Оригинална фонетична кирилица за Windows Vista

Ако бързате да си сложите ИСТИНСКА фонетика на Windows Vista, просто скролирайте надолу до края на този пост. А ако желаете, може да прочете и мнението ми по въпроса!
Както пее народът, „Сложих си Виста…“
Да предположим, че и вие сте от тези, които са си сложили Windows Vista и ползват фонетична клавиатурна подредба… Ще сте изключително изненадани от новата фонетична кирилица…
Открийте десетте разлики с познатата ни досега:

 

Каква е истината? Не знам. Но имам сериозни подозрения.
От няколко години работя сериозно по проблемите с кирилицата и нейното изобразяване с латински символи. Дипломната ми работа беше именно на такава тема… И сред разглежданите варианти за транслитерация, неслучайно като един от най-неудачните посочвам разработката на БАН – „Методий“ (виж сайта им, за да видиш цялата боза). Та кой би прочел „wifxr“ като „шифър“?!
При цялото ми уважение към хората, разработили новия стандарт, ще им кажа това:
„Стандартно“ според Принстънски тълковен речник е нещо регламентирано и широко използвано. Глупавата клавиатурна подредба, която са направили ще обърка хората още повече… което означава, че много повече хора ще предпочетат да пишат на shliokavica, вместо да използват новия им стандарт. Изследването на БАН е направено на база честота на срещането на символите, без въобще да се имат предвид навиците на хората и това прави изключително неудобна клавиатурата им. И този път от Microsoft не са виновни, въпреки че потребителите им ще страдат най-много… те просто са добавили официално приет стандарт, за който ние потребителите общо взето не знаем… и сега се очаква да го ползваме?!?!
Смятам, че потребителите трябва да определят стандартите, а не стандартите – потребителите. Иначе още щяхме да работим с перфо-карти!
Какво можем да направим? Ами… дайте идеи… според мен можем да пишем до:

 

 

  • БАИТ с молба да съдействат за утвърждаването на познатия ни „ЯВЕРТЪУИ…“ стандарт

 

Повтарям, дайте идеи и вие… Обичам си кирилицата и смятам, че този стандарт ще намали употребата й още повече, както могат да го покажат и хилядите писма до редакцията на компютърното списание, в което работя… На всичкото отгоре, Инжинера и подобните услуги още не са представили вариант, който да работи на 64-битовата Vista (въпреки че от там можете да изтеглите подредби за другите версии).

Както казва Алф, „по-добре аз, отколкото никой“, така че ето инструкции как да си сложите фонетична кирилица във Vista-та.

И така, можете да си направите сами собствена клавиатурна подредба сами с Microsoft Keyboard Layout Creator 1.4 или да използвате създадената от мен фонетична клавиатурна подредба за български език във ВСИЧКИ версии на Microsoft Windows Vista.

След инсталацията добавете езика Bulgarian (Phonetic) – Original, както е показано на картинката:

 

Това е!

Цветя и бонбони не пия…

69 мнения за “Оригинална фонетична кирилица за Windows Vista”

 1. Хич не ми е ясно как бих се оправила. Добре че не сме на Виста. Караме си на старата клавиатура.
  Обаче не разбрах и за стандарта. Тези клавиатури не са ли като пишещите машини с някогашния БДС стандарт?
  🙁
  Предложения – йок! Ми кът ни ръзбирам?

 2. Ами тази кирилица няма нищо общо с никоя досега… Примерно „W“ е „Ш“, „Q“ е „Ч“. Супер неудобно измислено! 🙁

 3. Между другото MacOSX има подобен проблем. Така наречената кирилица е толкова странна и объркана, че започвам да се чудя дали от Apple въобще знаят коя азбука използваме. Та ако искаш, мога да ти пратя моята подредба за да я сложиш онлайн за всички. В момента е нещо което ползваме само аз и сестра ми.

 4. и аз като тебе си сложих виста и си направих подредба.. имам чуството, че всички на които софтуера им е професия си слагат виста и си правят клавиатури (между другото – брилятно потвърждение за това как стандартите не трябва да вървят срещу хората).. така или ианче – не можах да се оправя с клавишните комбинации на Ctrl + Shift – въпреки че в Layout Creator-а си ги настроих, когато съм на фонетична шорткътите с Ctrl+Shift не хващат, при теб така има ли подобен проблем?
  бтв.. може да не е само Ctrl+Shift.. но за тези комбинации знам със сигурност …

 5. Камене, прати кирилицата.
  Sentinel, Vista-та не е на моя компютър, така че не мога да ти отговоря на този въпрос. Пробвай, ако искаш.

 6. Здравейте,

  Хареса ми закачливия стил на този пост, но не ми хареса призива за борба срещу новия стандарт. Каква е целта на тази борба?

  Може би искате да няма такъв стандарт и в операционните системи да няма вградена фонетична клавиатура, както беше до сега. Тогава всеки ще си прави някаква фонетика и ще си я инсталира. Ами нищо не ви пречи и сега да си правите фонетики и да си ги ползвате. Какво ви пречи, че има една стандартна фонетика, която няма да се нуждае от инсталиране и която ще е една и съща навсякъде.

  Може би не искате отмяна на стандарта, а промяната му и вместо фонетиката, при която българското „В“ е на клавиша „V“, да се сложи старата при която на този клавиш стои буквата „Ж“ ? Вие може да сте свикнали на тази подредба и за вас тя може да е по-удобна, но би трябвало да помислите и за децата, които сега започват да пишат на кирилица. За тях не е важно на какво сте свикнали вие, а кое е по-логично и по-удобно.

  Третото ми предположение е, че ще се борите да се приеме стандарт, в който да има две фонетики. Едната по-логична и по-удобна, която да е за новите потребители и друга, която да е за хората, които са си свикнали с нея. Давате ли си сметка, какъв хаос ще настане ако има две стандартни фонетики. За хората, които са си свикнали и които знаят какво търсят няма да е голям проблем, но за по-неинформираните потребители това ще е голям шок. Поставете се на тяхно място. До вчера компютрите не предлагаха никаква фонетика, а сега изведнъж ти предлагат две и никой не ти казва коя от двете трябва да използваш.

  Моето мнение може да е пристрастно, защото аз съм участвал в разработката на стандарта, срещу който искате да се борите. Хубаво е, че сте предоставили старата фонетика за хората които са свикнали с нея. Сега те имат избор. Могат да се опитат да минат на новата фонетика или да си инсталират старта, така както са правили допреди появата на новия стандарт.

 7. Димитре, тъй като очаквам коментарите към този пост да са по-кратки, ще ви отговоря в отделен пост.

 8. 5ьо(Петьо), 🙂
  Безкрайно съм ти благодарен за твоето творение.Направо останах като треснат,когато видях всички тези разлики в подредбата.Перфектно си направил всичко.Още веднъж много благодаря!

 9. Тия в БАН май се боцкат с нещо дето нееееее изобщо читаво. Може ли 100 години една и съща фонетична подредба са некви изгъзици. Тия трябва да им забранят да мислят с ГЪ.А си.

 10. Благодарско, така е много по-добре 🙂 Все пак мисля да разкарам Виста, много нерви ми коства нещо напоследък.

 11. благодаря, братко, навикът е втора природа, спести ми много време за пренастройка на задклавиатурното устройство:))

 12. Не знам как да изкажа благодарностите си! Писах на новия стандарт близо десетина дни и направо откачих. Бях свикнал с мисълта, че трябва да привиквам, но незнайно как попаднах тук..

  Искрено балгодаря!!!

 13. И аз бях свикнал със старата кравиатура, но сега за 3 дни свиканах и с новата. Малко са се престарали – нямаше нужда да променят я нампример, но на мен ми харесва че ‘ч’ е по близо, а пък и е много по логично ‘в’ да е на ‘v’ отколкото на ‘w’.

  За времето което някой би изразходвал да се нервира че са я променили, може да свикне с новата.

 14. Стандартите са полезни, ако се спазват. Важното е някой голям да поведе хорото, а кой е по-голям от Майкрософт ? А който се занимава с компютри, трябва отдавна да е привикнал да учи нови неща, колко му е да научим и това ? Добре поне че тук се указва с коя програма всеки може да си направи подреждане както му е кеф. Вече изчетох две други страници, на които авторите се дуят че кой знае какво са направили. За бога братя, правете си подреждания, но не ги разпространявайте. Че хаоса при компютрите и без това не е малък.

  Янислав Сакъров

 15. Евала за добрата работа! Човек като свикне…

 16. Благодаря много за чудесната работа.

 17. Супер – много мерси за фонетиката.

 18. Цитат: „Вие може да сте свикнали на тази подредба и за вас тя може да е по-удобна, но би трябвало да помислите и за децата, които сега започват да пишат на кирилица. За тях не е важно на какво сте свикнали вие, а кое е по-логично и по-удобно.“
  Именно! Затова и няма нужда децата да свикват на недоразумението, наречено „фонетика“ – нито е по-лесна, нито е по-удобна, а пък за логика да не говорим. Сега има стандарт и това е БДС. Това че някаква групичка от хора съвсем нагло обявават, че са сформирали комисия за обсъждане и тя е приела еди-какво си, а такава комисия никога не е имало, или че на сайта си обявават, че има нови стандарти, а те никога не са приемани, не означава, че трябва да се вкарва в Уиндоус. Това си е ваше проектче, на групичката. Цялата работа е там, че сте успяли да заблудите Майкрософт с откровените лъжи на сайта методий.ком, че е това са нови стандарти – нов БДС и нова фонетика.

 19. Оф, аман от тези така наречени „фонетични” кирилици, просто не е истина как хората повтарят като папагали прости за осъзнаване, но тъпи по съдържание неща.

  QWERTY подредбата с НИЩО не е фонетична, не е основана на НИКАКВИ фонетични принципи, в който и да е език, следователно и QWERTY-базираните кирилски подредби също нищо не ги прави фонетични.

 20. Забележително бързо у нас приемаме стандарти, които противоречат на широко разпространени практики, които пък са се появили поради липсата не само на стндарти, а даже и препоръки…
  Мнооого ярък пример е т.нар. транслитерация. Ето ви на и нова „фонетична“ подредба. А колко време им трябваше на ISO да приемат стандартите на OpenOffice.org? А на MS още не са ги приели…

 21. Жив и здрав да си, Петре!
  Благодаря за добрата стара Фонетика….

 22. Няма нищо по-добре осмислено, подредено и бързо при писане от машинописния стандарт. Основан е на честотата и употребата на буквите в езика. Всички фонетични „стандарти“ са за профани и лаици. Който иска да пише бързо и професионално, най-добре да се откаже от „фонетиката“, защото всъщност тя няма нищо общо с българския, а е подредена по копие на qwerty – стандарта на чужденците. Изберете българското О-Т, не се подчинявайте на чужденците.

 23. На бдс да си пишат машинописките. На мен ми се налага да пиша на български и на английски и определено тази фонетична подредба ме улеснява много. За „новата“ БДС не ми се коментира, че пенсионерите от БАН ще бъдат доста оскърбени. На всички, които тази недомислица във Вистата им харесва – мн добре – да си пишат на нея, халал да им е… 😉 Сърдечни поздрави на автора за добрата стара оригинална фонетика!

 24. Благодаря за хубавата работа. Който каквито си иска стандарти да измисля. Аз съм свикнал на този вариант, без значение как ще се казва – дали фонетична или по друг начин.Не ме вълнува какво е решиш някой си многоумник в БАН по отношение на стандарт, за който никой нормален човек не е чувал до момента. Важното за мен е че няма да ми се налага със смяната на ОС да сменям и начина си на писане, което би ме забавило и образувало излишни нерви.

 25. Браво бе Пешо 🙂

  Пиша аз във Google „фонетика за Виста“ защото се изнервих от тъпата подредба на вградената фонетика, и какво да видя на 1-во място излиза твоя блог 🙂

  Евалларка ти бичим 🙂

  Владо (на Гери)

 26. Благодаря ти много, Петре! Аз също намерих пост-а ти през Google, след като ми писна да се боря срещу навика си с „новата“ фонетична.

  А на Димитър от БАН, не виждам с какво наличието на две фонетични би затруднило новаците, след като досега не са стресирани от необходимостта да избират между фонетична кирилица и БДС. Във времето, в което живеем, младите са свикнали да избират между много възможности.

  Поздрави,

  Андрей
  http://www.andrewnedelchevnews.blogspot.com

 27. Определено с удоволствие казвам
  Благодаря! 🙂

 28. Браво ММ (моето момче ) – даже дядо ти се оправи, този дето гледа РС-то като телевизор. А бях на път да изхвърлям вистата заради тази глупост фонетичен български стандарт. Ама какво се чудите то два синода ли нямахме, то две СДС-та ли, за всичко за което се сетите по две минимум го дакарвахме, само дето не можахме до две жени да го докараме…

 29. Браво Петре, голямо мерси.

  Няма какво повече да добявя. Аз съм от отбора на тия дето не сме секретарки, машинописки, пишем и на кирилица и на латиница и искаме максимално да съвпадат фонетично буквите.

  Поздрави от Виктория, Британска Колумбия.

 30. Благодаря! Добре че има хора като теб!

 31. Мерси много, човече. Улесни ми жовота!

 32. Не знам точно каква е ползата БАН . Но вредата от тях е видна. Изгубени хиляди часове, да се добавя нормална фонетика. Преди поне не пречеха. Така и така от тях никаква полза, поне да не се бъркат където не им е работата. Толкова ли не се намери един разумен човек там, та измислиха тая простотия. Освен това станахме за смях на цял свят. и всичко това само заради някой малоумен тъпанар от БАН

 33. Благодарско. Ако не беше ти нямаше сега да пиша на „български“ с „български букви“ с такава лекота !!

 34. ПОКЛОН

  ЕДИН ОГРОМЕН ПОКЛОН ПРЕД ТЕБ О ВЕЛИКИ МАГЬОСНИКО !

  Ти върна душата на моят скромен компютър.

  Вечна благодарност. Нека ти и твоята доброта пребъдат във времето.

  МАМО АКО ЧЕТЕШ ДА ЗНАЕШ ЧЕ ВЕЧЕ СИ РАЗПЛЕТОХ ПРЪСТИТЕ !!! МОГА ДА ГМУЦАМ ПОПАРКАТА САМ !!!

 35. Отдавна използвам БДС подредбата АОЖГ за пишещи машини. С нея се пише и по-бързо. Преди това карах на фонетика. Почти нямаше компютър без някакви сменени клавиши или кирилизатор, който да прави всичко както трябва. Причината е проста – фонетиката не е част от БДС, затова никой световен производител не я поддържа. Редно е държавата или който отговаря за този стандарт да напише какъвто трябва документ, за да се утвърди веднъж завинаги в тази подредба коя буква къде трябва да е, с което проблема ще се разреши веднъж завинаги. А дотогава препоръчвам да се научите на пишете по АОЖГ подредбата, може да ви е трудно в началото, но си заслужава.

 36. Благодарности за Кирилизацията! 🙂 Имам един проблем, но не мога да установя каква е причината. И тъй като се очакват кратки постове, ще гледам да съм кратък. Проблемът е следния: цъкам си в Университета (където всичко е XP), пиша си на Кирилица… вземам си файловете, прибирам се, отварям ги… и всичко е „Маймунщина“. NetBeans, Eclipse, Visual Studio-ата. Пробвах с различни настройки по тези програмки, сменям encoding-a на самия файл, но резултата е същия! Мислех, че всичко е Кирилизатора ми. Но явно не е! 🙂 Ще съм Ви Благодарен за някакъв съвет! 🙂

 37. от Анонимния (по-горе): Оправих проблема, просто си избрах езика ми по default да е Български и на още няколко местенца в Regional and Language Options. Това бях спрял да го правя под XP, когато имах време за игри. Но вече си играем с други работи! 🙂 Приятни мигове 😉

 38. Боримеюка – Страшно благодаря!!! Сега си взех лаптоп с Виста и се натъкнах на това неудобство. Супер ти е фонетиката-всичко оправи! Весели празници !!!

 39. Подредбата е въпрос на вкус и субективно приемане. По голям проблем за мене е интеграцията с другите езици. Аз имам немска клавиятура, което знащи моите двойни кавищки са под цифрата 2 или буквите Y и Z са разменени и т.н. Това значи след като активирам фонетчната клавиатура не само буквите но и всички останали знащи се сменят, като точки тирета и т.н. Фонетичната клавятура е мислена на базата на англиската клавиятура, което несзмнено е по- масово, но се забравят другите.
  Другите езици имат същия проблем помежду си, който е принципно естество. Това прави писането много по- трудно дори от оргиналната идея.

 40. Да сте жив и здрав! Измъчих се със тази фонетика на Вистата. И не е проблема толкова в нея, колкото на различните компютри, че е различна и ми се мъчи писането:))
  Успехи!

 41. Много е тъжно, когато оправдавайки заплатата или хонорара и липсата на творчески решения, някой решава да наруши приети стандарти, без да проучи всичи факти, които са били отчетени и взети под внимание при създаването на вече наложили се. Оптималното разположение на символите върху дадена клавиатура, т.е. клавиатурната подредба не бива и не може да е еднаква (универсална) за различните езици. Причината се крие в едно от основните правила на които тя трябва да отговаря, а това е да натоварва колкото се може по-равномерно двете ръце и техните пръсти, с което да позволява по-бавно да насъпва умората в тях и така по-дълго да се пише. А нали точно заради самото писане са необходими клавиатурите. Тази нова подредба въобще не е съобразено с това изискване и много би ми било любопитно, ако който и да е от нейните автори продължително пише с тази тяхна подредба, дали то би продължило толкова долго, колкото дълго позволява подредбата БДС. Не говоря за Фонетичната подредба, която също не отговаря на това условие, но поне отговаря на друго практично такова – буквите, които малко или много съвпадат фонетично с латинските, да са на една и съща позиция и така да се получи някакво унифициране, за което помагат и многото чуждици навлезнали и нвлизащи в българският език. Но въпреки това няма пишещ на български, който да владее и двете подредби: фонитчна и БДС, да не предпочита втората и да не пише по-бързо и по-продължително с нея. Който не вярва може сам да се увери, ако е достатъчно упорит и ги овледее и двете, за да направи за себе си една такава проварка. В БАН е имало, има и ще има достойни учени, дажи и с все още ненадминати резултати от техния научен труд, но това не би могло, а няма как да се каже и за в бъдеще, за тази клавиатурна подредба, която дава предимство на честотата на срещане и ползване на буквите в българската азбука, като загърбва едно от основните правила, а именно на възможно най-равномерно натоварване на двете ръце и техните пръсти при писане. За едно научно откритие не се казва, че е такова, само защото е оригинално. Оригиналността е по-скоро „черешката на тортата“, но не заради нея то се нарича – научно и е време да се престане с тази порочна практика приета не само в научните ни среди, да се оценяват резултатите от труда на който и да е, само по наличието на някаква оригиналност, въпреки че разултата от този труд е повече от плачевен. Един такъв резултат трудно може да бъде прикрит с каквато и да е оригиналност, ако бъде коментиран и оценен от специалисти. И тогава се разбира, че вместо полза от положеният научен труд има налице оригиналност, т.е. „цялата пара преминава през свирката на локомотива, докато той стои на място“. Жив до го оплачеш един народ, на който труда на умните му глави, води до такива резултати!!!

  Заради този коментар не си струва да се регистрирам, но за да не изглежда анонимен, то името ми е Георги Тодоров.

 42. За господина, който използва немска клавиатура ще кажа, че може да си вземе вариант на фонетиката, който е направен специално за такива клавиатури. Потърсете го на http://www.metodii.com.

 43. Благодаря пич.Кирилицата е супер!
  Евала на такива хора.

 44. Благодаря приятелю!Аз се занимавам с компютри и програмиране от 1984 и съм свикнал с какво ли не… Ама такава идиотщина не съм виждал… Тия педя-човеци да отиват – сами знаят къде.. Добре че в „Windows-7“ са върнали отново оргинала и не са се съобразили с тия жълто-червени с фес, блюдолизци. Като възпитате новото поколение с тази подредба, вие ли ще препишете коментарите във всички създадени вече на български програмни кодове бе научно неграмотни л
  екета …

 45. Ужасно много благодаря. Радвам се че има кадърни и инициативни хора като теб да решават проблеми като този. Успех с ученето (то не свършва=)!

  Поздрави,
  Стеф

 46. Тъй като коментарите са много позитивни ще я дръпна и ще я пробвам за което предварително благодаря :). Относно коментарите за БДС – хора приемете че има и компютри които са внесени от чужбина, а за хората извън България няма да споменавам ;). В САЩ не ползват кирилица и още по-малко БДС 😉
  С уважение Цветомир Димитров !

 47. Здравейте,
  най-напред едно голямо благодаря за тази клавиатура.
  Имам един страничен въпос.
  След преинсталация на Виста забелязвам, че ако LanquageBar съм го оставила да речем на БГ, при отваряне на нова страница продължава да е на БГ, един вид запомня последния език…
  Ох, не знам дали го обясних добре, но ми беше много удобно преди, когато ако имам отворени десет страници, и всяка с различен език, при отварянето им автоматично се сменя този език, който съм ползвала последно.
  Сега например, ако съм отворила Гугъл и съм търсила нещо на БГ, отварям да речем някое Дикшънъри, и ми остава БГ, а би трябвало да ми се отвори с EN Lanquage. Непрестанно трябва да сменям, което ме бави доста.
  Дано ме разбрахте и ме упътите къде да настроя!
  Благодаря и все повече успешни работи ви желая!

 48. Ако съм разбрал правилно, нужно е просто да изберете Start => Control Panel => Regional and Language Options => Keyboard and Languages => Change Keyboard => Default Input Language и от там да се избере кой език да бъде по подразбиране, когато отваряте нов прозорец.

 49. Явно аз не обяснявам добре…но може и оттам да трябва да настроя. Ще опитам.
  Сега, когато работя нещо и пиша на съответния език, всеки следващ прозорец или програма ми се отварят на него. Докато преди да преинсталирам, се сменяше автоматично – ако имам минимизирани няколко неща, то при отварянето на всяко, се сменя езика, който съм ползвала в съответната програма или прозорец. И беше много удобно и ми пестеше време. Да речем пиша в Уърд на Бг, а в същото време отварям скайп, и той ми се отваря на En, а не пак на Бг, запомняйки последния ползван език, както сега….
  Дано да съм обяснила правилно!

 50. Получи се, искрени благодарности!
  Точно това е, което ми казахте!
  Още веднъж благодаря!
  Желая ви успех!
  Катерина

 51. Из пък съм изключително доволен от новата фонетична подредба. Въпрос на (кратък) период на свикване. Най съм доволен от това, че вече удареното 'и' е на клавиш (Shift + ь ['\']).

 52. И според мен новата кирилица е много глупава. благодаря за файловете!

 53. Здрасти и от мене.
  Ползвам фонетична подредба от 1986та – тогава компютрите Правец 82 си бяха с точно тази фонетична клавиатура, наложена по чисто технически причини, свързани с ограничената кодова таблица. Кирилицата беше сложена на мястото на малките латински букви в кодовата таблица. Естествено, съм си привърженик на нея, въпреки че често съм се ядосвал на Ч-то, което е под Esc и понякога си губя написаното в ICQ-то.
  Някъде мярнах, че БДС била по-бърза от QWERTY, защото. Искам да обърна внимание на всички, че БДС е разработен за работа с ПИШЕЩИ МАШИНИ, които имат лошия навик да блокират, ако натиснеш втори клавиш преди да си отпуснал първия. Именно този факт е накарал хората, които са измислили БДС да разделят гласните и съгласните и по този начин да забавят пръстите на пишещия. Който се е учил да свири на пиано знае, че трилер се изпълнява с пръстите на едната ръка. Това е бърза последователност от натискания на два съседни клавиша. С два пръста от различни ръце това не може да стане толкова бързо, защото мускулите, управляващи китките, са по-големи и по-бавни от тези на пръстите, освен това управлението на едната ръка става от едното полукълбо на мозъка, докато подобно действие от двете ръце изисква намесата на двете полукълба със синхронизация помежду им, което внася сериозно забавяне в движението.
  Та, на въпроса. Компютърната клавиатура пише буквите в реда на тяхното натискане, без значение е реда в който ще се отпуснат.
  Затова фактът, че много от думите, написани на фонетична клавиатура се пишат с дълги поредици от последователни клавиши, набирани с една ръка е само в полза на фонетичната.
  Основната си практика в писането на фонетична клавиатура събрах с набирането на тридесетина дипломни работи и няколко дисертации докато бях студент някъде между 1991 и 1994. Тогава забелязах странния факт, че писането на фонетична подредба прилича на галене на клавиатурата, докато писането на БДС си е чисто щракане на машина, което оприличавам на кълване от щъркел. Опитайте да напишете следните думи и на двете клавиатурни подредби и ще се убедите сами коя е по-бърза:
  вертикален, асфалт, поминък, трева, пореден, явен, рев, колко, никой, полимер, сако, град, светът и много други.
  С новата фонетична успехът няма да е толкова забележим заради преместването на буквата "В", която е една от най-често използваните и си е точно на мястото, до "Е" в старата.
  Мисля, че така и така са се събирали да разработват стандарт, то поне трябваше да вкарат и трите руски букви – е-оборотное, еръй и е с две точки – така щяха да създат общославянска (или поне българо-руска) стандартна фонетична клавиатура. На времето дадох фонетична подредба на едни руснаци. Нямате си на представа как й се зарадваха! Тяхната ГОСТ подредба е истински кошмар! Аз лично също бях си тунинговал някога фонетичната клавиатура като бях добавил руските букви някъде под цифрите, на мястото на @, #, ^ и &.
  А между другото, ще си махам Вистата, защото прекалено много станаха проблемите – последно не мога да накарам DVD да се плейва добре – нещо потрепва образа при бързи движения на образите. Махах и слагах кодеци и плеъри – няма оправия.:(

 54. Хаххха. И таз добра ! Нова фонетика. Продължавайте в същият дух,пичове ! След още 10 години – 10 нови фонетики и така докато кирилицата не изчезне напълно ! То е ясно,че нищо не е наред в тая държава, но не очаквах че и азбуката няма да я бъде…

 55. Не е чак толкова неудобен. Напротив, аз много често натисках "V" когато исках да използвам българското "В", така че това за мен е удобство. Разположението на другите няколко букви се разгадава бързо. Наздраве!

 56. благодаря за спасението!!! Спестихте ми поредната малоумна идея на някой компьтърен 'оптимизатор' да очерни живота ми с глупости. Откъде накъде майкрософт и техните 'специалисти' от БАН ще решават за наша сметка кое било по-добре за нас, които сме свикнали от поне 10 години да пишем на тази фонетична клавиатура? Та аз всеки ден работя пишейки, нямам никакво желание да прекара 1 месец в безполезни опити да пренауча пръстите си къде се намират буквите Ч Я Ю В Ж и другите, които сега бяха разбъркани. По-удобно било , интересно как досега не ми е било неудобно и мога да пиша с тази неудобна кирилица със скоростта, с която пиа ръкописно.. г-н Добрев, моля ви спестете на мен и още няколко стотин хиляди ( а може би милиони) българки компютърни хора опитите си да ни 'помогнете' , няма нужда!
  Отново благодаря на автора.

 57. извинете за правописните грешки :), ето до каво води опита ми да си пренастроя машинописа – пиша неправилно, г-н Добрев моля добавете тази подроност в следващия си доклад – промяната на подредбата на клавиатураа води до увеличаване броя на правописните грешки 🙂

 58. Истината е многолика приятели но образа на българскя учЕн не е по-далеч от Бай Гньо отколкото нашият с вас. Искам да кажа, че на "творците" нищо човешко не им е чуждо, глупостта, комплексите за малоценност и високометрната им арогантност се дължат на много причини, но най-важната се нарича ЛЕГИТИМНОСТ. Те са легитимни, ние с вас не и затова могат да ни се налагат по този начин. Сефте. Брвао за граждансаката ви позиция. ПОДКРЕПЯМ и уважавам

 59. ne moga da svalq stranicata.nito ednata-nito drugata. izliza mi tekstov dokument

 60. Хиляди благодарности!!! Това вече е друго нещо 🙂

 61. Пич, защо трябва да забавяш прогреса? 🙂 Хората са направили тези промени защото наистина има нужда… тъй като добре познатата ни фонетика е престъпно остаряла… (eg: w = в ?wtf) A ти сега си се заел да правиш подписки и да надъхваш хората да протестират… Пфу!

  Have fun 😀

 62. Наистина много благодаря :):):) Спасявате ме! Страхотна работа ми свършиха кодовете 😉 Аз не съм прогресивен и искам да си работя със същата бързина, с която съм свикнал да пиша през последните петнаесетина години 😉 Поздрави!

 63. Здравейте Биляна и Петър, възхищавам се на жеста Ви, да поставите за общо ползване нова подредба на клавиатурата. С години се мъча да скачам от една подредба на друга и винаги отново да свиквам. Сега работя с Виндовс 7 и с Офис 2010 за студенти, а Лаптопа ми е Виста.
  Бихте ли ми препоръчали как да си подредя сама клавиатурата или да използвам ваша, но за съжаление не знам и дума английски (навремето учих немски) и мога да ползвам само български или немски текст. А също и кой правопис и граматична корекция мога да ползвам?
  Сърдечно ви благодаря предварително и ви пожелавам много здраве и всичко най добро!
  Нели

 64. Здравейте Биляна и Петър, не знам как директно да ви пиша и опитвам по този начин. Идеята ви да се публикува вашата подредба на тастатурата, така че да я ползват много хора ме запали и искам да споделя с вас моето хрумване. Преди 2 дни се запознах с Libre Office 3.3 (за да не ви обяснявам, моля ви отворете интернет). Тази програма с много възможности може да се използва безплатно от всички хора по света. Хората, които я създават и усъвършенстват, работят както при Уикипедия за чест и слава и през март има интересен проект да се създаде фондация. Там може да се помести вашата фонетична кирилица за улеснение на българите. Аз дори написах писмо до господин Ерих Християн (на немски), но ще изчакам да получа знак от вас, или пък вие можете да му пишете на този адрес
  Erich Christian , аз просто размених няколко ел. писма и получих ДВД от него с програмата и указания как да инсталирам българския език и правопис. Благодаря ви за вниманието и дано тези думи достигнат до вас.
  Поздрави!
  Нели

 65. Zdraveite! Dava mi, che lipsva file layout01.msi ili neshto takova. Az li ne pravja neshto kato horata…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.