Имагинерна петилетка

„Времето е безплатно, но и безценно.

Не можеш да го притежаваш, но можеш да го използваш.

Не можеш да го запазиш, но можеш да го оползотвориш.

Изгубиш ли го веднъж, няма как да си го върнеш обратно…“

– Харви МакКей,

американски бизнесмен

Снимка: Xelcise

Ако ей-така, от небето, ви паднат пет години свободно време, какво ще направите с тях? Имате 1826 дни, които да разпределите само в 10 неща, с които да се занимавате. Ето ги и нашите отговори:

Петър:

1. Ще посадя дърво първия ден и ще видя колко е пораснало последния (1 ден)

2. Ще спя и ще се излежавам 3 дни (3 дни)

3. Ще прекарам по седмица с тримата си най-добри приятели, най-добре сами на палатка, далеч от комуникации, Интернет и всякаква цивилизация (21 дни)

4. Ще посетя всяка държава по света със семейството си за ден и ще прекарам по един ден допълнително в 500-те най-красиви града – отново с тях (700 дни)

5. Ще се науча да свиря на пиано по-добре, отколкото на китара (60 дни – знаейки си уменията на китарист, няма да е толкова трудно)

6. Ще създам собствен бизнес и ще го направя печеливш (180 дни)

7. Ще построя чешма, или малък храм (10 дни)

8. Ще напиша книга (100 дни)

9. Ще се видя с всеки един от 734-те си познати във Фейсбук за по един ден – толкова много може да се научи от толкова различни хора (734 дни)

10. Ще си преинсталирам компютъра най-накрая и ще играя тъпи компютърни игрички и ще си лягам, когато е време за ставане, докато ги превъртя (17 дни)

Биляна:
1. Ще си създам две деца (2 дни, ако са близнаци – 1 ден)

2. Ще обикалям със семейството си по света две години (730 дни)

3. Ще се науча да правя от най-изисканите торти-шедьоври (60 дни)

4. Ще си отворя бутик за цветя и онлайн поръчки (90 дни)

5. Ще се науча да плета (14 дни)

6. Ще се видя с приятелите ми и близките ми от училище, от детските ми години, от гимназията, от студентските години… (30 дни)

7. Ще се науча да карам самолет (180 дни)

8. Ще науча испански (365 дни)

9. Ще се науча да правя перфектни оригами (15 дни)

10. Почти година спа, масаж, релакс, арома-терапия, пилатес, йога и други сложни думички (340 дни)

А вие какво щяхте да направите, ако имахте цели 5 години свободно време?

3 мнения за “Имагинерна петилетка”

 1. Ще взема „А“ категория за мотор. Ще скоча с парашут (най-вероятно след първия път ще ми хареса и ще искам още). Ще живея един месец в Ню Йорк. Ще посетя всякакви екзотични държави (много искам да ида в Африка). Ще седя на пейка в парка по цял ден (поне 10 дена 😀 ). Според Уикипедия има 254 града в България – ще прекарам по един ден във всеки от тях. Ще се излежавам на морския плаж под големи палми, полъхвана от морския бриз, защото морето е най-прекрасното място, на което според мен човек може да се намира. Ще прочета всички книги, за които сега не ми остава време (това може да се комбинира с пейката в парка и с плажа). Ще изгледам всичките си любими сериали от край до край. И си оставям десетото нещо резерв… Защото в даден момент ще ми се прииска да направя нещо много хубаво и ще си кажа „ех, това ще е 10-тото нещо“ 🙂

 2. Хехех, за десет не знам, но веднагически се разпознах в точки 5,8 и (особено много) 9 на Биляна :))

 3. 1. Започваме с голям купон с всички приятели и познати послучай неочакваната ваканция – 10 дена
  2. А после една стабилна почивка – 10 дена само в леглото и от време на време до кухнята 10 дена
  3. После с любимия човек и любимото куче ще изкачим 10-те върха- първенци на България и още 1-2 по-интересни (например връх Тумба) – 60-тина дена
  4. Ще посетя любимите си места из страната (Например много ми се ходи на Триградското ждрело пак.. последния път не ми стигна времето да му се насладя.. А и за Роженския манастир само си мечтая да го видя отново) – още 100-тина дена – десет места за по 10 дена
  5. Една малка почивка по българското черноморие – 60 дена ( като идеята е да се мине по цялото черноморие, и на по-готините места да се остава по-повече, а на Балчик – най-много)
  6. Следва малка обиколка из чужбина – връх Велхорн в швейцарските Алпи, Килиманджаро, а ако не сме много изморени – може и Еверест – 200 дена, заедно с малка почивка след всеки връх
  7. След толкова обикаляне, вече ще съм открила най-прекрасното място на света, където ще си построя една малка скромна къщичка на 3 етажа с 10 тина декара дворче и едно малко паркче зад нея, оборче с 10-тина овце, един кон и много кучета и котки – 100 дена
  8. Щом имам кон, ще трябва да се науча да яздя – 30 дена
  9. Идва ред и на децата – както Бибчето каза – 1-2 дена, пък колкото се получат (дотук 572)
  10. И осташат 1254 дена в които да се радвам на любимите си същества, прекрасната гледка и студената бира.. какво повече му трябва на човек..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *