Пантеонът в Рим

И отново – за вечния град Рим. Този път ще ви разкажа за най-големия храм от неармиран бетон в света – Пантеона (обект No. 25 от туристическата карта на Рим с над 160 обекта). Пантеонът (от гръцкото Πάνθειον – „всички богове“) е най-добре запазената сграда от Древен Рим и това лесно може да се види от една справка с книжката, за която Биляна писа.

Пантеонът е построен от един от най-известните римски генерали – Марк Агрипа, приятел на Октавиан Август и е окончателно завършен през 128 г. Надписът

„M·AGRIPPA·L·F·COS·TERTIVM·FECIT“
е съкращение от „Marcus Agrippa, Lucii filius, consul tertium fecit“, тоест „Маркус Агрипа, син на Луций, консул за трети път, построи това“… в случай, че сте любопитни.
Ако успеете да се доберете до вътрешността на Пантеона, преминавайки през тълпа от хиляди посетители, можете да видите къде са останките на Виктор Емануил II, кралица Маргарита, синът им Умберто I, художника Рафаело Санцио, архитекта Балдасаре Перуци и музиканта Арканджело Корели.


Върхът на купола е кух, така че светлината влиза във вътрешността от покрива, подобно на око… Всъщност кръглият отвор с диаметър 8,9 метра се нарича именно „Окото“ („occula“). Ако пък искате да научите повече за един паралел между изсечени в скалите съоръжения от Родопите и окото на римския Пантеон, четете тук.

3 мнения за “Пантеонът в Рим”

 1. Абе не знам дали съм права или не (или пък просто банална), но когато на някого му е трудно да диференцира 2 държави/2 народа, трябва да се обърне точно към историческите паметници. И то не по отношение на това дали и как са поддържани, в коя епоха са създадени и в коя част на света се намират, а по отношение на посланието, което изразяват отделните детайли, най-вече надписите. Духът на надписите е строго специфичен, дори когато оповестяват сходни неща. И най-често се случва така, че съседски държави/народи драстично се различават по тоя дух на посланията; вероятно това е някакъв друг вид граница, изкуствена или не.

  Честит ти имен ден, с малко закъснение:))! Да ти е живо името, да е здраво и късметско за теб и за хората, които обичаш!!

 2. Oтносно диаметъра на купола – вътрешното пространство е замислено такаче мисленото продължение на купола тангира с пода; тоест вътре може да се впише идеална сфера; Друго, което ми е направилно впечатление: през 2 хил пр. Хр. – 1400 години преди построяването на Пантеона(118 сл.Хр) е построена гробницата на Атрей с d=14,50. Следващото внушително постижение е чак през Ренесанса ~ 1600г. по-късно. Освен всичко друго куполът на П. е всъшност съставен от 2 части:вътрешна – касетирана(28 ивици по меридиана и 5 хор с постепенно увеличаване) и външна – 7 стъпална..и т.н.

 3. Малка неточност в подадената информация. Пантеона е построен от Агрипа 27 година старо летоброене. Претърпял пожар през 80 и 110 години, ново летоброене, Пантеонът бива построен отново от Император Адриан между 120 и 124 години. През 202 година е правена рецонструкция на антаблемана от Император Септимий Север.
  Ппез 608 година Император Фока подарява Пантеона на Папа Бонифаций IV за нуждите на Римокатолическата църква. Църквата напълно изменя вътрешният интериор на сградата, според християнските канони. Изчезват статуите на езическите божества и се поставят статуи и икони на християнските светци.
  Това което виждаме днес от Пантеона е една малка част от цялото му величие и красота притежавана по времето на римската империя. За съжаление Папа Урбан VIII от фамилията Барберини, заповядва да се свали бронзът от сградата, необходим на Бернини за направата на величествения папски балдахин, намиращ се във Ватикана.
  В Пантеона е съркофага и на Анибале Карачи (италиански бароков художник).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.