10 неща, които не са задължителни по закон, но е добре да имате в автомобила си

Много хора са изключително привързани към автомобилите си, защото в тях се чувстват като у дома си… И както домът ни има нужда от мебели и обзавеждане, така е добре да имаме и определени неща в колите си. Законът ни задължава (за някои неща българският, a за други – европейският) да имаме редица неща: аптечка по БДС, прахов проверен и маркиран пожарогасител (1кг), 2 бр. триъгълници, светлоотразителна жилетка, въже за теглене, резервни крушки, резервна гума с комплект за смяна (или ремонтен комлект за гуми) и др.

Освен всичко това обаче, има куп „второстепенни“ неща, които е добре да имате в автомобила си. Затова решихме да направим един Топ 10 на именно тези допълнителни аксесоари и ето какво се получи:

1. Инструменти и крепежи

Да, живеем в XXI век и ремонтите на пътя отдавна са рядко срещано явление. Може би тук е мястото да кажем, че е добре да имате и една карта за пътна помощ от СБА. Но е важно винаги да имате основни инструменти в автомобила си – не е казано, че ще поправяте автомобила. Друго си е да знаете, че инструментите са ви подръка и на вилата, на къмпинга, на гости при приятели…

Лично ние си държим в колата:

    • малък чук;
    • нож за рязане – точният му вид оставяме на вас;
    • отвертка с различни накрайници (кръстата, плоска, шестоъгълна звезда и др.);
    • френски гаечен ключ (или комплект ключове);
    • комплект шестограми;
    • ремонтна самозалепяща лента;
    • свински опашки;
    • ръкавици (за да не се цапате или нараните);
    • фенерче (за да работите по тъмно)

Най-добро място да ги държите: под шофьорската седалка, в нишите на багажника или отделно сандъче, така че да не се налага при натоварен автомобил да махнете всичко от багажника, за да стигнете до отвертката.

2. Допълнителни течности

Автомобилът ви ползва най-различни течности. Не очакваме да имате хидравлична течност или масло за скоростна кутия, но това, което е добре да имате с вас на път, е:

    • 1 л. бутилка масло за доливане;
    • 1 л. дестилирана вода (може да се ползва за охладителна течност, течност за чистачки и за миене, може да си ги вземете и поотделно);

Ако имате дизел, препоръчваме да ползвате (и съответно – да държите в колата си) и добавка за почистване на дюзи. Ние сме доволни от Bardahl BDC.

Най-добро място да ги държите: в страничните ниши или отделения на багажника, важно е бутилките да стоят с гърлото нагоре и да не могат лесно да се катурнат и да омазнят всичко. Добре е да ги сложите в найлонова торбичка за всеки случай.

3. Кабели за ток

Никой не знае кога ще забрави някой фар или лампа в купето, дали автомобилът му няма да остане дълго време незапален и кога акумулаторът му ще „сдаде багажа“… Както и дали всичко това няма да се наложи на някой негов колега-шофьор. Давали сме ток много пъти, а и сме взимали неколкократно. За целта ви трябват кабели. Вземете си дебели такива, поне 25 кв.мм и 600A, а за удобство е добре да са поне с 2,50 метра дължина. Тези кабели са доста скъпи, но ако това е проблем за вас, спокойно можете да си направите такива. Не забравяйте и правилото на свързване: плюсът на изправния автомобил се свързва към плюсът на изтощения, а след това минусът на изправният автомобил се замасява към метална част от корпуса на изтощения.

Най-добро място да ги държите: на най-затънтеното място, не се ползват всеки ден, но е важно да ги имате.

4. Компресор за въздух

Ако проверявате нивото на гумите си често, ще си спестите много главоболия с преждевременно износване или спукване и ще намалите разхода си на гориво. Поради това покупката на портативен компресор се изплаща в рамките на няколко години и определено си струва.

Най-добро място да го държите: близо до резервната гума или в централната ниша на багажника.

5. Пособия за почистване

Автомобилът има редица места, които могат да ви оцапат (предимно двигател и ходова част), както и редица места, които вие може да му изцапате (стъкла, тапицерия, кокпит). Какви препарати за почистване да ползвате и държите в колата си, решавате вие. Но от гледна точка на пособия за почистване, добре е да имате поне:

    • Микрофибърна кърпа за стъкла
    • Мокри кърпички, най-добре малък пакет с възможност за издърпване.
    • Сухи кърпички (салфетки)
    • Парцали „за цапане“ (идеално е да нарежете парчета от старо памучно бельо)

Най-добро място да го държите: под ръка – парцалите „за цапане“ може да сложите в някой ниша покрай двигателя, а останалите неща – в нишите на вратите.

6. Слънчеви очила и слънцезащитен крем.

Когато слънцето ви напече в очите, независимо дали е зима или лято, слънчевите очила са абсолютно задължителни. Много е важно да са със UV400 защита, макар че повечето автомобили имат UV-защита на стъклата си така или иначе. Ако шофирате продължително в слънчево време с къс ръкав, добре е да се намажете и със слънцезащитен крем, за да не хванете „шофьорски тен“.

Най-добро място да ги държите: повечето съвременни автомобили си имат специална жабка за слънчеви очила близо до волана или огледалото за обратно виждане. Малко флаконче слънцезащитен крем също се побира вътре.

7. Чанти за пазаруване

Почти винаги сериозното пазаруване се прави от супермаркетите. Вместо десетки найлонови торбички, просто дръжте 3-4 големи чанти, каквито продават на ИКЕА и Метро. Пренасянето е много по-удобно. И един жокер: за по-обемисти покупки, например стек бутилки или консерви, просто си ги вземете в празни кашони от магазина.

Най-добро място да ги държите: в някоя от нишите на багажника

8. Аптечка с нормални лекарства

Кажете честно, отваряли ли сте си автоаптечката? Там обикновено ще намерите бинтове, марли, пластири и като цяло превръзки за сериозни наранявания при катастрофа.

Но истината е, че в ежедневието ще имате нужда от съвсем различен комплект лекарства и медикаменти:

    • Температуропонижаващи и при простуда – Парацетамол, Ибупрофен;
    • Болкоуспокояващи – Нурофен;
      • При главоболие – Беналгин, Аналгин, Аспирин;
      • При стомашни и менструални болки – Спазмалгон, Но-Шпа;
      • При болки в ушите – Отипакс, Отирелакс;
    • Успокояващи кашлица – Strepsils, Трахизан, Тантум верде;
    • Против обезводняване (при диария и повръщане) – Хидратин алфа, Рехидрато;
    • Против диария – пробиотик (Ентерол, Лактофлор);
    • При запек – Дуфалак, Микролакс;
    • Против повръщане – натриев цитрат;
    • Противоалергични – Алергозан, Урбазон;
    • При кожни наранявания и раздразнения – ЦиКатридина спрей, крем с цинк (Здраве, Бочко), Йодасепт;
    • При изгаряния и ужилвания/ухапвания – Дефламол, Финистил Гел;
    • При натравяне и употреба на алкохол – активен въглен;
    • Презервативи, тампони и дамски превръзки – може да ги държите в аптечката или на друго, удобно и дискретно място;
    • Други лекарства според вашето състояние и това на редовните ви спътници.

Важно е да отбележим, че няма нужда да се презапасявате с лекарства – идеята не е да носите половин болница в автомобила си, а да имате по 2-3 таблетки от всичко, ако ви се наложи. Ето защо можете просто да отрежете част от блистера на домашната си аптечка. Отбележете си и дати (два пъти годишно), на които да правите ревизия на аптечката за лекарства с изтекъл срок на годност. Може да си принтирате и едно листче с табличка кое лекарство за какво се ползва и докога е годно.

Най-добро място да ги държите: на възможно най-сухо и хладно място в автомобила. Обикновено това са нишите на багажника. Можете да ги сложите в отделна аптечка или да ги набутате в съществуващата автоаптечка. Ако купувате отделна кутия, добре е тя да е максимално термоизолирана.

9. Храна и напитки

Разбира се, можете да държите всичко в автомобила си, но е важно да не оставате без:

      • 2 л. вода – вие решавате дали да са в една голяма или четири малки бутилки, но чистата вода е много важно нещо за човека… а в краен случай може да я използвате за охладителна течност, течност за чистачки, за измиване или за компрес.
      • пакет солети – компактни, засищат и може да ги изядете сами или да ги разделите на 4-5 души;
      • ментови бонбони – защото след една шкембе-чорба е добре да имате пакетче Mentos, Tic-Tac или Mентина;
      • енергийна напитка – една кутийка има добра трайност и може да ви помогне, в случай, че ви падне кръвното, кръвната захар или ви се доспи.

Най-добро място да ги държите: в жабката или в съответните холдъри, на една ръка разстояние

10. Одеяло, възглавничка и маска за очи

При по-дълги пътувания, комфортът е много важен. Препоръчваме три неща:

    • Одеяло – често пада на земята, така че е добре да не е в бял или цветен плат, както и да е компактно при сгъване. Има специални автомобилни одеяла с подгрев, дали имате нужда от подгрев оставяме на вас;
    • U-образна възглавничка за опора около врата – осигурява комфортно пътуване, без да получите схващане във врата след това, често си взимаме нашите с нас и в самолет…
    • Маска за очи за сън – ако сте пътували нощно време и сте се будили от фаровете на насрещните автомобили,

Най-добро място да ги държите: под седалката на пътника до шофьора за одеялото и възглавничката, жабката или отделението за слънчеви очила за маската.

Bonus: Зарядни, карти за отстъпки и игри

Сигурно има десетки други неща, които са супер удобни, но има още няколко неща, които слагаме в раздел „Бонус“:

    • Карти за отстъпки – вместо в портфейла ви, голяма част от картите за отстъпки могат да стоят в автомобила ви. Такива са картите за отстъпки от бензиностанции, хипермаркети (там, където обикновено пазарувате с кола), отдалечени и крайпътни заведения (там, където отново ходите само с автомобил), карта за пътна помощ и др. Добавяме и „100-те национални туристически обекта„, за да не се ядосвате всеки път, че не си носите картата, когато случайно сте на интересно място в България.
    • Топка – ако сте с малки деца (или се чувствате като дете), една футболна топка в багажника не заема много място, но може да донесе много радост и забавления, ако е с вас. Дори обикновена надуваема топка би свършила работа.
    • Зарядни и стойки за телефон – особено полезно, ако сте на дълъг път и ви трябва навигация, а такава липсва в автомобила ви…
    • Игри за из път – има много различни видове игри с карти, кръстословици, судоку и какво ли не, с които да се занимавате, докато пътувате… Може пък някой път да напишем специална статия само по тази тема.

Е, надяваме се, че отново сме били полезни. А вие какво държите във вашите автомобили?

5 мнения за “10 неща, които не са задължителни по закон, но е добре да имате в автомобила си”

  1. Чудесна статия! Много полезна. Бих добавил – тапи за уши или още по-добре слушалки с бял шум примерно.

  2. Прекрасни както винаги. Една малка корекция – салфетките спокойно (и задължително) се заместват от ролка тоалетна хартия.

  3. Много задълбочено – благодаря за публикуването! Все пак не съм толкова сигурен в слушалките в колата …

  4. За кабела по-добре недейте. Подаването на ток от друга кола не е това, което беше. Сега риска да избушите компютъра на другата кола е твърде голям. Че и своя. Абе картата на СБА е най-важна.

  5. Може и трион, кирка, права лопата, черен дебел чувал (2-3 броя)… Шегувам се, разбира се.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *