Еньовден

eniovden

Днес е Еньовден – български народен празник, който се чества на 24 юни всяка година. На същата дата източноправославната християнска църква чества деня на Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. Според народа на Еньовден започва далечното начало на зимата. Вярва се, че преди да „тръгне към зима“ слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се умие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.  Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрев слънце. Жените — баячки, магьосници, ходят сами и берат билки, с които после лекуват и правят магии. Набраните за зимата билки трябва да са „77 и половина“ — за всички болести и за „болестта без име“.

На този хубав български празник за моя голяма радост имам имен ден и аз (което разбрах доста късно – едва преди 3 години). Много си харесвам името – първо, защото е българско и второ, защото идва от дума „биле“, което означава „билка, лековита трева“. За това значение на името Биляна има доказателства и в народното творчество – „Биляна от билките сторена / на билките кръстена“. Сега ще се поздравя за настроение с песните „Биляна платно белеше“ и „Малка мома Биляна“, а вие не пропускайте на този ден да поздравите ваши приятели с имена Биляна, Еньо, Енчо, Йоана, Йоан, Яни, Яна, Янка, Янко, Янчо. И не забравяйте, че за всяка болка билка си има, стига да знаеш къде да я намериш и да я откъснеш навреме!

Весел празник!

4 мнения за “Еньовден”

 1. А аз вкъщи си имам една билка, която е лек за всички болки 🙂

 2. А аз вкъщи си имам един мъж, който е истински мъж във всичко! Затова заслужава цялото разнообразие от билки, събрани в един красив и винаги свеж букет, с любов! 🙂

 3. Здравей Биби, честит имен ден на патерица, от мен и Борко. Пожелаваме ти много здраве, щастие и любов с този „истински мъж във всичко“ и нека усмивките никога да не слизат от лицата ви! Поздрави и много гушкащи мечета!

 4. Валентина, отпреди 6м. майка на Биляна:))) каза:

  Здравей! Да си жива и здрава!!! нищо, че мноооого отдавна ти е минал Именият ден. Преди 6м ми се роди щерка, която кръстихме Биляна. Днес влязох да разгледам Имените дни, защото се колебая дали на Цветница или на Еньовден би трябвало да празнува тя, та… така намерих блога ти. Знаеш ли , има още една песен за Биляна :
  на слънчева полянка
  със кошничка в ръце
  цветя бере Билянка
  и пее от сърце.
  и т.н…. отивам да я храня, че ме зове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.