са го уважили – виж снимката в началото на поста…
    При нас така или иначе има разлика дали Виктория да се изпише с „K“ или с „С“ в средата. Ето защо не си спомням какво беше предложението – Viktoria или Viktoriya, но си спомням друго – транслитерацията беше генерирана с компютър, така че дори да не е съответствала на Наредбата, по-скоро би било бъг, отколкото грешка на служителката. Всъщност, вярвате или не, и при двете ни посещения в паспортна служба на МВР-Красно село, служителите от полицаят на входа до служителката, приемаща заявления бяха изключително мили и учтиви, което ми остави приятно впечатление.

  4. за C и К (пък и за iya vs. ia)- в случая има пак изключение от правилото – по правило ‘к’ се транслитерира в ‘k’, но – във вашия случай става дума за име на историческа личност (Queen Victoria ако не е историческа личност, то не знам кой е), така че името се изписва така както се изписва в оригинал с латински букви.

    Силвия, закона за танслитерацията е хубаво нещо. Правила за транслитерация винаги е имало определени от БАН, но никой не ги е ебавал. В резултат на което моята фамилия се изписва по документите ми като Radunchev, но фамилията на първия ми братовчед е изписана като Radountchev – защото на някой му е хрумнало да използва ФРЕНСКО изписване на фамилията му?!?! И сега все едно изобщо не сме роднини. Така че е хубаво да има закон, за да се уеднаквят нещата, а не всеки да изписва както му се струва правилно на него или както му изглежда по-красиво 🙂 В някои случаи неправилно изписано име може да доведе до сериозни последици и неприятности – и то само защото ти си настояла в документа ти да пише Silviya, но чиновника в учреждение Х е запознат със закона и е изписал името ти както трябва – Silvia – и хоп несъответсвие, ходи доказвай че Silviya и Silvia е едно и също лице. Ще ти се стъжни живота от бумащина.

  5. Iffi, отпечатъци не и взеха. Предполагам след време вече за лична карта ще се наложи.

  6. Те за лична карта не взимат, само за пасторт, та затова ми стана интересно 🙂

  7. Онази вечер на вратата се звъни. Отваряме – полицай с малко момче. Полицая пита: Познавате ли това дете? …след кратк разговор стана ясно, че момчето живеело на горните етажи, техните му правили задграничен паспорт и това било част от процедурата. Накара ни да попълним декларация, че познаваме това дете и така…Странно ми се видя. И на него му се видя странно че не познавам детето, ама…как да му обясня че се прибирам вкъщи по тъмно и излизам по тъмно 🙂 „Лошите“ да не се точат, имам си голям мечок-пазач вкъщи 😀

  8. За никаква историческа личност не става дума. Става дума за името Виктория което според правилата за транслитерация на латиница е Viktoriya. За радост, като става дума за име на човек, законът за транслитерация е само препоръчителен. За име на град обаче е задължителен. Аз съм от град „подвеждане“ – http://sa.dir.bg/cgi/sabig.cgi?word=ruse&translate=Translate&encin=windows-1251&encout=windows-1251
    Sofia и Bulgaria са единствените изключения от правилата. По „исторически“ причини. Така било прието от всички отдавна. Макар че за София съм склонен да споря, защото по времето, по което Русе са го изписвали като Rousse и Rustschuk от векове, за София никой не е бил чувал.
    Доколкото ми е известно, отпечатъци се вземат само на пълнолетни лица.

  9. Само една малка бележка по следната точка:
    2. Подаване на заявление за паспорт в районния участък на МВР.
    -> 2. Бележката за постоянна адресна регистрация от общината (етап 1)
    Най-добре да се даде копие, а не самата извадена бележка, защото за всяка следваща употреба на въпросната бележка ще трябва пак да се мине през етап 1. Поне това е валидно за пълнолетни хора, не зная дали на няколкомесечно бебче биму се наложило да ползва другаде въпросната бележка 😀

  10. Права си, но ако имаш лична карта с въпросната адресна регистрация, не виждам смисъл от някаква бележка… Но най-добре да си на принципа „ако е възможно, давай копие, а не оригинала“.

  11. Пешко, дъщеря ви официално е първият човек, който изглежда добре на снимка за документ! Целувам ви и тримата! :*
    🙂

  12. И не забравяйте да си върнете паспорта след изтичане на неговата валидност. Това трябва да стане до 3 месеца. За отпечатаци трябва да има 12 години.

  13. Аз искам да попитам – поради каква причина е задължително присъствието и на двамата родители? Имаме брак с мъжа ми, на него , меко-казано, му е почти невъзможно да отсъства от работа, няма ли начин да се избегне неговото присъствие?

  14. Елица, гледай този филм: http://www.imdb.com/title/tt0104090/
    Накратко, става въпрос за следното: според законите на Йордания, бащата взима попечителство над детето след навършване на определена възраст. Във филма става въпрос за едно отвлечено от баща си момиченце, за което майката дава какво ли не, само и само да си го върне. За да предотвратят подобни неща, властите (и то не само в България) искат присъствието и на двамата родители при издаване на паспорт и напускане на границата. Естествено, 99% от случаите не са такива, но пред закона всички сме равни… Иначе мисля, че може и с нотариално заверено пълномощно да стане. Поздрави!

  15. zdraveite.ami iskam pomo6t:da6terja mi Leticia e rodena v Madrid.imam bileti za 9 yuli da patuvame na Lom za 20 dni.imam ve4e izdaden akt za rajdane na deteto izdaden ot ob6tinata v Lom(originala).na biletite e izpisana s Ispanskoto ime Leticia.ako v pasportnata slujba mi napravjat imeta da stane Leticiya az kak 6te se varna.moje li da si ostane sa6toto ime?i drugo:ima li barza pora4ka za bebeta?
    mnogo blagodara

  16. Привет, Ивайло! Ако искаш името на дъщеря ти да се изписва като „Leticia“, следва така да пуснеш заявлението в полицията. Още от самото начало им обясни, че искаш да е така, още повече, че имаш билети на това име. Едната от поръчките не може да се извърши, не съм сигурен дали бърза или експресна, най-добре провери на място. До 9 юли имаш доста време, така че не би трябвало да ти е проблем.

    Ако пък предпочиташ да се изписва „Leticiya“ в паспорта си (което не вярвам), можеш да промениш името на пътника върху билетите, струва между 20 и 50 евро според авиокомпанията.

  17. zdrAveite iskaM da popitam iskam dA iskaram na du6terqmi zadgrAni4en pasport tq e nA 11 meseca dokolkoto znAm iskat i dvAmatA roditeli pri izdavaneto na pasport no sled kato mujut mi e v zatvora kak 6te stane tova ne6to

  18. Az zivea f London imam sin 2 meseca,deteto go registrirah v Blagoevgrad no nema pasport za da patuva,imam EGN no kakva e procedurata I za kolku vreme ce mi go dadat pasporta Od posolstvoto f London?

  19. Поздравления за блога. Беше ми необходима точно такава информация- точна, кратка и ясна. ПОздравления още веднъж.

  20. A ako ba6tata e v 4ujbina i imam dokument , 4e pravata za deteto sa si v men i imam pravo da izvejdam du6terq si 20 dni prez godinata bez suglasieto na ba6tata , bez da e posochena data , ima li 6ans da si izlizam s deteto izvun BG , ako izvadq pasport ?!
    pozdravi !
    Kristiyana

  21. Правилно ли разбирам, че документите за паспорт на дете се подават по постоянен адрес (лична карта) на майката?

  22. iskam da popitam i molq ako mojete da mi odgovrite vednaga razdelena sum s muja mi i nqmam 18 na 17 sum i tudi kaot deto e na moe ime moje li da q iskaram ot bugaria ina4e imm palnom6no ot roditeli za mene a iskam d aotida na gosti

  23. Според мен най-важното е чие е попечителството на детето. За съжаление не можем да ти отговорим, но можеш да намериш повече информация тук: http://www.mfa.bg/bg/pages/view/1639 (има и телефони за консултация)

  24. Благодря ти, много точно и ясно обяснение!!!!Голяма помощ!6++++++

  25. И аз да благодаря за систематизираната и полезна информация в блога ви. И аз искам да добавя нещо. Преди седмица вадихме паспорт на малкото. Извадих и бележка за адресна регистрация от общината. Струваше 2 лв, но това е само удостоверение, а не адресна бланка, уточнявам. В полицията казаха, че не е необходимо никакво удостоверение от този тип, след като майката представя валидна лична карта с постоянен адрес. Детето се записва на него автоматично. Ако майката в момента си сменя личната карта и адреса, тогава вече може да извади и на детето такъв документ, за да удостовери новият си адрес.

  26. Здравейте и от мен! Предстои ми същата процесдура, но чух че изискват и снимки на бебето – че ако не стояло мирно, да се дадат хартиени. Това вярно ли е? И друго ако знаете – по повод на адресната рег-я – моята е при майка ми, но живеем на квартира. Съответно никой от блока на майка ми не е виждал бебето… и ако ходи някой да пита дали го познават, няма да има такъв човек. Кво ще правим тогава? Мерси много за отговора

  27. Ако родителите на детето нямат брак, бащата е гей а майката лезбийка, и детето е на 1 и половина при пътуване извън страната и двамата ли трябва да са с детето?

  28. Ако питаш сериозно, има значение кой какви родителски права има в случая. А ако се лигавиш, зависи дали детето е момче или момиче!

  29. По първия въпрос – няма проблеми със снимката на бебето: ние направихме 5-6 опита, докато се получи добра, но служителите бяха много любезни и търпеливи.
    По втория въпрос – не мисля, че има причини да се притесняваш: детето си е твое, а те от това се интересуват в крайна сметка (да не се получава незаконен трафик на деца).

  30. Напълмо сериозно питам. Аз съм бащата, податнах на Вашия блог. С детето не сме излизали извън България. И двамата имаме родителски права, нямаме брак, тоест въпросът ми е свързан с пребиваване извън страната на деца с родитители без брак. Неависимо от сексуалната ориентация на родителите си. При положение че България е член на ЕС, при пътуване до страна членка, това за пътуване извън България ли се води. Имаме приятели в Мексико и за там ни трябва паспорт, за ЕС не знам.

  31. Да, води се пътуване извън България и докато детето не навърши мисля 16 години, е необходимо разрешение и от двамата родители (освен ако не пътуват лично с детето). Т.е. имаш следните варианти:
    1. Детето пътува с двамата родители – освен паспорти, друго не ви трябва (добре е да имате и копие от акта за раждане, защото в паспорта на детето не пише кои са родителите, макар че може да се провери в системите на полицията).
    2. Детето пътува с единия от родителите – трябва ти нотариално заверено писмено съгласие на другия родител – отнема под 5 лв. и под 15 мин. при повечето нотариуси.
    3. Детето пътува с трето лице (например на екскурзия или състезание с учителя) – необходимо е съгласието и на двамата родители в писмен вид и нотариално заверено.

    Семейно положение, сексуална ориентация и кога за последен път родителите са яли боб са абсолютно без значение!

  32. задължителен ли е брака когато се напуска страната от тримата(майката,бащата и детето)?

  33. zdraveite iskam da popitam mojeli dase pravi b1rza por14ka za 4arven pasport za dete na 5 godini kato se ima na predvit 4e e p1rvi pasport moliqvi za informa4iq za6toto e spe6noo sega v kraiq na mese4a 6te patyvam za bg a jiveiq v 4yjbina ostvaix deteto si pri maikasi i niqma kak da ostana v bg iskam da znam imali niqkak1v na4in dase pesti i vreme i nervii s saprygami 6te otivame sega damy izdadem 4arven pasport no se 4ydiqq mojeli dase pravi b1rza por14ka za6toto mn xora mi kazaxa 4e ne stavalo ne po malko ot edn mese4 moliqvii pi6ete mii spe6no eee

  34. Доколкото знам – може. И експресна даже може (до 24 часа), но е доста скъпа и май става само на едно място в България – София, бул. Мария Луиза. Струваше обаче доста повече.

  35. a mojeteli dami dadete nomer za vr1ska i tribvali da sam regesrirana v sofiq t1i kato jieviq v varnaa

  36. Zdraveyte,iskam da popitam za izdavane na mej.pasport na deteto mi koeto e na 8 meseca. Imam brak, no sme razdeleni s muja mi ( nyamame oficialno razvod) v momenta toi e izvun Bg.. Ta vaprosa mi e sledniyat : Moje li s Generalno palnomoshtno v koeto e izrichno upomenato che e za izdavane na zadgranichen pasport i che moga da izlizam zad granica bez negovo prisustvie “ tova da vaji pred MVR i pred eventualnite slujiteli na granicata ??

  37. Много полезна статия 🙂 Обаче се замислих за адресната регистрация – при нас ситуацията е следната: мама и татко нямат брак, мама има постоянен адрес извън София и временен адрес (адресна регистрация) в София в Студ град, а пък таткото е с постоянен адрес в друг квартал на София. В този случай къде трябва да бъде постоянния адрес на дребосъка – извън София, Студ. град или на друго място – някаква идея?

  38. Таня, мисля, че ако си в София, най-добре е да се свържеш в централния клон на Паспортна служба в София, бул. Мария Луиза. Като разбереш как стоят нещата, може да оставиш един коментар, за да знаем и ние…

  39. izvinqvam se 4e pisha na latinica no v momenta ne razpolagam s kitilica
    vsichkoto e dobre no edinstvenoto ne6to koeto me drazni e snimkata na pasporta koqto e publikuvana nai malkoto koeto bihte napravili e da za4erknete nqkoi ot dannite osaznaite se ako vie ne se predpazvate nqma koi drug da go napravi za vas

  40. Ето каква е ситуацията при различни постоянен адрес и адресна регистрация на майката 🙂 Поне при съжителство без брак, бебето е зачислено към майката и автоматично го записват на постоянния адрес на майката. Паспортът се издава според постоянния адрес на бебока.
    При нас издадохме паспорта извън София, като не искаха никакви потвърждения от съседите 🙂

  41. Здравейте, Биляна и Петър, благодаря че сте си направили труда да споделите с останалите тази ценна информация. На мен също ми беше полезна 🙂 При нас случая е че татко ни пътува и ще се върне края на юли, а края на август плануваме пътуване до Испания с 8месечната ни дъщеря, която още няма задграничен паспорт (едва днес на резервацията на билетите разбрах че е необходим). Проблема е че моята постоянна адресна регистрация не е там, където живеем. Дали ще позволят да бъде записано детето с адреса на баща му и задължително ли е сега и аз да сменям документи, защото имаме само месец за реагиране като се върне татко ни?! Благодаря за вниманието 🙂

  42. Благодаря ви много за полезната информация. Днес пуснахме документите за издаване на паспорт на нашата дъщеря. За снимката я държах точно както сте написали 🙂

  43. Марина, няма как да знам дали е възможно и каква е процедурата, но съм сигурен, че ще намериш начин да разбереш. Молбата ми е да оставиш коментар тук, за да знаят и други хора след това.

  44. zdraveite,iskam da vi popitam 6te imam li problem za podnoviavaneto na pasporta na dete koeto e na 14 god bez razre6enieto na ba6tata.Ne ziveem v BG i vse o6te nemam razvod.Ne mi se riskuva da patyvam.

  45. Здравейте,
    Актуална ли е тази информация? Ще вадим паспорт на 9-месечният си син и да знам дали да ходя в РПУ-то или да му извадя първо адресната регистрация?
    Благодаря 🙂

  46. Мисля, че е актуална – нямам информация нещо да се е променило.

  47. Здравейте
    Въпросът ми е дали с времена регистрация мога да издам задграничен паспорт за бебе?

  48. moeto momcence e na 2 godinki i 6 meseca iskam pasaport da izvadq obace stavali za 3 dena i tova ste mu e pirvi pasaport

  49. Мисля, че се издава по постоянен адрес или в централата в София, но няма как да знам със сигурност.

  50. Здравейте искам да попитам ако детето е родено в чужбина и е с две имена например драган. ………. драганов,ще има ли проблем при издаването на бг паспорт

  51. zdraveite mislia da si xodia za bg da iskaram akt za rajdane na malkata a sled tova za parvi zadgranichen pasport mislia da si doida bes bashtata na deteto shte mi napravi palnomoshtno chux che se bavi 1mesec viarno li e ot pleven ? blagodaria vi

  52. mojeli da se napravi palnomo6tno pri notarius za napuskane na deteto s ediniq roditel ako pasportat na deteto vse o6te ne e gotov

  53. Moje li da pitam deteto e rodeno v shujbina a iskam da go registriram v bg kak stavat I kvi dokumenti iskat

  54. ZDRAVEITE,DU6TERQ MI E NA 17GODINI.MOJE LI DA NAPUSKA STRANATA S LI4NA KARTA I RAZRE6ITELNO OT BA6TATA.BLAGODARQ

  55. Нужна е декларация от двамата родители като тази, която сме показали в блога.

  56. ЗДРАВЕЙ ТЕ,аз нямам брак с мъжа ми и по лични карти не живеем на един адрес,но аз съм от Бургас,трябва ли да нося в МВР бележка за постоянна адресна регистрация от общината или личната ми карта е достатъчна,Благодаря ви

  57. Както казах неведнъж, не съм експерт по въпроса – като цяло обаче регистрацията е за детето, а не за Вас. Тоест там, където официално живее детето трябва да отидете и да вземете въпросната бележка.

  58. zdravei iskam da popitam dali moga da napuskam stranata slet kato si starpqh nakazanieto na 30 dekenvri imali pravo da izlizam zat granica

  59. Zdraveite.Iskam da popitam,dashterq mi e na 4 god za kolko vreme shte izleze pasportat i ponje i parviqt?

  60. Iskam da popotam za kolko vreme se izdava pasport za dete koeto ne e rodeno vav balgaria a e rodeo vav Germania ?

  61. Ако е български гражданин, би следвало да е за същото:
    24 часа експресна
    3 дни бърза
    30 дни обикновена

  62. Zdraveyte slucayno popadnah v tozi sayt poneje ot dosta vreme izkam da izkaram zadgranicen pasport na maloletniya si sin
    basta mu go nyama ot dve godini v cujbina e i nese sesta zanas v bg gladli li sme jadnilisme.ta vise mola mojeli sam roditel da izkarva zsdgranicen pasport
    blagodarim vi predvaritelni

  63. Здравейте, в случай, че детето се води на бащата и той има права като родител – необходимо е той да даде подписа си при изготвяне на задграничен паспорт на детето. Съветваме ви да се обърнете към адвокат. Успех!

  64. Zdraveyte sinami e 4 gudisen iskam damu iskaram zatgranicen paspor ama nay birziya nacin dali stava pirviyat mu pasport

  65. Zdr iskam da popitam pirviy zat granicen paspor za kolko vreme izliza diteto mi na 4 godini

  66. Благодаря за информацията, спести ни доста време и разкриване.

  67. Зравеите имам вапрос за колко време можи дасе извади червен п аспорт за деца пот 16 гудищни итое за пръф път жтеим вадим не знам камм кого дасе одърна благодаря ви претдварително

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *