Най-добрите зимни гуми за 2009 г.

Заваля първият сняг над София – време е за топли дрехи и за зимни гуми!

И докато Биляна може да ви даде добри модни съвети за първото, аз мисля да споделя с вас класацията си за най-добри зимни гуми през тази година. Базирана е на ADAC (немския СБА), финландско списание за автомобили и реални тестове от руски offroad форум. По мое мнение, ако руснаци, немци и финландци заедно не дефинират най-добрите зимни гуми, няма кой друг да ги определи. Класацията е уникална и няма да я намерите на друго място (поне докато не се намери някой идиот, който да препише нагло). Ето ги и резултатите при максимален коефициент 20:

1. Continental WinterContact S830 14.21
2. Michelin Primacy Alpin PA3  12.9
3. Goodyear UltraGrip 7+  11.295
4. Dunlop SP Wintersport 3D  10.15

5. Hankook Icebear W440  9.8
6. Yokohama W.drive   8.81
7. Nokian WRg2   8.74
8. Semperit Speed-Grip  8.61
9. Maloya Davos   7.81
10. Vredestein Snowtrac 3 7.61

Включени са само модели с оценка над 7.5, като особено препоръчителни считам тези с оценка над 10.

Ето и как изглеждат четирите гуми, отляво надясно:

gumi

Без значение дали ще си вземете гума от горепосочените марки или от магазин, където продават и пудра захар, примерно, всяка гума трябва да има подходящи индикации, от които да научите много за нея. Ето най-важните от тях:

tyremark

1. Размер – най-важният индикатор, състоящ се от три числа. Ето тук е може би най-доброто обяснение за тези числа.

2. Надпис „OUTSIDE“ или „EXTERIOR“, който указва коя част на гумата трябва да е отвън при несиметрични гуми.

3. Максимално натоварване на гумата, без значение от скоростта

4. Марка

5. Материали, от които е направена гумата

6. Европейски ECE код на производител. Според мен американския DOT обаче дава много по-важна информация. Първите символи дават информация къде (виж тук), а последните – кога е произведена гумата.  Например, ако видите „3308“, това значи, че гумата е произведена през 33-тата седмица на 2008 г. Ако е „42 7“ е произведена през 42-рата седмица на 2007, но ако няма интервал „427“, възможно е да е и през 42-рата седмица на 1997 г. (макар че такива гуми вече не би трябвало да се използват никъде). Като цяло свойствата на каучука (особено при зимните гуми) се запазват 3-5 години, така че обърнете внимание и на този факт.

7. Максимално натоварване на гумата при скоростта, указана от индекса (виж 8)

8. Символ за категория на скоростта – колкото по-назад е в азбуката, толкова по-голяма скорост издържа гумата. Пълна таблица със скоростните индекси – тук.

9. Държава-производител

10. Марка и модел.

11. Локализатор на индикаторите за износване на гумата.

Виж още:

Още информация (схеми за размяна на гумите, причини за износване, комбиниране на гуми и джанти, калкулатор и др.)

Допълнителна информация на английски за структурата на гумите и видовете грайфери

С толкова информация би трябвало да станете експерти и да разчитате гумите по-добре от кварталните гумаджии…

Лек път и карайте внимателно!

24 мнения за “Най-добрите зимни гуми за 2009 г.”

 1. Понеже вече ме попитаха – ако сложиш на всяко колело различна гума (по една от всеки препоръчан производител), колата Ви няма да е възможно най-стабилна… Затова изберете една от марките и си сложете четири еднакви гуми 🙂

 2. Абсолютно съм съгласна с предпоследното изречение – за експертите и кварталните гумаджии 🙂 Особено ако човек иска да си купи качествена гума на оптимална цена.

 3. Страхотна статия. Ако сложиш и приблизителни цени за гумите (по най-често използвани размери) в България ще е перфектна… и доста полезна за позакъснелите със смяната на летните гуми… 🙂

 4. Страхотна статия, много полезна даже за изисканите и претенциозна водачи. Аз втори сезон карам Michelin Primacy Alpin PA3 – 195/65/15 и съм страхотно доволен. Мисля, че е и най-скъпата гума на пазара, но не съм сигурен напълно- просто не знам колко струва Continental WinterContact. Още веднъж – БРАВО !!!

 5. Александър, ако си чел внимателно, ще видиш, че пише:

  Как да четем таблицата:

  1. Скалата на оценките е от 0,5 (отлично) до 5,5 (много зле)

  Затова и отстрани на хубавите гуми пише „besonders empfehlenswert“, т.е. „особено препоръчителни“.

 6. Големи състезатели сте или карате в някакви супер екстремни условия. Аз пък карам с евтини гуми бавно и спирам отдалеч 🙂

 7. Филип, не е задължително човек да е състезател. Аз също избрах да си купя едни от марковите гуми. Мда, скъпички бяха за размера си, но като за първа зима зад волана, неопитен шофьор, и то жена ;), прецених че по-добре да спестя от дрешки и да инвестирам в добри обувки за колата 😀

 8. Ако карате само в града, то инвестицията е напълно неоправдана. Ще блъснете някой в задръстването? С колко километра в час – 10, 20? Щетите по изчукването на бронята ще са много по-малки от инвестицията в „супер гуми, които ще ви спасят“. Много по-важно е да се научите да карате, много по-малко важна е самата техника. Смея да твърдя, че е много по-безопасно да си добър шофьор със запорожец отколкото слаб шофьор с Hummer…

 9. Не карам само в града… Но в София например имаш бул. България със 70 км/ч, Цариградско шосе с 80 км/ч, „околомръсното“ с 90 км/ч… Не ми казвай, че там караш с 10-20 км/ч. А иначе, не мисля, че щетите по бронята ще са по-малко…
  200 лв. ти е актът за ПТП + 50 лв. за броня + 100 лв. за неочаквано счупен фар, стоп, мигач, калник и т. н. + няколко пъти до КАТ за да си оправиш бакиите + отнетите точки + неприятностите… На мен сметката от разликата в цената ми излезе вече няколко пъти…
  А ако ти изскочи пешеходец? Кокали и месалаци колко ти струват?
  Ще ти кажа това: вчера в Русе един ненормалник мина на червено пред мен. Спрях на 10 см от него. С „галошите“ щях да го нанижа. Гумите ми се изплатиха преди да дойде зимата!
  Аз преди 3-4 години мислех, че е нормално колата да боксува през зимата, да се върти по завоите и да се избутва на ръка от преспите… Не бях карал със зимна гума. Разликата е огромна, вярвай ми!
  Всеки сам си решава.

 10. Привет на всички автомобилисти!

  Виждам хубава тема за зимнете гуми и заради преживяването, което имах в последните 3 дни искам просто да споделя, че има марка която отсъства, а определено заслужава внимание.
  Става въпрос за Pirelli и по-точно за модела Winter Carving. С този модел оборудвах моята фиеста от миналата година. Лятото разбира се, зимният комплект седя в мазето.

  Кодаго дадох по 130 лева за парче, ми се стори че май ще са пари на вятъра и че при цени от порядъка на 70-80 лева, това е малко като лукс… да, ама не! Оказа се инвестиция, която от този момент нататък винаги ще правя за гуми, от които зависи човешки живот (а може би и не един)! Сега по-конкретно за гумата: има определено дълбок грайфер, който предполага нестабилност при сухо време и съответно по-бързо износване, но това е само на пръв поглед. Когато температурите паднат под 10 градуса гумата има страхотно поведение, дори и на сух път. Шумът който идва от графера е по-усезаем в завои, но не може да се каже, че е притеснителен. Разходът на гориво при суго каране не се повишава особено, нещо от сорта на 0,2 до 0,5 литра повече на 100 км, което също не е повод за тревога.

  Що се отнася до истинско зимно каране, то може да се каже че силата на гумата е точно тук. Киша, сняг и лед са специалността на Pirelli-то. Първият „тест“ който направих беше качване до „Златните мостове“, тогава когато снегорините бяха оставили само лед. Нямаше и грам помръдване или поднасяне, дори и при по-агресивно влизане в завоите. Знаете, че при автомобили с предно предаване при засилка и влизане в завой с газ има опастност от недозавиване, но при тези гуми предницата все едно те издърпва от завоя при натискането на най-десния педал. Днес се прибрах от Германия след интензивно шофиране през цяла Европа и ако проверите прогнозата за последните няколко дни ще видите, че абсолютно навсякъде вали сняг. По маршута Берлин, Прага, Братислава, Будапеща, Белград – Ниш и София най-критично беше положението от Калотина до столицата… никъде няма такова чудо на чудесата – международният път да не е почистен!?! Естествено че моментно натрупания сняг не може да се изчисти веднага, но тук става въпрос за дни нехайство! В другите държави по пътя максималната снежна покривка беше 3-4 сантиметра на пътното платно и то само на места, които след броени часове биват почиствани (няма нужда да споменавам, че наличието на този снежен слой е плод на обилния и непрекъснат снеговалеж). За съжаление аз уцелих такива участъци. Без никакви притеснения можех да карам със 100 км/ч по заснежените места, като нито веднъж не съм губил контрол над автомобила. Най-критични бяха няколко навлизания на лед с около 70 км/ч… през нощта не може да различиш просто мократа настилка от заледената. С няколко леки корекции и леко пристъргване на АБС-а успях да намаля и да се престроя в другата лента, където за щастие снега не беше напълно почистен.

  Това е в общи линии – препоръчвам гумата най-горещо на хора, които искат да са спокойни и уверени в сигурността си и сигурността на другите. Желая весели празници и приятно посрещане на новата 2010 година!!!

  П.С. винаги дръжде налягането в гумите си при сняг малко по-ниско от даденото от производителя (около 0,2 атм по-малко от препоръчителното) и в никакъв случай не ги пренапомпвайте! Управлението се променя драстично и показателите на гумата намаляват с 10-ки проценти.

 11. Ники, има точно определена причина да не включа Pirelli Winter Carving в класацията…
  Не съм ги пропуснал, или по-точно – пропуснал съм ги умишлено. Всъщност, ако се направи тест на сняг и лед, по показатели тези гуми ще бият всички останали тук. Проблемът е в това, че гумите имат шипове, а шиповете са забранени в България 🙂
  Иначе мога да ти кажа поне още 2-3 модела, които си струват, но не можеш да ги ползваш тук, защото разбиват настилката… макар че при това почистване напълно те разбирам 🙁
  Лек и безавариен път!

 12. Имам питане:
  Между:

  Размер – 185/65R15T 88
  Марка – KLEBER
  Модел – M+S KRISALP HP2
  Сезон – зимна
  Цена – 109 лв
  и

  Размер – 185/65R15T 88
  Марка – MICHELIN
  Модел – ALPIN A3
  Сезон – зимна
  Цена – 146 лв , каква ли е разликата, като се има предвид, че се правят от една фирма. И дали разликата в гумата си струва да се купи по-скъпата???

 13. Даниела, няма как да ти кажа, докато не тествам и двете… Това, което даваш като параметри – размер и сезон, мога да ти намеря галоши и за по 50-60 лв. бройката. Погледнах гумите – нямат нищо общо като грайфер, сцепление, максимален товар и т. н. Проверих какво казва немското „СБА“ – ADAC:

  http://www1.adac.de/Tests/Reifentests/Winterreifen/185_60_R14T/kleber_krisalp_hp2.asp

  http://www1.adac.de/Search/SearchResult/RW_HighLight.asp?RWDoc2Show=38651&RWLang=de&RWCollectionID=adac&RWQuery=michelin%20a3&RWURL=http://www1.adac.de/Tests/Reifentests/Winterreifen/195_65_R15T/michelin_alpin_a3.asp

  Ето какви са оценките съответно за Alpine A3 / Kleber Krisalp HP2

  Имай предвид, че по-ниските оценки са по-добри и системата е от 0 до 5:

  Сух път: 2,4 / 2,3
  Мокър път: 2,8 / 2,4
  Сняг: 2,4 / 2,8
  Лед: 3,3 / 3,4
  Шум и комфорт: 2,8 / 4,1
  Разход на гориво: 1,9 / 2,1
  Издръжливост: 0,5 / 1,5

  Както забелязваш, гумите се държат почти еднакво на лед и сух път, като Kleber е малко по-добър на сух, а Michelin – на лед. Michelin на мокър път определено е по-зле от Kleber, но пък на сняг е точно толкова по-добре. Michelin обаче е много по-издържлив, прави по-малко разход на гориво и шум. Та… Ако една гума не ти хлопа, спестява ти бензин и ще я караш един сезон повече, защо да не дадеш 37 лв. повече?

 14. Благодаря, отивам да ми монтират Michelin – пък и ползвам 20% отстъпка… Имам летен Kleber, много ми шуми…

 15. Сподели като покараш месец-два има ли разлика и струва ли си 🙂

 16. Ами… пътувах много при заснежени и заледени пътища – и по магистрали и по планински и градски пътища и определено се държат добре на лед – не ме подведоха нито веднъж. Но… все не мога да се оттърва от усещането, че предишните ми гуми – GISLAVED NORD FROST от 2004 бяха по-добри. Тази шарка се правеше миналата година от SEMPERIT, но вече е спряна от производство – била стар модел, според производителите. Сега се произвежда от китайска фирма, но… за сметка на качеството…

 17. Даниела, естествено, че са по-добри! Те просто са различен клас гуми и основната разлика е, че имат шипове, които са забранени в България… Вече писах за подобен модел – Pirelli Winter Carving, виж предишните коментари.

 18. Е, аз карах без шипове, но… А вече е лято :-)))

 19. Трябва да си купя нови гуми!Моля за съвет!Двоумя се между Пирели Сотозеро и Гудеар Ултрагрип7 ???????

 20. Това е блог-ЕНЦИКЛОПЕДИЯ за гумите ,перфектно синтезиран и илюстриран

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.